'Een deel van de boeren is politiek op drift'

Nederlandse boeren en tuinders behoorden nooit echt tot de zwevende kiezers. Honkvast als de agrarische ondernemers van nature zijn, was ook hun stemgedrag sinds jaar en dag stabiel: CDA, ChristenUnie, VVD, SGP. Drie van deze vier traditionele boerenpartijen hebben zitting in het huidige kabinet. Een meer boerengezind kabinet is bijna niet te krijgen, zou je zeggen. Temeer omdat dit kabinet weer een landbouwdepartement opzette nadat de sector deze sinds 2010 moest ontberen.

%27Een+deel+van+de+boeren+is+politiek+op+drift%27
© Dirk Hol

De verwachtingen waren hooggespannen en voortvarend ging het kabinet van start met een boer- en ondernemersvriendelijk regeerakkoord. Echter, uit een representatief onderzoek van Nieuwe Oogst waar 3.500 boeren en tuinders aan meewerkten, blijkt dat het merendeel klaar is met Rutte III. De reden van de teleurstelling is de wijze waarop de coalitiepartijen de stikstofcrisis het hoofd bieden.

De traditionele boerenpartijen lijken nu te worden afgerekend. Het geeft politieke nieuwkomers zoals BBB en JA21 ruimte om de stem van de teleurgestelde boer te winnen. De kiem voor hun aanwas van een boerenachterban is de onvrede van boeren. Deze kwam tot uiting in de Malieveldprotesten in oktober 2019. De nieuwe partijen spelen hier handig op in met standpunten die naadloos aansluiten bij het gevoel van ongerief van een deel van de boeren.

Moe van de Haagse bemoeizucht is een deel van de boerenstand politiek gezien dus op drift. Opvallend veel boeren gaven in het onderzoek aan nog niet te weten op welke politieke partij te stemmen. Bijna 20 procent weet nog niet welke partij hun stem verdient op 17 maart. Vier jaar geleden was slechts de helft 'zwevend'.

Bijna 20 procent weet niet welke partij hun stem verdient

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Het politieke landschap is voor de boer gedurende deze kabinetsperiode nogal veranderd door de stikstofcrisis, het toenemend politieke en maatschappelijke verlangen naar een meer duurzame landbouw en een nieuwe aanstaande verdeling van de schaarse ruimte. Met als gevolg dat het politieke speelveld nog meer versnipperd raakt en de boer meer te kiezen heeft dan ooit.


LTO en Nieuwe Oogst organiseren plattelandsdebat

LTO Nederland en Nieuwe Oogst houden donderdag 11 maart een debat over de uitdagingen en kansen waar het platteland voor staat. Centraal staat de rol van boeren en tuinders als dragers van het landelijk gebied en verdienvermogen. Het verkiezingsdebat is die avond vanaf 20 uur online te volgen via een Nieuwe Oogst-livestream. Deelnemers aan het debat zijn Cees de Jong (CDA), Jan Klink (VVD), Tjeerd de Groot (D66), Roelof Bisschop (SGP), Hermen Vreugdenhil (CU), Caroline van der Plas (BBB), Jan Cees Vogelaar (JA21) en Laura Bromet (GL). Volg ook het andere nieuws rond de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  4° / 0°
  85 %
Meer weer