Vion verlegt groei naar België en vleesvervangers

Het bedrijfsresultaat van vleesverwerker Vion steeg in 2020 met 9,1 miljoen euro naar 122,3 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers die donderdag zijn gepubliceerd. De winst nam toe tot 52,9 miljoen euro bij een omzet van 4,9 miljard euro. Met krimpende veestapels in Nederland en Duitsland wil Vion groeien in het derde thuisland België.

Vion+verlegt+groei+naar+Belgi%C3%AB+en+vleesvervangers
© Jos Thelosen

Het verkoopvolume van Vion is in 2020 vrijwel gelijk gebleven. De omzet daalde ten opzichten van 2019 met 3,1 procent. Dat is volgens Vion-topman Ronald Lotgerink het gevolg van lagere verkoopprijzen voor varkens- en rundvlees en de aanverwante producten.

'In de divisies beef en pork stegen de brutomarges, doordat initiatieven om producten tot waarde te brengen werden geoptimaliseerd', stelt hij. 'Vion heeft met de coronaperikelen en de Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen in Duitsland geen gemakkelijk jaar achter de rug. Maar we zijn flexibel en weerbaar.'

Productielocaties in Nederland en Duitsland bewezen voor Vion afgelopen jaar hun nut. Door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest kwam de varkensvleesexport van Duitsland naar derde landen stil te liggen. Door productstromen te verschuiven naar Nederland heeft Vion de varkensvleesexport naar Azië veilig kunnen stellen.


Toekomststrategie

De strategie van Building Balanced Chains (BBC's) hielp Vion om 2020 met een goed resultaat af te sluiten. BBC's vormen de basis van de toekomststrategie van Vion Food Group voor 2020-2024. Daarbij draait het om het toevoegen van waarde in de keten voor alle ketenpartijen.

Lotgerink schetst dat er daardoor ruimte is voor 15 tot 20 procent verbetering van het rendement. Enerzijds kunnen met intensieve samenwerking en goede afspraken binnen ketens faalkosten worden verlaagd. Anderzijds wordt extra waarde toegevoegd door vraaggestuurd te produceren en volledig transparant te zijn over productiewijze en herkomst.


Eiwitbron van dichtbij

Vion investeerde afgelopen jaar 90 miljoen euro. Het bedrijf heeft onder meer geld gestoken in de Belgische runderslachterij Adriaens, een slim camerasysteem dat in 2021 wordt uitgerold naar alle vestigingen en de ME-AT-vestiging in Leeuwarden.


Op deze locatie worden nu zo'n vijftig op plantaardige basis gemaakte vleesvervangers geproduceerd. 'De lijnen in Leeuwarden zullen snel vol zitten', vervolgt Lotgerink. Ook gaan we in samenwerking met Agrifirm en akkerbouwers bonen telen om meer plantaardig eiwit van dichtbij te betrekken.'


België derde thuisland

Ook is Vion van plan zich actiever te begeven op de vleesmarkt in België. Lotgerink verwacht namelijk dat de veestapel in zowel Nederland als Duitsland de komende jaren met 20 procent zal krimpen. Plannen om slachthaken te gaan saneren, zijn er volgens hem absoluut niet. 'We bewaken de efficiëntie, maar gaan voor meer kwaliteit in de productie.'

Daarom is Vion zich intensiever op de Belgische markt gaan begeven. 'Naast de overname van runderslachterij Adriaens werken we al intensief samen met Belgische varkensvleesverwerkers', vertelt Lotgerink. 'België willen we laten uitgroeien tot ons derde thuisland.'


Robotisering

In 2020 heeft Vion ook ingezet op het verder optimaliseren van de footprint van het bedrijf. Via het elektrificeren van vrachtwagens, maar ook via het realiseren van extra ruimte voor de verwerking van middelstukken van varkens in Boxtel. Hierdoor wordt jaarlijks 1 miljoen kilometer bespaart op transport, naast andere efficiëntievoordelen.

Vion wil in 2021 in totaal 100 miljoen euro investeren. Onder andere in het verder uitbouwen van de blockchaintechnologie; het meegeven van keteninformatie aan het vlees, waardoor consumenten kunnen zien waar en onder welke omstandigheden het is geproduceerd. Ook kijkt Vion al jaren naar robotisering van werkprocessen. De meeste winst op dat terrein lijkt te kunnen worden geboekt bij het verpakken van vleesproducten en de interne logistiek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer