'Het vertrouwen in FrieslandCampina'

Een bijzondere situatie maakt dat de directie van FrieslandCampina zich genoodzaakt zag om een bijzonder besluit te nemen. Leden-melkveehouders ontvangen geen prestatietoeslag over 2020. De winstdaling in dat jaar is te groot en ongekend. Maar liefst 71 procent in vergelijking met 2019.

%27Het+vertrouwen+in+FrieslandCampina%27
© Dirk Hol

De bijzondere situatie waar de sterk internationaal georiënteerde zuivelreus last van heeft, is de coronapandemie. Driekwart van de omzet wordt in het buitenland verdiend. De afzet aan groothandels is weggevallen, want de horeca is dicht. Daar staat een hogere consumptie van mensen thuis tegenover, maar de winstmarges op producten voor de horeca en foodservices zijn een stuk hoger. Juist daar heeft het bedrijf sterk op in gezet de afgelopen jaren. Een lucratieve strategie, maar ook een kwetsbare, blijkt nu.

Daarbij ging mede om politieke redenen de afzet naar China op slot. De verkoop van zeer winstgevende kindervoeding liep terug. Een andere belangrijke markt is Nigeria. Daar zit het tegen omdat de olieprijzen laag zijn en de regering de import aan banden legt. Tot slot staan de winstmarges onder druk in Europese landen omdat de concurrentie in het zuivelschap enorm is.

Zo divers als de melkveehouders zijn, zijn ook de reacties. Een deel anticipeerde met lenig ondernemerschap op een veranderende markt. Een groep nam ook financiële maatregelen. Volgens de Rabobank heeft circa een kwart van de melkveehouders uitstel van betaling aangevraagd over 2020 uit voorzorg voor een lagere melkprijs vanwege corona. Een deel wil in gesprek en een deel wil harde acties. Anderen grijpen de situatie aan om hun onvermogen te spuien, voelen zich slachtoffer en vergeten de plussen die het concern de afgelopen jaren heeft neergezet.

De reacties zijn net zo divers als de melkveehouders zelf

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Toch zijn de redenen voor het ongekende verlies begrijpelijk en laten een overmachtssituatie zien van een mondiale markt geraakt door een wereldwijde pandemie. De centrale vraag is of het vertrouwen in het bestuur en de directie uiteindelijk groot genoeg is. Ook moet blijken of de gekozen strategie de juiste is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer