'Hoe duurzaam is de consument eigenlijk?'

FrieslandCampina maakte deze week bekend dat ze met minder PlanetProof-boeren verder willen. Het duurzaamheidslabel voor melk slaat onvoldoende aan bij de consument. Het aanbod overstijgt de vraag en daarom gooit de zuivelaar het roer weer om en gaat deze meer inzetten op biologisch.

%27Hoe+duurzaam+is+de+consument+eigenlijk%3F%27
© Dirk Hol

Een bijzondere ontwikkeling in een tijd waarin het bol staat van 'duurzamer leven' en een meer 'duurzame productie'. Vrijwel alle politici hebben hun mond er vol van, net als het bedrijfsleven. Dat heeft het maatschappelijk verantwoord ondernemen verheven boven iedere andere doelstelling.

Deze week publiceerden VNO-NCW en MKB Nederland hun gezamenlijke toekomstvisie voor het bedrijfsleven. Groener, schoner en socialer is het credo. We zijn dus lekker duurzaam bezig.

En terecht. De noodzaak van vergroening is duidelijk en vertaalt zich in een groeiende trend. Daarbij is er een toenemend bewustzijn over de polarisatie.

PlanetProof stagneert: de boer wil wel, nu de consument nog

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Ook zijn er zorgen om het aantal mensen dat zich onvoldoende gezien en gehoord voelt en buiten de boot dreigt te vallen. Niet alleen is er meer aandacht voor de mens, maar ook voor de omgeving zelf. Het veranderende klimaat is ook een punt van zorg, net als de staat van de bodem, biodiversiteit en lucht -en waterkwaliteit.

Juist daarom is de reden voor het afknijpen van de PlanetProof-melkstroom opmerkelijk. Wat opvalt is het grote animo van melkveehouders om te produceren volgens de richtlijnen van PlanetProof en anderzijds het gebrek aan interesse bij de consument.

Het is dus niet zo dat de zuivelgigant de rem op het duurzaamheidslabel zet omdat de boeren niet willen. De consument haalt niet zo vaak als gedacht de duurzamere en dus iets duurdere melk uit de koeling in de supermarkt.

Daarmee rijst de vraag: hoe duurzaam is de consument dan eigenlijk?

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer