Mariska Bloemberg-van der Hulst

Mariska Bloemberg-van der Hulst

Mariska Bloemberg is redacteur Veehouderij. Ze covert de melkveehouderij en de serie Plattelandsdocument.

Contact

Artikelen door Mariska Bloemberg-van der Hulst

Melkprijs FrieslandCampina nu 60 euro per 100 kilo

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs voor juli stijgt met 3,50 euro per 100 kilo ten opzichte van juni en komt daarmee op 60 euro. Voor biologische melk stijgt de garantieprijs met 3,50 euro naar 62,75 euro.

Nagenoeg alle Belgen blijven vlees eten

Veehouderij

Bij 96 procent van de Belgen blijft vlees op het menu staan. Een kleine groep van 4 procent kiest voor een zuiver vegetarische levensstijl. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureaus GfK Belgium en iVox.

Lagere opbrengsten uien verwacht

Akker- & Tuinbouw

Agrifirm verwacht dit jaar minder hoge hectare opbrengsten van uien. Reden is onder andere het lagere aantal planten per hectare en de besparing op bemesting.

DLV Advies werkt aan verdienmodel CO2-reductie

Veehouderij

DLV Advies werkt aan een certificaat waarmee veehouders kunnen aantonen hoeveel methaanemissie ze reduceren. Dit kan vervolgens als CO2-certificaat worden verkocht. De prijs ligt nu op 10 tot 20 euro per ton CO2.

Geen MKZ op boerderij in Engeland

Veehouderij

De vermoedelijke uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) op een varkensbedrijf in Engeland blijkt loos alarm. Het gaat waarschijnlijk om de vesiculaire varkensziekte VSD, ook wel blaasjesziekte genoemd.

Van der Wal doet aangifte na doodsbedreiging

Politiek

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft aangifte gedaan vanwege een doodsbedreiging tijdens de boerenprotesten deze week in Stroe.

Weer protesten langs snelwegen

Politiek

De boerenprotesten zetten zich voort. Vrijdag stonden op verschillende plaatsen in Nederland trekkers langs op- en afritten van snelwegen.

Fleur Brinke: 'De Marke zet stappen voor boerderij van toekomst'

Veehouderij

Na een roerige tijd gaat Agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo voortvarend verder. De leiding is in handen van manager Fleur Brinke. De boerendochter volgt Zwier van der Vegte op.

Familie Sinnige maait elke vier weken

Veehouderij

Bij de familie Sinnige in Hurdegaryp kun je er de klok op gelijk zetten. Maaien doen ze nagenoeg elke vier weken. Met eigen machines rijden ze in anderhalve dag 90 hectare gras in de silo. 'We gaan voor lichte sneden, want dan heb je mooi spul.'

Hollandse Jersey-melk is luxe cadeautje in China

Veehouderij

Het Nederlandse bedrijf Holland Jersey verkoopt zijn melk nu ook in supermarkten in China. In grote zeecontainers gaan de pakken Jersey-melk naar de haven in het Chinese Shanghai.

Vion-vleesvarkensnotering plust naar 1,87 euro

Veehouderij

De Vion-vleesvarkensnotering voor week 25 bedraagt 1,87 euro. Dat is 5 cent hoger dan vorige week.

Ledenraad FrieslandCampina akkoord met afstoten Theo Müller

Veehouderij

De ledenraad van FrieslandCampina stemt in met de verkoop van onderdelen van de Duitse Unternehmensgruppe Theo Müller. Verder maakte de zuivelcoöperatie bekend dat de kindervoedingsactiviteiten van Friso onderdeel van FrieslandCampina blijven.

Deze veehouders werken met roofvliegen en sluipwespen

Veehouderij

Deze drie veehouders hebben op hun bedrijf geen overlast meer van vliegen. Chemische middelen gebruiken ze niet, ze wapenen zich met sluipwespen en roofvliegen. Die insecten pakken het vliegenprobleem bij de kern aan. Het is wel duurder dan...

Mais groeit dankbaar door regenbuitjes

Veehouderij

Alle twaalf de melkveehouders in het Nieuwe Oogst Maismeetnet gingen dinsdag het veld in om hun mais te inspecteren. In Oirschot stond het gewas het hoogst en bij de teler in Friesland moest de mais nog opkomen.

Schapenhouder Van der Pol: 'Het geblaf van mastins schrikt wolven af'

Veehouderij

Wat doe je als je schapen wilt blijven houden, maar de wolf een steeds grotere vijand wordt? Al eens aan speciale beschermhonden gedacht? Ze lopen dag en nacht bij de kudde en slaan aan zodra er een wolf langs sluipt.

Kaasnotering volgt hoge melkprijs niet meer

Veehouderij

De notering van kaas gemaakt op de boerderij blijft in mei gelijk. Voor eerstekwaliteit kaas van 16 kilo ligt die daarom op 5,75 euro per kilo. De notering kan de huidige melkprijs niet meer volgen, stelt de noteringscommissie van boerderijkaas....

Marco Heijblok: 'Paar weken terug stond water in rijsporen'

Veehouderij

Een van de deelnemers aan het Maismeetnet is Marco Heijblok. Hij melkt honderd koeien in het Noord-Hollandse Hippolytushoef. Voordat hij mais kon zaaien, moest het perceel worden hersteld.

Melkveehouders Maismeetnet zaaien massaal mais

Veehouderij

De deelnemende melkveehouders aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst waren behoorlijk druk de afgelopen dagen. Ze trokken met de ploeg of rotorkopeg door het perceel om het piekfijn in orde te maken voor het zaaimoment. Bij een groot deel van de...

Mierzoete eerste grassnede

Veehouderij

De eerste snede die de afgelopen week is ingekuild, is er eentje met bijzonder veel suiker. Ook het VEM-gehalte is hoog. De opbrengst lijkt gemiddeld.

Geld besparen door netjes te bemesten

Veehouderij

Door mest dieper in de zode te brengen en daardoor netter te bemesten, kunnen melkveehouders 70 euro per hectare aan kunstmest besparen. Dat zegt adviseur Albert Jan Bos van DLV Advies namens de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) .

Jongvee trainen voor weidegang

Veehouderij

Jongvee dient minstens tweehonderd dagen te weiden, voordat deze dieren zich daar zelfstandig kunnen redden. Die training en ervaring opbouwen begint al als kalf en pink, meldt Stichting Weidegang.

Weidemelk A-ware knalt naar 54,46 euro

Veehouderij

Royal A-ware heeft de melkprijs voor weidemelk van mei vastgesteld op 54,46 euro per 100 kilo melk. Dat is een stijging van 5 euro ten opzichte van vorige maand.

Studenten showen topvaarzen van stageboeren

Veehouderij

Studenten van de opleiding Melkveehouderij van Yuverta MBO Houten hebben onlangs een videokeuring voor vaarzen gehouden. Nico Bons en Addy Moree waren als juryleden betrokken bij de kampioenskeuring.

RVO: sterftecijfer geitenlammeren 8,5 procent

Veehouderij

Het sterftecijfer van geitenlammeren tot en met 28 dagen na geboorte lag in 2021 op 8,5 procent. Dat blijkt uit een Kamerbrief van 26 april van landbouwminister Henk Staghouwer. Daarin staan cijfers uit het I&R-register van de Rijksdienst voor...

ABZ Diervoeding: melkgift per geit daalt licht

Veehouderij

De gemiddelde melkproductie op geitenbedrijven die zijn aangesloten bij ABZ Diervoeding lag vorig jaar op 1.174 kilo per geit, dat is 37 kilo minder dan in 2020. Ze ontvingen bijna 2 euro meer per kilo melk.

Subsidie voor bouw installatie mestverwerking

Algemeen

Bedrijven die een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie willen bouwen of een bestaande installatie willen verbouwen tot een hoogwaardig exemplaar, kunnen in het tweede kwartaal van 2022 subsidie aanvragen bij RVO.

Bio-Planet verkoopt alleen eieren uit productie zonder eendagshaantjes

Veehouderij

Bio-Planet, de biologische supermarkt van Colruyt Group, verkoopt alleen nog eieren uit een productie zonder eendagshaantjes. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een techniek waarmee het geslacht van een kip al in het ei wordt bepaald.

Meer VEM bij roterend standweiden

Veehouderij

Bij roterend standweiden bevat vers gras gemiddeld 20 VEM meer vergeleken met omweiden en stripgrazen. Dat blijkt uit onderzoek van 457 versgrasmonsters op twaalf melkveebedrijven.

Vreugdenhil Dairy Foods zoekt nieuwe melkveehouders

Veehouderij

Zuivelbedrijf Vreugdenhil Dairy Foods heeft ruimte voor 50 tot 100 miljoen liter extra melk. De firma zoekt daarom nieuwe melkveehouders.

Royal A-ware neemt aandelen Olympia over

Veehouderij

Het Belgische zuivelbedrijf Olympia wordt onderdeel van Royal A-ware. Met de overname van de aandelen van Olympia probeert A-ware de activiteiten in België te versterken.

Melkveehouder Van Rooijen: 'Met compact voeren wordt elke hap even lekker'

Veehouderij

In Denemarken is het op veel melkveebedrijven de normaalste zaak van de wereld: compact voeren. Ook in Nederland doen boeren het. 'De 305 dagenproductie steeg met 700 kilo', zegt veehouder Jan Willem van Rooijen uit Dodewaard.

Leghennen maakten redelijke indruk voorafgaand aan vogelgriep

Veehouderij

Specialisten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op pluimveebedrijven met leghennen geen productiedaling gevonden in de dagen voordat er hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 werd vastgesteld.

Vleesvarkensnotering Vion daalt met 5 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion voor week 15 daalt met 5 cent naar 1,86 euro. Het ontbreekt aan vraag vanuit de diverse vleesafzetmarkten zowel binnen Europa als daarbuiten, stelt de vleesverwerker.

Schapenhouders kritischer over ontwormen na aflammeren

Veehouderij

Steeds meer schapenhouders zijn terughoudend bij het ontwormen na aflammeren. Ze willen de groeiende resistentie tegen wormmiddelen een halt toe roepen.

Belgische Boerenbond: 'Gangbare melkprijs haalt biologische in'

Veehouderij

Biologische melkveehouders in België zien hun meerprijs op melk in rook opgaan. Vorig jaar lag de melkprijs voor biologische melk nog 13,7 cent hoger dan gangbaar. Begin dit jaar daalde dit verschil naar ruim 3 cent.

Dierenartsen: scheer schapen op tijd vanwege groene vlieg

Veehouderij

Bij de meeste schapenhouders zijn de lammeren geboren en gaan de dieren de wei in. De temperaturen lopen geleidelijk op en dus wordt de groene vlieg, die myiasis veroorzaakt, weer actief.

Notering boerderijkaas plust 20 cent

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn 20 cent per kilo gestegen. Dat is 60 cent meer dan vorig jaar april, meldt de noteringscommissie.

Animo voor klaverteelt neemt toe

Veehouderij

Door de hoge prijzen van kunstmest en eiwitrijk voer stijgt de vraag naar klaverzaad. Dat merken zaadveredelaars en ruwvoerspecialisten.

Romige boerenboter om je vingers bij af te likken

Veehouderij

Voor de allerlekkerste roomboter moet je bij Astrid en Gerrit van Dal van zuivelboerderij De Kern in Drunen zijn. Ze wonnen deze week de Cum Laude Awards in de categorie 'Beste zuivel'.

Jan Dijkstra: 'Op sommige melkveebedrijven is fosforgrens bereikt'

Veehouderij

'Op dit moment vallen de diergezondheidsproblemen door fosforgebrek nog mee', zegt onderzoeker Jan Dijkstra van Wageningen University & Research. 'Dat is over tien jaar anders.'

Hoe een boer veel koeien verloor door fosforgebrek

Veehouderij

In een jaar tijd raakte melkveehouder Jaap Houwertjes uit Assendelft 31 van zijn 85 melkkoeien kwijt. Hij durfde de stal niet meer in, bang voor wat hij zou aantreffen. Een fosfortekort was de oorzaak. Dierenartsen zien het vaker.

Subsidie voor bedrijfsadvies om duurzamer te werken

Economie

Boeren en tuinders kunnen vanaf 4 april een subsidie van 1.500 euro aanvragen voor bedrijfsadvies over een duurzamere bedrijfsvoering. Het betreft de Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe).

Nog duizenden euro's te besparen op brok

Veehouderij

Door de oorlog in Oekraïne rijzen de krachtvoer- en kunstmestprijzen de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Hoe anticipeer je daarop? Snijden in de krachtvoergift of nog snel voederbieten zaaien? Kies je voor maiskolvensilage in plaats van...

Lammeren mogen mee de melkstal in

Veehouderij

Emmie ten Hoorn voelt zich op en top boerin nu het lammertijd is. Driehonderd lammeren zijn er al geboren en tot mei verwacht ze er nog 150.

Adviseur Groeikracht: 'Maai liever iets te vroeg dan te laat'

Veehouderij

Of het nu een nat of droog groeiseizoen is, koud of warm. Met elke vier weken maaien krijg je betere graskuilen dan wanneer je om de zes weken oogst. En moeilijk is het niet. Toch zijn er ook kanttekeningen. Want is het ook goedkoper?

Boer gebruikt slachtinfo van RundveeNet voor duurzamer vee

Veehouderij

Wie een slachtkoe aflevert aan de slachterij, hoort meestal niet wat de slachtkwaliteit of het gewicht was. Laat staan of de koe iets aan de borst of lever mankeerde. Daar brengt Vion RundveeNet verandering in. Het draagt bij aan gezondere koeien en...

DLV Advies: meeste boeren gokken op derogatie

Veehouderij

Onder melkveehouders heerst onzekerheid. De derogatie is (nog) niet verleend, maar het bemestingsseizoen is begonnen. De meeste boeren gokken het erop, maar waar doe je dan goed aan? De gebruikelijke drijfmestgift of je toch inhouden? Volgens Ap van...

Koeienpoot meet draagkracht veenbodem

Veehouderij

Op de Hoogwaterboerderij in het Utrechtse Zegveld staat het grondwaterpeil 20 centimeter onder het maaiveld. Wat heeft dat voor impact op de draagkracht van de bodem? Het wordt onderzocht met een koeienpoot van pvc.

Vakgroeplid Jos Verstraten: 'Er komt een vorm van derogatie'

Veehouderij

Jos Verstraten van LTO Nederland-vakgroep Melkveehouderij heeft goede hoop dat Nederland dit jaar derogatie krijgt. 'Die wordt waarschijnlijk anders dan hoe het was.'

ZuivelNL vraagt boeren naar ideeën voor onderzoek

Veehouderij

ZuivelNL roept melkveehouders op om met ideeën voor onderzoek te komen. Boeren kunnen ook aangeven of ze betrokken willen worden bij de verdere beoordeling van projectvoorstellen.

Biologische vleeskalverhouder verliest certificaat door corona

Veehouderij

Biologische kalverhouderij Eco Fields, van eigenaar Bart Boon, is het Skal-certificaat kwijt geraakt en veranderd daarom de bedrijfsnaam in Farm Fields.

Abab: hogere voerwinst moederdieren pluimvee

Veehouderij

In 2021 stegen de opbrengsten in de pluimveemoederdierensector sterker dan de kosten. De gemiddelde voerwinst lag op ruim 14 euro per opgefokte hen, aldus Abab accountants en adviseurs.

Week zonder vlees en zuivel van start

Algemeen

Aanstaande maandag 7 maart gaat de vijfde editie van de Nationale Week zonder Vlees van start. Dit jaar dagen de initiatiefnemers consumenten uit om ook zuivel te laten staan.

LTO: 'Verontrustende signalen over impact oorlog voor land- en tuinbouw'

Algemeen

LTO voert intensief overleg over de potentiële gevolgen voor de land- en tuinbouw en mogelijke maatregelen die nodig zijn op de korte en langere termijn. Tegelijkertijd bereiden talloze boeren en tuinders zich voor op de opvang van Oekraïense...

Vlaamse boeren krijgen methaanreducerend voer van overheid

Veehouderij

Vlaamse melkveehouders kunnen binnenkort subsidie aanvragen voor de aanschaf van methaanreducerend veevoer. Dat heeft de Vlaamse overheid besloten.

Convenant van samenwerking boerderijeducatie verlengd

Veehouderij

Negentien organisaties hebben hun samenwerking verlengd door het ondertekenen van het convenant 'Platform Boerderijeducatie Nederland' voor de periode tot 2025.

Eiwit extra belangrijk in rantsoen ooi en lam

Veehouderij

Omdat de voorjaarskuilen van 2021 relatief weinig eiwit bevatten, moeten ooien en lammeren voldoende eiwit bijgevoerd krijgen. Dat adviseert mengvoerleverancier ABZ Diervoeding.

Varkensvleesnotering Vion stijgt 12 cent

Veehouderij

Vleesconcern Vion heeft de vleesvarkensnotering voor week 9 vastgesteld op 1,44 euro per kilo geslacht gewicht. Dat is 12 cent meer ten opzichte van vorige week, toen de notering op 1,32 euro stond.

Boeren halen meer eiwit van eigen land

Veehouderij

Melkveehouders van het netwerk 'Home Made Eiwit Oost' hebben in 2021 ruim 15 procent meer eiwit van eigen land gehaald. De versgrasopname en grasopbrengst waren hoger en de (eiwit)voeding bleek scherper.

Vers zeewier niet geschikt voor vleeskuikens

Veehouderij

In onbewerkte vorm is zeewier ongeschikt als voeder voor vleeskuikens. Dat concludeert Lotte Stokvis, promovendus aan Wageningen University & Research.

Ellen Temmink gaat voor natuurinclusieve impactboerderij

Veehouderij

Nooit dacht Ellen Temmink dat ze het melkveebedrijf van haar ouders zou willen overnemen. Liever trok ze de wijde wereld in, ver weg van Haaksbergen. Toch zit ze nu in een overnametraject en heeft ze grote plannen met de boerderij.

Dierenarts Everts: 'Goed voeren voor rijke biest van jonge ooi'

Veehouderij

Wie drachtige ooien goed op de norm voert, creëert biest met de meeste antilichamen, zegt dierenarts Reinard Everts van de Schapendokter. Ook als het om jonge ooien gaat.

Koeien op Dairy Campus krijgen toefje fijngemalen zeewier

Veehouderij

Koeien op de Dairy Campus in Leeuwarden krijgen gefermenteerd zeewier met raapzaadschroot voorgeschoteld. 'We kijken of het de methaanemissie vermindert', zegt onderzoeker Wouter Muizelaar van Wageningen University & Research.

Melkveehouders onzeker over verlenging derogatie

Veehouderij

Het is niet zeker of de derogatie in 2022 doorgaat. Maar melkveehouders die eraan mee willen doen, laten nog snel de verplichte bodemmonsters nemen. 'Het is druk', constateert Kees Koolen, monsternemer bij Eurofins Agro.

Bestrijding IBR en BVD wordt verplicht voor rundveehouders

Veehouderij

IBR-bestrijding wordt vanaf 1 januari 2023 verplicht voor rundveehouders. Per 2024 wil de kalversector volledig BVD-vrij zijn.

Meer gras door meststof met ammonium

Veehouderij

Wanneer je grasland bemest met een ammoniummeststof gecombineerd met een nitrificatieremmer, stijgt de opbrengst met gemiddeld 8 procent droge stof en eiwit. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in opdracht van...

Deskundigen maken zich zorgen over fosfortekort bij melkvee

Veehouderij

De fosfaattoestand in de bodem brokkelt hard af met gevolgen voor rundvee. Dierenartsen en adviseurs zien vaker koeien met een fosfortekort. Dieren lijden aan melkziekte, botbreuken, lopen kreupel en klungelen met hun gezondheid.

‘Absurd’ verbod homeopathische middelen zit biolandbouw dwars

Biologische landbouw

De nieuwe Europese Verordening Diergeneesmiddelen gaat op 28 januari in. Dat geeft zorgen voor biologische veehouders. Want gebruik je klassiek homeopathische middelen dan ben je in overtreding. Voorzitter Sybrand Bouma van Natuurweide legt uit hoe...

Jan Bakker krijgt taakstraf en boete voor mestfraude

Regio Oost

Directeur Jan Bakker van het gelijknamige transportbedrijf uit het Gelderse Oldebroek krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Die krijgt hij opgelegd voor zijn rol in de fraude bij mesttransporten tussen...

Van grote voederbiet tot hapklaar brokje

Veehouderij

Een stationaire bietensnijder hakselt de voederbieten van melkveehouder Herman Kramer uit het Drentse tot compacte blokjes. 'Het is mooi, energierijk voer', zegt hij.

Minder kobalt in graskuilen door uitspoeling

Veehouderij

Het gros van de graskuilen van boeren die zijn aangesloten bij ABZ Diervoeding bevat te weinig kobalt. De oorzaak hiervan ligt bij de vele neerslag in 2021, waardoor kobalt is uitgespoeld.

Potplantenkweker Strijbis: 'Als je met plezier werkt, kun je meer aan'

Algemeen

Werkplezier is een belangrijke kernwaarde voor potplantenkweker Jelle Strijbis uit het Zuid-Hollandse Westland. Hij haalt voldoening uit het afleveren van een grote order kerststerren, maar ook uit de vrijdagmiddagborrel met zijn medewerkers.

Duizenden kraanvogels Israël bezwijken aan vogelgriep

Veehouderij

Zeker 5.200 kraanvogels in Israël zijn bezweken aan vogelgriep. Nog eens een half miljoen kippen zijn geslacht om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Volgens klimaatminister Tamar Zandberg is het voor Israël de grootste natuurschade...

Schapendokter: niet bekappen bij rotkreupel

Veehouderij

Hoe vervelend de losse hoorn bij een schaap met rotkreupel er ook uitziet, bekappen is niet de oplossing. Beter is om het dier te behandelen met langwerkende oxytetracycline en te sprayen met blauwe spray.

Vlaanderen geeft varkenshouders ademruimte

Veehouderij

De Vlaamse overheid helpt varkenshouders in nood nog dit jaar met het verstrekken van tijdelijke liquiditeiten. De bescherming loopt op tot 7.500 euro per bedrijf.

Larven ruimen mest op in kippenstal

Veehouderij

Pluimveehouders kunnen met het kweken van vlieglarven op mestbodems op een rendabele manier kippenvoer produceren. Dat zegt de Belgische dierenarts Carl-Victor Deweer van de Universiteit Gent.

Twentse bodems blijven lekker vruchtbaar

Veehouderij

Het organischestofgehalte in Twentse bodems is sinds 2007 op peil gebleven of licht gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurofins Agro naar gras- en maispercelen.

Ardense voskoppen houden gras mooi kort

Veehouderij

Bij melkveehouder Leon Lacroix in het Limburgse Gulpen graast een bijzondere variatie aan schapen in de weilanden. Het zijn Mergellanders, Schoonebekers en Ardense voskoppen.

Dierenarts Veenkamp: 'Mannheimia wordt soms verward met IBR of BVD'

Veehouderij

Mannheimia raast de laatste jaren vaker door melkveestallen, met longproblemen en soms sterfte tot gevolg. Rundveedierenarts Annemiek Veenkamp van Dierenartsenpraktijk Flevoland: 'Snel ingrijpen is een must.'

Rudy Witteveen maakt diepstrooiselboxen voor extra koecomfort

Veehouderij

Melkveehouder Rudy Witteveen uit Terwolde monteert achterranden op de ligplaatsen om er diepstrooiselboxen van te maken.

Melkveehouder moet flink compenseren vanwege eiwitgehalte herfstkuil

Veehouderij

De najaarskuilen van 2021 bevatten slechts 161 gram ruw eiwit per kilo droge stof, terwijl dat doorgaans gemiddeld 20 gram hoger is. Aangezien ook de voorjaars- en zomerkuilen weinig eiwit bevatten, dienen veehouders flink te compenseren.

Aeres Farms in zee met Rouveen Kaasspecialiteiten

Veehouderij

Stichting Aeres Groep gaat samen met Rouveen Kaasspecialiteiten onderzoek verrichten. Ook gaat het Weidebedrijf in Dronten, onderdeel van Aeres Farms, vanaf 2022 melk leveren aan de zuivelcoöperatie.

Noteringen boerderijkaas stabiel

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn gelijk gebleven. Voor 16 kilo kaas van eerste kwaliteit ligt de notering op 5,35 euro per kilo. Dat heeft de noteringscommissie op 3 december vastgesteld. Vorig jaar december was dat nog 5,05...

Royal GD ziet afwijkende botopbouw bij lammeren

Veehouderij

Veterinair laboratorium Royal GD ziet sinds 2018 op zowel melkgeiten- als melkschapenbedrijven afwijkingen bij jonge dieren, mogelijk veroorzaakt door stress.

Droogstand is dé tijd om mastitis te genezen

Veehouderij

De droogstand is een rustperiode voor koeien waarin ze kunnen herstellen. Het is ook hét moment om hoogcelgetalkoeien te behandelen. Maar hoe pak je dit aan?

Ameco en Heijdra Vleesvee stappen uit weidevleesproject

Veehouderij

Slachterij Ameco en Heijdra Vleesvee zijn uit het project 'Beter voor rundvlees' van Albert Heijn en A-ware gestapt. Melkveehouders die wilden gaan leveren voor de nieuwe vleesketen moeten zich opnieuw aanmelden.

Projectleider Markemodel: 'Niet straffen maar belonen'

Veehouderij

De stapel aan regels en wetten wordt alsmaar groter. Boeren moeten dit en dan weer dat. Het beleid zorgt voor veel weerstand en ongenoegen. 'Kan het niet anders?', vraagt projectleider Carel de Vries. 'Waarom niet belonen en waarderen?' Boeren in de...

René Linthorst weidt zolang het nog kan

Veehouderij

De koeien van René Linthorst lopen al vier jaar op rij nog tot diep in november in de wei. 'Ze vreten niet veel gras, alleen wat topjes', zegt de melkveehouder uit het Overijsselse Heeten.

Dierenarts: 'Longontsteking bij kalf kost al snel 200 tot 300 euro'

Veehouderij

Longontsteking bij kalveren. 'Die kost je al snel 200 tot 300 euro per dier', rekent dierenarts Siert-Jan Boersema voor. Je kunt het daarom maar beter voor zijn. Het kan leiden tot groeivertraging, waardoor het dier niet zijn genetische potentie...

POV: stikstofbeleid wordt run op grond

Veehouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) uit haar ongenoegen over het stikstofbeleid. Ze vindt de kritische depositiewaarden voor stikstof onhaalbaar in Nederland. 'Stop met de run op boerengrond en de reductie van de veestapel als doel te...

LTO daagt leden uit om stem te laten horen

Algemeen

Alle leden van LTO Nederland ontvangen komende dagen een uitnodiging om digitaal hun stem te laten horen. Daarmee hoopt de vereniging zichzelf en de sector te kunnen versterken.

POV blij met zienswijze van voor Raad Dierenaangelegenheden

Veehouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) is positief over de zienswijze van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) waarin de randvoorwaarden voor positief welzijn in de veehouderij is gepubliceerd.

Premier India trekt landbouwwetten in

Algemeen

Na een jaar van protesten gaat de Indiase premier Narendra Modi drie controversiële landbouwwetten intrekken. Boerenbonden zien het als een overwinning.

NEPG: redelijke aardappeloogst maar hoge kosten

Akker- & Tuinbouw

De aardappelopbrengsten in de landen die deelnemen aan de North-Western European Potato Growers (NEPG), zijn redelijk tot goed. Verwerkers nemen bijna alle aardappelen in beslag. De contractprijzen daalden en de productiekosten stegen.

Jantine van de Kraats: 'Bokburger met dotje truffelmayo slaat aan'

Veehouderij

Jantine van de Kraats in Harskamp vermarkt sinds twee jaar vlees van geitenbokken onder de naam BoerenBok. Het is haar missie dat er over tien jaar net zoveel geitenvlees als geitenkaas wordt gegeten.

Kalf in knuffelbox voor goede opstart

Veehouderij

De broers Dirk en Jappie Riedstra uit het Drentse Veenhuizen hebben bijna elke dag een kalfkoe. Na de geboorte gaan veel kalveren eerst even in de knuffelbox. 'Die levert ons echt arbeidsgemak op.'

'Sniffers' helpen bij ontwikkeling nieuwe fokwaarde voor methaan

Veehouderij

De eerste 'sniffer' is deze week geïnstalleerd op een melkveebedrijf in Nederland. Het apparaatje meet de methaan- en kooldioxideconcentratie in de lucht die koeien uitademen. Het vormt de basis voor de ontwikkeling van een nieuwe fokwaarde voor...

Hygiënecheck zorgt voor extra groei per kip

Veehouderij

Pluimveehouders die goed scoren met de VIR-test van veterinair laboratorium Royal GD en hun stallen dus succesvol schoonmaken, halen 100 gram groei per kip per ronde extra, vergeleken met pluimveehouders die slecht scoren op de test.

Afrikaanse varkenspest gevonden op bedrijf in Duitsland

Veehouderij

Op een vleesvarkensbedrijf in het Duitse district Rostock (Mecklenburg-Vorpommern) is Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Het is niet bekend hoe de dierziekte het bedrijf is binnengekomen.

Mest zeven vanwege uitdagende graskuilen

Veehouderij

Veel melkveehouders stoeien met het winterrantsoen. Hun koeien doen het niet goed op de graskuilen van dit jaar en ze zien meer klauwproblemen. Door mest te zeven kun je snel rantsoenproblemen opsporen en oplossen.

Noteringen boerderijkaas 5 cent gestegen

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas, gemaakt op de boerderij, zijn met 5 eurocent per kilo gestegen. Dat is 40 cent meer dan vorig jaar november. Dat heeft de noteringscommissie op 5 november vastgesteld.

Boeren blij met waterdesinfectieapparaat, veeartsen twijfelen

Veehouderij

Een slijmerig laagje in de drinkbakken. Het was voor melkveehouder Klaas Timmerman niets nieuws. Maar toen hij hoorde dat vuil water mastitis kan veroorzaken, investeerde hij, na lang wikken en wegen, in het Watter-systeem. Dit apparaat...

Nieuwe bioslagerij voor De Groene Weg

Veehouderij

De Groene Weg opende op 1 november een nieuwe slagerij in Alkmaar. Dit is de twaalfde vestiging voor de marktleider in de biologische vleessector in Nederland.

Franse coöperatie smeekt burger: koop onze biomelk

Veehouderij

De grootste Franse coöperatie van biologische melkveehouders Biolait smeekt gezinnen om biologische melk te kopen. Er is in Frankrijk een flink overschot aan biomelk.

Melkprijs Eko Holland 50 cent gestegen

Veehouderij

Melkveehouderscoöperatie Eko Holland heeft de te verwachten melkprijs voor november met 50 cent verhoogd naar 52,50 euro.

Efsa onderzoekt verspreiding resistente kiemen bij veetransport

Veehouderij

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) werkt aan een onderzoek naar de invloed van diertransport op de verspreiding van kiemen met een antimicrobiële resistentie die een zoönose kunnen veroorzaken.

Ophokplicht door vogelgriep in Zeewolde

Veehouderij

Demissionair landbouwminister Carola Schouten stelt per direct een ophokplicht in voor alle commerciële pluimveebedrijven in heel Nederland, vanwege een uitbraak van vogelgriep op een bedrijf in Zeewolde.

Zes landen heropenen grenzen voor Belgisch kippenvlees

Veehouderij

Thailand, Japan, de Verenigde Arabische Emiraten, Israël, Marokko en Nieuw-Caledonië hebben hun grenzen voor Belgisch pluimvee opnieuw geopend. Dat heeft federaal landbouwminister David Clarinval geantwoord op een parlementaire vraag van...

Belgisch bedrijf gaat larven kweken in oude pluimveestal

Veehouderij

De firma Global Link Projects wil een larvenkwekerij beginnen in een leegstaande kippenstal in het Belgische Kinrooi. De larven van de zwarte soldatenvlieg moeten groeien op reststromen uit de agrofoodsector.

Dierenarts Holzhauer: 'Goede registratie van mortellaro is een must'

Veehouderij

De ziekte van Mortellaro is het grootste klauwprobleem in de melkveehouderij, maar een van de makkelijkste om aan te pakken. Dat zegt klauwverzorger Eddy te Roller. Een goede registratie en consequent handelen is een must, weet Royal GD-dierenarts...

Harm Rijneveld: 'Meebewegen is sleutelwoord voor melkveehouders'

Veehouderij

Melkveehouders hebben eeuwenlang een vrij bestaan gehad. Maar anno 2021 is dat verleden tijd. Jonge boeren krijgen het gevoel dat ze niet meer welkom zijn. Volgens Harm Rijneveld, veehouderijdocent aan HAS Hogeschool in Den Bosch, is meebewegen hét...

Studenten leren over melkveehouderij op praktijkschool in Oenkerk

Veehouderij

Veel melkveehouders zijn ooit naar praktijkschool Oenkerk geweest. Ze haalden er hun melkdiploma of leerden klauwbekappen. Nog steeds kun je er terecht voor trainingen. De Friese school heet tegenwoordig Dairy Trainings Centre (DTC).

Everts: 'Dekseizoen schapen uitstellen vanwege klauwproblemen'

Veehouderij

Door de natte zomer en najaar kampen veel schapen met rotkreupel. Ook infecties met ecthyma zorgen voor klauwproblemen. 'Sommige schapenhouders zullen het dekseizoen moeten uitstellen', zegt Reinard Everts, dierenarts bij schapendokter.nl.

Handelaar Kees Remijn: 'Deze boerderijkaasprijs is hard nodig'

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas van de boerderij zijn 15 cent gestegen, dat is 35 cent meer dan vorig jaar oktober. Dat heeft de noteringscommissie vastgesteld.

Noteringen boerderijkaas 15 cent omhoog

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas, gemaakt op de boerderij, zijn met 15 cent per kilo gestegen. Dat is 35 cent meer dan vorig jaar oktober. Dat heeft de noteringscommissie vastgesteld.

Servisch pluimveevlees binnenkort EU in

Veehouderij

Servië heeft van de Europese Unie (EU) goedkeuring gekregen voor het starten van een procedure om de export van Servisch pluimveevlees naar de Europese Unie toe te staan.

GD: jongvee achter koeien aan weiden voor lichte wormbesmetting

Veehouderij

Op een kwart van de melkveebedrijven die deelnemen aan het GD-abonnement Worminfecties tankmelk, hebben de melkkoeien veel of zeer veel antistoffen tegen maag-darmwormen. Dat blijkt uit analyses van Royal GD.

ANV De Ommer Marke: 'Slootmaaisel kan boerengrond verrijken'

Veehouderij

Anet Bovendeert, projectleider bij Agrarische Natuurvereniging (ANV) De Ommer Marke, begeleidt al vijf jaar lang een pilot met maaisel als bodemverbeteraar. Ze hoopt dat bewerkingen zoals bokashi maken worden toegestaan.

Bokashi verrijkt bodem en helpt voedingsstoffen vast te houden

Veehouderij

Bokashi verrijkt de bodem. Melkveehouder Bram de Vos maakt het zelf van berm- en slootmaaisel van waterschap en gemeente. Het is een nieuwe methode om plantenresten te verwerken.

Klauwverzorger: mortellaro aanpakken is niet moeilijk

Veehouderij

Mortellaro is het grootste klauwprobleem in de melkveehouderij, maar een van de makkelijkste om aan te pakken. Dat zeggen klauwverzorger Eddy te Roller en GD-dierenarts Menno Holzhauer.

Maismeetnettelers verwachten binnen twee weken te oogsten

Veehouderij

Loonwerkers kunnen hun hakselaars alvast klaarzetten. De eerste telers van het Maismeetnet verwachten binnen twee weken te oogsten. 'Het gaat snel nu.'

Driehonderd melkveehouders kunnen kruidenrijk zaaigoed bestellen met korting

Veehouderij

Melkveehouders die willen experimenteren met kruidenrijk grasland, kunnen weer met korting zaaigoed bestellen. Het ministerie van LNV financiert 1001 hectare om de teelt te stimuleren. Daardoor is er budget om ruim driehonderd boeren te laten...

Vleesvarkensnotering Vion gelijk gebleven

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion is deze week onveranderd: 1,36 euro per kilo geslacht gewicht. Het overaanbod van varkensvlees in Europa loopt verder op.

Reclameadviseur: waar blijven slimme spotjes over melk?

Veehouderij

Consumenten moeten worden herinnerd aan hoe gezond melk is, zegt de Australische reclameadviseur Brent Wallace. 'Tegenwoordig zie je zelden serieuze melkpromoties.' Volgens hem zorgt dat ervoor dat het zuivelproduct bezwijkt onder de concurrentie...

Gekkekoeienziekte in Engeland

Veehouderij

Op een rundveebedrijf in het zuidwesten van Engeland is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt. Het dier is van het bedrijf verwijderd. Er zou geen gevaar voor de voedselveiligheid zijn.

Guido Frijns: 'We hebben wintervoer zat, dus verkopen we wat mais'

Veehouderij

De mais van biologisch melkveehouder Guido Frijns uit het Zuid-Limburgse Margraten is niet zo snel. Dat meldt de deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst.

Vlaanderen bekijkt noodzaak extra wolvenmaatregelen

Veehouderij

Een drachtige vaars is zondag in het Belgische Meeuwen doodgebeten in een weiland. Alles wijst op een aanval van een wolf. De Vlaamse regering bekijkt nu of er extra wolvenmaatregelen nodig zijn.

Dierenarts Reinard Everts: 'Denk aan selenium in dekseizoen ooien'

Veehouderij

Een tekort aan selenium vermindert de vruchtbaarheid van ooien en vergroot de kans op vroeg-embryonale sterfte. Bij rammen zorgt een tekort voor minder beweeglijke spermacellen. Dat zegt Reinard Everts, dierenarts bij Schapendokter.nl.

Hollands Wol Collectief wil minimaal 1 euro per kilo voor schapenhouder

Veehouderij

Rotterdamse productontwerpers willen de wolverwerkingsindustrie in Nederland nieuw leven inblazen. Ze zetten het Hollands Wol Collectief op en pleiten voor een eerlijke prijs voor schapenhouders: minimaal 1 euro per kilo wol. Ook LTO is betrokken...

Melkveehouder Van Burgsteden: 'Haastig klusje kan zo fout aflopen'

Veehouderij

Als klein jongetje mocht Jan Jort van Burgsteden nooit alleen het erf op als er trekkers rondreden. Daarvoor golden heldere afspraken. Veilig werken is bij de familie nog steeds heel belangrijk. 'Een bedrijfsongeval zette ons op scherp.'

Veel dodelijke slachtoffers in veehouderij

Veehouderij

In de eerste zeven maanden van 2021 zijn er al zeven mensen dodelijk verongelukt op land- en tuinbouwbedrijven, bijna allemaal in de veehouderij. In heel 2020 waren dat er ook zeven, zo staat op de website van de campagne Veilig op 1.

Grasopbrengst meten? Gebruik sensoren

Veehouderij

Binnen tien jaar geven we elk stukje gras- en maisland exact wat het nodig heeft. De melkveehouderij staat daarbij aan de vooravond van de overgang naar veldrobots. Dat meldt manager Zwier van de Vegte van melkveeproefbedrijf De Marke in het...

Klanten rijden om voor zestien soorten boerenijs in Zoeterwoude

Algemeen

De klanten van Nel en Marloes de Jong hebben veel te kiezen. Maar liefst zestien soorten boerenijs wachten hen op in de vitrine in Zoeterwoude. Klanten rijden er graag een stukje voor om.

Broeierig weer zorgt voor infecties bij rundvee en schapen

Veehouderij

Ernstige Escheria (E). coli mastitis bij melkkoeien, diarree bij kalveren en rode lebmaagwormen bij schapen. Dierenartsen zien deze verschijnselen nu opvallend veel op melkveebedrijven. De oorzaak ligt bij het natte, broeierige weer dat voor een...

Belgische boeren protesteren tegen lage melkprijs in supermarkt

Veehouderij

Belgische boeren trekken het niet langer dat supermarkten zoals Albert Heijn (AH) stunten met prijzen van minder dan 50 cent per liter melk. Ze verzamelden 30 juli met hun trekkers bij de AH in Ronse.

Pluimveehouders kunnen subsidie krijgen voor salmonellavaccinatie kippen

Veehouderij

Pluimveehouders die kippen tijdens de opfokfase vaccineren tegen salmonella enteritidis of typhimurium kunnen subsidie krijgen voor de kosten van de vaccindoses.

Vleesvarkensnotering Vion daalt 4 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion daalt deze week met 0,04 euro naar 1,47 euro per kilo geslacht gewicht. De daling is het gevolg van de zwakke vraag uit de industrie en retail, aldus de slachterij.

ING: 'Melkveestapel zal vanaf 2022 slinken'

Veehouderij

ING voorspelt dat de melkveestapel in Nederland vanaf 2022 gaat slinken. Meer boeren zullen stoppen door gebrek aan opvolgers en omdat schaalvergroting door uitbreiding via salderingen steeds moeilijker wordt gemaakt.

Albert Heijn en Aldi verkopen spotgoedkope melk in België

Veehouderij

Supermarktketens Albert Heijn en Aldi in België verkopen melk voor minder dan 50 cent per liter. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos. 'De goedkoopste fles water in die winkels is duurder.'

Boerenzoon Kimmann wint goud in Tokio

Algemeen

Niek Kimmann uit het Overijsselse Dedemsvaart heeft vrijdag de gouden plak bemachtigd in de BMX-finale op de Olympische Spelen in Tokio.

Blinkers en bladschimmel in bieten

Akker- & Tuinbouw

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert suikerbietentelers alert te zijn op blinkers, cercospora en stemphylium.

Stuw helpt boer bij wateroverlast en verdroging

Regio Oost

Veehouder Aloys Willemsen uit de Gelderse Ooijpolder heeft donderdag de eerste LOP-stuw in het beheergebied van waterschap Rivierenland in gebruik genomen. De stuw helpt bij wateroverlast en droogte.

PPP-Agro Advies: houd mineralen kuilgras in de gaten

Veehouderij

Door de extreme weersomstandigheden tijdens de eerste snede kan de hoeveelheid mineralen en sporenelementen in de graskuil ondermaats zijn. PPP-Agro Advies adviseert daarom om deze elementen mee te nemen tijdens het bemonsteren.

Onderhuidse worm bij importvaarzen

Veehouderij

Bij twee importvaarzen uit Zuid-Duitsland zijn ziekteverschijnselen van parafilariose ontdekt. De worm zelf werd niet aangetoond, maar de kliniek en het histologisch beeld waren zeer verdacht. Dat meldt Royal GD.

Adviseur De Boer: 'Kijk kritisch naar machines en loonwerk'

Veehouderij

Schakel je regelmatig de loonwerker in terwijl de schuur vol machines staat? En waarom voer je zoals je voert? De bewerkingskosten drukken zwaar op de kostprijs. Op veel bedrijven valt er nog een wereld te winnen door de machine- en loonwerkkosten...

DLV Advies: nog volop subsidie voor zonnepanelen en windmolens

Algemeen

De nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is begin 2021 opengesteld voor zonnepanelenprojecten en kleinschalige windturbines. De subsidie kan nog tot en met 31 december 2023 worden aangevraagd.

Mastitisvaccin voor schapen lijkt interessant

Veehouderij

Een vaccin tegen uierontsteking kan de levensduur van schapen verhogen. Op bedrijven waar mastitis een probleem is, kan vaccinatie uitkomst bieden.

Akkerbouwer teelt voederbiet voor veehouder

Veehouderij

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Melkveehouder Frank Post uit Nieuweroord laat zijn voederbieten telen door akkerbouwer Gert Bouwhuis uit Witteveen.

Festivaltent moet schapen in Friesland beschermen tegen wolf

Veehouderij

De Friese vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea heeft de eerste mobiele schaapskooi van Nederland in gebruik genomen. De schaapskudde kan in de zomer schuilen in deze festivaltent en is daardoor beschermd tegen de wolf.

Drankje met meelwormen goed voor spieropbouw

Algemeen

De consumptie van insecten heeft hetzelfde effect als het consumeren van melkproducten. Dat hebben wetenschappers van het Maastricht UMC+ aangetoond.

Onderzoek naar onwikkeling geitenbedrijven in vier provincies

Veehouderij

Wageningen University & Research is in mei begonnen met een verkenning bij vier provincies naar de mogelijkheden om de geitenhouderij verder te ontwikkelen. De universiteit doet dat met en in opdracht van Platform Melkgeitenhouderij.

Pas op met klauwspray in robot

Veehouderij

Melkveehouders dienen terughoudend te zijn met het gebruik van desinfectiemiddelen in klauwsproeiers op de melkrobot. De middelen zouden in de melk kunnen komen.

Melkprijs tot 2031 gemiddeld 37 cent

Veehouderij

Panel Langetermijnprognoses melkveehouderij schat de gemiddelde melkprijs tot 2031 op 37 euro per 100 kilo. In het panel zitten LTO, accountantsbureaus, banken, ZuivelNL, RVO.nl, DLV en Wageningen University & Research.

Pluimveesector gaat niet in cassatie tegen uitspraak fipronil

Veehouderij

LTO Nederland/NOP gaat niet in cassatie tegen de rechterlijke uitspraak van het Hof van 2 maart over de fipronilcrisis.

Veel vraag naar advies maaien

Veehouderij

Veevoeradviseurs krijgen veel vragen van boeren die twijfelen of ze nu wél of niet moeten maaien. De regen speelt een goede voederwinning parten. Maar de situatie wisselt per regio en zo ook het advies van specialisten.

Melkveespecialist Bakker: 'Snel maaien voordat gras verhout'

Veehouderij

Veevoeradviseurs krijgen veel vragen van boeren die twijfelen of ze nu wel of niet moeten maaien. De regen en het donkere weer spelen een goede voederwinning parten. Maar de situatie wisselt per regio, zo ook het advies van specialisten.

Vlogger Leoni Goudkuil duikt in wereld van zuivel en kaas

Veehouderij

Kaasliefhebber en vlogger Leoni Goudkuil maakt een vlogserie over zuivelbereiding op de boerderij. Ze bezoekt onder andere boerderijzuivelbereiders in Nederland.

Lely Orbiter maakt nu ook room

Veehouderij

De Lely Orbiter, het automatische zuivelverwerkingssysteem voor de boerderij, kan nu ook room verwerken. Lely heeft de nieuwe optie toegevoegd aan de Orbiter.

Vleesvarkensnotering Vion plust 5 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion plust deze week met 0,05 euro naar 1,68 euro per kilo geslacht gewicht. De vleesvarkensnoteringen in Europa beginnen in een aantal landen aan te trekken.

Geitenhouders verfijnen management, maar melkcontrole brug te ver

Veehouderij

Er zit weinig beweging in de productie van de Nederlandse melkgeit. Die blijft al jarenlang steken op zo'n 1.100 kilo per jaar. Toch heeft de sector alles in huis om de kwaliteit van melkgeiten naar een hoger niveau te tillen. Topgeiten moeten wel...

Aanzuren van kalvermelk. Waarom ook niet?

Veehouderij

Aangezuurde koe- of kunstmelk is heel gezonde kalvervoeding. Het doodt ziektekiemen in de lebmaag, waardoor de kans op diarree vermindert. Door het onbeperkt aan te bieden, stimuleer je de jeugdgroei van het kalf. Nadelen: meer werk en kosten voor...

Dierenarts Driessen: 'Twee lactaties extra moet lukken'

Veehouderij

Met de juiste stappen kun je koeien twee lactaties langer op het bedrijf houden. Dat zegt dierenarts en Koesignalentrainer Joep Driessen. Rust in de veestapel is een must. Verder raadt hij diepstrooiselboxen aan en voor elke koe een vreetplaats. Bij...

Judith Roelofs: 'Met drone verhitte koeien afkoelen'

Veehouderij

Kun je verhitte koeien plaatselijk koelen met een drone? In de toekomst wellicht wel. Studenten van HAS Hogeschool Den Bosch storten zich op het onderzoek 'Hittestress, een hot item.' Judith Roelofs, docent-onderzoeker van HAS Hogeschool Den Bosch,...

Ruim 20.000 schapen hebben fokwaarde voor wormresistentie

Veehouderij

Veel schapenhouders dromen van sterke schapen die je niet of nauwelijks hoeft te ontwormen. De fokwaarde voor wormresistentie brengt hen een stukje dichter bij dat ideaalbeeld. Maar een goed weideplan met kruiden en regelmatig monitoren blijven...

Veiling bouwt magazijn tussen twee telersfamilies in

Akker- & Tuinbouw

Het Vlaamse REO Veiling bouwt een magazijn tussen twee aangesloten tomatentelers in Roeselare. Het logistieke gebouw maakt rechtstreeks laden bij de producent mogelijk en verlengt zo de houdbaarheid van de tomaat.

Torenhoog suikergehalte in vers weidegras

Veehouderij

Het weidegras bevatte afgelopen week ruim 240 gram suiker, blijkt uit metingen van ABZ Diervoeding. In combinatie met een hoog aandeel eiwit en weinig ruwe celstof geeft dat bij hoge drogestofopnames een snel rantsoen.

Supers verkopen nauwelijks luxe Nederlands rundvlees

Veehouderij

Luxe Nederlands rundvlees wordt nauwelijks verkocht door grote supermarkten. Uitzonderingen daarbij zijn Boni en Plus. Het luxe rundvlees wordt vooral verkocht via (keur)slagers en de horeca.

Nederlanders kopen vaker diepvriesvlees

Veehouderij

Diepvriesvlees wordt populairder. De totale omzet van diepvriesvlees in de Nederlandse retail is afgelopen jaar met 6 procent gestegen. Vooral onlineverkoop is in trek, blijkt uit onderzoek van Nielsen.

Verkamman: 'Onze landbouwtechniek raakt achter op China'

Algemeen

De Europese Unie laat Nederlandse landbouwkennis verwelken, dat zegt directeur Annemiek Verkamman van HollandBIO in het kader van ANP Expert Support. Volgens haar raakt Nederland raakt nieuwe landbouwtechnieken achter op China en de Verenigde...

Staldeur poosje dichthouden bij weiden op robotbedrijf

Veehouderij

Boeren met een melkrobot doen er goed aan om de staldeur, zodra de koeien de wei in gaan, de eerste uren dicht te doen. Dat zegt Herman de Zwaan, specialist robotmelken bij Agrifirm. Op die manier is het voor hen makkelijker om de weidenorm te halen.

Dierenarts: 'Boer afgestraft in KoeData als oude koe sterft'

Veehouderij

Veehouders twijfelen vaak om een oude zorgkoe nog te behandelen. Als haar situatie desondanks verergert en de koe geëuthanaseerd moet worden, telt dit mee in de KoeData. 'Dat remt de levensduur', zegt Hans Veenstra, dierenarts bij Dierenkliniek...

Zit je krap bij kas? Laat je koeien ouder worden

Veehouderij

Koeien krijgen vaker een tweede, derde of vierde kans. Nog niet drachtig? Dan lopen ze gewoon een poosje door. Een tyloom tussen de klauw? De dierenarts snijdt het weg. De boer wordt vervolgens dik beloond door zijn oude dames. Een jaar langer...

Minder stikstof toedienen op gescheurd grasland

Veehouderij

Veehouders hoeven in het eerste jaar na scheuren van grasland 50 tot 135 kilo stikstof per hectare minder toe te dienen. Ook in de jaren daarna kunnen ze nog besparen op de stikstofbemesting.

Klaas Binnendijk: 'Zorgkoe kan nog best een ronde mee'

Veehouderij

Laat je jouw koeien ouder worden, dan levert dit behoorlijk wat geld op. De gemiddelde leeftijd van de veestapel van een veehouder uit het project 'Geef ze de Vijf' steeg met twee maanden in de periode 2018-2020. De afvoerleeftijd steeg met dertien...

'Geen melk met te hoog gehalte aflatoxine in voedselketen'

Veehouderij

De melk afkomstig van melkveebedrijven waar Corngold met aflatoxine is geleverd, bleek ongevaarlijk voor de volksgezondheid. Er is dus geen melk met een te hoog gehalte aflatoxine in de voedselketen terechtgekomen.

Nog veel laaghangend fruit te plukken met weideplan

Veehouderij

Een goed beweidingsplan geeft rust en structuur. Je weet nu al waar je koeien voor de rest van het jaar zullen grazen. Bij regen of droogte is er geen paniek. Ook stijgt de opname van vers gras en dat spekt het inkomen. Niet gek dus dat...

Ook ForFarmers leverde Corngold met aflatoxine

Veehouderij

Veevoerleverancier ForFarmers heeft vanaf 26 februari partijen Corngold met een te hoog aandeel aflatoxine geleverd. 'We hebben alle veehouders meteen ingelicht', aldus woordvoerder Caroline Vogelzang van ForFarmers.

Garantieprijs FrieslandCampina stijgt met 75 cent

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs van april stijgt met 75 cent per 100 kilo melk ten opzichte van die van maart en komt daarmee op 36 euro uit. Ook de biologische melkprijs stijgt met 1 euro en komt op 48,50 euro per 100 kilo melk.

Melkveebedrijven niet meer geblokkeerd na aflatoxine in Corngold

Veehouderij

Bij een onbekend aantal melkveehouders werd de melk dit weekend tijdelijk niet opgehaald. Oorzaak was een partij rundveevoer dat besmet bleek met aflatoxine.

Twentse kaasboerin maakt het in Amerika

Veehouderij

Marieke Penterman wilde eigenlijk veearts worden, maar runt nu een kaasmakerij in de Verenigde Staten. Ze zette het bedrijf helemaal zelf op. Haar man ontfermt zich over het melkvee.

Royal A-ware groeit door in België

Veehouderij

Royal A-Ware neemt de melkpoedertorens in het Belgische Aalter over van FrieslandCampina. Het zuivelbedrijf runt al een roomfabriek in Merchtem in Vlaams-Brabant en heeft een vestiging van het logistiek bedrijf AB Texel in het West-Vlaamse...

Flinke subsidiepot beschikbaar voor nieuwe stalsystemen

Veehouderij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt miljoenen euro's beschikbaar voor onderzoek naar innovatieve stalsystemen voor de veehouderij. Wageningen University & Research is tot nu toe betrokken bij 19 van 22 toegekende...

De Heus verkoopt pluimveeslachterijen

Veehouderij

Koninklijke De Heus heeft de pluimveeslachterijen van Van Miert en Mieki Hunsel verkocht aan Exportslachterij Clazing. De Heus verwerft een minderheidsbelang in Clazing. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de voorgenomen transactie nog...

Vleesvarkensnotering Vion stijgt 7 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion plust deze week met 0,07 euro naar 1,44 euro per kilo geslacht gewicht. De slachterij noemt de verhoging in lijn met de opgaande trend van vleesvarkensnoteringen in omliggende landen. De vleesafzetprijzen hebben...

Lam kan sterven van koebiest

Veehouderij

Het voeren van koebiest aan leblammeren kan dodelijk zijn. De antistoffen in de biest kunnen de rode bloedcellen van het lam namelijk aantasten. 'Na vijf tot tien dagen merk je dat lammeren slomer worden en uiteindelijk sterven', aldus dierenarts...

Inkrimping veestapel kan 32.000 banen per jaar kosten

Veehouderij

Bijna alle beleidsmaatregelen die de milieu-impact van de agrosector moeten verminderen, leiden tot verkleining van de veestapel. Dat kost geld en banen, zeggen landbouweconomen Petra Berkhout en Linda de Puister van Wageningen Economic Research.

Arjan Schimmel is nieuwe voorzitter ZuivelNL

Veehouderij

Melkveehouder Arjan Schimmel (47) uit het Utrechtse Linschoten is de nieuwe voorzitter van ZuivelNL. Hij vervangt Jorrit Jorritsma die in december vanwege gezondheidsredenen terugtrad. Bij coöperatie DOC Kaas neemt Guus Mensink (39) uit Dedemsvaart...

Digestaat niet slecht voor bodemleven

Veehouderij

Bemesten van grasland met digestaat heeft geen negatief effect op de schimmels en bacteriën in de bodem. Dat blijkt uit een onderzoek van Eline Keuning, onderzoeker bij Bioclear Earth.

Koester gezonde pensflora bij melkkoeien

Veehouderij

Door de snelle en suikerrijke voorjaarskuilen van 2020 kampten veel koeien begin deze winter met pensverzuring. 'Het liep op veel bedrijven niet lekker', zegt dierenarts Gijs Hofstraat. De meeste rantsoenen zijn inmiddels gecorrigeerd en het gaat...

Meer Schmallenberg dan vorig jaar

Veehouderij

Bij Royal GD zijn deze winter meer misvormde lammeren gemeld dan vorig jaar. De oorzaak? Infecties met het Schmallenbergvirus. Minder schapen zijn beschermd tegen het virus.

Hoe ratten een melkveehouder ziek maakten

Veehouderij

De overlast van ratten en muizen in Nederland neemt toe. Ze brengen infecties over op mensen en het aantal ziektegevallen stijgt. Melkveehouder Roelof de Jong uit het Friese Abbega kreeg de ziekte van Weil, ook wel rattenziekte genoemd. Hij vertelt...

Mestkelders minder vol dan andere jaren

Veehouderij

De mestkelders bij de eerste melkveebedrijven raken vol. Toch zijn de putten minder gevuld dan andere jaren, merken loonbedrijven.

Melkveehouders kunnen weer goedkoop kruidenrijke zaadmengsels bestellen

Veehouderij

Melkveehouders kunnen vanaf vandaag weer kruidenrijke zaadmengsels bestellen met 50 procent korting via de crowdfundingsactie 1001ha.nl. De verkoop was tijdelijk stopgezet, omdat de crowdfunding de vraag niet kon bijbenen.

Stalbrand op varkensbedrijf Netterden

Veehouderij

Op een varkensbedrijf in Netterden woedde maandag een stalbrand. Het overgrote deel van de varkens op het bedrijf heeft het overleefd. De brand is vermoedelijk ontstaan in het plafond.

ForFarmers en De Hoop definitief samen verder

Veehouderij

De Nederlandse en Duitse mededingingsautoriteiten hebben de overname van De Hoop Mengvoeders door ForFarmers goedgekeurd. Daarmee is de samenvoeging van de twee bedrijven afgerond.

Omzetgroei bij Voergroep Zuid

Veehouderij

Voergroep Zuid heeft in 2020 bijna 10 procent meer omzet geboekt dan het jaar ervoor. Ondanks de krimpende afzetmarkt en het feit dat de firma de jaren ervoor dalende omzetcijfers liet zien.

Geen formaline gebruiken, maar wat dan wel?

Veehouderij

Formaline in voetbaden is nog toegelaten, maar iedereen weet dat het gevaarlijk spul is. Vooral jonge boeren zoeken naar alternatieve middelen en die zijn er. Maar dierenartsen zijn behoudend, want die producten vragen veel meer van het management....

Vier knoppen om aan te draaien voor meer eiwit

Veehouderij

Een ton droge stof meer gras per hectare zorgt gemiddeld voor 4 procent meer eiwit van eigen land. Er liggen voor melkveehouders nog veel kansen om meer eiwit van eigen land te halen. Dat blijkt uit het project 'Home Made Eiwit'.

Roelof de Jong: 'Maiskuil is in het echt beter dan op papier'

Veehouderij

Op papier ziet de maiskuil van Roelof de Jong uit het Friese Abbega er wat traag uit. Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen. 'De koeien geven er goed melk van.'

Wim Vedder heeft geen zorgen over snel verteerbare maiskuil

Veehouderij

De maismeetnetkuil van melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond ziet er prima uit. Die heeft een VEM van 995 en 371 gram zetmeel. Ook de opbrengst was goed: 70 ton per hectare.

Meest bekeken

Meest gelezen

Kennispartners

Vacatures