'Het eigen gelijk van Milieudefensie'

Milieudefensie publiceerde deze week een eigen onderzoek naar de broeikasgasuitstoot van FrieslandCampina, Vion en VanDrie. Conclusie van het onderzoek is dat de vlees- en zuivelindustrie in Nederland vervuilender zijn dan alle auto's bij elkaar. Ook Tata Steel IJmuiden zou het beter doen. De milieubeweging – die een volledig biologische landbouw en 60 procent minder vee voorstaat – hoopt hiermee een stempel te drukken op de verkiezingen en een nieuw regeerakkoord.

%27Het+eigen+gelijk+van+Milieudefensie%27
© Dirk Hol

Om hun lobbydoel kracht bij te zetten, ging Milieudefensie dus aan het rekenen: 34,4 miljoen ton stoten de drie agroconcerns samen uit, tegenover Tata Steel IJmuiden met bijna 20 miljoen ton en het autoverkeer met 29,6 miljoen ton.

Dat de veehouderijcijfers zoveel hoger uitvallen, komt doordat de onderzoekers alle uitstoot in de hele productieketen van vlees en zuivel hebben gemeten en bij elkaar hebben opgeteld. Dus ook het verbouwen van veevoer in zowel binnen- als buitenland en alles wat een dier en de keten verder nog nodig hebben.

Daarentegen vond de berekening voor de uitstoot van het wegverkeer heel anders plaats: enkel de directe uitstoot van een auto werd meegenomen.

Het gaat milieuorganisaties nooit snel en ver genoeg

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Het rapport is daarmee gestoeld op een vergelijking die kant noch wal raakt. Het draagt bij aan het negatief framen van de veehouderij en zo is het ook bedoeld. Milieudefensie zoekt het eigen gelijk in een vooringenomen onderzoek, zonder recht te doen aan de werkelijkheid en de jarenlange inspanningen van producenten en hun toeleveranciers voor het terugdringen van emissies. Afspraken om op te stomen naar een klimaatneutrale en dus nagenoeg emissievrije veehouderij zijn immers allang gemaakt en transitieprocessen lopen.

Dat dit voor milieuorganisaties en de linkse politiek nooit snel en ver genoeg gaat, is bekend en een gegeven waar ook de sector rekening mee zal moeten houden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer