Nieuw onderzoek naar alternatieven mestinjectie

Ingenieursbureau Bioclear Earth gaat onderzoek doen naar het effect van alternatieve vormen van bemesting op het leven in de bodem.

Nieuw+onderzoek+naar+alternatieven+mestinjectie
© Twan Wiermans

Het Groningse bureau gaat het injecteren van drijfmest vergelijken met de injectie van digestaat en het bovengronds uitrijden van vaste mest. Met deze soorten mest wordt er op drie boerenbedrijven een representatief perceel bewerkt en gemonitord. De looptijd van het onderzoek is een volledig groeiseizoen, waarin op vijf momenten wordt bemonsterd en geanalyseerd.

Doel van dit onderzoek is alternatieven te vinden voor drijfmestinjectie, die beter zijn voor de bodemkwaliteit. Een betere bodemkwaliteit is goed voor de opbrengst. Ook raakt de bodem minder snel uitgeput. Daarnaast is een verwacht gunstig effect dat de uitstoot van stikstof hierdoor vermindert.

Provincie Groningen subsidieert dit onderzoek met een bijdrage van 48.000 euro. Ook de provincies Drenthe en Fryslân financieren mee, evenals Friesland Campina. De zuivelonderneming ziet in het project een goede aansluiting met het eigen programma voor monovergisting.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer