'Komende vier regeringsjaren worden cruciaal'

Toen ik deze week het proefballonnetje van Partij voor de Dieren (PvdD) over de slachttaks zag, wist ik één ding zeker: dit heeft niets met een bepaalde levensstijl of verduurzaming te maken. Nee, het is een ordinaire truc om de veestapel driekwart te laten krimpen. Dat het verkiezingstijd is, speelt ook vast en zeker een rol.

%27Komende+vier+regeringsjaren+worden+cruciaal%27
© Dirk Hol

De voorgestelde tarieven die een veehouder moet betalen per dier als het naar een slachterij gaat, variëren van 455,80 euro (paard) tot 0,12 euro (kip). De bedragen zijn dusdanig hoog dat het voor de Nederlandse vleessector onmogelijk wordt om te concurreren met het buitenland. En dat is nu precies waar deze politieke partij op uit is. De enkeling die van PvdD nog in de toekomst vlees mag nuttigen, koopt dit lokaal.

Hiermee wordt voorbijgegaan aan het feit dat op deze manier alleen al voor het intensieve veehouderijcomplex 87.000 fte, 1,2 procent werkgelegenheid en 0,9 procent bruto binnenlands product (bbp) verloren gaan. Als de dieren en het milieu maar worden 'gered'.

Het is overigens het enige opzienbarende proefballonnetje dat in verkiezingstijd wordt losgelaten. De campagnes zijn verder vrij tam. Links ligt in de peilingen sowieso op zijn gat. Een veelheid aan nieuwe politieke partijen die zich deze campagne profileren, springen in op nieuwe onderstromen in onze samenleving of bedienen een specifieke doelgroep. Toch zal er een coalitie komen met in ieder geval VVD en CDA. Ook boeren en tuinders zien dit als de beste basis, ondanks het gebrek aan vertrouwen in de huidige coalitie en de hang naar sommige nieuwe partijen.

Links ligt in de peilingen sowieso op zijn gat

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

De komende vier jaar zullen cruciaal worden voor de toekomst van de landbouw. Dat blijkt ook wel uit de voortdurende druk vanuit de linkse partijen, met PvdD voorop. Het beleid in een nieuwe regeerperiode zal voor de boeren en tuinders definitief richtinggevend zijn. Net als de stug oplopende kostprijs zonder dat daar opbrengsten tegenover staan. Financiers zijn duidelijk: uit de markt gaat het niet komen. Dat betekent dat de overheid dus over de brug moet komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer