Digestaat niet slecht voor bodemleven

Bemesten van grasland met digestaat heeft geen negatief effect op de schimmels en bacteriën in de bodem. Dat blijkt uit een onderzoek van Eline Keuning, onderzoeker bij Bioclear Earth.

Digestaat+niet+slecht+voor+bodemleven
© Robin Britstra

Er bestaan veel vooroordelen over bemesting met digestaat, het restproduct van mestvergisting. De biodiversiteit in de bodem zou dalen. En het zou ziekteverwekkers in de grond brengen. 'Alle leven in de bodem zou zelfs sterven', zegt Keuning. 'Het is logisch dat er zoveel vragen zijn. Er is heel weinig bekend over de impact op de bodem.' In opdracht van de Noardlike Fryske Wâlden onderzocht ze het effect van digestaat op het bodemleven.

Keuning bestudeerde twee graspercelen van twintig jaar oud. Het ene was bemest met gewone runderdrijfmest. Het andere met digestaat uit een co-vergister op basis van 50 procent drijfmest en 50 procent organisch materiaal.


Geen pathogenen

De resultaten waren opmerkelijk. In de bodem waar digestaatbemesting was toegepast, vond ze geen pathogenen. 'Veel mensen zijn daar bang voor, maar ik zag geen ziekteverwekkers.'

Verder vond ze geen grotere hoeveelheid methaanproducenten in de bodem vergeleken met het grasland waar drijfmest op was gebracht. De oerbacteriën, die in de vergister methaan uit mest en organisch materiaal maken, nemen dus niet toe in de bodem.

De verwachting was verder dat digestaat een negatief effect zou hebben op de biodiversiteit van schimmels en bacteriën. Ook dat vond Keuning niet terug. 'Integendeel, we vonden maar liefst vierduizend tot vijfduizend soorten. Bepaalde schimmels en bacteriën kwamen juist vaker voor vergeleken bij bemesting met drijfmest.'


Structuur verbeterende bacteriën

De onderzoeker vond zelfs meer bacteriën die de bodemstructuur verbeteren. Ze vormen slijmvormige laagjes, waardoor de draagkracht verbetert. 'Andersom zagen we bij het toepassen van drijfmest weer vaker bacteriën die specifiek de grasgroei verbeteren.'

Tot slot verwachtte Keuning dat de nitrificatie in de bodem met digestaat sneller zou gaan, de meststof bevat immers meer minerale stikstof dan drijfmest. Toch bleek dat in deze proef niet het geval. 'Mogelijk komt dat omdat we hebben gemeten in het najaar. In een volgende proef gaan we op meer momenten meten.'


Uitgebreider onderzoek

In het nieuwe onderzoek, in opdracht van de provincies Fryslân, Drenthe en Groningen, dat op meerdere bedrijven wordt uitgevoerd, kijken de onderzoekers naar het effect van digestaat op de microbiologie en het aantal en type wormen in de bodem. Ook de impact op het organische stofgehalte wordt dan meegenomen. 'Ook al is er nog veel onbekend, de eerste resultaten geven een goede indicatie', schetst Keuning.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer