Mariska Bloemberg-van der Hulst
Mariska Bloemberg is redacteur Veehouderij. Ze covert de melkveehouderij en de serie Plattelandsdocument.
ContactArtikelen door Mariska Bloemberg-van der Hulst

Roelof de Jong: 'Maiskuil is in het echt beter dan op papier'
Op papier ziet de maiskuil van Roelof de Jong uit het Friese Abbega er wat traag uit. Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen. 'De koeien geven er goed melk van.'

Wim Vedder heeft geen zorgen over snel verteerbare maiskuil
De maismeetnetkuil van melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond ziet er prima uit. Die heeft een VEM van 995 en 371 gram zetmeel. Ook de opbrengst was goed: 70 ton per hectare.
Dick Davelaar wil bij maisteelt vaker uitgaan van eigen boerenverstand
Een maiskuil van 41 procent droge stof is voor melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden te veel van het goede. 'Volgende keer oogsten we vroeger.'

Nederland telt bijna vijfhonderd voedselgemeenschappen
Voedselgemeenschappen zijn hot. Nederland telt er ruim 480 die 150.000 mensen van voedsel voorzien. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Transitiecoalitie Voedsel en onderzoeker Sandra van Kampen.

Subsidie voor ondernemende Drentse boeren
Drentse boeren kunnen ook in 2021 subsidie krijgen voor het inhuren van een kennisleverancier. De ondersteuning vanuit de regeling 'Ik ben Drents ondernemer.nl 3.0' is maximaal 5.000 euro.

Investeerders zonneparken lopen deur bij boeren plat
Melkveehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe, nabij Deventer, krijgt regelmatig bezoek van projectontwikkelaars die op zijn land zonneparken willen aanleggen. 'Sommigen zijn opdringerig en komen met een gelikt verkoopverhaal.'
Praten over financiële zorgen geeft stip op horizon
Boeren hebben veel twijfels over hun toekomst en financieel kunnen ze het steeds moeilijker bolwerken. Erfcoach Babke Roeterdink (34) uit het Overijsselse Bathmen helpt mensen om hun plannen concreet te maken.
Export planten naar record maar snijbloem krimpt
Met een groei van 2 procent realiseert de Nederlandse plantenexport in 2020 een record van 2,4 miljard euro. De exportwaarde van snijbloemen kromp daarentegen met 8 procent.

Dode bij bedrijfsongeval op varkensbedrijf
Op een varkensbedrijf in het Brabantse Nistelrode is deze week een 51-jarige man bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen. Hij zou beklemd zijn geraakt in een mengvoedermachine.

Varkens verspreiden geen corona
Bij de corona-uitbraak vorig voorjaar in Noord-Brabant speelden varkens geen rol. Dat concluderen onderzoekers in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Melkveehouder Van den Bosch:'Elk jaar kalf niet meer van deze tijd'
Mathé van den Bosch uit het Brabantse Oudenbosch wordt niet nerveus als zijn koeien op 100 dagen lactatie nog niet drachtig zijn. Integendeel. Hij doet aan duurmelken. Streven naar een tussenkalftijd van 365 dagen is volgens hem achterhaald. 'Het...

Melkveehouder Anne Kalsbeek: 'Scannen koeien betrouwbaar en snel'
Elke vier tot vijf weken laat melkveehouder Anne Kalsbeek in Terherne een groepje koeien controleren op drachtigheid. Dat gebeurt met een scanner.

Jonge boeren gek op waterbuffels
Waterbuffels zijn populair bij jonge boeren. Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen hebben een kudde van veertien buffels in het Noord-Hollandse Amstelveen. Bert Meems en Jonique Eshuis melken er 33 in het Groningse Onstwedde.

Situatie vogelgriep blijft zorgwekkend
Met meerdere uitbraken op pluimveebedrijven in Nederland en veel besmette vogels in het land blijft de vogelgriepsituatie zorgwekkend. Ook neemt het aantal vogelgriepuitbraken in Europa toe.

Melkveehouders Abbenbroek maken boerenkaas in container
Bart en José Eikelenboom uit het Zuid-Hollandse Abbenbroek zijn de eerste melkveehouders die boerenkaas bereiden in een kant-en-klare kaasmakerij. Op het erf staat een container met alles erop en eraan.
Hobbyboeren boos over tarieven Rendac
Het tarief van Rendac voor het ophalen van één varken, geit of schaap is duurder dan dat van een bak van 900 liter. 'Oneerlijk', vinden het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) en de Nederlandse Belangenvereniging van...

Reclame Code Commissie doet uitspraak over 'varkensles'
De Reclame Code Commissie heeft zich maandag uitgesproken over de juistheid van lesstof voor het basisonderwijs. Varkens in Nood was het niet eens met de 'varkensles' van The Pig Story. Op de meeste punten werd Varkens in Nood in het ongelijk...

Grote zorgen bij DLV Advies over kaspositie melkveehouders
Ongeveer de helft van alle melkveebedrijven heeft op dit moment moeite met het betalen van rekeningen. Dat zegt Ids van der Ploeg, adviseur financieel management bij DLV Advies. 'Een liquiditeitsprognose geeft grip.'

Avined meldt salmonella meteen bij NVWA
Avined meldt vanaf 5 januari specifieke salmonella-serotypes automatisch bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Pluimveehouders hoeven dat niet meer zelf te doen.

Denemarken gaat nertsen opgraven en verbranden
Denemarken gaat in mei 2021 zo'n 4 miljoen nertsen opgraven en verbranden. De dieren waren gedood vanwege mogelijk besmettingsgevaar met het coronavirus. De kadavers dreigen op termijn het drink- en zwemwater in gevaar te brengen.
Bekalken voor luchtigere, rullere bodem
Gras en mais van het land? Kalk erop! Het is bekende vuistregel voor een gezonde bodem. Kalk maakt de grond rul en fosfaat is beter beschikbaar.

Boerin is vaker baas op de boerderij
De Nederlandse landbouwsector feminiseert, blijkt uit onderzoek van Nieuwe Oogst. Steeds vaker kiezen dochters voor overname van het boerenbedrijf of de tuinderij. Het aantal vrouwelijke studenten op landbouwopleidingen neemt eveneens toe. Een...

Impact van hittestress op koeien nu nog zichtbaar
Gedoe met de vruchtbaarheid of opvallend veel klauwproblemen? Denk dan eens aan een nasleep van hittestress. Volgens deskundigen gaf de hete zomer veel koeien een optater en daar kunnen ze nu nog last van hebben. De winter leent zich ervoor alvast...

Hobbyboer wil vaccineren tegen vogelgriep
Houders van hobbypluimvee en ander gevogelte vragen landbouwminister Carola Schouten een vaccin tegen vogelgriep beschikbaar te stellen aan dierenartsen. Ze willen dat pluimvee van particulieren en op kinderboerderijen kan worden ingeënt.

Melkprijs FrieslandCampina stijgt bijna euro
De FrieslandCampina-garantieprijs van december stijgt 94 cent naar 35,19 per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs stijgt 67 cent naar 45,17 euro.

Melkveehouder Mulder koestert zijn oude dametjes
Johan Mulder uit Nieuwerbrug is een opgewekte, nuchtere melkveehouder. Zijn bedrijfsvoering is sober, de kostprijs is laag en zijn koeien zijn behoorlijk oud. Het brengt hem naar de top van Nederlands duurzaamste melkveestapels.

Melkrobot haalt visgraat bijna in
Op dit moment melkt bijna 30 procent van de bedrijven met een automatisch melksysteem. Dat is bijna evenveel als de visgraat, waarin door 32 procent van de melkveehouders wordt gemolken. Specialist Harm Wemmenhove verwacht dat over acht jaar de...

GD-dierenarts: 'Klauwproblemen nog steeds voorname reden voor afvoer'
Ten opzichte van tien jaar geleden zijn er in de Nederlandse melkveehouderij 21 procent minder klauwaandoeningen. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar waarom signaleren dierenartsen dan nog zoveel klauwaandoeningen? Snel ingrijpen kan de problemen...

Vooral mannen tappen rauwe melk bij melktap van Van der Gun
Burgers vullen dagelijks een emmertje of fles met rauwe melk bij Patricia en Sander van der Gun in Culemborg. Ze kochten twee jaar geleden een melktap.

Melkveehouder Steverink: 'Vergroenen gaat in kleine stapjes'
Melkveehouder Henry Steverink uit Silvolde pleit ervoor dat inwoners van gemeenten mee gaan betalen aan biodiversiteit. 'Boeren moeten wel rondkomen als ze natuur telen.'

Celgetal in melk blijft verder dalen
Zuivellaboratorium Qlip in Zutphen analyseert dagelijks ruim 50.000 melkmonsters. Opvallend is dat het celgetal verder blijft dalen.

Naam controleorgaan zuivel aangepast
Met ingang van 4 november 2020 verandert de naam van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) definitief in Controle Orgaan Kwaliteits Zaken.

Brandstichter eendenslachterij de cel in
Vegan Streaker Peter Jansen, die vrachtwagens van eendenslachterij Tomassen Duck-To in brand stak, staat 2,5 jaar celstraf te wachten.

Vlaamse varkenshouderij schreeuwt om hulp
De Vlaamse varkenshouderij verkeert in een diepe crisis. Daarom schreef varkenshouder Bart Vergote een open brief met daarin een noodkreet aan verschillende Belgische politici.

Veel aanbod van ammoniak- en stikstofrechten
Volgens DLV Advies is het aanbod van ammoniak- en/of stikstofrechten ongeveer tien keer zoveel als de vraag. Het is de kunst om een aanbieder in de buurt te vinden.
Rhino bij paarden in Ridderkerk
In een stal in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld. Alle aanwezige paarden op deze locatie moeten de komende weken op het erf blijven.

Boeren haken aan bij Nationale Kaasweek
Van maandag 2 tot en met zondag 8 november is het Nationale Kaasweek. Ongeveer driehonderd specialisten in kaas doen mee aan deze week die voor het eerst wordt georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland.

Bodem verdient lucht, stalmest en wormen
Hij liefkoost zijn bodem. Voor melkveehouder Marinus de Vries is het de gewoonste zaak van de wereld. Rijsporen en plassen water voorkomt hij. Met stalmest en pleksgewijs wat graszaad, vertroetelt hij zijn grond. Sommige graspercelen zijn eeuwenoud.

PPP-adviseur: 'Sommige weilanden zijn voor een kwart kapotgereden'
Een gezonde bodem is luchtig en kan voldoende water vasthouden. Storende lagen zijn funest. Adviseur Sjon de Leeuw van PPP Agro Advies geeft uitleg.
Auto's slechter voor klimaat dan veehouderij
Personenauto's en bestelbussen stoten 4 procent meer uit dan de veehouderij. Dit berekenen onderzoekers van ILVO en WUR. Maar in een recent onderzoek van Greenpeace wordt juist geconcludeerd dat de dierhouderij meer broeikasgas uitstoot in Europa...

Sensordata dierenwelzijn beter gebruiken
Alle melkveehouders en varkenshouders ontvangen binnenkort een enquête over het gebruik van sensordata. Voor het project 'ClearFarm' onderzoekt Wageningen University & Research of het dierenwelzijn kan worden verbeterd met gebruik van...

Biologische melkprijs FrieslandCampina laagste in vijf jaar
De FrieslandCampina-garantieprijs voor biologische melk daalt met 1,5 euro en komt in november uit op 44,50 euro per 100 kilo melk. De afgelopen vijf jaar is deze melkprijs niet zo laag geweest. De garantieprijs voor gangbare melk is met is 34,25...

Bij Jan Woudstra ligt ureumgetal tussen 15 en 20 punten
Door het ureumgetal met 1 punt te verlagen, bespaart melkveehouder Jan Woudstra uit het Friese Menaam 1.000 euro aan mestafvoer per jaar. Indien nodig stuurt hij het rantsoen dagelijks bij om het ureumgetal constant te houden. Dat gaat hem goed af.

ABZ Diervoeding: 'Optimaliseren ureumgetal is altijd gunstig'
Het ureumgetal is een goed hulpmiddel om de ammoniakuitstoot in de melkveehouderij te verlagen. Maar als borgingsinstrument is het kengetal ongeschikt.

Kruidenrijk grasland maximaal drie keer maaien
Om kruiden te behouden, zou kruidenrijk grasland maximaal drie keer moeten worden gemaaid op een maaihoogte van 8 centimeter. Dat komt naar voren in een project van Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland van LTO Noord.

ABZ Diervoeding: 'Eerste snede is suikerkuil, pas ermee op'
Het seizoen van 2020 typeert zich door snelle voorjaarskuilen, matige zomerkuilen en droge mais. Met een beetje geluk profiteren veehouders van het eiwitrijke najaarsgras. Het stalrantsoen zal bij velen moeten worden gecorrigeerd. Extra eiwit en...

Creatieve boeren gezocht voor emissiearm mest uitrijden
De werkgroep 'Reductie ammoniakemissie bij mesttoediening' is op zoek naar nieuwe aanwendingstechnieken van mest. Daarom zoekt de werkgroep creatieve boeren, machinebouwers, loonwerkers of andere slimme techneuten die willen meedenken.
Melkveehouders moeten het hebben van herfstkuil
De voorjaars- en graskuilen waren dit jaar niet overal even geweldig. Maar de najaarskuilen zitten bomvol eiwit.

Boeren stoeien met teelt vanggewas
Boeren die na de mais verplicht een vanggewas moeten telen, kiezen het meest voor nazaai. Bij onderzaai en gelijkzaai vallen de resultaten vaak tegen, onder andere door de droogte. Het verplichte vanggewas op zand- en lössgrond zou de...

Droogte speelt succesvolle teelt vanggewas parten
De nitraatconcentraties in het grondwater stijgen, ondanks de verplichting op zand- en lössgrond een vanggewas in te zaaien voor 1 oktober, na de maisteelt. De droogte is een belangrijke boosdoener.

Robottrekker op Boerderij van de Toekomst
Op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad rijdt de robottrekker Robotti rond. Het is een volledig zelfstandig werkende trekker die precies weet waar op de akkers welke werkzaamheden gedaan moeten worden.

Dierenarts: 'Toename mannheimia-uitbraken zorgelijk'
Jaarlijks worden dertig tot zestig melkveebedrijven in Nederland getroffen door Mannheimia haemolytica (MHA). De bacterie zorgt voor ernstige longontsteking bij koeien. Vaak sterven meerdere dieren in korte tijd. Sinds 2012 neemt het aantal...

Zorgen om vee op vervuild rivierslib in uiterwaarden
Rivierslib dat bij hoogwater bezinkt, zit volgens voormalig binnenvaartschipper Dolf van der Velde vol met gif. Met lede ogen ziet hij aan hoe runderen op uiterwaarden met vervuild slib grazen.
PVV klaar met radicale activisten in Noord-Brabant
Twee activisten van Animal Rebellion zijn vrijdagochtend met een hoogwerker van het provinciehuis in Den Bosch gehaald en afgevoerd naar het politiebureau.

Limagrain pakt eikenprocessierups aan met bloemen
De milieuvriendelijke aanpak voor het bestrijden van de eikenprocessierups, een initiatief van Limagrain Nederland, heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs gewonnen.

Schouten gaat boetes mestfraude niet baseren op bedrijfsgrootte
Landbouwminister Carola Schouten gaat boetes voor mestfraude niet baseren op bedrijfsgrootte. Ook zal ze bedrijven die vaker in de fout gaan, niet zwaarder beboeten.

POV: 'Staldeur op slot voor activisten'
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwt varkenshouders voor de samenscholing van activisten van de organisatie Animal Rebellion. Deze groep kampeert tot en met 21 september in Den Bosch.

Varkenshouderij verlaagt ammoniakuitstoot met 80 procent
De varkenshouderij heeft sinds 1990 de ammoniakuitstoot met bijna 80 procent verminderd. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Herfstgras beter dan vorige week
Na een periode met lage suikergehaltes, is de kwaliteit van het verse gras aan het verbeteren. Op etgroen kunnen koeien dagelijks veel eiwit opnemen.

Discussie over gebruik I&R-gegevens schapen
LTO-vakgroep Schapenhouderij is boos omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de I&R-gegevens van schapenhouders gebruikt voor de landbouwtelling. Ook meent LTO dat het I&R-systeem te veel fouten bevat.

Areaal Snelle Lente Rogge verdriedubbelt
Naar verwachting wordt er dit jaar na de maisoogst drie keer zoveel Snelle Lente Rogge ingezaaid als vorig jaar. Het vanggewas, dat in april wordt gemaaid, is populair vanwege het extra eiwit en de opbrengst.
Melkprijs Eko Holland 49,75 euro
De te verwachte biologische melkprijs voor de leden van Eko Holland Melk op Maat is voor september 2020 49,75 euro, exclusief btw. Dit is hetzelfde als in augustus.

Belgen eten voornamelijk vlees uit eigen land
Meer dan 90 procent van het vlees dat de Belgische supermarkten verkopen, is van eigen bodem. Dat blijkt uit de cijfers van de Belgische handelsfederatie Comeos.

Snelle Lente Rogge voor extra eiwit en ruwvoer
Voor extra eiwit van eigen maisland is nazaai met Snelle Lente Rogge een interessante optie. Ook bij een tekort aan ruwvoer is deze teelt, die in april wordt geoogst, aanlokkelijk.

Vier je successen, hoe klein ook
Wat zijn ze vermoeiend: al die verharde discussies over stikstof, dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid en noem maar op. Negatieve koppen in kranten. Ongenuanceerde reacties op social media. Ze zijn gemeen. Kwetsend. Lomp soms.

Melkveehouder Gille: 'We hebben te maken met een nieuwe werkelijkheid'
De schaalvergroting in de landbouw heeft haar grenzen bereikt. Slechts een kleine groep boeren kan er in de toekomst nog een boterham mee verdienen, voorspelt Peter Gille, melkveehouder en bedrijfsontwikkelaar in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek....
Minder sterfte bij kalveren
Alle kalversterftekengetallen op zowel melkvee- als vleeskalverbedrijven laten vanaf het derde kwartaal van 2018 tot en met het tweede kwartaal van 2019 een daling zien. Dit blijkt uit recente analyses van Royal GD in het kader van de...

Veel leed bij koeien door blikjes en metalen voorwerpen
Scherp-in is een rampzalige aandoening bij melkvee. Boeren storen zich aan scholieren en volwassenen die lege blikjes roekeloos in de weilanden gooien. LTO pleit voor statiegeld op blikjes. Melkveehouders dienen ook zelf kritisch te zijn op...

Erjan te Biesebeek heeft 'bakbeesten van vaarzen'
Als zijn kalveren flink aan de speenemmer stoten, is Erjan te Biesebeek tevreden. Hij ziet graag gretige kalveren. Voor een snelle groei koopt hij liever een extra zak melkpoeder, dan dat hij later in de opfok meer ruwvoer kwijt is.
Bijsturen bij roterend standweiden
Weidepercelen mogen bij roterend standweiden niet hoger worden dan 8 centimeter en niet lager dan 12 centimeter. Bijsturen bij te lang of kort gras kan door ruwvoer op stal te verhogen of verlagen. 'Verhoog of verlaag dus niet het hele rantsoen',...

Vlaamse ministers lopen stage bij boeren
Politici in Vlaanderen lopen deze zomer stage op land- en tuinbouwbedrijven. Het is een initiatief van de Boerenbond. Die wil ministers en boeren dichter bij elkaar brengen.

Gescheurde klauwen door ingeklonken zand
Een zoogkoeienbedrijf op hoge zandgrond ziet bij enkele dieren al drie jaar op rij klauwproblemen door ingescheurde voorklauwen. De aandoening wordt ook wel 'sand cracks' genoemd.

Honderd ongevallen per jaar op veebedrijven
Jaarlijks gebeuren er gemiddeld honderd ernstige ongevallen op melkvee- en graasdierbedrijven. Helaas kunnen sommige slachtoffers het niet meer navertellen. De campagne Boerveilig moet melkveehouders bewuster maken van de gevaren op het bedrijf....

Bodemstructuur erg opgeknapt door droogte
De droogte van de afgelopen zomers heeft toch ook iets positiefs opgeleverd. De bodemstructuur van graspercelen op klei- en veengronden blijkt goed te zijn.

Stigas-adviseur: 'Risico op bedrijfsongeval wordt steeds groter'
De afgelopen zeven jaar verongelukten 23 mensen op melkvee- en graasdierbedrijven. 'De risico's worden steeds groter', aldus adviseur Wim Klaucke van arbo-adviesdienst Stigas.

Koe geeft weinig biest door slechte voeropname
Melkveehouders kloppen regelmatig aan bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), omdat koeien na het afkalven te weinig biest produceren. Volgens GD ligt de verklaring hiervoor in de laatste twee tot drie weken voor afkalven. Daar moet het kloppen.

DLV: 'Nog veel eiwit oogsten? Dan nu bemesten'
'Laat een eiwitrijke snede in grote balen persen', tipt adviseur Albert Jan Bos van DLV-Advies. Nu er een beperking dreigt op eiwit uit krachtvoer, kunnen boeren hun stalrantsoen daar toch enigszins mee corrigeren.

Dierenarts: 'Koeien knappen sneller op na pijnstilling'
Melkveehouders geven hun runderen vaker pijnstilling. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Oosthof Dierenartsen. Rundveedierenarts Samantha van der Windt geeft een toelichting.

Nu bemesten voor meer eiwit in gras
Melkveehouders die de komende grassneden meer eiwit willen oogsten, doen er goed aan om in deze periode voldoende te bemesten. Wie nu 10 kilo meer stikstof per hectare toedient, kan het eiwitgehalte bij een maaisnede met 5 tot 6 gram ruw eiwit per...

23ste nertsenbedrijf besmet met Covid-19
Op een nertsenbedrijf in het Brabantse Aarle-Rixtel is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het is het 23ste nertsenbedrijf in Nederland dat besmet is verklaard.

Schapendokter: let op worminfecties bij jaarlingen
Schapen uit 2019 lopen meer risico om worminfecties op te lopen. Veel jaarlingen konden vorig jaar onvoldoende wormweerstand opbouwen, terwijl de kans op infecties nu groot is door de regen van afgelopen tijd.
Lammeren blijven achter in groei door kobaltgebrek
Lammeren die achterblijven in groei, ondanks voldoende aanbod van voer, zouden weleens kunnen lijden aan een kobalt- en vitamine B12-gebrek. Opvallend is dat de dieren vaak afwijkend graasgedrag vertonen en hun kop door de afrastering steken of...

Maisspecialist: 'Je ziet de mais gewoon groeien'
Tropische temperaturen én vocht. De mais in Nederland heeft op dit moment niet veel te klagen. Het gewas bij de Maismeetnet-boeren groeide in een week tijd gemiddeld 33 centimeter.

Koeien compleet de kluts kwijt door bacterie
Het begint met een plotselinge terugval in de melkgift en zeer hoge koorts. De bacterie Mannheimia haemolytica kan in korte tijd voor dood en verderf zorgen. Het leidt de laatste jaren vaker tot hevige longontsteking bij koeien.

Vaker hevige longontsteking bij koe
De laatste jaren kampen melkkoeien vaker met longontstekingen door Mannheimia haemolytica. Het begint met 40 tot 41 graden koorts. De ziekte kan flink rondwaren in de koppel.

Melkveehouder Mul: 'Waarom geen ot-en-sienboerderij?'
Schaalvergroting is niet zaligmakend. Dat zagen Gerard en Mieke Mul al toen ze op een groot melkveebedrijf in Nieuw-Zeeland werkten. Het stel koos dus bewust voor een klein biologisch bedrijf. Hun verdienmodel is gericht op burgers.

Meer volwassen tripsen in uien
Er is een toename aan volwassen tripsen in uienpercelen in Nederland, zo constateert Agrifirm. Een bespuiting is het meest effectief in het larven stadium.

Roofmijt moet bonenspintmijt in aardappelen bestrijden
De bonenspintmijt zorgt in Oost-Nederland voor toenemende mate van schade en opbrengstderving. Daarom startte Agrifirm met een proef om de bonenspintmijt met roofmijten in aardappelen te bestrijden.

Rauwe melk tappen in Diepenveen
Melkveehouders Wilco en Heleen van Beek uit Diepenveen openden deze week hun melktap met onbewerkte, rauwe melk. 'Deze melk bevat veel goede voedingsstoffen', aldus het echtpaar dat negentig koeien melkt.

Tiende boerderijwinkel met Beemsterkaas
In Uitgeest is de tiende boerderijwinkel met Beemster kaas geopend. De boeren, leden van de coöperatie van CONO Kaasmakers, verkopen hier diverse varianten Beemster kaas.

Kattenbakvulling beperkt nitraatuitspoeling
Zeoliet is hetzelfde materiaal als waar kattenbakken mee worden gevuld. Een laagje zeoliet over grasland kan de uitspoeling van nitraat tot 80 procent verminderen. Het mineraal lijkt veelbelovend, maar meer onderzoek is noodzakelijk.
Anthos: Einde noodfonds sierteelt teleurstellend
Landbouwminister Schouten heeft in de Tweede Kamer aangekondigd dat het noodfonds voor de sierteelt na 18 juni niet wordt verlengd. 'Zeer teleurstellend', zegt Anthos voorzitter Henk Westerhof namens de handelsbedrijven in de bloembollen- en...

Pensioenakkoord definitief beklonken
Het kabinet en sociale partners hebben een definitief akkoord bereikt over het hervormen van het pensioenstelsel.

Slachthuis Helmond weer deels open
De slachterij Van Rooi Meat in Helmond is gedeeltelijk weer open. Een testgroep van medewerkers uit diverse afdelingen, van kantoor tot slachthuis, werkt toe naar de volledige opening op 17 juni.

Subsidie voor boeren die leerlingen begeleiden
Boeren en tuinders die leerlingen of studenten begeleiden, kunnen tot en met 16 september 2020 de subsidie praktijkleren aanvragen. Per leerling heeft de ondernemer recht op maximaal 2.700 euro.

GD: 'Wees alert op blauwalg in slootwater'
Op diverse plekken in Nederland is blauwalg in het oppervlaktewater aangetoond. Koeien die slootwater drinken, kunnen daardoor vergiftigd raken. De GD raadt veehouders daarom aan alert te zijn op blauwalg.
Vlaamse partij wil tijdelijk verbod op klassieke drainage
Het klassieke drainagesysteem moet worden vervangen door peilgestuurde drainage. Dat zegt de Vlaamse politieke partij Groen. Het is een van de tien opties om droogte te bestrijden.

Hoe werkt het brein van een wolf?
Wolven hebben in Nederland al minstens 370 schapen gedood. Op de Veluwe is een roedel gevestigd en er zwerven meerdere individuele wolven door het land. Ze gaan geraffineerd te werk en leren hun jongen hoe ze schapen moeten doden. Hoe werkt het...

Vaste club melkers is geoliede machine
Een melkerspool is een team medewerkers die om beurten bij een boer melken. Ze nemen de avondmelkingen over of juist alle melkbeurten. De communicatie gaat vaak via WhatsApp. 'Via de appgroep is iedereen op de hoogte', zegt Nicolien Spinhoven uit...

Infectiedruk bij kalveren onder de loep
Melkveehoudster Kristy Kornegoor-Gotink is erg enthousiast als het gaat om de kalveropfok op het bedrijf. Ze draait mee in een grootschalige proef waarbij de nadruk ligt op infectiedruk rondom het jonge kalf.

Tijdens droogte langer doorweiden op oud weideblok
Door de droogte is het verstandig om nog even door te weiden op het oude weideblok. Ook mest extra verdunnen met water is zinvol. Dat zegt adviseur Delian Kool van PPP-Agro Advies.
Bij hitte vaker voeren en boxen schoonmaken
Bij warm weer kunnen melkveehouders volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) beter niet op het heetste moment van de dag voeren. Om het voer smakelijk en fris te houden, is het aan te raden om meerdere keren vers voer te verstrekken. Ook schone...

Varkenspestzone in België verkleind
De zone in de Belgische provincie Luxemburg die is getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP), wordt verkleind. De Europese Commissie heeft het Belgische voorstel hiervoor goedgekeurd.

Rhino onder de loep bij GD
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de faculteit Diergeneeskunde willen de paardenziekte rhinopneumonie beter in beeld krijgen. Ze zijn vooral nieuwsgierig naar de kennis en werkwijze van (paarden)dierenartsen.

Tijd dringt voor de grutto
Het droge voorjaar is geen pretje voor grutto's. Ze moeten het hebben van insecten en wormen, maar die zijn er bij droogte minder. De tijd om dit jaar nog tot legsels te komen, dringt.

Koebaden zijn therapeutisch en heilzaam
Het is een vreemd gezicht: een koe in een warm bad. Maar het is therapeutisch en heilzaam. Koeien die door melkziekte of een zware bevalling op de grond blijven liggen, knappen ervan op. Nieuwe Oogst sprak over koebaden met een specialist die de...

Koeien van Van Asseldonk na dertien jaar weer de wei in
De bewoners van het Brabantse dorpje Helvoirt zullen de afgelopen dagen verrast hebben opgekeken. Want in de weilanden die tegen het dorp aan liggen, grazen weer koeien. De familie Van Asseldonk besloot om na dertien jaar weer te weiden.

Iers weidesysteem pakt goed uit op Weidebedrijf in Dronten
Het biologische Weidebedrijf in Dronten is een van de melkveebedrijven van Aeres Farms. De koeien grazen er volgens het Ierse weidesysteem. Volgens Jan Bloemert gaat dat gemakkelijker dan gedacht. 'Het gaat behoorlijk vanzelf.'

Piet Vellema doet stap terug bij GD
René van den Brom neemt per 1 mei de werkzaamheden over van Piet Vellema, manager afdeling Kleine Herkauwers bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

PPP-adviseur: 'Wacht niet met onderwerken vanggewas'
Het is al april en op veel maispercelen wuift er nog een dik pak groenbemester. Bij boeren die de maisteelt goed in de vingers hebben, is het al ondergewerkt. De plantenresten kunnen verteren en de stikstof komt op tijd vrij.

Dierenarts gaat gewoon de boer op
Dierenartsen volgen de coronamaatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) strikt op. Het werk kan gewoon doorgaan. Slechts enkele melkveehouders bellen een bezoek af. 'We hopen niet dat dit de diergezondheid in de weg...

Zuivelproduct Skyr populair in Duitsland
Het zuivelproduct Skyr doet het in Duitsland erg goed. De omzet groeide in 2018 maar liefst met 34,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen Market Track.

Droge koe stoot minder methaan uit
De ene koe stoot beduidend meer methaanemissie uit dan de andere. Een droogstaande koe zorgt bijvoorbeeld voor minder uitstoot. Ook lijkt het erop dat weidegang de uitstoot vermindert.

Japanners eten geen Wagyu-vlees meer
De markt van Japans Wagyu-vlees is ingestort. Door het coronavirus gaan Japanners niet meer uit eten en blijven ook de toeristen weg. Het exclusieve vlees blijft in de koelcellen liggen.

Melkboer Menken brengt flessen melk rond
Menken Zuivel doet oude tijden herleven en brengt als melkboer flessen melk tot aan de voordeur. De familie is begonnen met de Menken Melk Koerier.

Aangebroken Grolsch-bier gaat naar boeren
Handelsbedrijf Van Triest Veevoeders koopt restpartijen aangebroken Grolsch-bier op en verkoopt het door aan boeren. Op varkensbedrijven wordt het bier gemengd met andere ingrediënten en aan de dieren gevoerd.

PPP Agro Advies: 'Melkveehouders, duik de cijfers in'
Banken treffen maatregelen om melkveehouders tegemoet te komen in de coronacrisis. Het is nu aan de boeren of ze er gebruik van willen maken. Maar hoe beslis je dat? 'Goede melkveehouders hebben een liquiditeitsprognose en sturen niet alleen op hun...

Paplam doet het goed op koude melk
Geef een paplam (leplam) onbeperkt koude melk via een lammerenbar. Dat zegt Reinard Everts, dierenarts bij de Schapendokter. Het lam wordt in zijn zuigbehoefte voorzien en het dier is gezonder.

Dierenartsen pleiten voor vaccinatie koeien tegen longworm
Steeds minder jongvee wordt tegen longworm gevaccineerd, zeggen de dierenartsen van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) in Harmelen. 'Pas als dieren hoesten, grijpen veehouders in. En dan ben je te laat.'

Blauwtongvirus hangt in de lucht
Begin 2020 en in het najaar van 2019 zijn nieuwe gevallen van blauwtong, veroorzaakt door blauwtongvirus serotype 8 (BTV-8), aangetoond in België. 'Eén van die geïnfecteerde bedrijven ligt dicht bij de Nederlandse grens', zegt Piet Vellema,...

Virussen in veehouderij zijn andere types dan coronavirus
De coronavirussen die voorkomen bij honden, katten, varkens, kippen, koeien en paarden zijn andere types dan het nieuwe coronavirus (SARS-CoV-2) dat nu toeslaat in de wereld. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Zuivelindustrie blijft melk leveren
Nederlandse zuivelbedrijven blijven klanten en consumenten voorzien van zuivelproducten. De tekorten die in het winkelschap zijn ontstaan door hamsterende consumenten, probeert de zuivelindustrie in te vullen.

Waarom moeilijk weiden als het ook makkelijk kan?
Koeien weiden ingewikkeld? Met de aanpak van het Nieuw Nederlands Weiden moet een boer dat op z'n sloffen kunnen. Hij verdeelt zijn percelen eenmalig in even grote blokken en weidt daar vervolgens relaxed overheen. De methode is geschikt voor nieuwe...
Boer laat teelt voederbieten over aan loonwerker
Vier Koeien & Kansen-deelnemers hebben het afgelopen jaar naar tevredenheid voederbieten geteeld en gevoerd aan het melkvee. Ze lieten de teelt over aan een loonwerker of akkerbouwer.
Martin Scholten stopt als directeur bij WUR
Na twaalf jaar stopt Martin Scholten als algemeen directeur van de Animal Sciences Groep van Wageningen University & Research (WUR). Hij treedt per 1 juni 2020 terug. Hij wordt strategisch adviseur van de raad van bestuur.

Cono gebruikt stroom van eigen boeren
Cono Kaasmakers maakt de Beemster kaas vanaf 1 januari 2020 op een klimaatneutrale manier. De kaasmakerij gebruikt duurzaam opgewekte stroom van de eigen melkveehouders en gebruikt restwater bij het schoonmaken.

Afzet varkensvlees verloopt stroef door coronavirus
Door de aanhoudende onzekerheden rondom het coronavirus verloopt de vleesafzet in zowel Europa als Azië moeizaam. Toch verhoogt Vion de vleesvarkensnotering voor week 10 naar 2,05 euro. Dat is 0,05 euro meer dan in week 9.

Rhino treft paarden in omgeving Arnhem
Enkele paarden in de omgeving van Arnhem zijn ernstig verlamd geraakt door de neurologische vorm van rhinopneunomie. Ze moesten worden geëuthanaseerd. De andere paarden op deze stal tonen op dit moment geen problemen.

GD: 'Stem dipmiddel af op ziektekiemen'
Melkveehouders doen er goed aan om het dip- of spraymiddel af te stemmen op de mastitisverwekkers die veel voorkomen op het bedrijf. Via bacteriologisch of tankmelkonderzoek is vast te stellen om welke kiemen het vooral gaat.

Rantsoen van droogstaande koeien is vaak te rijk
Het voer van koeien in de droogstand bevat nogal eens te veel energie. De kuilen zijn te rijk en het vee krijgt soms een speciaal droogstandsbrok. 'Dat is niet nodig', zegt Paul Dobbelaar, docent veevoeding van de faculteit Diergeneeskunde van de...

Student maakt verpakkingen van koeienmest
Koeienmest zit vol met vezels. Het leek student Janna van den Elzen daarom een geschikt product voor het maken van verpakkingen.

Vleeskalveren moeten schoner naar slacht
Een op de vijf kalverbedrijven levert te vuile dieren af aan de slachterij. Een groot deel van hun vacht is aangekoekt met harde, ingedroogde mest. 'Dat moet beter', zegt de Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK). Het thema moet in de hele...

Emissie beperken? Bemest niet bij veel wind
Veehouders mogen vanaf zondag 16 februari weer drijfmest uitrijden op grasland. Het is niet aan te raden om klakkeloos het land op te gaan. Om de ammoniakemissie laag te houden, is uitrijden bij weinig wind en een temperatuur onder 10 graden Celsius...

Wederom ruimere besteltijden FloraHolland voor Duitse telers
Net als vorig jaar gaat bloemen- en plantenveiling FloraHolland ook dit jaar de besteltijden voor Duitse kwekers en transportbedrijven verruimen. Het betreft in de voor- en najaarspiek.

Uitbraak van Egg drop Syndrome op pluimveebedrijf
Op meerdere pluimveebedrijven in Zuid-Nederland kampen pluimveehouders met productiedalingen van meer dan 10 procent. Soms is er ook sprake van afwijkende eischalen en windeieren. Op één bedrijf is het zeldzame Egg drop Syndrome (EDS) aangetoond.

Doorzaaien slaagt beter op zeer kort gras
Doorzaaien van blijvend grasland kan het aandeel Engels raaigras verhogen waardoor perceel langer meegaat. Het is zinvol om door te zaaien op zeer kort gras en een kneedbare toplaag. Dat blijkt uit een driejarige proef op de Dairy Campus in...

Pas op met te veel kali op grasland
Een te hoge kaligift op grasland kan, vooral bij grasrijke rantsoenen, bij koeien leiden tot ziektes zoals kopziekte en melkziekte. Daarom adviseert Jan van Middelaar, adviseur bij PPP Agro Advies, in het voorjaar het opsplitsen van de kunst- en...
Rauwe melk beschermt tegen astma en voedselallergie
In rauwe melk zitten wei-eiwitten die mensen kunnen beschermen tegen allergisch astma en voedselallergie. Dat concludeert onderzoeker Suzanne Abbring in haar promotieonderzoek aan de afdeling immunofarmacologie van de Universiteit Utrecht.

'Let op houdbaarheid ontwormingsmiddel schapen'
Schapenhouders moeten aangebroken ontwormingsproducten niet klakkeloos opnieuw gebruiken. De werkzaamheid van het middel kan zijn afgenomen, wat resistentievorming verhoogt.

Kalverdekjes blijken onmisbaar bij opfok
Kalveren die wekenlang een body warmer dragen, groeien beduidend harder. 'Bij verkoop wegen ze al snel 10 kilo meer', zegt dierenarts Carla Korsten.

Mest verdunnen met water. Biedt dat soelaas?
Het is een veelbelovende maatregel om ammoniak te reduceren: mestverdunning. De term galmt in de melkveehouderij daarom ook al een poosje door de wandelgangen. Maar wat is het effect van mestverdunning nu precies? Wat zijn de obstakels en wanneer...

Muizenschade Friesland vergelijkbaar met 2014
'De schade door muizen is vergelijkbaar met die in 2014. Sommige percelen zijn net een maanlandschap.' Melkveehouder René Hooghiemster uit Akkrum is begonnen met het herstel. Eerst greppelen, dan bemesten en doorzaaien.

GD wil opfok lammeren verbeteren met sensoren
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) zoekt geitenhouders die mee willen werken aan een onderzoek naar lammeropfok. Sensoren en dataverzameling staan hierbij centraal.

Drenchen baat. Maar doe het wel voorzichtig
Een koe volpompen met water. Het helpt bij E. coli, melkziekte en tegen een lebmaagverdraaiing. Melkveehouders laten er de dierenarts voor komen, maar veel vaker kopen ze zelf een drenchpomp. Helaas gaat het weleens mis en sterft een koe. Zorg dus...

Rotkreupel? Ga zeker niet klauwbekappen
Op de helft van de schapenbedrijven in Nederland hebben dieren last van rotkreupel. Het is pijnlijk voor de schapen én voor de portemonnee van de schapenhouder. Geïnfecteerde klauwtjes bekappen is inmiddels ouderwets. Nieuwe Oogst ging op zoek naar...

Stevige muziek beschermt koeien tegen vuurwerk
Melkveehouder Jan Arie Koorevaar uit Goudriaan voert elk jaar bij oud en nieuw een stappenplan door om zijn koeien te beschermen tegen knallend vuurwerk. Zo luisteren de koeien naar stevige muziek. 'Een portie takkeherrie, daar doen ze het goed op.'

Weer 230 bedrijven overgestapt naar melkrobot
Het automatische melksysteem neemt verder toe in populariteit. In 2019 stapten 230 melkveehouders over naar de melkrobot. Het aantal robotbedrijven ligt inmiddels op 4.378.

'Doe een bakkie met wethouder of Statenlid. Vinden ze práchtig'
Veel boeren voelen zich niet gewaardeerd. Ze zijn gefrustreerd. Voelen zich onbegrepen door de maatschappij. Maar hoe kan je die onmacht omzetten in kracht? De waardering opzoeken en de kloof tussen de boer en burger dichten? Enkele gouden tips.

'Bij voetbal of lokale verenigingen spreek je burgers'
Praat jezelf geen minderwaardigheidsgevoel aan, zegt melkveehouder Gerald Aveskamp (53). 'Verander je mindset en wees trots op je bedrijf', is zijn tip.

'Binnen tien jaar ruim 7.000 melkveehouders minder'
In 2030 zal het aantal melkveebedrijven met 10.000 zijn gedaald en ligt het gemiddeld aantal koeien per bedrijf op 150. Dat verwacht Jaap Gielen, branchespecialist melkveehouderij bij Countus. Hij vertelde dit tijdens een workshop voor de veehouders...

Belgische boeren de weg op met verlichte trekkers
Belgische boeren organiseren op meerdere plekken in Vlaanderen verlichte trekkertochten. Ze versieren hun trekkers met kerstlichtjes en rijden in een stoet door dorpen.

December goede tijd om mollen te vangen
'Ongelooflijk hoeveel mollen er momenteel zitten', zegt Erwin Plant, mollenvanger uit Halle. 'Ik zie vooral jonge mollen, het zijn er extreem veel.'

Inkomen melkveehouder daalt met 6.400 euro
Een gemiddeld melkveebedrijf had in 2019 te maken met 6.500 euro aan hogere kosten. De totale opbrengsten bleven nagenoeg gelijk. Daardoor daalde het gemiddelde inkomen naar 31.000 per onbetaalde aje. Dat blijkt uit een analyse van Agrimatie van...

Verbazing over vrijgave emissiedata
Mesdag Zuivelfonds en Stikstofclaim zijn verbaasd over de uitspraak van de rechter in het kort geding over vrijgave van de emissiedata. De rechter laat het over aan de Nederlandse Staat of zij de emissiedata openbaar wil maken.

Chinees koeienbedrijf met dagelijks 650 ton melk
Het grootste melkveebedrijf in China produceert dagelijks 650 ton melk. De melk wordt meteen op het bedrijf verpakt.

Drijvende boerderij heeft inzet van stedelingen nodig
Zeekoeien in de haven van Rotterdam, het is geen grap. Op een drijvende boerderij worden sinds een half jaar MRIJ-koeien gemolken. Het fenomeen haalde alle wereldkranten, maar bij de Rotterdammers zelf is de farm minder in trek. Al moeten zij wél de...

Stikstofvoerspoor, makkelijker gezegd dan gedaan
Door te sleutelen aan het eiwitgehalte in het rantsoen kan de stikstofuitstoot van melkvee 10 tot 15 procent omlaag. Dat is in theorie. Maar in de praktijk is de introductie van zo'n stikstofvoerspoor behoorlijk complex. Hoe meet je het systeem en...

'Koeien moeten niet op een hert lijken'
Meine en Anne Pieter Wienia uit Friese Oostrum melken vijfhonderd koeien. Ze hebben bijna elk koeienras wel gehad. Brown Swiss is gebleven. Ze fokken alleen met stieren die minimaal 0,30 procent eiwit vererven, hoornloos zijn en A2-melk vererven.

'Melkveehouder stopt minder snel door kringlooplandbouw'
Als de focus in de melkveehouderij komt te liggen op kringlooplandbouw en biodiversiteit, zullen er de komende jaren minder stoppers zijn dan wanneer het doel technische innovatie en efficiëntie is. Dat voorspelt Rick Hoksbergen, relatiemanager bij...

Frequentieregelaar bespaart veel stroom bij melkrobot
Onnodige stroomverspilling bij melkrobot, koeltank en vacuümpomp kan worden verholpen met een frequentieregelaar. Dat zegt Ton van Esch, projectleider Bouw bij DLV Advies.

Is het enzym van DSM de redder in nood?
Geef vee een speciaal enzym en de stikstofuitstoot daalt verbluffend. Maar is het echt zo eenvoudig en hoe werkt het goedje van chemiebedrijf DSM eigenlijk? Niet iedereen is er zo enthousiast over. Er worden wél andere oplossingen aangedragen.

Kaasmaken zonder spleetjes en grote ogen
Het bereiden van kaas op de boerderij wordt steeds populairder. Op Kaasboerderij De Brienenshof in Cothen keek een groep cursisten maandag mee in de kaastobbe.

'Zuinig op je land? Dan elk jaar greppelfrezen'
Het regent bagger en kluiten in Bodegraven. Loonwerker René Bunnik schoont de greppel met een frees. 'Het is er weer tijd voor.'

iSTEP nu ook voor vleeskuikens
Ook vleeskuikenhouders kunnen nu gebruik maken van prijsinformatiesysteem iSTEP. Dat geeft ze meer inzicht en transparantie in marktprijzen.

Land aanpassen voor weidevogels kan goed in herfst
Het najaar is het uitgelezen moment om boerenland nog aantrekkelijker te maken voor weidevogels. Bijvoorbeeld met het doorzaaien van kruiden of de installatie van een plasdraspomp. Ook is het een goede periode om het afgelopen seizoen te evalueren...

Efficiënte koeien zijn niet per se licht en fijn
De voederconversie is bij het fokken van varkens en kippen een belangrijk kengetal. De melkveehouderij gaat die slag ook maken. Want met koeien die van weinig voer veel melk produceren, kan de boer duizenden euro's per jaar aan voerkosten besparen....

'Crypto bij kalveren is prima aan te pakken'
Crypto zou lastig zijn op te lossen. Dit vertelde ZLTO-projectleider Diergezondheid Janine Roemen enkele weken geleden in Nieuwe Oogst. Volgens haar ontbreken goede protocollen en geneesmiddelen. Maar dierenarts Siert-Jan Boersema stelt dat er wel...

Boerenprotest ZLTO in Den Bosch
Kleine delegaties boeren protesteren maandag tot en met donderdag bij het provinciehuis in Den Bosch. Dat zet ZLTO in gang. Vrijdag worden alle boeren massaal opgeroepen om in actie te komen.

Cheese Valley wordt stichting
De Cheese Valley regio verenigt zich vanaf 2020 met private partijen in een officiële stichting. Ze willen de export van kaas aanjagen en het toerisme in de regio meer stimuleren.

Boeren Schiermonnikoog lopen vast in regels
Zeven boeren op Schiermonnikoog willen hun veestapel vrijwillig inkrimpen en hun inkomen op een andere manier aanvullen. Provincie Friesland en het ministerie van Landbouw omarmden het idee. Maar nu het op betalen aankomt, lijkt de overheid niet...

Schouten: provincie kan alsnog boeren laten stoppen
Landbouwminister Carola Schouten kan provincies niet verbieden om boeren te laten stoppen met hun bedrijf. Daar heeft ze de bevoegdheid niet voor.

Koe in zebraprint heeft minder last van vliegen
Hebben koeien veel last van steekvliegen, vermom ze dan als zebra. Volgens Japanse onderzoekers hebben runderen dan nog maar de helft zoveel last van vliegensteken.

Wolf doodt veertien schapen op Veluwe
Een wolf heeft veertien schapen gedood op het terrein van het Kroondomein Het Loo bij Emst. DNA-onderzoek door Wageningen University & Research heeft dit bevestigd. Het is de dodelijkste aanval in Gelderland sinds de terugkeer van de wolf in...

Boer nodigt burger uit boontjes te plukken
De vele regen van de afgelopen drie weken zorgt voor veel oogstproblemen. Biologische boer Klaas Meine De Olde uit Emmeloord kan zijn land niet op met machines. Via Facebook roept hij burgers op om sperziebonen te plukken voor 5 euro per emmer.

Hoogleraar stikstofcommissie wil snoeien in natuurgebieden
'Veel natuur in Nederland moet beschermd worden. Het is de vraag of dat niet wat minder kan', meldt hoogleraar Rudy Rabbinge in het Algemeen Dagblad. Hij is lid van de commissie-Remkes die het kabinet adviseert over de aanpak van de stikstofcrisis.
Mineralenbolus geeft schaap rust
Wie stress bij schapen wil voorkomen en zeker wil zijn dat ze voldoende mineralen binnenkrijgen, kan het beste kiezen voor een mineralenbolus. Dat adviseert dierenarts Reinard Everts van Schapendokter.nl.

Maisseizoen is dit jaar een van vele uitersten
De mais groeide dit jaar een tikkie beter dan in 2018. Maar droogte was ook dit seizoen de grote vijand. In het noorden en westen van Nederland groeide de beste mais.

Boer in Oost-Nederland mist 20 tot 30 procent gras
Veel boeren in Friesland hebben het afgelopen seizoen een enorme bult gras gewonnen, terwijl de grasgroei in het oosten van het land stokte.

Varkenshouders gecoacht bij gebruik antibiotica
Waarom lukt het de ene boer wel om het antibioticagebruik bij zijn varkens te verlagen, en de andere niet? Het gedrag van de boer speelt daarin een elementaire rol, zegt ZLTO-projectleider Janine Roemen. 'Vaak gaat het om de manier van werken.'

Aantal infecties door crypto moet omlaag
Geelgroene of waterige diarree. Een infectie met crypto geeft bij jonge kalveren een heftige reactie. Goede protocollen en geneesmiddelen ontbreken.

Vijf vragen over parasiet neospora
Verwerpt een koe haar kalf? Dan kan er neospora in het spel zijn. De ziekte is doorgaans sluimerend aanwezig. 80 procent van de besmettingen wordt overgebracht via de besmette moeder.

'Blijf alert op verwerpers door neospora'
Abortusstormen door neospora komen op melkveebedrijven niet vaak meer voor. Dat blijkt uit een belronde van Nieuwe Oogst onder een aantal dierenartsen. Boeren zijn doorgaans alert op een eventuele besmetting via honden en dat is positief. Is...

NVP sluit zich aan bij Vertrouwensloket
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) heeft zich aangesloten bij het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren. Hiermee zet de NVP zich in om verminderde dierzorg en dierenleed in de pluimveehouderij te voorkomen.

'Over twee tot drie weken gaat de hakselaar in de mais'
Geleidelijk worden de kolven geler en droger. De schutbladeren verliezen hun groene glans. Het afrijpen is begonnen. De mais van melkveehouder Corné Rommens uit Hoeven tikt bijna een drogestofgehalte van 30 procent aan. Die van Dick Davelaar uit...

'Voorbeeldig maisseizoen met regen en zon op juiste moment'
De biologische mais van Marc Frijns uit Margraten was in tijden niet zó best. Mooie kolven, veel lengte en weinig onkruid. Het gewas moet nog wel flink afrijpen. 'Het is nog helemaal groen.'

'Koeien met dikke konten geven wél melk'
Dave Schep begon vijftien jaar geleden zijn zwartbonte koeien in te kruisen met Fleckvieh. De overstap naar dit koeienras uit Zuid-Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk bleek een goede zet.

POV, NVP en NOP: Tjeerd de Groot is leugenaar
'Tjeerd de Groot liegt alles aan elkaar, voor eigen politiek gewin in de Randstad', dat zeggen de organisaties van varkenshouders (POV) en pluimveehouders (NOP en NVP). Ze reageren hiermee op de uitspraak van De Groot om de veehouderij in Nederland...

Volvette zuivel geen probleem in Australië
De Australische Heart Foundation heeft voor gezonde Australiërs de restricties voor het eten van naturel volvette melk, kaas en yoghurt opgeheven. Volgens de stichting verhoogt of verlaagt dit type zuivel de risico's op hartaandoeningen of beroertes...

'Piek rode lebmaagworm houdt langer aan'
Vochtig en warm weer. Het zijn de ideale omstandigheden voor de rode lebmaagworm. Schapen hebben er de laatste tien jaar veel vaker last van. De tropische wormen zuigen zich in de lebmaag vol bloed, waardoor het schaap snel verzwakt en kan sterven.

Weidegang komt in de knel door kleine huiskavels
Meer menskracht en middelen moeten worden ingezet om de verkaveling in de melkveehouderij te verbeteren. Alleen dan kunnen boeren met kleine huiskavels koeien weiden, zeggen deskundigen.

'Gedoe rond Patatweg begint op soap te lijken'
Voor het Plattelandsdocument dompelt Nieuwe Oogst zich een dag onder in een boerengemeenschap. Dit keer gingen we naar Oudenhoorn en Hellevoetsluis. Het voortbestaan van de laatste melkveehouder in de polder van Oudenhoorn staat op het spel. Dwars...

Dierenactivisten stelen biggen uit varkensstal
Animal Liberation Front plaatste eind juli een filmpje op YouTube. Daar is op te zien dat enkele zeer jonge biggen bij de moeder worden weggehaald en meegenomen.

FrieslandCampina voert productie VLOG-melk op
FrieslandCampina breidt het aantal melkveebedrijven dat VLOG-melk levert uit van vierhonderd naar meer dan zeshonderd. De reden hiervoor is de sterk toegenomen vraag naar VLOG-melk in Duitsland.

Paardenvleesfraudeur opgepakt in Spaanse badplaats
Vleeshandelaar Jan Fase is eind juli gearresteerd in zijn woonplaats Calpe in Spanje. Hij werd in april in Parijs bij verstek veroordeeld tot een celstraf van twee jaar wegens georganiseerde (vlees)fraude en valsheid in geschrifte.

Moet je nou wel of niet zaaien bij droogte?
De Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM) adviseerde boeren onlangs om niet te wachten met het scheuren van grasland voor herinzaai en het inzaaien van vanggewassen, ook al is het droog. Adviseur Gerard Abbink van Groeikracht zegt juist:...

Geen aanvullende mestmaatregelen bij droogte
Kondig bij een nieuwe droogteperiode geen aanvullende mestmaatregelen af. Dat advies krijgt landbouwminister Carola Schouten van Commissie van Deskundigen Meststoffenwet (CDM).

Restaurants beoordeeld op inzet voor dierenwelzijn
Varkens in Nood heeft een lijst gepubliceerd met de dierenwelzijnsscore van honderd Amsterdamse restaurants. De DierenwelzijnsCheck van de organisatie beoordeelt vlees, vis, zuivel en ei.

Tip: smeer geschoren schaap in met zonnebrandcrème
Schapen scheren bij zonnig weer verhoogt de kans op verbranding. De dieren beschermen met zonnebrandcrème is dan geen overbodige luxe. Dat adviseert dierenarts Reinard Everts van Schapendokter.nl.

Kalversterfte verlagen? Pak verwerpen aan
Bij het verlagen van de kalversterfte denken boeren vaak aan een goede verzorging van het pasgeboren kalf. Dat schatten ze goed in. Maar ook bij het verminderen van verwerpers en doodgeboortes valt winst te behalen. Aan welke knoppen kun je dan...

Stalontsmettingsmiddel Dutrirock uit de handel genomen
Dutrirock Bedding Powder mag niet worden gebruikt in vleeskuikenstallen. Het middel is uit de handel gehaald. Bureau Risicobeoordeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat er geen reden voor zorg is over de volksgezondheid...

Akkoord over diergezondheidfonds
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft met de diersectoren afspraken gemaakt over de besteding van het Diergezondheidsfonds (DGF) voor de komende vijf jaar. Preventie van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep hebben...

Schapenhouders eten lamsvlees bij vakgroepbarbecue
Lamsvlees op de barbecue? Ja, dat kan. Tijdens de zomerbijeenkomst van LTO-vakgroep Schapenhouderij zaterdag op Texel konden schapenhouders het zelf zien en proeven.

Derogatievergunning voor bijna achttienduizend boeren
17.986 bedrijven kregen in 2018 een derogatievergunning. Dat zegt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die al deze bedrijven administratief controleerde.

Vraag nu subsidie voor salmonellavaccin aan
Pluimveehouders met leghennen en vermeerderingsdieren kunnen van 1 juli 2019 tot en met 14 januari 2020 subsidie aanvragen voor de kosten van salmonellavaccinaties.

Lam met diarree? Denk aan coccidiose
De dierenartsen van Schapendokter.nl horen regelmatig van schapenhouders dat het ontwormingsmiddel bij de lammeren niet werkt. Volgens dierenarts Karla Westerman kan er dan sprake zijn van een infectie met coccidiose.

Wereldwijde verkoop plantaardige melk stijgt snel
Plantaardige melk wint in ontwikkelde landen aan populariteit. De verkochte hoeveelheid bedroeg vorig jaar 4 procent van de verkochte koeienmelk.
ForFarmers stopt voerproductie in Helmond
ForFarmers verplaatst eind 2019 de voerproductie in Helmond naar fabrieken in Almelo, Deventer en het Duitse Rees. Daarmee wil het bedrijf kostenbesparen.

Calon blij met brede steun pensioenakkoord
LTO Nederland is verheugd met de instemming van ten minste driekwart van de vakbondsleden van FNV en CNV. 'Het is belangrijk voor Nederland dat dit pensioenakkoord zo'n brede steun krijgt en nu uitgevoerd kan worden', aldus LTO-voorzitter Marc Calon.

Schoolboeken over landbouw onder loep
Bijna tweehonderd les- en werkboeken uit het basisonderwijs worden deze maand getoetst op fouten over de landbouw en visserij. Het is een initiatief van Stichting Agri Facts (STAF).
Groot alarm om gebruik pesticiden Brazilië
Wetenschappers en milieuorganisaties luiden de alarmbel over de afzwakking van de milieuregels in Brazilië. Meer dan een derde van de pesticiden die in Brazilië gebruikt worden, zijn verboden in Europa. Vooral in soja wordt veel gespoten.
ZLTO helpt stoppende boeren en tuinders
ZLTO organiseert voor bedrijfsbeëindigers de tweedaagse cursus 'Een Nieuwe Start'. Want afscheid nemen van het bedrijf en de zoektocht naar een baan is een grote stap.

NFO wil meer tijd voor aanmelding piekarbeiders
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) wil dat de periode voor aanmelding van piekarbeiders bij pensioenfonds BPL wordt verlengd van vijf werkdagen naar minimaal tien werkdagen.
Hoger eigen risico bij ganzenschade
Noord-Hollandse boeren en tuinders krijgen bij ganzenschade minder uitgekeerd en hun eigen risico wordt verhoogd. Dat blijkt uit het coalitieakkoord van het nieuwe provinciebestuur.

NVWA tevreden over telen vanggewas na mais
Maistelers op zand- en lössgrond houden zich over het algemeen goed aan de regel dat ze direct na de maisoogst een vanggewas moeten telen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Nog 2 miljoen euro te verdelen voor welzijnsvloer kalveren
Er is nog 2 miljoen euro over van het subsidiebudget voor welzijnsvloeren. Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) werkt aan verruiming van het budget. De subsidieaanvraag gaat in september opnieuw open.

Elke dag grasopname van koppel inschatten
Bij vijf melkveebedrijven in Nederland rolt er dagelijks een splinternieuw kengetal uit de computer. Het gaat om de geschatte grasopname van de weidende koeien.

Schouten wil diermeelverbod snel opheffen
Landbouwminister Carola Schouten vindt dat de Europese Unie de belemmeringen voor het gebruik van diermeel in veevoer snel moet opheffen. 'Mits de veiligheid en diervriendelijkheid er niet onder lijden.'

RFC: vertel het ons als je over middel twijfelt
Royal FrieslandCampina (RFC) is voorbereid op een fipronilachtige affaire. 'Mocht er iets gebeuren, dan ligt het draaiboek klaar.'

'Varkenshouder zelf verantwoordelijk voor middelengebruik'
Biologische varkenshouders beschikken over een uitgebreide lijst met toegestane middelen. 'Zijn we bij een product toch huiverig, dan overleggen we met Stichting SKAL en het onderzoeksinstituut Rikilt.'

Natuurlijke middelen gebruiken? Wees kritisch
Zijn alternatieve middelen als kruidenmengsels en etherische oliën wel veilig? Na de fipronilaffaire maken boeren, dierenartsen en deskundigen zich zorgen. Wie weet bevatten ze verboden stoffen die in de melk, eieren of het vlees komen. 'Dat iets...

Zorgen veehouder om residu uit alternatief middel
De veehouderijsector maakt zich zorgen over verboden stoffen in natuurlijke en alternatieve middelen. De claim is dat de middelen de diergezondheid verbeteren. Maar zijn ze wel veilig? Een nieuwe fipronilaffaire ligt op de loer.

'Iglo's schoonspuiten is een lekker klusje'
'Elk pasgeboren kalfje verdient een schone en frisse plek voor een goede start', aldus Janine Huntjens. 'Iglo's schoonspuiten is bovendien een lekker klusje. Ik doe het graag en ik ben secuur.'

Weidevogelkuikens hebben meer eten in lang gras
Het maaien van grote blokken gras gaat ten koste van insecten. 'Dat is nadelig voor de kuikens van weidevogels, want zij leven ervan', zegt Jan de Wit, onderzoeker bij het Louis Bolk Instituut.

Wisselvallige weer stimuleert gras drogen
Grasdrogerij Oldambt in Oostwold begon twee weken geleden met het drogen van gras. Door het wisselvallige voorjaar lieten melkveehouders een deel van hun eerste snede tot grasbrok persen.

Boeren rond Amstel zetten eigen zuivelfabriek op
Een groep van 21 melkveehouders uit de achtertuin van Amsterdam verkoopt sinds deze maand zuivelproducten van het eigen merk Amstelgoed. Ze zetten zich in voor onder meer weidevogels.
Vogelgriep België grijpt snel om zich heen
Er zijn inmiddels 26 Belgische pluimveebedrijven besmet met vogelgriep. Hoewel het om de laagpathogene variant H3N1 gaat, grijpt de ziekte snel om zich heen met zeer hoge sterftecijfers onder leggende dieren.

'Sommige middelen zijn schadelijk voor watervlooien'
Bij het bestrijden van vliegen mogen melkveehouders gebruik maken van bepaalde biologische en chemische insecticiden. Maar welke stoffen zijn dat en hoe schadelijk zijn ze eigenlijk? Guillaume Counotte, veterinair toxicoloog bij Gezondheidsdienst...

Melkveehouder moet actie ondernemen tegen vliegen
Stalvliegen, dazen, zomerwrangvliegen en knutten. Veehouders en runderen kunnen ze missen als kiespijn. Met de oplopende temperaturen kun je maar beter op tijd in actie komen om een plaag te voorkomen.

Stuur jongvee niet klakkeloos de wei in
Jongvee dat wordt geweid, gaat als melkkoe efficiënter om met weidegras. Weidegang is bovendien goed voor de ontwikkeling van pezen, spieren en skelet. Maar maagdarm- en longworm liggen op de loer. 'Maak dus een goed plan', zegt dierenarts Gerrit...

Katja en Campina lanceren nieuwe boerderijboeken
Katja Schuurman komt met twee nieuwe Campina-boerderijboeken: De ding-dong dieren en De koeiencamping. Met deze serie voorleesboeken leert Campina kinderen op een speelse wijze over het boerenleven, koeien en de herkomst van ons voedsel.

'Sla bij ontwormen gerust wat schapen over'
De schapensector werkt hard om het gebruik van wormmiddelen terug te dringen. Door fokkerij, mestonderzoek en een dosis gezond boerenverstand, slaan schapenhouders het ontwormen vaker over. Ook na het aflammeren.

ABAB: gunstige ontwikkeling geitenmelkprijs
De melkprijs in de geitenhouderij ontwikkelt zich gunstig. In het eerste kwartaal 2019 ligt de melkprijs ongeveer 3 cent per 100 kilo melk hoger als vorig jaar. Het geeft geitenhouders met een hoge kritieke opbrengstprijs kans om hun financiele...

Varkens- en pluimveehouders raken POR kwijt
Een grote groep varkens- en pluimveehouders kan geen gebruik meer maken van Regeling ontheffing productierechten Meststoffenwet (POR). Dat verklaart het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Info over kalversterfte klopt, beeldvorming niet
Belangenbehartigingsorganisatie LTO en dierenartsenorganisatie KNMvD hebben vertrouwen in de gezamenlijke ketenaanpak om de kalversterfte terug te dringen. Ze ergeren zich aan de koppeling van de nieuwste cijfers met NVWA-foto's van...

Hoog kalversterftecijfer verlaagd na darminfectie
Melkveehouders Wendy Schol en Peter Brakenhoff uit Assendelft brachten het kalversterftecijfer op hun bedrijf terug van 18 naar 6 procent.
Melkrobot wint flink aan populariteit
Harm Wemmenhove is onderzoeker melkvee bij Wageningen Livestock Research. Hij houdt zich al decennialang bezig met melktechniek. Volgens hem neemt de robotisering in Nederland verder toe en is de warmte uit melk dé oplossing voor boeren om van het...

Veel commotie over kalversterftecijfers
RTL Nieuws meldt dat in 2018 ruim twaalfhonderd rundveebedrijven een kalversterfte hadden van 20 procent. 'Er is inderdaad werk te doen, maar het is heel jammer hoe boeren nu weer aan de schandpaal worden genageld', reageert Jeannette van de Ven van...
'Vanggewas bijna drie keer zo massaal als anders'
Door de vroege maisoogst en zachte herfst staat er bij veel boeren een royaal vanggewas op het land. 'Maai of bloot het eerst, voordat je gaat onderwerken', zegt adviseur Albert Jan Bos van DLV Advies.

Dode wilde zwijnen niet besmet met Afrikaanse varkenspest
Bij de negentien zwijnen die in februari dood zijn aangetroffen op de Veluwe, is geen aanwijzing gevonden voor Afrikaanse varkenspest (AVP) of een andere gezamenlijke doodsoorzaak.

Tropenrooster moet slachtvee beschermen tegen hittestress
Slachterijen dienen tijdens de steeds heter wordende zomers in Nederland volgens een tropenrooster te werken. Hittestress zou daarmee volgens de Dierenbescherming bij veetransport worden voorkomen.

Rendement melkveehouder geslonken
Nederlandse melkveehouders zagen hun rendement in februari en maart slinken. Dat blijkt uit de Countus Melkvee-index.
Voederbiet telen voordeliger dan aankoop
Voederbieten. De oranjerode koeienbonbons worden gewaardeerd in de melkveehouderij. Sommige boeren kopen het smakelijke voer aan, een ander teelt het zelf. Maar wat is nou eigenlijk financieel interessanter?

Vlaamse kippenboeren spieken in Nederland
De Vlaamse pluimveesector is op zoek naar een nieuw type kip. Daar kennen ze momenteel alleen de traditionele en de biologische kip. Donderdag bezochten Vlaamse pluimveehouders hun Nederlandse collega's.

Vanggewas tijdig onderwerken om stikstof te benutten
Op veel maispercelen in Nederland staat nu een goed ontwikkeld vanggewas. Het is belangrijk om dit gewas tijdig onder te werken, waardoor de vertering op gang komt en de stikstof tijdig beschikbaar komt voor de mais.

Schouten bezoekt kringloopboer Joris Buijs
Landbouwminister Carola Schouten bezocht afgelopen weekend Koeien & Kansen-deelnemer Joris Buijs uit Etten-Leur.

Provincie Limburg om tafel met varkenshouders voor sanering
Provincie Limburg benadert dit voorjaar varkenshouders met de vraag of ze willen deelnemen aan de saneringsregeling voor de varkenshouderij en hun bedrijf willen beëindigen of verplaatsen.

Uiersmet bij koeien wordt vaak te laat opgemerkt
Smetplekken in de plooi tussen de voorspenen van koeien. Dierenartsen van de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) in Harmelen zien ze de laatste tien jaar vaker. De wonden kunnen groot worden, zowel in omvang als in diepte. 'Tijdige...

Schapen ook bijvoeren bij ruim grasaanbod
Schapen die in de winter veel gras tot hun beschikking hebben, moeten ook worden bijgevoerd. Dat adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Areaal voederbieten stijgt 300 hectare
Het afgelopen jaar werd er in Nederland 1.840 hectare voederbieten geteeld. Dat is 300 hectare meer dan in 2017, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Kaasstop kan stijgende productie remmen'
Door de fosfaatwetgeving en de goede kaasprijzen van de recente jaren, wordt er meer boerenkaas gemaakt dan de markt vraagt. Deskundigen waarschuwen voor afzetproblemen.

Wedstrijd Beste Idee van Varkensland gaat landelijk
Het Beste Idee van Varkensland wordt landelijk uitgerold. Dat hebben initiatiefnemers Varkensartsen.nl en Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) besloten.

Zes weken voor weidegang vaccineren tegen wormen
Om runderen te beschermen tegen longworm, kunnen ze zes weken voordat ze voor het eerst naar buiten gaan, preventief worden gevaccineerd. 'Begin dus op tijd', aldus de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Groente-exporteur verdacht van fraude
Een exporteur van groenten wordt verdacht van fraude met stempels op houten pallets. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de exporteur uit Zuid-Holland vrijdag februari bezocht in een strafrechtelijk onderzoek.

Afrikaanse varkenspest breidt verder uit in België
Het totale aantal wilde zwijnen in België dat positief is getest voor Afrikaanse varkenspest (AVP), is sinds het begin van de uitbraken in september 2018 opgelopen tot 457.

Geldboete en celstraf voor stelen en doden schaap
De politierechter in Breda heeft drie mannen veroordeeld voor het stelen en doden van een schaap in Steenbergen. Ze moeten boetes betalen en twee mannen kregen een voorwaardelijke celstraf.

Lichte daling fosfaatproductie varkenshouderij
De fosfaatproductie door varkens is in 2018 licht gedaald door een geringe afname van het aantal vleesvarkens. De fosfaatproductie van de varkenssector kwam vorig jaar uit op 37,3 miljoen kilo, 200.000 kilo minder dan in 2017.

Ruim 4,4 miljoen euro voor 115 Zeeuwse boeren
115 Zeeuwse boeren en tuinders hebben donderdag subsidie ontvangen voor innovatieve en duurzame investeringen in hun bedrijf.

Ploeg niet nodig om lucht in bodem te krijgen
'Je hebt geen ploeg nodig om lucht in de bodem te krijgen', stelt Sander Bernaerts van adviesbureau Naturim. Donderdag legde hij dit uit aan melkveehouders tijdens een demonstratie in Zuidland.

'Geef ooi en lam pijnstiller bij langdurige verlossing'
Bij een langdurige verlossing is het verstandig om glijcreme te gebruiken en de ooi zo nodig te voorzien van een pijnstiller. Dat adviseert Reinard Everts, dierenarts bij De Schapendokter.
De Tuchtige Pink een van de beste keten van Nederland
Plattelandsjongeren.nl heeft keet De Tuchtige Pink uit Streefkerk én keet De Kelder uit Musselkanaal verkozen als beste keten van Nederland 2018.

'Grondwaterpeil veenweide moet omhoog'
D66 en GroenLinks willen dat de waterpeilen in veengebieden omhoog gaan. Voor melkveehouderijen wordt het grondwaterpeil kunstmatig laag gehouden. Daardoor klinkt de grond in en komen er teveel broeikasgassen in Nederland.

WTC De Kempen voert dagelijks bij 25 boeren
Werktuigencoöperatie De Kempen (WTC De Kempen) heeft twee zelfrijdende voermengwagens. Daarmee voeren de medewerkers dagelijks op 25 veebedrijven in de regio.

Celgetal boerderijmelk is historisch laag
Het gemiddelde celgetal van boerderijmelk is in 2018 gedaald naar 173.000 cellen per milliliter. Dat is 5.000 cellen lager dan 2017. Dat blijkt uit de melkkwaliteitresultaten van zuivellaboratorium Qlip.

Zeugenhouders gezocht voor onderzoek antibiotica
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Wageningen University & Research zoeken voor een onderzoek naar 'kritische succesfactoren' in het antibioticumgebruik op varkensbedrijven nog enkele bedrijven die structureel weinig en structureel veel...

Lidl gaat louter witte eieren verkopen
Lidl gaat op korte termijn uitsluitend witte eieren aanbieden met minimaal 1 ster van het Beter Leven-keurmerk.

FrieslandCampina maakt PlanetProof-kaas
Vanaf deze week gaat zuivelonderneming FrieslandCampina PlanetProof-kaas produceren. Milner is het eerste Nederlandse kaasmerk dat onder dit keurmerk verkrijgbaar zal zijn.

Dierenarts en boer werken aan droogstand
Door de fosfaatwetgeving houden melkveehouders minder jongvee aan en is het belangrijk dat koeien langer meegaan. Boeren zijn dus extra alert op uiergezondheid, een belangrijke afvoerreden. In het project 'MAX10' werken dierenartsen en boeren samen...

Drachtig schaap nu extra gevoelig voor ophaalziekte
Door het winterse weer neemt de kwaliteit van het gras snel verder af. Het wordt daarmee voor drachtige schapen lastiger om voldoende voer op te nemen. Het risico op calciumgebrek (ophaalziekte) en slepende melkziekte neemt dan flink toe.

Actie De Natuurweide moet bioboer redden
De Natuurweide lanceert actie Red de Bioboer. Greenpeace Nederland, Milieudefensie en Wakker Dier staan achter dit initiatief van de landelijke vereniging van biologische melkveehouders.

Belgische boeren boos op Albert Heijn om melkprijs
Het Belgische Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos op Albert Heijn omdat de supermarktketen in België de prijs voor halfvolle melk met 7 cent verlaagde tot 55 cent per liter.

Dierenarts verwijdert tylomen bij koeien
Een tyloom groeit als een dikke wrat in de tussenklauwspleet van koeien. De dieren kunnen daar flink last van hebben. Dierenarts Jolande Sonneveld is gespecialiseerd in het verwijderen van tylomen. Ze lepelde er bijna driehonderd uit. 'Na de...

Voerwinst zet veehouder aan het denken
In de varkenshouderij leggen banken en financiële adviseurs al jarenlang een grote nadruk op de voerwinst van het bedrijf. DLV Advies introduceerde het kengetal twee jaar geleden in de melkveehouderij. 'Je ziet in één oogopslag hoe het bedrijf...

Eko-Holland overweegt afzet biologisch rundvlees
Zuivelcoöperatie Eko-Holland onderzoekt of het voor biologische melkveehouders haalbaar is om naast melk biologisch rundvlees te produceren. 'Voor de helft van onze leden kan dit een optie zijn', zegt voorzitter René Cruijsen van Eko-Holland.

Klant Carrefour scant herkomst vlees met mobiel
Consumenten die bij supermarktketen Carrefour ambachtelijk Belgisch varkensvlees kopen, kunnen via hun smartphone de herkomst van dit vlees nagaan. Dat is een primeur in België.

Honderd drachtige schapen gestolen in Groningen
Een koppel van ongeveer honderd schapen is in de nacht van zondag op maandag gestolen in gemeente Slochteren. Van de daders ontbreekt elk spoor. LTO roept mogelijke getuigen op zich te melden.

GD zoekt melkveebedrijven voor proef maag-darmwormen
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is voor een onderzoek naar maag-darmwormen op zoek naar vrijwel gesloten melkveebedrijven zonder leverbothistorie. Het jongvee mag daarbij nooit weidegang hebben gehad en het melkvee wel.
Weinig uitspoeling bij achterlaten maisstro op land
Het achterlaten van maisstro, na de oogst van maiskolvensilage (MKS), leidt niet tot een aantoonbaar hoger risico op stikstofuitspoeling.

Dierenarts leert omgaan met natuurlijke middelen
De meeste dierenartsen grijpen bij het behandelen van dieren niet naar natuurlijke middelen. Ze gebruiken vaak alleen medicatie die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek. Maar het tij lijkt te keren. Niet alles is kwakzalverij, weten veel...

Inschrijving wedstrijd boerenkaas van start
Bereiders van Boerenkaas, Kaas van de Boerderij en ambachtelijke kaas kunnen zich aanmelden voor de Cum Laude Awards 2019. De uiterste inschrijfdatum is 15 februari. Dat meldt De Zelfkazer.

'Beregenen droeg bij aan voederwaarde'
‘We mogen niet mopperen, het is dé perfecte kuil’, zegt Corné Rommens uit Hoeven in Noord-Brabant over zijn mais met 1.010 VEM.

'Goed ruwvoer is écht de basis'
Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond klaagt niet over zijn maiskuil. Zijn 135 koeien doen het er goed op. En door de aanvulling van aardappelvezels in het rantsoen vlogen de gehaltes in de melk omhoog.

'KalfOK begint te leven bij veehouders'
Het gros van de melkveehouders doet mee aan KalfOK. Inmiddels hebben veehouders de score van het derde kwartaal binnen. Deze score is een soort rapportcijfer voor de prestaties van de jongveeopfok. 'Veel boeren doen het prima', aldus dierenarts Berd...

Faculteit Diergeneeskunde gaat reorganiseren
De faculteit Diergeneeskunde in Utrecht gaat haar organisatie in 2020 reorganiseren. Volgens het faculteitsbestuur verbetert dit de kwaliteit van het onderwijs, het onderzoek en de patiëntzorg.

Blauwtong bij twee runderen in Duitsland
In Duitsland is het eerste geval van blauwtong (BTV-8) vastgesteld sinds november 2009. Het virus werd bij monitoring op blauwtong gevonden bij twee runderen van een boerderij in de deelstaat Baden-Württemberg, in het Zuid-westen van Duitsland.

Drenthe pakt nitraatuitspoeling aan
In Drentse grondwaterbeschermingsgebieden gaan adviseurs in gesprek met akkerbouwers, melkveehouders en vollegrondgroentetelers over het beperken van de nitraatuitspoeling.

Inteelt Nederlands trekpaard moet omlaag
Er moet iets worden gedaan om de inteelttoename binnen de Nederlandse Trekpaardenpopulatie terug te dringen. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN).
Omzetten landbouwgrond naar landgoed interessant
Het omzetten van landbouwgrond naar een landgoed kan financieel interessant zijn, met name voor stoppende ondernemers. 'Maar eenvoudig is het niet', zegt zegt Wim Stigter, makelaar en taxateur bij DLV Advies.

Groen onderwijs in Oost-Nederland investeert drie miljoen
De groene onderwijsorganisatie Zone.College gaat in Oost-Nederland drie miljoen euro investeren om vmbo'ers warm te krijgen voor de landbouw. Ze wil hiermee het tekort aan agrarisch personeel oplossen.

Mastitis behandelen met immuuncellen
Hoogleraar Herman de Boer, eigenaar van het bedrijf Mastivax, werkt aan een behandeling waarbij uierontsteking wordt aangepakt met immuuncellen. 'Het gaat niet om een geneesmiddel, maar om een behandelmethode', aldus de biochemicus.

IKB Ei duurder in 2019
Het bestuur van de Stichting OVONED heeft besloten om de deelnemersbijdrage voor 2019 te verhogen. Reden hiervoor is dat IKB Ei momenteel aanzienlijk wordt versterkt. Dit vraag om extra activiteiten, extra menskracht en extra middelen.

Omzet Belgische varkensboer daalt door boycot Azië
Belgische varkensvleesbedrijven lopen dit jaar 46 miljoen euro omzet mis doordat de export 33 procent is gekrompen. Al maanden boycotten vooral Aziatische landen het Belgische varkensvlees vanwege zieke Waalse everzwijnen.

Schapen- en geitenboer mag dier nieuw oormerk geven
Er komt geen maatregel waarbij schapen- en geitenhouders hun dieren slechts één keer een nieuw oormerk mogen geven. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) gemeld aan de Tweede Kamer.

Biestopname via bloed checken op melkveebedrijf
Dierenartsen kunnen nu met een druppel bloed bepalen of een kalf de biest goed heeft opgenomen. Het bedrijf Heberex introduceert hiervoor speciale teststrips.

Stalmestcompost met hout uit boomgaard
In de vrijloopstal van Rik Lagendijk in Diessen wordt een dikke laag houtsnoeisel uit de fruitteelt gestort. De snippers zullen zich mengen met stalmest, waarna er compost ontstaat dat weer bruikbaar is in de boomgaard.

Eigen eiwit best benut door krachtvoerafbouw in voorjaar
Wie het eiwit van eigen bedrijf beter wil benutten, moet niet bang zijn om de krachtvoergift in het voorjaar af te bouwen. Dat is één van de conclusies van project 'Eiwit van eigen land'.

FrieslandCampina neemt Amerikaanse kaasimporteur over
FrieslandCampina neemt de Amerikaanse kaasimporteur Jana Foods over. Daarmee wil de zuivelcoöperatie haar positie in Noord- en Zuid-Amerika in Nederlandse speciaalkazen versterken.

Melkgeitenhouderij steeds intensiever
Bedrijven met melkgeiten houden steeds meer dieren per hectare. Het aantal melkgeiten lag dit jaar gemiddeld op 181 dieren per hectare cultuurgrond, terwijl dat in 2000 nog 87 melkgeiten was.

Vleesconsumptie al drie jaar gelijk
Ondanks de beweging dat consumenten minder vlees willen eten, blijkt de vleesconsumptie in 2017 nagenoeg gelijk te zijn aan die van de twee voorgaande jaren.

Vion komt met ingevroren rundvlees
Vion brengt diepgevroren rundvlees op de markt onder het label 'Cool Cuts'. De producten zijn afkomstig van het ras Holstein Friesian en het Simmentaler rund.

Minister pakt criminaliteit buitengebied aan
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid investeert 100 miljoen euro in de aanpak van ondermijnende georganiseerde criminaliteit.

Schapenhouders Texel in spagaat door weideverbod
De Waddenzeedijk op Texel wordt versterkt. Als gevolg daarvan mogen er drie tot vier jaar geen schapen op de dijk grazen.

LTO: er zijn meer oplossingen dan inkrimpen veestapel
LTO Nederland is het oneens met het Openbaar Ministerie (OM). Die zegt dat het inkrimpen van de Nederlandse veestapel de enige manier is om mestfraude aan te pakken. ‘Wij kijken liever naar opties om mestproducten beter in te zetten’, aldus Claude...

BIG Challenge klaar voor elfde editie
BIG Challenge neemt in 2019 voor de elfde keer deel aan de Alpe d'HuZes op 5 en 6 juni, waar zij de agrofoodsector vertegenwoordigt.
Provincie Utrecht helpt jonge boeren
Provincie Utrecht stelt 400.000 euro beschikbaar aan jonge boeren die hun bedrijf willen verduurzamen. Het geld komt uit het Europese Plattelandsontwikkelingsprogramma POP3.

Staartbijten geen gedragsstoornis
Staartbijten is geen gedragsstoornis, concluderen de Duitse onderzoekers Steffen Hoy en Ina Jans-Wenstrup. 'Ze bijten staarten omdat ze een erg hoge behoefte hebben om dingen te onderzoeken.'

'Scheer zwetende kalfjes over rug'
Om longproblemen te voorkomen is het aan te raden om kleine kalfjes te voorzien van een kalverdekje en zweterige kalveren over de rug te scheren. Dat schrijft dierenkliniek Dierenartsen Midden Brabant (DAMB) op haar website.

Coupeerverbod voor alle schapen in 2028
Vanaf 1 januari 2028 mogen de schapenrassen Suffolk, Hampshire Down en Clun Forest niet meer gecoupeerd worden.

'Wij willen melkziekte helemaal uitbannen'
Rob Strijdveen uit Broekland houdt in maatschap met Berend Dijsselhof 160 melkkoeien en 70 stuks jongvee. 'Onze doelstelling is dat klinische melkziekte helemaal niet meer voorkomt.'

'Onderschat impact melkziekte niet'
De impact van melkziekte op een melkveebedrijf moet niet worden onderschat. Het risico op andere aandoeningen verhoogt er aanzienlijk door en subklinisch waart de ziekte rond. Dat is de overtuiging van dierenarts Ton Pijs.

Hollandse kaas bekroond in Noorwegen
Vier Nederlandse kaasmakers vielen op vrijdag 2 en zaterdag 3 november in de prijzen bij de World Cheese Awards in het Noorse Bergen.

Melkveehouder legt alles vast in protocollen
Het begon met een lijstje in de melkstal waarop Karel van der Wielen uit Nistelrode de behandeling van mastitiskoeien noteerde. Voor bijna elke handeling op zijn bedrijf heeft hij een protocol gemaakt. 'Je moet een beetje een tic hebben.'

Keuringsdienst van Waarde neemt karnemelk onder de loep
Hoe maak je van melk karnemelk? En wat zit er precies in die rode karnemelkpakken in de winkels? Het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde zoekt het uit.

AH laat houdbaarheidsdatum groente en fruit aan klant
Supermarktketen Albert Heijn wil het label 'beste kwaliteit tot en met' schrappen om voedselverspilling tegen te gaan.

Flevoland steunt bodemproject met 464.000 euro
Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben besloten een incidentele subsidie van maximaal 464.069 euro te verlenen aan Flevolands Agrarisch Collectief. Het betreft de uitvoering van het project 'Zicht op de bodemstructuur' 2018-2021.
Veel kalverhouders dienden incomplete subsidieaanvraag in
Volgens RVO hebben veel kalverhouders incomplete subsidieaanvragen voor welzijnsvloeren en ammoniakreducerende apparaten ingediend.
Minder taxussnoeisel ingezameld voor chemo's
Door het hete zomerweer verzamelde Stichting Taxus Taxi het afgelopen jaar minder taxussnoeisel dan verwacht. Van het snoeisel werden 2.800 chemotherapieën geproduceerd, terwijl het doel op 3.500 chemo's lag.

Bedrijf lanceert toevoegmiddelen uit resten van groente en fruit
Onder het merk Fooditive introduceert de Rotterdamse bedrijf 7th Circle een nieuwe generatie additieven voor de voeding- en drankensector. Deze additieven zijn volledig gebaseerd op restproducten uit de groente- en fruitsector.

Halsband signaleert slepende melkziekte koe
Nedap komt met een halsband die bij koeien slepende melkziekte kan signaleren. Ketose geeft een jaarlijkse kostenpost van 253 euro per zieke koe.

BSE-geval ontdekt in Schotland
In Schotland is een geval van BSE ontdekt op een boerderij in Aberdeenshire. Het is het eerste geval in drie jaar in Groot-Brittannië.

Familie Hiemstra neemt niet snel afscheid van koe
Zolang een koe bij familie Hiemstra goed produceert, staat haar een mooi en lang leven te wachten. Mankeert ze iets, dan grijpen de veehouders direct in. De gemiddelde levensproductie bij afvoer ligt daardoor op 63.964 kilo melk.

'Loonwerker deed dertien uur over hakselen'
Bij Willy Aarts in Hallum was bijna alle mais omgewaaid. Krijg dan de planten maar eens fatsoenlijk van het land. Zijn loonwerker had er een goed trucje voor.

'Maisopbrengst pakweg 35 tot 40 procent lager'
Veel mais oogde dit jaar als dorre kamerplanten. Het gewas in gortdroge gebieden bleef kort en vaak zonder kolf. Maar er is óók topmais geoogst.

Veelal vier grassnedes in plaats van zes
Zoals het er nu naar uitziet, oogsten veel veehouders dit groeiseizoen zo'n 30 procent minder gras. Dat zegt Gerard Abbink, adviseur bij Groeikracht BV.

Oververhit maisseizoen loopt bijna ten einde
Bijna alle telers van het Maismeetnet hebben mais gehakseld, een paar weken eerder dan andere jaren. Al missen sommige boeren opbrengst, voor velen was het een goed jaar.

België overweegt ruiming bedrijven varkenspestgebied
De Belgische minister van Landbouw Ducarme wil varkens in de besmette Afrikaanse varkenspest zone kunnen ruimen. Daarmee wil hij voorkomen dat de besmettelijke ziekte overslaat naar de varkenshouderij, meldt De Morgen.

Starters met jongvee mogelijk knelgeval
Startende melkveehouders die alleen vrouwelijk jongvee hadden op 2 juli 2015 en die voor 1 januari 2018 gestart zijn met melken, komen door een wetswijziging misschien in aanmerking voor het knelgeval 'Nieuw gestart bedrijf'.

Jotani-dochters middelpunt bij KI Kampen
Een kleine 4.000 koeienliefhebbers kwamen af op de open dag van KI Kampen, donderdag in Genemuiden.

Dierenartsen vereenvoudigen eigen beroepsorganisatie
Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) wil hun vereniging vereenvoudigen. Daarom gaat de beroepsorganisatie voor dierenartsen hervormen.

Eerste mais gehakseld en land voorbereid op graszaai
De drogestofpercentages in de mais klimmen geleidelijk op. Bij vier boeren van het Maismeetnet zit de mais in de kuil. Een aantal staat op het punt van hakselen en de rest heeft nog tijd nodig.
Herfst is de goede tijd voor bestrijding rotkreupel
Het najaar en de winter zijn de beste momenten om rotkreupel bij schapen goed aan te pakken, zo luidt het advies van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

'Gras had meer te lijden onder droogte dan mais'
Bij melkveehouder Gerrit de Jong uit Meerkerk kan de hakselaar bijna aan de slag. De deelnemer aan het Maismeetnet hoopt 45 ton mais per hectare te oogsten.

Belgische jager scherp op Afrikaanse varkenspest
Jagers in België die in contact komen met everzwijnen, moeten extra aandacht besteden aan sanitaire maatregelen om de verspreiding van de Afrikaanse varkenspest tegen te gaan.

Mengkuil dit jaar extra populair
Wielink Agrarisch Handelsbedrijf in Dronten is druk met het maken van mengkuilen. Veel boeren mengen hun droge ruwvoer dit jaar met smeuïge bijproducten.

Vion Leeuwarden draait weer
Vleesconcern Vion startte zijn nieuwe slachterij in Leeuwarden maandag opnieuw op. De afgelopen drie maanden lag de productie stil vanwege problemen.

Vlaamse ministers op stage bij boeren en tuinders
De Vlaamse Boerenbond heeft parlementsleden en ministers de kans gegeven een dag mee te werken bij boeren en tuinders. Dat gebeurde tijdens het afgelopen zomerreces.

H5N6 vogelgriep gevonden bij wilde eend Eemmeer
Op woensdag 29 augustus 2018 heeft Wageningen Bioveterinary Research vogelgriep aangetoond bij een wilde eend (mallard) die dood werd gevonden bij het Eemmeer.

'Druk met herstellen van verdroogde graspercelen'
Loonbedrijf Looman uit Zelhem is druk met het inzaaien van gras op maispercelen én het herstellen van verdroogde graspercelen.

Europa importeert dubbel zoveel eieren
De Europese import van eieren en eiproducten is in het eerste halfjaar van 2018 meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste zes maanden van 2017.

Kwart meer wijn in Frankrijk
De wijnproductie in Frankrijk wordt een kwart hoger geschat dan in het rampjaar 2017. De productie zal wellicht oplopen tot 4,6 miljard liter.

Proeven van geitenvlees op 'Boktoberfeesten'
Cooperatie Bio Goat Meat gaat 'Boktoberfeesten' organiseren. Ze doet dit samen met restaurants die biologische bokjes een warm hart toedragen.

'Barre mais beter niet oogsten'
Mais dat korter is dan kniehoogte en geen kolf bevat, is 100 procent mislukt en kan beter niet geoogst worden. Dat adviseert Jan van Middelaar, adviseur bij PPP-Agro Advies.

Menken wil speciaalbier van zuivelvak zijn
Menig 35-plusser kent het zuivelmerk Menken nog wel. Eind jaren 90 werd de melkfabriek opgeslokt door Melkunie. Maar nu brengt de vierde generatie het familiemerk weer terug in het koelvak.

Kaspositie melkveebedrijf gedaald
De liquiditeitspositie van melkveebedrijven verslechterde in het tweede kwartaal van 2018. De stand op de rekening-courant daalde met bijna 4.000 euro, maar die is alsnog ruim 14.500 euro hoger dan die van een jaar geleden.

'120 weidedagen moet lukken'
De langdurige hitte en droogte drijft koeien de stal in. Volgens Kees Jaap Hin, secretaris van Stichting Weidegang, lopen veehouders nog geen gevaar om te voldoen aan het minimum aantal weidedagen.

Brand in varkensstal Didam
Op een varkensbedrijf aan de Tatelaarweg nabij Didam zijn dinsdagmiddag 2.500 varkens omgekomen bij een grote brand. De brandweer kwam met vier blusvoertuigen, een hoogwerker, een watertankwagen en zo'n tachtig mensen in actie.

Zes maatregelen tegen hittestress bij kalveren
Het sproeien van kalveriglo's en vervangen van stro door zand, helpt kalveren door de hitteperiode. Het zijn enkele tips die De Graafschap Dierenartsen verspreidde in een hittealarm om aandacht te vragen voor kalveren.

Garantieprijs RFC blijft gelijk
De FrieslandCampina garantieprijs voor boerderijmelk voor augustus 2018 blijft met 35,75 euro per 100 kilo melk gelijk aan die van juli 2018. De biologische garantieprijs daalt met 2,00 euro naar 44,75 euro per 100 kilo melk.

'Waarom moet je koeien zo oppeppen?'
Melkveehouders grijpen vaker naar preventieve entingen om hun veestapel gezond te houden. Entstoffen om mastitis, kalverdiarree en een weerstandsdip te beperken zijn populair. Ze peppen het immuunsysteem van runderen op, maar is dat wel zo gewenst?

Deel van LTO-achterban ziet geitenrechten als kans
De geitenhouderij ligt onder een vergrootglas. Dat realiseert LTO-voorzitter vakgroep Geitenhouderij Jos Tolboom zich heel goed. 'Burgers hebben het gevoel dat de sector onbeheerbaar is.'

Dubbel aantal boetes slachterijen voor vervuilde karkassen
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) deelden het afgelopen jaar 49 boetes uit aan slachterijen omdat het karkas was bevuild met de darminhoud van de geslachte dieren.

Verbod op het fokken van pelsdieren in Vlaanderen
Er komt in Vlaanderen een einde aan het fokken van pelsdieren. Vlaanderen telt nog zeventien pelsdierfokkerijen. Tot nu toe geldt in elf andere Europese lidstaten ook een verbod.

Melkgeitenhouder moet productie 'niet over de kop jagen'
De afgelopen jaren was de melkprijs in de geitensector aantrekkelijk. Maar inmiddels is de markt verzadigd, staat de melkprijs onder druk en grijpen verwerkers in.

Effect luchtwasser discutabel bij Bredenoord
Om aan de normen van Natura 2000 te voldoen, plaatste de familie Bredenoord uit Welsum noodgedwongen een luchtwasser van 60.000 euro in hun nieuwe stal. Maar die blijkt uiteindelijk weinig ammoniak af te vangen.

Veel antistoffen tegen maagdarmwormen in tankmelk
Bij ruim 30 procent van de tankmelkmonsters die melkveehouders laten onderzoeken door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), worden veel of zeer veel antistoffen tegen maagdarmwormen aangetoond.

Zuivelvet kan kans op beroerte verlagen
Bepaalde soorten zuivelvetten kunnen mensen beschermen tegen een ernstige beroerte. Dat blijkt uit een onderzoek van het University of Texas Health Science Center in Houston, Verenigde Staten (UTHealth).

Vijf vragen over de weerstandsdip rond afkalven
Als het immuunsysteem niet goed werkt, is een koe gevoeliger voor ziektes. Zeker rond het afkalven wordt er een flink beroep gedaan op haar afweer. Wat kunnen melkveehouders allemaal doen als ze niet meteen naar het middel Imrestor willen grijpen?

Demonstratie gras zaaien onder mais in Schalkhaar
Maistelers op zand of löss moeten volgend jaar voor 1 oktober een vanggewas zaaien. Om daar ervaring mee op te doen, was er woensdag in Schalkhaar een demonstratie met drie machines.

Weerstandsdip rond afkalven opvangen met Imrestor
Een koe is rond het afkalven vatbaarder voor ziektes. Sinds kort kan deze weerstandsdip worden opgeheven met het middel Imrestor. Maar wat is dat precies? En heeft de melkveehouderij zo'n krachtig medicijn nodig?
Investeringsfonds voor Beter Leven-varkenshouders
Een investeringsfonds met 1,6 miljoen euro gaat varkenshouders financieel ondersteunen in de overgang naar HyCare. Vandaag werd het investeringsfonds tussen Rabobank, MS Schippers en Van Loon Group bekrachtigd.

Goedkopere varkensrechten voor innovatieve varkenshouder
De tweede fase van de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) wordt vanaf 15 september opengesteld. Varkenshouders die op een geschikte locatie willen innoveren, maken kans om varkensrechten te kopen tegen een gereduceerde prijs.

Graumans bestrijdt al acht jaar IBR en BVD
Alle bedrijven met IBR-antistoffen in de tankmelk moeten voor 1 juli hun vee laten enten. Frans Graumans uit De Heen begon acht jaar geleden al vrijwillig aan de bestrijding van IBR of koeiengriep en Bovine Virus Diarree (BVD).

Boeren zetten hun tanden in IBR en BVD
De landelijke IBR- en BVD-bestrijding loopt voorspoedig. 73 procent van de melkveebedrijven heeft de vrij- of onverdachtstatus voor IBR en 75 procent voor BVD. 'Dat is enorm positief, maar er komen ook tegenvallers', zegt IBR/BVD-woordvoerder Jos...

Zieke koe stoot meer broeikasgassen uit
Ziektes in de melkveehouderij, zoals mastitis, klauwaandoeningen en subklinische ketose, verhogen de uitstoot van broeikasgassen met ongeveer 0,4 Mton per jaar.

Buitengewoon hoge consumentenprijs eieren
De consumentenprijs van eieren lag in april 18 procent boven het niveau van vorig jaar. Het grote verschil is opmerkelijk, omdat de eierprijs af boerderij in de eerste maanden van 2018 fors is gedaald.

Twaalf schapen doodgebeten in Overijssel
In een weidevogelgebied in het Overijsselse Laag Zuthem zijn twaalf schapen gedood, vermoedelijk door een wolf.

Melk van je favoriete koe per fles te koop
Melkveehouders die melk van individuele koeien per fles verkopen. Als het aan het Wageningse bedrijf TOP ligt, is dat binnenkort mogelijk.

GD drukt boer Veterinaire Eenheid bij verplaatsing jongvee op hart
Melkveehouders met plannen om hun jongveeopfok uit te besteden, doen er goed aan om de Veterinaire Eenheid aan te vragen voor ze dieren gaan verplaatsen. Dat is het dringende advies van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

'Pas op 10 mei gezaaid maar nu al 20 centimeter hoog'
Het Maismeetnet verwelkomt dit jaar een nieuwe deelnemer. Het betreft Corné Rommens, melkveehouder in Hoeven.
LTO Schapenhouderij presenteert toekomstvisie
LTO-vakgroep Schapenhouderij presenteert vandaag haar toekomstvisie op de Dag van het Schaap in Ermelo. Voorzitter Saskia Duives-Cahuzak geeft een toelichting.

Groot tekort aan melkers in veehouderij
Goed personeel is schaars. Het kost melkveehouders soms hoofdbrekens om melkers te vinden. Sommigen zijn dit spuugzat en besluiten een melkrobot aan te schaffen. Anderen gaan in zee met Poolse arbeidsmigranten.

FrieslandCampina vraagt om VLOG-melk
Melkveehouders uit de omgeving van de kaasmakerijen in Born en Workum zijn door hun coöperatie FrieslandCampina gevraagd om boerderijmelk te gaan produceren volgens de Duitse standaard voor Verband Lebensmittel Ohne Gentechnik (VLOG).

Veel mijlpalen voor keten duurzaam varkensvlees
Een overwinning op het gebied van antibioticareductie, een Smart Farming-project en duurzame sojateelt in Afrika. Het zijn enkele mijlpalen uit het jaarverslag van 2017 van Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV).

WK voetbal in Rusland op Nederlands gras
Bij het komende WK voetbal in Rusland levert graszaadproducent Barenbrug het gras aan zes voetbalstadions.

Eerste koeien drachtig bij proef over doormelken
Het project 'Lactatie op Maat' op Dairy Campus is nu een half jaar onderweg en inmiddels zijn de eerste koeien drachtig bevonden. Ze zullen eind november afkalven.

Uiterlijk 30 juni vaccineren tegen IBR
Melkveebedrijven die bij de landelijke aanpak tegen BVD en IBR kozen voor de 'IBR-route vaccinatie', moeten uiterlijk 30 juni ten minste één vaccinatieronde hebben toegepast.

Dierenarts wil klauwgezondheid op de kaart zetten
'Geef klauwgezondheid meer prioriteit op het melkveebedrijf.' Die boodschap heeft Marcel Drint voor veehouders en erfbetreders. Hij is dierenarts en oprichter van het Nederlands Klauwgezondheidscentrum (NKGC). 'Neem kreupele koeien serieus.'

Online cursus jongveeopfok werpt vruchten af
'We vangen meer geld voor de Belgische Blauwe stiertjes', verklaren Dineke en Geert Stevens uit Holten. Dat is het resultaat van de tijd die het echtpaar de afgelopen maanden online doorbracht voor de cursus jongveeopfok.

Kostprijs Ieren inspireert veehouderijleerlingen
De melkproductie van de Ieren mag dan niet zo hoog zijn, maar van hun lage kostprijs kunnen Nederlandse boeren alleen maar dromen. Nieuwe Oogst bezocht het land met een groep veehouderijleerlingen van Aeres MBO Barneveld en keek door hun ogen naar...
Ierse broers Crosse laten ijs maken van schapenmelk
Het schapenbedrijf van de Ierse Michael en Brendan Crosse ligt midden in een van de meest productieve grasregio's van Europa. Een deel van de schapenmelk laten ze verwerken tot ijs. 'We willen iets doen wat niemand anders doet.'
Eigen kaas voor 80 cent per liter melk
Henk van der Schoor heeft een mobiele kaasmakerij en rijdt daarmee naar melkveehouders. Voor het maken van kaas vraagt hij een tarief van 80 cent per liter.
Salmonellose op meerdere geitenbedrijven
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft de afgelopen tijd op meerdere melkgeitenbedrijven salmonellose vastgesteld. De ziekte zorgt voor diarree, uitdroging en uitval.

Boerenmarkt voor Amsterdamse yup
Medewerkers van Amsterdamse kantoren in het zakenkwartier kunnen vanaf volgende week boodschappen doen op een online markt met ambachtelijke boerenproducten.

Afbreekbaar plastic van melkzuur
Wetenschappers uit Leuven zijn erin geslaagd om biologisch afbreekbaar plastic te produceren uit melkzuur. Dat melkzuur wordt gehaald uit wei, een bijproduct van de productie van kaas.

Schapenhouder beboet voor staartcouperen
Een schapenhouder uit Enschede krijgt een boete voor het couperen van staarten bij 43 schapen. Hij zou dit hebben gedaan om het risico op de huidmadenziekte myiasis te verminderen.

Saldo melkveehouderij daalt
Het saldo van het gestandaardiseerde melkveebedrijf kwam in maart uit op 15.600 euro. Dat is vergelijkbaar met maart 2017, maar lager dan in voorgaande maanden.

'Zonder Mesurol vaker overzaaien'
Pakweg tweederde van de mais die in Nederland wordt gezaaid, is behandeld met Mesurol. Maar de toekomst van de actieve stof Methiocarb, dat effectief is tegen vogelvraat, is onzeker. Wat is de impact als Mesurol niet meer beschikbaar is voor de...

'Vertrouwensband moet sterk zijn bij samenwerking'
Voor het Plattelandsdocument dompelt Nieuwe Oogst zich een dag onder in een boerengemeenschap. Deze keer gingen we naar Oldebroek waar een fruitteler met een boerderijwinkel producten uitwisselt met andere agrarische ondernemers uit de regio. Het...

Toepassing Mesurol na 2018 niet 100 procent zeker
De toelating van Mesurol is geldig tot oktober 2021. Toch is het niet 100 procent zeker dat het middel na 2018 nog kan worden toegepast. Dit komt doordat Methiocarb, de werkzame stof van Mesurol, momenteel de herregistratieprocedure in de EU...

Aspergeteler leunt op kennis en assortiment collega's
Ernie van der Kolk teelt in Dalfsen asperges, frambozen en bramen. Hij verkoopt al zijn producten in zijn boerderijwinkel. De teler leunt graag op zijn collega's om kennis uit te wisselen en om het assortiment in zijn winkel aan te vullen.
Areaal voederbieten neemt toe
Het areaal voederbieten is gegroeid naar 1.540 hectare in 2017. Dat gebeurde na een dieptepunt van ongeveer 270 hectare tussen 2011 en 2014. Commissie Bemesting en Groenvoedergewassen (CBGV) heeft voor voederbieten een bemestingsadvies opgesteld.

Smakelijke bierkaas uit de abdij
De broeders van Abdij OLV van Koningshoeven in Berkel-Enschot wisten met hun bierkaas de maximale puntenscore te behalen op de Cum Laude Awards van afgelopen maart.

Belgen geven meer geld uit aan biologische groenten en fruit
Van alle uitgaven aan biologisch voedsel, geeft de Vlaamse consument 40 procent uit aan groenten, fruit en aardappelen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing).

Twee porties yoghurt per week vermindert kans op beroerte
Meer yoghurt eten gaan gepaard met een lager risico op hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen met een verhoogde bloeddruk. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie zo schrijft vakblad De Zelfkazer.
Gras bij roterend standweiden niet korter dan 8 centimeter
Melkveehouders die aan (roterend) standweiden doen, kunnen het beste een grashoogte aan houden tussen 9 en 11 centimeter. Dat blijkt uit onderzoek van Amazing Grazing.

Vlaamse boer krijgt meldpunt voor koe met 'scherp-in'
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege richt een meldpunt op voor melkveehouders die dieren verliezen door zwerfaval. De omvang van het probleem moet zo duidelijker worden.

Veerkamp hecht waarde aan goede beginfase kalf
Ze is 26 jaar en gek op kalveren, pinken en vaarzen. Ze heeft er zelfs haar beroep van gemaakt. Laura Veerkamp is bedrijfsleider op een jongveeopfokbedrijf in Egmond aan den Hoef. 'Kalveren opfokken vergt geduld. Gelukkig heb ik dat.'

Boerenkaasmakers richten vereniging op
Een groep Boerenkaasmakers uit Zoeterwoude heeft de Boerenkaasvereniging (BKV) opgericht.

Recordaantal inzendingen lekkerste kaas-verkiezing
Voor de Cum Laude Awards 2018 zijn 302 kazen ingestuurd door kaasbereiders. Dat is een recordaantal inzendingen, meldt De Zelfkazer.

Minder wormen bij schaap door cichorei
In Nieuw-Zeeland, Amerika en Engeland zaaien schapenhouders het al langer in hun grasweiden: cichorei. Inmiddels neemt ook de belangstelling in Nederland toe. Cichorei heeft namelijk een anti-wormeffect bij schapen én het zou de groei van lammeren...

Belgische Boerenbond waarschuwt voor varkenspest
De Belgische sectorvakgroep Varkens van Boerenbond is op zijn hoede voor de dreiging die van Afrikaanse varkenspest uitgaat. Er moet volop worden ingezet op preventiemaatregelen, vindt de vakgroep.
Extra zetmeel in mais door Groen Fosfaat
Mais dat is bemest met Groen Fosfaat Mais bevat meer zetmeel dan mais dat is voorzien van fosfaatkunstmest. Dat blijkt uit veldproeven uitgevoerd op Proefbedrijf Op de Es van Delphy in Drenthe en begeleid door DLV Advies.
Beweiding: jong geleerd is oud gedaan
Jongens en meiden die aan hun vader uitleggen hoe een grashoogtemeter werkt, is in de melkveehouderij geen onbekend fenomeen meer. Waar veel boeren tijdens hun schoolperiode geen les kregen over grasopname of weideplanning, worden toekomstige...

Groene hart wil lente vieren bij boeren
Stichting Groene Hart roept (plattelands)ondernemers in het Groene Hart op om hun lente-activiteiten aan te melden voor de promotiecampagne Vier de Lente in het Groene Hart.
Speenbacterie bepaalt smaak rauwmelkse kaas
De bacteriën op de speenhuid van koeien spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van sensorische kenmerken van rauwmelkse kaas, zoals geur en smaak.

Nieuwe koers om IBR en BVD aan te pakken
Op 1 april 2018 gaat de volgende fase in van de landelijke aanpak van IBR en BVD. Onderdeel van de aanpak is deelname aan een IBR- en BVD-programma.

Liquiditeit melkveehouderij gestegen
Door de stijgende melkprijs steeg de rekening-courant van melkveebedrijven in 2017 gemiddeld met 2.000 euro per maand. Dat blijkt uit een rapport van ABN Amro.

Boer vindt dat voederwaarde sorghum tegenvalt
Melkveehouder Geert Hol uit Odiliapeel voert zijn 75 koeien al vanaf november het gewas sorghum. De plant lijkt op mais, maar heeft in plaats van kolven een graanpluim.
'Boeren verdoezelen sporen na kalverfraude'
Melkveehouders die knoeiden met de I&R-aanmelding van kalveren, proberen het bewijs te verdoezelen door vaarzen te laten slachten. Dat zegt bestuurslid Jos Verstraten van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Vion bouwt rundveemarktplaats
Vion ontwikkelt een onlinehandelsplatform voor rundvee. Het vleesconcern doet dit samen met Henk Visser van Waddenvlees. Vion en Visser gebruiken hiervoor software van Cowlinq.

Schapen in België vermoedelijk gedood door wolf
Vlak bij de Nederlands/Belgische grens zijn drie schapen aangevallen. Twee schapen zijn gedood, de ander raakte zwaargewond. Vermoedelijks is er een wolf in het spel, meldt Vilt.be.

Interpolis brengt schade in beeld met luchtfoto's
Interpolis brengt in het Westland met luchtfoto's de schade in beeld voor alle glastuinders met kapotte kassen. Dit doen de verzekeraar naar aanleiding van de storm van donderdag. Het gaat om een test.

Ruim 1.200 schademeldingen na monsterstorm
Verzekeraar Interpolis heeft uit de agrarische sector tot nu toe ruim 1.200 schademeldingen gekregen na de zware storm van donderdag. Een eerste inschatting is een schadebedrag van 20 miljoen euro.
Verbazing over 'oplossing' essentaksterfte
Boombeheerders, adviseurs en onderzoekers reageren verbaasd op een middel dat volgens een loonbedrijf zou werken tegen essentaksterfte. Dat schrijft de Boomkwekerij.

Boerenkaasverkiezing op 15 maart
De inschrijving voor de Cum Laude Awards 2018 in maart is geopend. Aan deze verkiezing kunnen bereiders van harde kazen, zoals Goudse, Leidse en Edammer kaas, deelnemen.

Livedebat Radio 1 over leegloop Brabantse platteland
Boeren, bestuurders en milieuactivisten praten op zondag 21 januari in een live-uitzending op NPO Radio 1 over de leegloop op het Brabantse platteland.

Op zoek naar kampeerboer in Hardenberg
Ruim 350 kampeerboeren uit binnen- en buitenland promoten op zaterdag 27 januari hun camping op de vakantiebeurs van Stichting Vrije Recreatie (SVR) in Hardenberg.

'Afvoer fipronilmest nijpend probleem'
Er is dringend behoefte aan aanvullende mogelijkheden om vervuilde mest af te voeren van pluimveebedrijven die betrokken zijn bij de fipronilcrisis. Na het verbranden van ruim 2.500 ton is er bij ARN Weurt geen capaciteit meer beschikbaar. Dat meldt...

Boeren protesteren tegen gaswinning
Zo'n dertig boeren hebben vrijdag meegedaan aan een spontane protestactie tegen de gaswinning in Groningen. Ze reden in trekkers van Loppersum naar de stad Groningen.

Superbiest geeft kalf kickstart
Een kalf wordt zonder weerstand geboren. Krijgt het dier niet of nauwelijks biest, dan dalen zijn overlevingskansen in rap tempo. Biest is dus een goud goedje. En hoe rijker die biest is, hoe sterker het kalf wordt. Een toenemend aantal veehouders...

Finse zuivelcoöperatie maakt zuivel van haver
De Finse zuivelcoöperatie Valio gaat naast het verwerken van melk óók zuivelvervangers maken op basis van haver, dat bericht zuivelzicht.nl.
'Markt van schapenmelkers is verzadigd'
Volgens schapenmelkersorganisatie Mecone verdraagt de Nederlandse markt geen nieuwe melkschapenbedrijven. Er blijkt veel interesse te zijn om een melkschapenbedrijf te starten.

Afzet geitenlamsvlees blijft probleem in sector
De familie Hubens heeft in Beesel een bedrijf met 1.000 geiten en 100 koeien. Jaarlijks vermarkt ze het vlees van de 150 bokjes via huisverkoop en de groothandel. Helaas loopt de afzet traag, een probleem in de hele geitenhouderij.
'Uiergezondheid Nederlandse koe nog nooit zo goed'
Het tankmelkcelgetal in Nederland is de afgelopen jaren gedaald en ook het percentage koeien met hoog celgetal nam af. Christian Scherpenzeel, rundveedierenarts bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), looft het vakmanschap van melkveehouders. Hij...

'In Flevoland is meer weidegang mogelijk'
'Wie melkveehouder wil blijven in Nederland zal, op welke manier dan ook, een bijdrage moeten leveren aan weidegang.' Dat stelt Bert Philipsen, onderzoeker bij Wageningen Livestock Research.

Alleen Duitse en Poolse melk kostprijs hoger dan Nederland
De kosten voor een typische Nederlands melkveebedrijf liggen rond de 45 euro per 100 kilo melk. Binnen Europa hebben alleen Duitse en Poolse melkveebedrijven hogere kosten.

Ben Volker nieuwe FromFarmers-voorzitter
Melkveehouder Ben Volker is vanaf 1 januari 2018 de nieuwe voorzitter van het bestuur van de Coöperatie FromFarmers U.A..

Meeste melk geeft niet hoogste saldo
De melkproductie per koe steeg dit jaar door het fosfaatreductieplan en de hoge melkprijs. Iedere extra liter wordt extra interessant, zeker ook door de lage krachtvoerkosten. Het niet-benutten van het aanwezige ruwvoer geeft een forse druk op het...

Voorjaarskuil te rijk voor schapen
De kwaliteit van het voorjaarsgras van 2017 is zo hoog dat het bij schapen kan leiden tot pensverzuring. Voerproducent ForFarmers waarschuwt daarvoor op hetschaap.nl.

DLV verwacht lager stikstofvoordeel BEX
DLV Advies verwacht dat melkveehouders in 2017 gemiddeld lagere voordelen voor stikstof halen dan in 2016 het geval was.

Dekseizoen schapen loopt op z'n eind
Op het schapenbedrijf van Martinus Koerts in Zweeloo zit het dekseizoen er bijna op. Het gros van de zestig ooien is gedekt. De ram loopt nog bij de kudde voor het geval er een ooi terugkomt.

Jongveeopfok niet massaal over de grens
Jongveeopfok in het buitenland gebeurt volgens DLV'er Vic Boeren niet massaal. Vanwege diergezondheidseisen zijn er slechts beperkte mogelijkheden voor buitenlandse jongveeopfok.

Van Heineken naar eigen Colombiaanse kaasmakerij
Tobias Rijnsdorp uit Gouda zegde zijn baan bij Heineken? op en is nu kaasmaker in Colombia. Toen Rijnsdorp in het Zuid-Amerikaanse land woonde en zijn afstudeeropdracht uitvoerde, miste hij de Goudse kaas. Rijnsdorp besloot daarom die maar zelf op...

App helpt boer bij droogzetten
De Dairy Campus in Leeuwarden gaat een 'droogzet-app' testen. Die proef is een vervolg van project 'Droogstand op maat'.

Weinig Flevolandse boeren kiezen voor weidegang
Je zou zeggen dat Flevoland het mekka is voor melkveehouders die willen weiden. De grote kavels zijn er uitermate geschikt voor. Toch is Flevoland de provincie waarin boeren het minst vaak aan weidegang doen. Waar ligt dat toch aan?
Goed tijdstip om nu grond- en maisland te bemonsteren
Het najaar is een goed moment om grondbemonstering en analyses uit te laten voeren. Dat adviseert de Commissie van Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV).

Boerenzuivelaars willen geen andere definitie van kaas
De zuivelindustrie wil de definitie van kaas wijzigen, maar daar zijn de boerderijzuivelbereiders het niet mee eens. Dat meldt voorzitter Irene van de Voort van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.
Grondprijs grasland gestegen
De prijs van grasland is in het derde kwartaal van 2017 uitgekomen op 55.700 euro per hectare. Het is de hoogste grondprijs sinds eind 2014.
Genenbank bevat sperma van 25 varkensrassen
De genenbank van het Centrum voor Genetische Bronnen, Nederland (CGN) van Wageningen University & Research, is nu gedocumenteerd met het sperma van 25 varkensrassen. Het bevat circa 20.000 doses sperma van in totaal 667 beren.

Betere kaspositie melkveehouders
In het derde kwartaal van dit jaar is de kaspositie van melkveehouders verder verbeterd. Dat blijkt uit een bericht van ABN Amro naar aanleiding van de publicatie op Agrimatie van Wageningen Economic Research.
'Vers gras is gewoon krachtvoer'
Henry en Anja Steverink uit Silvolde melken met twee robots en realiseren een gemiddelde melkproductie van 11.500 kilo per koe. Ondanks een kleine huiskavel lukt het hun toch om succesvol te weiden. 'Vers gras is gewoon krachtvoer.'

De Marke benut herfstgras met zomerstalvoedering
Op KTC De Marke gaan de koeien vanaf half augustus, begin september naar binnen. Ze krijgen dan vers gras via zomerstalvoedering.
Vakantie vieren in ondergronds verblijf in de wei
Familie Alferink uit Heeten runt vakantieboerderij Koe in de Kost. Gasten logeren er in een ondergrondse bungalow in de wei, genaamd Grondulows.
Logeren in ondergrondse bungalow in de wei
Samen met haar broer Lenn en ouders Frans en Truus runt Loes Alferink uit Heeten vakantieboerderij Koe in de Kost. Gasten logeren er in een ondergrondse bungalow in de wei.

Winnaars Cum Laude Awards Zuivel en Zachte kaas
Meer dan tachtig zuivelproducten van 34 boerderijen en ambachtelijke zuivelaars werden dit jaar ingezonden voor Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte Kaas. De wedstrijd werd georganiseerd door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders.
Stripgrazen minder gunstig voor zodedichtheid
Bij roterend standweiden en kurzrasen is de zodedichtheid van het perceel hoger dan bij stripgrazen. Dat blijkt uit onderzoek op Dairy Campus en KTC Zegveld.

Bedrijfsopvolger wil hbo-diploma op zak
Studeren aan een agrarische hogeschool is hip. Potentiële bedrijfsopvolgers vinden dat ze aan een MAS-opleiding niet genoeg hebben. Verder blijkt het gunstige arbeidsperspectief van de agrarische sector jongeren aan te trekken.
'Schapen melken aparte tak van sport'
De melkschapenhouderij in Nederland telt pakweg 25 professionele bedrijven. Een daarvan is van Wieger Kuiken en Dineke van der Laan uit Kollumerpomp. Ze hebben 130 Friese melkschapen en maken biologische rauwmelkse kaas.

Ben Knoef winnaar NK Veebeoordelen
Ben Knoef is zaterdag gekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2017.

Oscar Meuffels nieuwe directeur NZO
Het bestuur van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft Oscar Meuffels benoemd tot directeur. Hij volgt Tjeerd de Groot op die in maart van dit jaar toetrad tot de Tweede Kamer.

Foodtruck brengt in België eigen rundvlees aan de man
De Belgen gaan rundvlees uit eigen land promoten. Ze gebruiken daarvoor een foodtruck. Die aanpak werd eerder al toegepast bij de promotie van varkensvlees uit eigen land.

Meer weidevogels in Land van Heusden en Altena
De leden van de Weidevogelbescherming Land van Heusden en Altena hebben dit jaar 651 nesten van weidevogels gevonden en zo veel mogelijk beschermd. Dat is een recordaantal.

GD waarschuwt voor eikels
Eikenbomen leveren dit jaar veel eikels, waardoor het risico op vergiftiging bij schapen, geiten, runderen en paarden groter is. Eikels en het groene eikenblad bevatten tannine dat schadelijk kan zijn voor vee.
Zeeuwse fruittelers mogen blijven knallen
De antihagelkanonnen van de fruittelers in gemeente Borsele zijn een doorn in het oog van Stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB). Ruim tien jaar probeerde ze het gebruik ervan te dwarsbomen. Woensdag bepaalde de Raad van State dat de...

Achterhoek zoekt weidevogelboeren
Diverse natuurorganisaties in de Achterhoek zijn op zoek naar weidevogelboerderijen in open weidegebieden.

Bloemenbureau Holland doet mee met Grootouderdag
Grootouderdag, in Nederland op de eerste zondag in oktober, staat dit jaar voor het eerst op de contentkalender van Bloemenbureau Holland (BBH).
Consumentenprijzen deze zomer gestegen
De consumentenprijzen van aardappelen, melk en yoghurt, eieren, rundvlees en kip zijn in de periode mei tot en met juli 2017 hoger uitgekomen dan in de zomer van 2016.

Mestverwerking Fryslân verwacht verlies over 2017
Mestverwerking Fryslân in Wouterswoude heeft het afgelopen halfjaar beduidend minder mest verwerkt dan in de vergelijkbare periode in 2016. Ze verwacht 2017 met een verlies af te sluiten.

Hond doodt negen schapen in Aalburg
Een hond heeft in Aalburg (NB) negen schapen gedood. Zeven andere schapen in het koppel liepen ernstige verwondingen op.
Minder uitbraken rode lebmaagworm
Na jaren van toenemende problemen met de rode lebmaagworm Haemonchus contortus valt het aantal uitbraken dit jaar mee. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

China blokkeert import Europese schimmelkazen
China sluit sinds enkele weken zijn deuren voor de import van zachte kazen als camembert, brie en roquefort uit Europa.

Tien boerderijwinkels naar finale Pimp My Farmshop
Ruim veertig agrarische bedrijven meldden zich aan voor de actie Pimp My Farmshop. De tien finalisten zijn gekozen door het publiek en door een vakjury. De finale is op 10 oktober.

Boerderijwinkels barsten van ambitie
Kaasboerderij Heileuver in Dalmsholte en biologische boerderijwinkel Kleinlangevelsloo in Raalte zitten in de finale van Pimp My Farmshop. Ze willen graag groeistappen zetten. De actie, georganiseerd door Food Inspiration, zet winkelen op het erf in...

12 procent Duitse melk is gentechvrij
In 2016 hebben 22 Duitse zuivelondernemingen circa 3,6 miljard kilo gentechvrije melk opgehaald bij hun melkveehouders, dat is ongeveer 12 procent van de totale Duitse aanvoer.

Omzet kaaswinkels iets gestegen
Kaaswinkels deden het in 2016 redelijk stabiel qua omzet. Deze bedroeg in totaal 164 miljoen euro tegenover 163 miljoen euro in 2015, aldus cijfers van detailhandel.info beschreven op Zuivelzicht.nl.
Nationale Texelaarkeuring telt 700 dieren
Met 700 dieren heeft de komende nationale Texelaarkeuring een enorm aantal inschrijvingen. De tweejaarlijkse fokdag vindt op zaterdag 19 augustus plaats in Wenum-Wiesel.

Trektocht met 250 heideschapen rond Eindhoven
Volgende maand trekt een schaapskudde van 250 heideschapen zestien dagen lang rond Eindhoven.

Natuurorganisaties: 'Stop met afschieten roeken'
Natuurorganisaties willen dat de ontheffing voor het afschieten van roeken in Zuid-Holland wordt ingetrokken.

Amerikanen fokken biggen voor orgaandonatie bij mens
Het is Amerikaanse onderzoekers gelukt om vijftien biggen te fokken zonder retrovirussen in hun genetisch gewijzigd DNA. Daardoor zijn ze geschikter voor orgaandonatie bij de mens.

POV: 'Poolse medewerker, neem geen eten mee naar Nederland'
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) roept Poolse medewerkers op varkensbedrijven op alert te zijn op Afrikaanse varkenspest en geen etenswaren mee te nemen uit Polen en Oost-Europa.

Nieuwe zeewierboer teelt zeesla op Vlieland
Vlielander Nils Koster is in juli gestart met de teelt van zeesla in de Waddenzee. Zijn boerderij begint als proeflocatie met de ambitie om uit te groeien tot een commerciële boerderij.

Premiumkaas 2,5 keer duurder dan huismerk
De Nederlandse kaaskoper betaalt gemiddeld 2,5 keer zoveel voor premiumkaas dan voor het huismerk. Dat blijkt uit onderzoek van Simon-Kucher & Partners.

Landelijke keuring van schapenkaas en zuivel
De Nederlandse Vereniging van Professionele Melkschapenhouders en de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders organiseren op dinsdag 5 september een keuring van schapenkaas en schapenzuivel.

Van traditionele boerderijwinkel naar hippe farmshop
Ruim veertig agrarische bedrijven hebben zich aangemeld voor de actie Pimp My Farmshop om kans te maken op een complete restyling van hun boerderijwinkel.

Syriër wil kaasmakerij in Nederland beginnen
Majd Doghmosh is een Syrische kaasmaker en wil een kaasmakerij starten in Nederland.

Familie Straathof kiest voor sobere bedrijfsvoering
Melkveehouders Sjaak, Marijke en Mark Straathof uit Leimuiden hebben een echt lagekostenbedrijf. Met hun eenvoudige bedrijfsvoering realiseren ze een kostprijs van 13,90 euro per 100 kilo melk. 'Wij hoeven geen overbodige luxe.'
Melkpool ontzorgt boer die wil optimaliseren
AB Oost ziet een toenemende vraag naar de melkpool: een team van meerdere melkers die om beurten op een melkveebedrijf melken. 'De ene boer kiest voor automatisering, de andere voor personeel', aldus Herke Bakker, flexconsultant bij AB Oost.

Hoog fosforgehalte in voorjaarskuilen
Door het goede voorjaar ligt er bij veel boeren een mooie eerste snede op de kuilplaat. De VEM-gehaltes schommelen tussen de 900 en 100 VEM. Ook het fosforgehalte is hoog.

Duitse boterprijs stijgt naar recordhoogte
In Duitsland stijgt de boterprijs naar recordhoogte. Dat gebeurt nadat Aldi Süd en Aldi Nord begin juli de prijs voor een pakje Duitse merkboter van 250 gram met 30 cent verhoogden naar 1,79 euro.
Onderzoeker noemt sojavrij voer ongeschikt voor pluimvee
Binnen nu en tien jaar voeren Nederlandse leghennenhouders nog niet massaal sojavrije voeders. De prestaties blijven nog achter of de kosten van de sojavrije voeders te hoog zijn.

'Blauwe honingbes heeft veel potentie'
Kwekerij Groothof in Boelenslaan krijgt zondag 9 juli de erkenning van het streekkeurmerk van De Friese Wouden uitgereikt voor de teelt van de blauwe honingbes.

15 procent volwassenen eet voldoende groenten
Slechts 15 procent van de volwassenen at in de periode 2012-2014 de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. Dat blijkt uit een analyse van het RIVM.

Nu al longworm bij melkkoeien
In een koppel melkkoeien is via mestonderzoek van meerdere oudere koeien longworm gediagnosticeerd. Dit is de eerste bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) aangetoonde longwormbesmetting in mest van dit weideseizoen.

POV waarschuwt Noord-Brabant voor schadeclaims
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft vrijdag 30 juni, tijdens de themabijeenkomst over veehouderij in de Brabantse Provinciale Staten, de provincie opnieuw gewaarschuwd voor een gang naar de rechter en schadeclaims van boeren.

Oostenrijkse melkprijs boven Europees gemiddelde
Volgens het marktbureau AMA is de Oostenrijkse uitbetaalde melkprijs voor gangbare koemelk in mei 2017 uitgekomen op 35,08 cent per kilo standaardmelk met 4,2 procent vet en 3,4 procent eiwit.

Arla sluit Deense kaasfabriek in 2019
Het bestuur van het coöperatieve zuivelconcern Arla Foods heeft besloten om de kaasfabriek in het Deense Lillebaelt in 2019 te sluiten. Dat schrijft Zuivelzicht.

Duitsers introduceren geraspte amandelkaas
De Duitse firma E.V.A. GmbH uit Oberreute, dochterbedrijf van de Beierse particuliere kaasproducent Hochland uit Heimenkirch, introduceert een plantaardig alternatief voor geraspte kaas.

Rabo verwacht record melkproductie Nieuw-Zeeland
De melkveehouderij in Nieuw-Zeeland gaat dit jaar een record hoeveelheid aan melk produceren. Dat zegt Emma Higgins van de Rabobank.

Boer wordt baas over zijn eigen data
Melkveebedrijven produceren dagelijks vele datastromen. Denk aan informatie over melkproductie of vruchtbaarheid. Vanaf 1 juli verzorgt de coöperatieve Datahub het transport van deze data vanaf het boerenerf naar bedrijven die apps maken. Daarbij...

Sturen op kruidenrijk grasland loont
Diversiteit in het grasland zorgt een kwalitatief rijkere graslandoogst. Volgens onderzoekers van het Louis Bolk Instituut zorgen kruiden ook voor een stabielere graslandoogst, bijvoorbeeld bij droogte.

Buren willen geen driehonderd koeien op landgoed
Inwoners van Ellecom verzetten zich tegen het plan voor een melkveebedrijf met driehonderd koeien nabij hun dorp op Landgoed Middachten, dat schrijft de Gelderlander.

Slachthuis Tielt opent deuren voor publiek
Het Belgische slachthuis Tielt wil vanaf maandag 4 september gedurende een volledige maand een opendeurpolitiek voeren. Hiermee wil de slachterij het vertrouwen van de consument en andere betrokken partijen terugwinnen.

Aanpak wormen bij schapen moet anders
Er zijn schapenbedrijven waar geen enkel wormmiddel meer volledig werkt. Als er niets gebeurt, neemt de resistentie van maagdarmwormen voor beschikbare middelen alleen maar verder toe. Worminfecties moeten anders worden aangepakt. Preventie is het...

Ruim 95 procent boeren vult Kringloopwijzer in
Ruim 95 procent van alle melkveehouders diende op tijd hun Kringloopwijzer in.

Vlaanderen betaalt boeren miljoenen voor natuurbeheer
De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) betaalde eind april 8,73 miljoen euro uit aan landbouwers die een beheerovereenkomst hebben afgesloten.

Dierenarts vindt drinkwater melkvee ondergeschoven kindje
'Op melkveebedrijven is drinkwater nog vaak een ondergeschoven kindje', stelt Ton Westerhout, dierenarts bij Van Stad tot Wad Dierenartsen.

Carrefour lokt klant met markthal
Supermarktketen Carrefour zet volop in op de vernieuwing van haar hypermarkten en opende in het Belgische Zemst zijn modernste winkel tot nu toe. De winkel verkoopt meer dan 200 lokale producten.
Plant drukt bij Maismeetnetboer al tegen folie
'We hebben pas veertien dagen geleden gezaaid, maar de mais drukt al goed tegen het plastic aan', zegt melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren. 'Mais is een tropische plant, dus die groeit zo heel goed. Het is superwarm onder de folie, je...

Zorg om resistentie wormmiddelen bij schapen
Schapenfokker Erik van Norel uit het Gelderse Oosterwolde maakt zich zorgen over het toenemend aantal schapen in Nederland dat resistent is tegen wormmiddelen.

Droogstaande koe krijgt niet genoeg energie binnen
Rienke van der Kolk volgde een cursus jongveeopfok bij Diergeneeskundig Centrum De Nieuwe Hanze in Kampen. Ze deed een interessante ontdekking. Droogstaande koeien krijgen te weinig energie binnen.

'Geitenmesters werken nu nog gratis'
Het vlees van geitenbokjes wordt goed verkocht in hippe restaurants en op festivals. Toch verdienen mesters er nog niets mee. De lage vleesopbrengst van de bokken is een heikel punt.
New Holland populairste trekkermerk
New Holland is het belangrijkste trekkermerk op Nederlandse loonwerkbedrijven. Dat blijkt uit de LoonwerkScanner van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse loonwerkbedrijven.

Van Dam laat SP wachten op antwoord geitenhouderij
De Kamervragen van de SP over het groeiend aantal melkgeiten in Nederland, beantwoordt staatssecretaris Martijn van Dam niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken.

Zorg om resistentie wormmiddelen bij schapen
Schapenfokker Erik van Norel uit het Gelderse Oosterwolde maakt zich zorgen over het toenemend aantal schapen in Nederland dat resistent is tegen wormmiddelen.

Nederlandse boer betaalt minste rente
Met gemiddeld 3 procent betaalt de Nederlandse melkveehouder het laagste rentepercentage over zijn leningen in vergelijking met collega melkveehouders in andere exporterende zuivellanden.

Weiden tot diep in november
De 60 melkkoeien van het Weidebedrijf in Dronten kalven allemaal af in het voorjaar. Hun rantsoen bestaat uit gras, gras en nog eens gras. En daar blijken ze aardig goed melk op te kunnen geven.
Maiswedstrijd gewonnen met top kuilanalyse
De familie Van den Boom uit Sint-Oedenrode wint de Voederwaardewedstrijd van Limagrain met een kuiluitslag van 1.083 VEM.

Slachthuis Tielt blijft voorlopig gesloten
De Raad van State heeft beslist om voorlopig nog geen uitspraak te doen in het dossier rond het slachthuis van Tielt.

Boeren zien veel obstakels bij huidig mestbeleid
Akkerbouwers, melkveehouders en varkenshouders hebben de intentie om nauwkeurig aan het mestbeleid te blijven voldoen, maar het draagvlak ervoor is bij hen gering.

Vanwege mooie lenteweer al volop teken
Door het mooie lenteweer zijn er al volop teken aanwezig. De spinachtige beestjes zitten in bomen, struiken en hoog gras. Oppassen geblazen dus.

'Burgers waarderen het als je hen betrekt bij uitbreiding'
Sinds drie jaar zijn Brabantse veehouders verplicht om hun plannen voor bedrijfsuitbreiding te delen met de buren. Melkveehouder Henk van der Schoot uit Oirschot deed dit al in 2013.

'Pluimveehouder ondervindt geen hinder van brand Plukon'
De brand bij Plukon in Wezep op 24 maart heeft geen gevolgen voor vleeskuikenhouders. Dat zegt marketing manager Gerda Zijlstra van Plukon.

Gras maakt plaats voor voederbieten
Op het bedrijf van familie Gunnewijk in Rekken worden de voorbereidingen getroffen voor de teelt van voederbieten.

'Plattelandseconomie vaart wel bij schoolmaaltijd'
Wereldvoedselorganisatie FAO ziet in schoolmaaltijden een hefboom voor zowel het promoten van gezonde eetgewoonten bij kinderen als het ondersteunen van lokale, kleinschalige landbouw.

Belgische ophokplicht met dertig dagen verlengd
Omdat in België het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden de preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw met 30 dagen verlengd tot en met 9 april.

Koeien weidebedrijf Dronten al in de wei
Vrijdag 10 maart gingen de koeien van het Weidebedrijf van het Aeres Praktijkcentrum Dronten voor het eerst weer naar buiten. Het weidebedrijf wil de koeien minimaal 240 dagen weiden.

Jonge melkveehouders strijden om titel
Afgelopen week streden acht veehouderijstudenten om de hoogste eer. Ze wilden allemaal de titel 'Nederlands kampioen melkveehouderij' bemachtigen.

Grasproductie kan nog flink omhoog
Een gemiddeld melkveebedrijf kan maximaal 25.000 tot 40.000 euro besparen door de productie van grasland te verhogen.
Nederland alleen met verplichte aanpak vrij van IBR en BVD
Zoals het er nu naar uitziet, zullen melkveehouders vanaf 1 januari 2018 moeten starten met de aanpak van IBR en BVD. Mark Wenneger uit Groenlo is die weg al jaren geleden ingeslagen.

LTO achter ammoniakbeleid, maar verfijning noodzakelijk
Volgens LTO moet er meer onderzoek worden gedaan naar actuele ammoniakemissies, maar blijft het huidige ammoniakbeleid wel een goede basis.

'Boeren zijn nuchter en goed ontwikkeld, dat maakt hen sexy'
Dit weekend start het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw. Presentatrice Yvon Jaspers reist de wereld over om vijf boeren aan een partner te helpen. Het tv-programma kan rekenen op miljoenen kijkers. Want boeren en tuinders zijn hot. Daar weten ze...

Boer en tuinder zoeken liefde via internet
Daten via internet wordt in de agrarische sector steeds meer geaccepteerd. Op de datingsite Farmers4love zoeken momenteel honderden mensen actief naar de liefde.

Weiden zonder kopzorgen zeker mogelijk
Kees-Jaap Hin is woordvoerder van Stichting Weidegang. Volgens hem is het mogelijk om in 2020 80 procent van de koeien te weiden.

'Deelnemers Boer Zoekt vrouw geen rijk sociaal leven'
De vijf boeren, die aanstaande zondag 12 februari in Boer Zoekt Vrouw op zoek gaan naar de ware liefde, hebben volgens presentratrice Yvon Jaspers hun handen vol aan het runnen van hun bedrijven.

Verplichte weidegang Scandinavische boeren
In Zweden, Finland en Noorwegen is het bij wet geregeld om koeien een bepaalde periode te weiden.

'Via internet vind je sneller vrouw dan in café'
Melkveehouder Arnold Lageschaar uit Vragender was vrijgezel, maar vond zijn partner via een agrarische relatiesite.

'Doormelken kost handenvol geld'
Hoe je het ook wendt of keert, het fosfaatreductieplan gaat melkveehouders pijn doen. Maar of negeren van het plan nou een goede optie is? Een gemiddelde groeier die de boete voor lief neemt, krijgt bij een melkprijs van 34,5 cent pakweg 50.000 euro...

'Adequaat jongvee afstoten beperkt veel financiële schade'
Jaap Gielen is specialist melkveehouderij bij Countus accountants + adviseurs. Hij berekende welke impact het fosfaatreductieplan voor melkveehouders heeft.

Mestvergister Cothen mag 90.000 ton verwerken
De mestvergister in Cothen wordt uitgebreid. De verwerking van mest gaat van 36.000 ton naar 90.000 ton per jaar, dat schrijft het Algemeen Dagblad.
Werknemers open teelt kunnen schoolbanken in
Speciaal voor werknemers in de sector open teelten stelt het fonds Colland Arbeidsmarkt 150 scholingsvouchers beschikbaar ter waarde van 1.500 euro.
Ctgb: regelgeving niet ingericht op innovaties
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ziet dat in toenemende mate innovaties – bijvoorbeeld in toedieningstechniek – nieuwe kansen en oplossingen bieden, maar dat de regelgeving daar vaak nog niet op is...
NVWA mocht in 2014 vleeskalverbedrijven ruimen
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2014 op goede gronden besloten enkele duizenden vleeskalveren uit de handel te halen en te laten vernietigen.
Provincies keren voorschot uit voor agrarisch natuurbeheer
De provincies gaan een voorschot uitkeren op het beheer in 2016 voor het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).

Countus: 'Negeren fosfaatreductieplan kost boer 50.000 euro'
Een melkveebedrijf dat sinds 2 juli 2015 met 10 procent is gegroeid, verliest 50.000 euro bij het negeren van het fosfaatreductieplan.
Aanvoer slachtkoeien Leeuwarden plust 19 procent
De aanvoer van het aantal slachtkoeien op de veemarkt van Leeuwarden is in 2016 met bijna 19 procent gestegen naar 22.128 dieren. Dat schrijft de Leeuwarder Courant.

Bijna 10.000 bezoekers Bio-beurs
De Bio-beurs in Zwolle, de vakbeurs voor biologisch, heeft woensdag 18 en donderdag 19 januari in totaal bijna 10.000 bezoekers en deelnemers getrokken.

Kuilen Maismeetnet opvallend goed
De maiskuilen van de deelnemers van het Maismeetnet van Nieuwe Oogst hebben een hogere kwaliteit dan het gemiddelde van de kuilen die onderzoekslaboratorium Eurofins Agri heeft onderzocht.

Duitse slachterij geeft 50 cent bonus voor gezond varken
Met een diergezondheidsbonus van 0,50 euro per vleesvarken beloont de Zuid-Duitse slachterij Müller Fleisch uit Birkenfeld vanaf 1 januari 2017 gezonde vleesvarkens van haar vaste leveranciers.

Voederwaardeprijs aangepast voor lagere fosfaatproductie
Vanaf 1 januari 2017 wordt bij de berekening van de voederwaardeprijzen het gemiddelde fosforgehalte in melkveevoeders beperkt tot 2,2 procent van het ruweiwitgehalte.

A-ware neemt kaasfabrieken over
Royal A-ware neemt producent van kaasgrondstoffen Prika over. Met deze overname kan Royal A-ware in eigen beheer kaasgrondstoffen zoals kaaspoeder produceren voor klanten in de voedingsmiddelenindustrie.

Dierenrechtenorganisatie wil verbod tijdelijke slachtvloer
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft aan de rechter in het Belgische Tongeren een verbod ten gronde gevraagd op de tijdelijke slachtvloer in Genk, dat schrijft Vilt.be.

Detectiekastje telt vogelmijten kippen
Met de vogelmijtteller van Monique Mul van Wageningen Livestock Research kunnen pluimveehouders vogelmijt detecteren in de stal. Zij promoveert met deze maatregel op vrijdag 13 januari, meldt Wageningen University and Research.

West-Vlaams Roodras wil Europese erkenning
Vlees van het West-Vlaams Roodras is aangemeld voor Beschermde Oorsprongsbenaming. Het is typisch rundvleesras dat wordt gefokt op de weiden in de provincie West-Vlaanderen.

GD lanceert biestopname check voor lam
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) introduceert een Biestopnamecheck. Daarmee kan gemeten worden hoeveel beschermende afweerstoffen er in het bloed van lammeren zit.
Boer reinigt en snijdt met eigen machine voederbieten
Melkveehouder Erik Smale uit Joppe zocht een apparaat dat voederbieten kon reinigen en snijden. Hij vond geen geschikt systeem, dus ontwikkelde hij er zelf eentje.
Voederbiet was vergeten maar werkt aan comeback
Boeren van weleer kenden de kracht van voederbieten maar al te goed. De oranjerode koeienbonbons maakten hun koeien gezonder, de melktank raakte sneller vol en de melk was dikker.

FrieslandCampina betaalt 3 euro minder
De FrieslandCampina garantieprijs voor boerderijmelk voor januari 2017 bedraagt 34,50 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs daalt met 3 euro ten opzichte van de garantieprijs van december (37,50 euro).

Biologische garantieprijs daalt naar 48 euro
De FrieslandCampina biologische garantieprijs voor boerderijmelk voor januari 2017 bedraagt 48,00 euro. De biologische garantieprijs daalt daarmee met 1,50 euro ten opzichte van december (49,50 euro).

Saldo melkveehouder klimt uit dal
Het saldo van de melkveehouderij is in november voor het eerst hoger uitgekomen dan in dezelfde maand van 2015. Dat blijkt uit de Agrimatie van Wageningen University & Research.

Burger positief over boer en tuinder
Nederlandse burgers zijn overwegend positief over boeren en tuinders. Dat blijkt uit de Agrifoodmonitor 2016.

Opnieuw vogelgriep in Zoeterwoude
In Zoeterwoude (ZH) is bij een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het bedrijf wordt geruimd, evenals het nabijgelegen pluimveebedrijf, dat schrijft de Rijksoverheid op haar website.
Meer melkpoeder moet kalf warm houden
Bij een temperatuur kouder dan -10 graden, is het zinvol om kalvermelk geconcentreerder te maken. Dat schrijft DAMB (Dierenartsen Midden Brabant) in haar nieuwsbrief.
Boeren vrezen slot door beschermd dorpsgezicht
De Oudebildtdijk in Friesland ligt op steenworp afstand van de Waddenzee. In de vele arbeidershuisjes op de dijk wonen inmiddels veel stedelingen. Ze willen dat de dijk wordt aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Boeren zijn minder blij, ze vrezen...
Dairy Campus staat bol van praktijkonderzoek
De nieuwbouw van de Dairy Campus in Leeuwarden is inmiddels een half jaar in gebruik. Het innovatie- en onderzoekscentrum voor de melkveehouderij telt 550 dieren. Ze zijn verdeeld over verschillende onderzoeks- en praktijkstallen.

Mollenvangster zet klem nooit in molshoop
Na het koude en natte voorjaar, gevolgd een warme zomer en zachte herfst zijn veel mollen begonnen aan een tweede nest. En daar is mollenvangster Margôt van Kuik uit Termunten behoorlijk druk mee.

'Fosforgift melkveebedrijven kan 20 procent lager'
De fosforgift wordt nog lang niet altijd afgestemd op de individuele behoefte van koeien. Daar is volgens Zwier van de Vegte, manager van KTC De Marke, nog veel te halen. 'Maak onderscheid tussen diercategorieën. Een fosforgehalte van 3,2 gram per...

Animo voor natuurlijk afkalven groeit
Zo'n 15 procent van de fokkers van Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont heeft inmiddels een stap gezet naar een houderij met meer natuurlijke geboortes. De belangstelling groeit, maar er zijn nog veel vragen.

'Boer wil vaker zelf bekappen'
Door de lagere inkomsten in de melkveehouderij ziet het Dairy Training Centre dat boeren vaker kiezen voor een cursus klauwbekappen. 'Ze besparen zo op de klauwbekapper en kunnen meteen ingrijpen bij aandoeningen.'

'Laat loonwerker zien waar je kuil broeit'
Melkveehouders zouden hun loonwerker erbij moeten betrekken als de gras- of maiskuil broeit, dat is één van de conclusies van het praktijknetwerk 'Waarheen met ammoniak op veen'.

Veertien dagen voor aflammeren schapen scheren
Schapenhouders die hun dieren in de winter willen scheren, doen er goed aan om dit ongeveer veertien dagen voor het aflammeren te doen.
NVWA ziet scherper toe op drinksystemen bij veevervoer
Vanaf 1 januari controleert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scherper op de import en het vervoer van kalveren. Dat meldt tijdschrift De Kalverhouder.

Toon van Hoof neemt met dubbel gevoel afscheid
Toon van Hoof (62) is veertien jaar LTO-bestuurder geweest. Als portefeuillehouder Diergezondheid en Dierenwelzijn bij LTO Nederland zitten zijn bestuurstermijnen erop. Hij neemt afscheid met een dubbel gevoel. 'De problematiek in de melkveehouderij...

Prijs vlees- en slachtvee stabiel ondanks hogere uitstoot
Ondanks de hogere uitstoot van slachtkoeien blijven de prijzen voor vlees- en slachtvee stabiel. Maar niet in België. Daar daalden de prijzen de afgelopen zes weken met 200 tot 300 euro per vleeskoe.

Robot keert kazen op boerderij
Kaasboerderij Westcombe Dairy in het Engelse Somerset heeft een machine aangeschaft die haar cheddarkazen borstelt en keert.

Rauwe melk bomvol goede stoffen
Rauwe melk(producten) lijken een positieve invloed te hebben op verschillende gezondheidsklachten zoals astma, hooikoorts en atopische eczeem. Aangezien rauwe melk ziekteverwekkers kan bevatten, zijn goede hygiëneprotocollen aan te bevelen.
Kinderen tippen Van Dam over mestprobleem
De redactie van Nieuwe Oogst roept kinderen op een oplossing te bedenken voor het mestprobleem. Heb jij een goede tip of ludiek idee voor staatssecretaris Martijn van Dam om het mestoverschot weg te werken? Laat het ons dan weten via een filmpje,...

Sharemilker runt bedrijf naar Nieuw Zeelands voorbeeld
Zeven Nederlandse melkveebedrijven worden op het moment gerund door sharemilkers, ze keken het concept af van Nieuw Zeeland.

Geen vogelgriep op andere bedrijven in Deurne
De vogelgriep die op 27 oktober werd vastgesteld bij een bedrijf met kalkoenen in Deurne heeft zich niet verspreid naar andere pluimveehouderijen in de omgeving van het bedrijf.

Boer mist vechtlust collega's voor behoud derogatie
Als de derogatie verdwijnt, stijgen de kosten voor Mark Groeneveld (23) jaarlijks met zo'n 30.000 euro. 'Veel boeren beseffen helaas nog niet wat de impact is, ze zijn lamgeslagen. Ik mis bij hen de vechtlust.'

'Laarzenboer' wil duidelijkheid, ondanks pijn die dat doet
Jawin Klein Hegeman (42) stuurde vorige week zijn laarzen op naar Den Haag. Hij wil duidelijkheid. 'Welke keuze er ook wordt gemaakt; het zal pijn doen. Dat moet dan maar, als we maar weten waar we aan toe zijn.'

'Laarzenboer' wil duidelijkheid, ondanks pijn die dat doet
Jawin Klein Hegeman (42) stuurde vorige week zijn laarzen op naar Den Haag. Hij wil duidelijkheid. 'Welke keuze er ook wordt gemaakt; het zal pijn doen. Dat moet dan maar, als we maar weten waar we aan toe zijn.'
Grondgebonden boer maakt zich zorgen
Jan Arie Koorevaar (37) heeft een grondgebonden melkveebedrijf in Goudriaan. 'We denken jarenlang in kringlopen, die moeten we nu dus gaan onderbreken.'

'Schmallenbergvirus zal niet tot grote schade gaan leiden'
Het Schmallenbergvirus (SBV) is weer actief in Nederland. Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt er de laatste weken via de Veekijker meer vragen over. Anja de Bont - Smolenaars, dierenarts rundvee bij GD geeft een toelichting.
Melkveehouder laaiend enthousiast over voederbieten
Laaiend enthousiast zijn Henk en Ria Zemmelink uit Hengelo over voederbieten. Hun 120 koeien vreten er dagelijks 9 kilo per dier van. 'Het kost ons een paar minuten werk en het eiwitgehalte stijgt binnen tien dagen met 0,20 procent.'

Met magere vleesemulsie vormen en logo's printen
Dutch Protein & Services B.V. is het eerste bedrijf dat vlees met een 3D printer in een speciale vorm kan printen. Directeur Chris Driessen legt uit hoe dat werkt.

Boer bij Lelystad Airport krijgt 'flinke bak herrie' over zich heen
De eerste Boeings en airbussen vertrekken over anderhalf jaar vanaf Lelystad Airport. Ze vliegen op maximaal 600 meter hoogte over Flevoland. De uitbreiding van het vliegveld zorgt voor economische groei, maar omwonende boeren zijn de klos. Toch...
'Ik zie zomerkuilen van 730 VEM'
Waar de voorjaarskuilen uitblonken in hoge voederwaardes en veel suiker, bevatten de zomerkuilen juist de laagste VEM-waardes sinds jaren. Maar de variatie is dit jaar extreem groot.

LTO en NVV willen opschorting Wet dieraantallen
LTO Varkenshouderij en NVV roepen het kabinet op om de voorbereidingen op het invoeren van een Wet dieraantallen stil te leggen en zo snel mogelijk in overleg te treden met de sector.

Schoolkinderen snuffelen aan melkveebedrijf
Schoolkinderen mochten afgelopen woensdag tijdens de Roefeldag een kijkje nemen op het melkveebedrijf van de familie Straatman in Vaassen.

Stank door lekkage dakzeil biovergister
De firma Pronk in Warmenhuizen heeft afgelopen week een van zijn biovergisters stilgelegd, nadat een dekzeil was gescheurd. Door de scheur kan er stankoverlast ontstaan in de buurt.

Vijfhonderd varkenshouders stopten afgelopen jaar
Vijfhonderd varkenshouders zijn het afgelopen jaar gestopt met hun bedrijf. Nederland telt nu nog 4.430 bedrijven waar varkens gehouden worden ten opzichte van 4.930 in 2015. Dit is een daling van 10,1 procent.
Nederlandse melkveehouder heel productief
Nederlandse melkveehouders produceren gemiddeld 280 kilo melk per gewerkt uur. Ten opzichte van andere Europese zuivellanden is dat hoog. Alleen Denemarken kent eenzelfde productiviteit.
Kippenpokken in Zuid-Nederland
In het zuiden van Nederland zijn bij een aantal koppels met vleeskuikenouderdieren kippenpokken vastgesteld.
'Zorg dat je dieselolietank in orde is'
Gemeentes zijn begonnen met het inspecteren van dieselolietanks. Voor het eind van 2014 moesten alle bovengrondse opslagtanks voor diesel en gasolie KIWA gekeurd zijn.

PTC+ gaat verder als Aeres Tech
PTC+ Ede gaat per 1 oktober verder als Aeres Tech. Deze naam benadrukt de toekomstgerichte aanpak van Aeres Tech rond alles wat met koudetechniek en mobiele techniek te maken heeft.

Polen wil varkens opkopen vanwege varkenspest
De Poolse overheid wil op korte termijn een opkoopregeling voor varkens in de regio die is getroffen door Afrikaanse varkenspest.
'Zelfs oma danst met ons mee in keet'
Als je het hebt over keten op het platteland, dan wordt al snel de link gelegd naar 'zuipketen' en overmatig alcoholgebruik.

Antibioticagebruik vleeskuikens daalt
Het gebruik van antibiotica bij vleeskuikenbedrijven is in de eerste helft van 2016 gedaald naar 9,9 dierdagdosering per jaar.
Vlees uit Nederlandse 3D-printer op bord
De Belgische vleesgroothandelaar Carmans gaat als eerste Limburgse en naar eigen zeggen ook als eerste Belgische bedrijf vlees produceren met een 3D-printer.

Saldo vleesvarkens in de lift
Door de hogere opbrengsten en lagere voerkosten, was het saldo van vleesvarkens in juli hoger dan in juli 2015. Dat blijkt uit cijfers van het LEI

Boeren nieuwsgierig naar grof hakselen van mais
Onder melkveehouders neemt de nieuwsgierigheid naar langere haksellengtes toe. In Amerika zijn haksellengtes tot 30 mm geen uitzondering en ook de Duitsers kiezen vaker voor grof hakselen.

Weidevogel broedt graag rond Randmeren
Rond de Randmeren zijn in 2016 meer nesten van weidevogels gevonden dan in 2015.
'15 procent Franse melkveehouders moet wellicht stoppen'
Als de melkprijs in Frankrijk op korte termijn niet stijgt naar 30 euro per 100 kilo melk, zal mogelijk 15 procent van de melkveehouders moeten stoppen.

Uieronsteking schapen onder de loep
De Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO) en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaan onderzoek doen naar uierontsteking bij vleesschapen.

Duitse en Franse boeren zijn lage melkprijs zat
Melkveehouders in Duitsland en Frankrijk protesteren tegen de lage melkprijs die zij ontvangen.

Vrouw heeft veel te zeggen op boerderij
Op Belgische boerderijen spelen vrouwen een belangrijke rol. Zo'n 14.660 dames werken als zelfstandige in de Belgische landbouw.

Burger gek op zelfgeslachte Polderhoen van Bart Kok
Burgers uit het hele land rijden naar pluimveebedrijf De Polderhoenderhof in Lelystad voor een vers biologisch kippetje. Pluimveehouder Bart Kok slacht wekelijks 250 tot 300 kippen voor zijn huisverkoop.

‘Het is geen eenvoudig beweidingsjaar’
Het wisselvallige weer maakt het momenteel lastig om koeien te weiden. Bij nattigheid is het advies: regelmatig maaien en jonger inscharen.
Kogelbiefstuk Lidl bevat STEC-bacterie
De kogelbiefstuk van het merk Glenfell, dat verkocht wordt in de winkels van Lidl, is besmet met de STEC-bacterie.
‘Parkkonijn is welzijnskeurmerk waard’
Het konijn uit het parksysteem zou volgens Sjef Lavrijsen, vakgroepvoorzitter van LTO Konijnenhouderij, een 1 Beter leven ster moeten verdienen.
Geen konijnenvlees voor Dirk en Dekamarkt
Zolang er geen konijn met een dierenwelzijnskeurmerk is, verkopen Dirk en Dekamarkt geen konijnenvlees. Ook niet aankomende Kerst.

Geen ontslagvergoeding medewerkers Hilckmann
Ontslagen medewerkers van Slachthuis Nijmegen en Vleeshandel Hilckmann krijgen voorlopig geen ontslagvergoeding meer.
Afrikaanse varkenspest op Pools varkensbedrijf
Op een Pools varkensbedrijf is eind vorige maand bij 540 dieren Afrikaanse varkenspest vastgesteld.

‘Leg droogstand onder vergrootglas’
Een bloedtest voor droge koeien die kan aangeven of de droogstand goed loopt. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) ontwikkelde deze Droogstandscheck. Maar wat heb je er precies aan?

GD legt droogstand onder vergrootglas
De Droogstandscheck die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) introduceert helpt veehouders om problemen na afkalven te verminderen.

GD legt droogstand onder vergrootglas
De Droogstandscheck die de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) introduceert helpt veehouders om problemen na afkalven te verminderen.

Boeren los op Zwarte Cross
Honderden veehouders en hun gezinnen zijn dit weekend te vinden op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Meer ernstige maagdarminfecties
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) onderzocht afgelopen maand meer lammeren met haemoncchose.

Stripgrazen interessant bij grote koppels
Stripgrazen en dagelijks omweiden geeft bij grote koppels koeien de minste vertrapping per opgenomen kilo weidegras.

Zwangerschapscontrole voor koeien
Met een bloedonderzoek van vier tot tien bloedmonsters kunnen in de droogstand gezondheidsproblemen na afkalven worden voorspeld.

Eind augustus Boer zoekt Vrouw op buis
Het nieuwe seizoen van Boer zoekt Vrouw start 28 augustus. Dat heeft de KRO bekendgemaakt.

Miljonair Koolen begint klein in Wichmond
Kees Koolen, eigenaar van Dutch Dairy Genetics, wil in Wichmond beginnen met zeventig koeien en twintig fokstieren. Dat schrijft De Gelderlander.

Melkveestapel Duitsland iets gekrompen
De Duitse melkveestapel is met 0,3 procent ingekrompen ten opzichte van mei 2015. Het aantal melkveebedrijven daalde met 4,6 procent.
Lössboeren halen nitraatnorm niet
De nitraatconcentratie op de derogatiebedrijven in de lössregio was in 2014 gemiddeld 51 milligram per liter.
'NVWA kan voorbeeld nemen aan luchtvaart'
De nationale keuringsmethode bij het transport van exportvee is sterk achterhaald, arbeidsintensief en duur. Dat zegt voorzitter Henk Bleker van Vee & Logistiek Nederland.
Scrapie bij geit met fokkerij te lijf
Net als bij schapen kan de ziekte scrapie ook bij geiten worden aangepakt door fokkerij. Dat meldt Wageningen UR op basis van de conclusie uit het EMIDA Goat-TSE-Free project dat in 2015 werd afgesloten.

'Bij elk kalf straks een DNA-test'
Oorbiopten om de genetische aanleg van kalveren te bepalen, wordt op termijn de standaard. Dat voorspelt Tonnie Vissers, specialist veestapelmanagement bij CRV.
Koe vraagt voldoende vitamine E
Vitamine E, A en beta-caroteen zijn belangrijk bij de aanpak van vruchtbaarheids- en weerstandsproblemen bij koeien. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) adviseert daarom goed te kijken naar de vitaminevoorziening.
83 procent Vlaamse runderen BVD-vrij
Zestien maanden na de start van het nationaal BVD-bestrijdingsprogramma is 83,3 procent van alle runderen in Vlaanderen BVD-vrij.

Boer voorkom contact met hobbypluimvee
Om besmetting van acute snot te voorkomen, raadt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) pluimveehouders aan om direct en indirect contact met hobbymatig gehouden pluimvee te vermijden.
Prijs sojaschroot schiet omhoog
Binnen een week betalen varkenshouders meer dan 4 euro extra voor 100 kilo soja.

Hartenkreet van jonge melkveehouder
Melkveehouder Tom Dekker uit Nijeveen vraagt burgers via Facebook om respect te hebben voor boeren. Zijn hartenkreet op Facebook is in korte tijd al zo'n 7.000 keer gedeeld.

Grondige kuil gevaar voor gezondheid koe
Graskuilen met een ruw as gehalte van 150 tot 180 gram per kilo drogestof zijn geen uitzondering. Dat signaleert Sjon de Leeuw, adviseur bij PPP-Agro.
Roostersproeier voorkomt uitglijders
Om valpartijen op de emissiearme vloer te voorkomen, monteerde familie Aarts uit Hallum roostersproeiers in hun nieuwe stal.
Onderzoek bijwerkingen Q-koortsvaccin
Geitenhouders die constateren dat hun geiten bijwerkingen ondervinden van het Q-koortsvaccin Coxevac kunnen dat aangeven bij de zogenoemde geitencontactcommissie.

‘Maak van voederbiet derogatiegewas’ (Video)
Voederbieten leggen meer stikstof vast dan mais. Volgens deskundigen is het terecht als de voederbiet een derogatiegewas zou worden.

'Nood melkveehouderij hoger dan ooit'
'De nood in de melkveehouderij is hoger dan ooit. De helft van de melkveehouders heeft financiële problemen', weet Niek Groot Wassink, financieel adviseur rundvee bij DLV Advies.

Eerste mais is al gezaaid
Voor een zaaitijdstippenproef heeft Delphy Onderzoek akkerbouw gisteren de eerste mais gezaaid. Het betrof de vroege zaai van een zaaitijdstippenproef in de omgeving van Nijkerk.
Nauwelijks vrije uitloop in buitenland
Vrije uitloop komt nauwelijks voor in landen als China, de Verenigde Staten, India, Mexico en Japan. Ook volièrehuisvesting is er een niche.

Beluchting en luchtwasser in vrijloopstal
Op het melkveebedrijf van familie Lagendijk uit Diessen wordt de stallucht via de vrijloopbodem afgezogen en door een luchtwasser gewassen.

Westfleisch voorlopig niet herbouwd
De afgebrande slachterij van Westfleisch in Paderborn, waar varkens en runderen werden geslacht en verwerkt, wordt de eerste drie jaar niet herbouwd.

Rem op antibioticagebruik Zuid-Europa
Het Europees Parlement heeft besloten dat Zuid-Europese landen niet langer royaal antibiotica kunnen inzetten in de landbouw.

Vitamine D-gebrek bij schapen
Doordat er afgelopen herfst en winter te weinig zonlicht was, kampen veel schapen met een gebrek aan vitamine D.

'Voor ons lijkt het allemaal mee te vallen'
Met 60.000 kilo per hectare is het melkveebedrijf van Jan van der Staak (50) uit Ysselsteyn zeer intensief. Hij maakt zich niet erg druk over de invoering van de fosfaatrechten.

'Na hoge superheffing veel fosfaatrechten'
Ronnie Schellekens (30) uit Goirle had zijn nieuwe stal voor de peildatum van 2 juli 2015 net vol staan met koeien. Hij moest 65.000 euro aan superheffing betalen. ‘Ik ben blij dat ik daar nu fosfaatrechten voor terugkrijg.’
Niet langdurig vermoeid door Q-koorts
Een besmetting met Q-koorts lijkt, anders dan vaak gesuggereerd, niet te leiden tot vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen op de langere termijn.

Belgische provincie Limburg tbc-vrij
Ruim een half jaar nadat in de Belgische provincie Limburg een eerste geval rundertuberculose werd ontdekt, is de provincie weer tbc-vrij verklaard.

'Optimale rantsoen teel je gewoon zelf'
Melkveehouders kunnen besparen op voeraankopen als ze meer verschillende graskwaliteiten zouden oogsten, dat zegt Frank Verhoeven, eigenaar van adviesbureau Boerenverstand.
Helft melkveehouders bestrijdt IBR
Een meerderheid van de melkveehouders in Nederland neemt deel aan het programma IBR-vrij Certificering of IBR Tankmelk Onverdacht. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Dochters Hilckmann teleurgesteld
Dat de familie Hilckmann na 45 jaar stopt met het slachten en verwerken van vlees, is een klap voor het personeel en de twee vrouwen die de leiding hadden. Dominique en Kathelijne Hilckmann stonden aan het roer van een onderneming, waar wekelijks...
Ook tuinders tegen PIP Bommelerwaard
Het verzet tegen het Provinciaal Inpassingsplan (PIP) voor de glastuinbouw in de Bommelerwaard lijkt vooral te komen van tuinders zelf die buiten de boot zijn gevallen.

'Essche Stroom wordt complex verhaal'
Waterschap De Dommel overweegt de Essche Stroom tussen de Ruiting en Nemelaer anders te gaan vormgeven.
Stadje VS schaft geiten af vanwege stank
De Amerikaanse stad Salem stopt met een project waarbij geiten worden ingezet voor het bestrijden van invasieve planten omdat de dieren overlast en stank veroorzaakten.

Nederlander bouwt kassen in woestijn
De Nederlandse kassenbouwer Kubo in Monster gaat 190 hectare kassen bouwen voor olie-industrie in Oman.

Gros boeren en tuinders dagelijks online
Bijna driekwart van Nederlandse boeren en tuinders is dagelijks bedrijfsmatig actief op internet. Dat concludeert marktonderzoeksbureau AgriDirect.

‘Boer weet niet dat asielzoeker mag werken’
Volgens Bert de Feijter, bloemkoolteler in Emmeloord, zou het goed zijn als boeren en tuinders gebruik gaan maken van asielzoekers.
Zeven nieuwe gewasbeschermingsmiddelen
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten om zeven nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten.
'Marianne, kalf is met zorg en liefde omgeven'
Melkveehouders Evert en Allina Kremer uit Stegeren waren zo gefrustreerd over de 'Kalfjesmotie' van Marianne Thieme, dat ze hun boosheid uitten op hun Facebookpagina. 'Marianne, kalveren zijn bij ons met zorg en liefde omgeven.'
Farmwalk voor goed graslandgebruik
Het is zinvol om nu al een bezoek te brengen aan de percelen en na te denken over graslandgebruik en bemesting, adviseert het Ruwvoerplatform. Een Farmwalk, waarbij de veehouder een rondgang maakt over zijn percelen, is aan te raden.

App traceert herkomst eieren
Met de gratis Eicode-app kunnen consumenten zien van welke boerderij de aangekochte eieren komen.

Susan Mogony nieuwe directeur KNMvD
Susan Mogony is de nieuwe directeur van de KNMvD, Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde.

Neospora kost bedrijf 40 euro per koe
Bij een hoge besmettingsgraad van neospora kunnen de kosten al gauw oplopen tot 40 euro per koe. Dat schrijft de Diergezondheidsdienst Vlaanderen op haar site.
Slootmaaisel prima meststof (video)
Slootmaaisel is prima te composteren en later toe te dienen als meststof, dat zegt Wim van de Heijing, melkveehouder in Hulst en deelnemer van Koeien & Kansen.

Meer zetmeel met drijfmest in rij
Het toedienen van rijenbemesting in mais levert op zandgrond 14 procent meer zetmeel op. Dat blijkt uit bemestingsproeven van Agrifirm in 2015.


Frankrijk denkt aan preventief ruimen
Frankrijk overweegt preventieve ruimingen om vogelgriepuitbraken te beteugelen.

'Samen vruchtbaarheid verbeteren'
Boerenzoon Tjeerd van Buuren uit Slijk-Ewijk verdient de kost met vruchtbaarheidsbegeleiding op melkveebedrijven. 'Ik probeer zo veel mogelijk mee te denken met veehouders.'

NMI: hou pH-waarde in de gaten
Maar liefst 20 procent van de maispercelen heeft een te lage zuurgraad. Bij graspercelen kampt 5 procent met een te lage pH.Streefwaarde

Nieuw vaccin blauwtongvirus ontwikkeld
Promovenda Femke Feenstra heeft, samen met onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI), het Disabled Infectious Single Animal vaccine (DISA) ontwikkeld.

Ruim 200 voerleveranciers op witte lijst
Meer dan tweehonderd diervoederproducenten staan op de witte lijst die de zuivelindustrie sinds 1 januari 2016 hanteert voor diervoederbedrijven.

Twee nieuwe uitbraken vogelgriep Frankrijk
Het Franse Ministerie van Landbouw heeft gisteren twee nieuwe uitbraken van hoog pathogene vogelgriep (AI) bekendgemaakt.
'Het is de kunst om echt te veranderen'
Melkveehouders die hun strategie en handelen willen veranderen, doen er goed aan om hun doel concreet te beschrijven.

Stoer meidenbedrijf met vijfhonderd koeien
Ze heten Eliene, Yvonne, Linda en Simone en hebben allemaal een passie voor melkvee. Familie Verhoeven runt in Lelystad een bedrijf met vijfhonderd koeien.

Experiment met kruiden tegen berengeur
De biologische varkenshouderij onderzoekt of het gebruik van kruiden effectief is bij het voorkomen van berengeur en ongewenst gedrag bij beren.

'Onderzoek blackhead bij kalkoenen nodig'
Er is in de kalkoenensector meer onderzoek nodig naar blackhead, onder meer omdat de ziekte steeds vaker voorkomt op bedrijven met ander pluimvee dan kalkoenen.
Getroffen boer: er is vaccin tegen botulisme
Familie Van der Vis uit Groningen verloor in augustus 54 van hun 95 zuivere Fries-Hollandse runderen door botulisme. Voor Siem, Hilda en zoon Alexander Van der Vis was het een groot drama.
Franse boeren hopen op koude winter
Franse veehouders hopen dat een koude winter snel intreedt, want dat zal wel eens kunnen helpen tegen blauwtong.
Minder klauwproblemen in vrijloopstal
Koeien in een vrijloopstal hebben minder klauwproblemen, ze hebben minder antibiotica nodig en worden bovendien ouder.
'In stapjes uitbreiden wordt de trend'
Als gevolg van de fosfaatrechten zijn boeren bij hun bouwplannen een stuk voorzichtiger geworden. Boeren die nog nieuw willen bouwen, zullen dat waarschijnlijk in kleine stapjes doen, voorspellen deskundigen.
Rechter: belang nertsenhouder gewogen
Eerst mocht het weer even wel, maar nu komt er dan echt een verbod op het houden en fokken van nertsen. Bestaande bedrijven moeten vanaf 2024 de deuren sluiten.

Neimeijer nieuwe voorzitter biovarkens
Jeroen Neimeijer is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV).

Minder melk en lager vetgehalte door wormen
Bij het opstallen van runderen is het zinvol om te checken of ze een worminfectie onder de leden hebben.

Mestexporteurs komen met controle
Een groep toonaangevende mestexporteurs gaat een plan opstellen en uitvoeren waarmee de onregelmatigheden rond het vervoer van vaste mest de kop worden ingedrukt.

Blauwtong Frankrijk steeds noordelijker
Blauwtong verspreidt zich verder naar het noorden van Frankrijk. Dat meldt het Vlaams infocentrum Land- en Tuinbouw.

Paard gestorven door eten van eikels
Twee paarden in de omgeving van Keijenborg in de Achterhoek zijn de afgelopen weken ziek geworden na het eten van onrijpe eikels, één ervan is zelfs overleden door vergiftiging.

Subsidie voor salmonella-vaccins
Pluimveehouders met leghennen of legvermeerderingsdieren kunnen weer een aanvraag doen voor subsidie voor de aankoop van vaccindoses tegen salmonella.

Ziekte van Aujezky bij Duits wild zwijn
Bij een door jagers geschoten wild zwijn in de Duitse gemeente Diesdorf, in de deelstaat Saksen-Anhalt, zijn antilichamen tegen de ziekte van Aujeszky gevonden.

Bloemencampagne gericht op mannen
Mooiwatplantendoen.nl, een initiatief van Bloemenbureau Holland, gaat zich in haar nieuwe online campagne specifiek op mannen richten.
Provincie Drenthe steunt pilot biovergisting
Provincie Drenthe steunt een pilot met een nieuw concept voor biovergisting in Donderen.
Grondprijs vrijwel gelijk gebleven
De gemiddelde agrarische grondprijs in Nederland is in het derde kwartaal van 2015 uitgekomen op 54.900 euro per hectare.

'Lokale producten zijn hot'
Nederlandse boeren winnen in rap tempo aan populariteit en lokale producten vinden steeds meer hun weg naar de consument.
'Niet tornen aan afspraken over reiniging'
LTO-vakgroep Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) zijn teleurgesteld over uitspraken van veehandelaren over hygiëne.

Boosheid over mogelijke extra regels PAS
LTO Nederland, de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zijn boos over de mogelijke extra maatregelen rondom de PAS.

Noord-Hollandse Tuinbouw Battle van start
De Noord-Hollandse Tuinbouw Battle is weer gestart. 25 basisscholen uit Hoorn strijden om de prijs voor beste tulpenteelt.
NVWA wil alsnog verbod ritueel slachten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert de overheid om het ritueel slachten van dieren te verbieden.

Kabinet wil duurzaam en gezond voedsel
Het kabinet vindt dat aanpassingen in het voedselsysteem nodig zijn om ook op de lange termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel te kunnen garanderen, zowel in Nederland als in de wereld.

Enza Zaden meest toonaangevend
Enza Zaden heeft met glans de award voor het beste familiebedrijf van de Hillenraad100 binnengehaald.
Looptraining voor melkkoeien
Dairy Campus Lelystad begint binnenkort een onderzoek naar het effect van regelmatige beweging op de gezondheid van melkvee. Zo krijgt een deel van de koeien looptraining.
Rubbermat biedt soelaas in zeugenstal
Rubbermatten lijken klauw- en pootproblemen bij zeugen te verminderen. Een rubberen toplaag op de vloer van een groepsstal heeft een positief effect op klauw- en pootproblemen van zeugen.

Gumboro blijft pluimveehouderij plagen
Er komen in de Nederlandse pluimveehouderij nog steeds uitbraken van de ziekte van Gumboro bij.

'Maak haast met zaaien groenbemester'
Doordat de maïsoogst dit jaar vrij laat valt, is er enige haast geboden bij het inzaaien van groenbemesters.

Aantal gevallen blauwtong Frankrijk gestegen
Het aantal gevallen van blauwtong in Frankrijk is opgelopen tot 56.
Vaker leptospirose bij mensen
Uit gegevens van het RIVM blijkt dat de afgelopen jaren steeds meer gevallen van leptospirose worden waargenomen in Nederland.

Pinken met Mortallaro later opnieuw de klos
Pinken die de ziekte van Mortellaro hebben gehad, hebben een zes keer grotere kans op het opnieuw optreden van de ziekte na het afkalven.
'Toename luchtwassers in melkveehouderij'
De interesse in luchtwassers in de melkveehouderij is toegenomen. Dat zegt Ilse van der Vegte, specialist ruimtelijke ordening en milieu bij Countus.

'Helft boeren moet Kringloopwijzer invullen'
Meer dan de helft van de melkveehouders heeft een fosfaatoverschot en zal over 2015 de Kringloopwijzer moeten invullen.

Speciale kleding tegen varkensgeur (video)
Een geurwerende overal als antwoord op de typerende varkensgeur die aan je blijft 'kleven' na een stalbezoek. Anne Groot Zevert heeft de oplossing: Farmsuit bedrijfskleding.

PED-virus mogelijk met container versleept
Het Porcine Epidemische Diarree (PED)-virus is waarschijnlijk met een bulkcontainer uit China de Verenigde Staten binnengekomen.

'Vierde snede is erg welkom'
Veel melkveehouders gebruiken het najaarszonnetje om gras te maaien. Zo ook melkveehouder Jurgen Conjarts uit Margraten.

Met geluid grashoogte meten
Melkveehouder Piet Jan Thibaudier in Lemmer meet de grashoogte met behulp van de Pasture reader. Deze sensor meet de grashoogte op basis van terugkaatsing van geluidsgolven.

Meer melk bij grotere worp
Een grotere worp leidt tot een hogere biest- en melkproductie. Wel daalt het eiwitgehalte in de melk.

'Kuikens verteren nieuwe tarwe minder goed'
Vleeskuikenhouders doen er goed aan om bij hun tarweleverancier te vragen naar de oogstdatum van het graan.

‘Goede dekram is goud waard’ (video)
Joop van der Schaaf uit Hantumeruitburen, houdt naast melkkoeien en dressuurpaarden ook 80 Texelaars en 140 lammeren.
NSFO: ontworm schaap niet voor dekperiode
Het is niet nodig om gezonde schapen voor de dekperiode te ontwormen, zegt de Nederlandse Schapen- en Geitenfokkers Organisatie (NSFO) in haar nieuwsbrief.
Koeien laten plassen op commando
Studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein voeren op dit moment op de Dairy Campus verkennende proeven uit om koeien op commando te laten urineren.
Flauwvallende geit geliefd in Amerika (video)
Op de boerderij van Lillian Pauls in Californië, genaamd Aspen Acres, worden bijzondere geiten gefokt. De beestjes hebben de eigenschap om flauw te vallen van spanning, bijvoorbeeld wanneer het etenstijd is.

Fosfaatbeleid staat ver van praktijk
Het agrarische fosfaatbeleid, dat grotendeels is gebaseerd op modellen en berekeningen, heeft weinig overeenkomst met de realiteit. Dat blijkt uit een toetsing van de onderbouwing van het fosfaatbeleid door V-focus deze zomer.

Afrikaanse varkenspest dendert door
Naar schatting zijn er sinds begin 2014 meer dan 250.000 varkens aan de ziekte gestorven of vanwege besmetting vernietigd.

GD: pas op voor eikelvergiftiging
Dit jaar dragen eikenbomen veel eikels, een hoge opname kan bij landbouwhuisdieren en paarden tot vergiftiging leiden.

'Gros melkveehouders zal weer opkrabbelen'
Op veel melkveebedrijven is de solvabiliteit goed. Banken verwachten dat het gros van de boeren dit dal van lage melkprijzen goed zal doorkomen.
'Interessant om nu extra koeien te melken'
Het is momenteel voor veel melkveehouders interessant om extra koeien te melken.

Mestvergisters Dairy Campus verkocht
De mestvergisters op de Dairy Campus zijn sinds 1 juli 2015 eigendom van Biogas Leeuwarden BV.
Eric Douma: Dijksma moet voor ons knokken
LTO en NVV zijn teleurgesteld over het feit dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) geen concrete maatregelen heeft afgekondigd om de druk in de varkenssector te verlichten. 'Ze moet voor ons knokken', stelt Eric Douma van vakgroep Varkenshouderij.

Tweederde leghennen in scharrelstal
Uit cijfers van de Europese Unie (EU) blijkt dat in 2014 64 procent van de hennen in Nederland in een scharrelstal verbleef.

Meer varkensvlees in Europa
De Europese Unie zal dit jaar drie procent meer varkensvlees produceren dan vorig jaar, schat de Europese Commissie.

'Geen problemen met kaasbereiding A-ware'
Klaas de Jong, directielid van Royal A-ware, spreekt de geruchten tegen dat er veel problemen zouden zijn bij het bereidingsproces in de nieuwe kaasmakerij in Heerenveen.

'Leg buffers aan en hou grip op liquiditeit'
Een toenemend aantal melkveehouders kampt met betalingsproblemen. Door de aanhoudende lage melkprijs hebben veel melkveehouders de limiet van hun rekening courant bereikt, zo blijkt uit een belronde langs accountants.
Melkprijs Cono onder 30 cent
Cono Kaasmakers betaalt haar leden over augustus 29,23 euro per 100 kilo melk, bij een vet percentage van 4,5 en een eiwit percentage van 3,5.
Minder runder-tbc in Groot-Brittannië
Het aantal gevallen van rundertuberculose in Groot-Brittannië is met ruim 3 procent gedaald.
Vleeskuikens vaker afgekeurd door cellulitis
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) constateert dat vleeskuikens vaker worden afgekeurd vanwege cellulitis.

Mooiste kippenuitloop in Utrecht
Pluimveehouder Wim Thomassen uit Overberg heeft de mooiste kippenuitloop van Nederland. De publieksprijs ging naar pluimveehouder Kees Sijbenga uit Hooghalen (Drenthe).

Vleesconsumptie komende tien jaar omhoog
De wereldwijde vleesconsumptie blijft de komende tien jaar stijgen. Dat schrijft Knack maandag op haar website.
Winst Arla in 2015 gedaald
De omzet van het Deens-Zweedse zuivelconcern Arla is over de eerste helft van 2015 gedaald van 5.330 miljoen naar 5.127 miljoen euro.
Plannen voor bedrijf met 4.000 geiten
De stichting Gebiedsgroep LOG Beemte-Vaassen en omgeving verzet zich tegen de ontwikkeling van een grootschalig melkgeitenbedrijf in Beemte Broekland.

Suikergehalte gras keldert naar 75 gram
Het suikergehalte in het gras is momenteel gedaald tot gemiddeld 75 gram per kilo drogestof, blijkt uit de Grasmonitor van Agrifirm Feed.

Ei minder effect op cholesterol dan gedacht
Het eten van eieren blijkt minder invloed op het bloedcholesterolgehalte te hebben dan gedacht. Dat staat in het artikel 'Het effect van voedingscholesterol op cardiovasculaire aandoeningen en de aanbevelingen rondom eieren zijn de laatste tijd vaak...
'Mollentablet helpt niet tegen muis'
Friese akkerbouwers en melkveehouders die last hebben van een muizenplaag zijn niet geholpen met Luxan Mollentabletten. Dat meldt Peter Matter, gecertificeerd ongediertebestrijder uit het Groningse Noordhorn, in de Leeuwarder Courant.

Zelf stierensperma analyseren (video)
Aidmics Technology, een jong bedrijf in Taiwan, introduceert een kit waarmee met de iPad de kwaliteit van het sperma kan worden geanalyseerd.
Denemarken verbiedt ritueel slachten
Het is in Denemarken voortaan verboden om dieren ritueel te slachten voor halal en koosjer vlees. Dat schrijft De Morgen.
Fonterra schrapt 523 banen in Nieuw Zeeland
De Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra schrapt in eigen land 523 arbeidsplaatsen.
'Franse veehouders staan op omvallen'
Circa 22.000 tot 25.000 veehouders in Frankrijk staan op het punt om failliet te gaan, dat zei minister Stéphane le Foll van Landbouw in Le Parisien.

Voederwaarde weidegras laag
Net als vorige week is ook deze week de voederwaarde van het gras waar de koeien in weiden laag, slechts 950 VEM. Dat blijkt uit de Grasmonitor van Agrifirm.

'Eerst grassnede geoogst toen maïs erin'
Melkveehouder Rijk Baltus uit Middenmeer heeft al vijf jaar ervaring met het inzaaien van maïs na de eerste snede.

Weidegras in stress geschoten
De grasmat bevat momenteel veel doorgeschoten gras met een lage celwandverteerbaarheid, zo blijkt uit de Grasmonitor van Agrifirm Feed.

Minder mineralisatie in bodem
Door de kou en droogte van de afgelopen maanden is de stikstofmineralisatie lager dan in een gemiddeld jaar.

Gebruikers mineralenconcentraat positief
Gebruikers van mineralenconcentraat zijn over het algemeen zeer positief. Aanvoer van kunstmest is niet meer nodig.

Boeren willen lichthinder stal beperken
Bij tien veehouders in Salland die meedoen aan het project 'Bewust Verlichten' is afgelopen week een lichtmeting in en rond de stal uitgevoerd.

Aangepast peilbeheer door droogte
Waterschap Zuiderzeeland heeft maatregelen genomen om het waterpeil in de vaarten en tochten op een goed peil te houden.

Knobbelzwanen in bewaring genomen
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben woensdag bij een dierenhandelaar in Noord-Holland twaalf knobbelzwanen in bewaring genomen.
Fruitmasters veilt eerste pruimen
Fruitmasters heeft vrijdag de eerste pruimen van het seizoen onder het kwaliteitslabel Balance geveild.
Oude folie kersenoverkapping laat licht door
Naarmate de folie van een kersenoverkapping ouder wordt, neemt bij sommige overkappingssystemen de lichtdoorlatendheid sterk af.
Meer groei én uitval bij groepskraam
Bij een groepskraamsysteem is er vaker uitval van biggen, wel doen de biggen het na het spenen beter dan in een traditioneel kraamhok.

NVV presenteert Verken-burger
De Verken-burger is door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) gisteravond tijdens de Algemene Ledenvergadering in Heteren gepresenteerd.

Maïs leidt onder langdurige droogte
De maïstelers uit het Nieuwe Oogst Maïsmeetnet snakken naar regendruppels en tropische temperaturen.

'Rol voor dierenarts bij aanpak bloedluis'
Per 1 juli 2015 valt het middel silica weg en wordt het in de pluimveehouderij moeilijker om bloedluis te bestrijden.

Gescheiden mest in ligbox stijgt in populariteit
Ruim 1500 melkveehouders maken gebruik van mestscheiders, in 2012 lag dat aantal op 400, aldus het bedrijf Keydollar, leverancier van mestscheiders.

Aantal slachtingen bij Esbro flink gestegen
Pluimveeslachterij Esbro in Wehl groeit explosief en overweegt de capaciteit uit te breiden. Bij de verhuizing begin 2013 vanuit Doetinchem werkten er 120 mensen bij het bedrijf, nu zijn dat er 300.
Nertsenhouder gaat slachting melden
De nertsenhouderij krijgt een systeem om slachtingen vooraf te kunnen melden.

Melktank als duurzame energiebron
De warmte die vrijkomt bij het koelen van de melk op het melkveebedrijf vormt een duurzame energiebron.

‘Kijk kritisch naar bevruchting per stier’
Uit onderzoek van studente Marleen Oudt bleek dat er op bedrijfsniveau grote verschillen zijn wat betreft het bevruchtingspercentage van stieren.

65 procent boeren wil melkgift verhogen
Twee derde van de melkveehouders wil komend jaar zijn inkomen verbeteren door de melkproductie per koe te verhogen. Dat blijkt uit marktonderzoek van ForFarmers Hendrix onder ruim driehonderd melkveehouders.
Maïsseizoen 2015 barst langzaam los
Veel telers zijn druk met de voorbereidingen van het nieuwe maïsseizoen. De eerste maïs zit al in de grond.

Insectenkwekers richten platform op
Insectenproducenten uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Zuid-Afrika hebben het Internationale Platform van Insecten voor Voedsel en Voeder IPIFF opgericht.

Boeren happig op lasagnekuil
Een groeiend aantal koeien krijgt dagelijks een portie graslasagne voorgeschoteld.

LEI: melkprijs stijgt op termijn minder snel
Naar verwachting stijgt de Nederlandse melkproductie de komende tien jaar zo'n 17 procent en die van de Europese Unie (EU) met 8 procent.

Red Holsteins in nieuwe Weidestal
De Weidestal van Aeres Praktijkcentrum in Dronten is afgelopen week in gebruik genomen door twee koppels koeien.

Grotere percelen door baggeren
Baggeren met veenbaggeren leidt tot schone sloten en grotere percelen. De kosten liggen op 20 euro per vierkante meter.

Online discussiëren over weidegras (video)
Netwerk Amazing Grazing houdt donderdag 9 april 2015 van 20.30 tot 21.30 uur een webinar getiteld: '(Weide)gras levert meer op dan melk'. Een webinar is een evenement op internet met alleen online publiek.
Mestgeur kan leiden tot chronische stress
Mensen die in de buurt wonen van een bedrijf met veel kippen, varkens, of koeien, hebben meer stankoverlast. En wie overlast heeft van stank, blijkt vaker gezondheidsklachten te hebben.
Onuitwisbare code op ei Rondeel
Rondeel gebruikt sinds kort een Blue Tube Technology-systeem voor het onuitwisbaar coderen van eieren.
Einde verhoogd risico vogelgriep in België
De Belgische minister van landbouw Willy Borsus heeft besloten om de periode van verhoogd risico voor vogelgriep in het land niet langer te verlengen.

'Prijs besteden aan innovaties op fruitbedrijf'
Fruitteler Leander Vereecken wil de prijs van 12.500 euro die hij samen met zijn broer Peter heeft gekregen, besteden aan vernieuwingen op het fruitbedrijf.

Sjeik bestelt Friese 120-stands melkstal
Farm Service in Leeuwarden heeft in de Verenigde Arabische Emiraten de grootste order in zijn bestaan in de wacht gesleept. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Veel landbouwplastic in natuur gevonden
Een grote milieuactie van Staatsbosbeheer (SBB) en politie in het Noorden heeft vrijdag vooral veel landbouwplastic opgeleverd.
Uiengroothandel Quallium in Tollebeek failliet
Uiengroothandel Quallium in Tollebeek is failliet verklaard. Oorzaak is de mislukte ontwikkeling van een uiensorteermachine.
In zomertijd vaker botsing met wild
Bij de start van de zomertijd waarschuwen jagers voor een piek in het aantal botsingen. Overstekend wild zorgt in Limburg voor honderden ongevallen per jaar.

Grasgroei nauwelijks op gang
Mede door de nachtvorst is de bodemtemperatuur de afgelopen week gedaald en blijven de graspercelen er geel uit zien.

'Uitspraak tegenslag veredelaars'
De uitspraak van het octrooibureau is een grote tegenslag voor plantenveredelaars.

Ziekteverwekkers in aangevoerde mest
Grasland dat is bemest met aangevoerde rundermest, kan het beste zes weken niet beweid worden met volwassen runderen.

‘Schaarste aan luxe rundvlees met label’
De vleesveehouderij heeft de laatste jaren hard gewerkt aan het ontwikkelen van nieuwe marktconcepten. Dat heeft geleid tot een flinke plus op de prijs per kilo geslacht gewicht.

'Dierenartsen in knellend keurslijf'
Regelmatig wordt KNMvD-voorzitter Dirk Willink aangesproken door dierenartsen op het knellende keurslijf van dalend antibioticagebruik.

K.I. Samen meet bekkenmaten van stieren
K.I. Samen meet bekkenmaten van stieren van de rassen Verbeterd Roodbont en Belgisch Wit-Blauw.

'Zorgen om kostprijs pluimveehouders'
2014 was een goed jaar voor zowel vleeskuikenhouders als de vermeerderingsbedrijven, zegt Hugo Bens.

Alle vaarskalfjes aanhouden niet optimaal
Voor een bedrijf met honderd melkkoeien is het economisch optimaal om 73 procent van de kalveren aan te houden.

Totale emissie hoger dan werd verondersteld
De berekende ammoniakemissies in Nederland blijven dalen, maar de totale emissie blijkt groter te zijn dan eerder was verondersteld.

‘Verdunnen van mest koppelen aan beloning’
Het verdunnen van mest heeft veel toekomstperspectief, vindt Herman van Schooten, onderzoeker van Wageningen UR.

'Iedereen gebaat bij gezonde veehouderij'
De humane en dierlijke gezondheidszorg kunnen veel van elkaar leren. 'Bijvoorbeeld in de aanpak van resistente bacteriën.'
Melkveehouders aan de slag met IBR/BVD
Ongeveer achtduizend melkveehouders hebben al vrijwillig de keus gemaakt om iets met IBR te doen en eenzelfde aantal koos voor een BVD-programma.

Afgestorven spenen bij verse vaarzen
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) krijgt in deze tijd van het jaar meer vragen dan normaal over afvallende spenen bij vaarzen.

Melk met Versfilter tegen voedselverspilling
Melkunie, onderdeel van Arla Foods, verkoopt sinds enkele weken melk met een Versfilter.

'Stropellets ideaal strooisel voor ligbox'
Melkveehouders kiezen er vaker voor om hun ligboxen te vullen met stropellets.
'Stem bemesting af op weideperceel'
Het maken van een goed plan voor het aanwenden van drijf- en kunstmest kan zorgen voor meer gras en een hoger ruweiwitgehalte.

Aanpak IBR/BVD verplicht in 2017
Stuurgroep IBR/BVD heeft nog anderhalf tot twee jaar nodig om een verplichte bestrijdingscampagne voor de melkveehouderij voor te bereiden.
Zuivelketen koopt louter verantwoorde soja
Het is bewerkelijk om partijen verantwoorde soja in aparte vrachtwagens en boten naar Nederland te transporteren, dus duurt het nog jaren voordat Nederlandse koeien deze soja krijgen.

Man in Canada besmet met vogelgriep H7N9
Voor het eerst is een besmetting met het hoogpathogene H7N9-vogelgriepvirus vastgesteld bij iemand in Noord-Amerika, meldt de Volkskrant.

Vaker knaagdieren op melkveebedrijf
Melkveehouders hebben vaker last van knaagdieren op hun bedrijf, dat constateren buitendienstmedewerkers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Egbert Knol onderscheiden in Canada
Egbert Knol, directeur research van Topigs Norsvin, is in Canada onderscheiden met de Dr George Foxcorft Lectureship.

Vaker oorbiopt bij opsporen van BVD
Het gebruik van BVD oorbiopten nam vorig jaar 65 procent toe. Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Rijenbemesting op draagkrachtige grond
De toepassing van rijenbemesting vraagt om een jaarrond teeltsysteem. Daarnaast is het van belang dat de grond in het voorjaar voldoende draagkracht heeft om te bemesten.

'Nu planning maken voor maïsseizoen 2015'
Anno 2015 vraagt de teelt van maïs een goede voorbereiding. 'Maak dus nu al een goede planning', adviseert onderzoeker Jos Groten van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO).

'Kuilanalyse zegt mij niet alles'
De kuilanalyse is volgens melkveehouder Marcel Schoorlemmer uit Heeten geen heilig huisje. Ruiken, knijpen en kijken naar het voer zegt volgens hem veel meer.
'Jongeren weten niet meer hoe te weiden'
Om toekomstige veehouders meer te leren over weidegang, bouwt Aeres Praktijkcentrum in Dronten nu een heuse weidestal.

Draaimelkstal minder populair in 2014
Bij de aanschaf van een nieuw melksysteem kozen boeren het afgelopen jaar vooral voor melkrobots en zij-aan-zijmelkstallen. De draaimelkstal is beduidend minder populair.
Stallenbouw vordert door zachte winter
Vanwege het milde weer kunnen aannemers vlot doorbouwen aan de ligboxenstallen die nu worden geplaatst.

Openen kuil fluitje van een cent
Voor Jan Zeinstra uit Noardburgum is het openen van de kuil een fluitje van een cent. De Fries gebruikt een hydraulisch aangedreven systeem.

Fouten in opgave fosfaatreferentie verholpen
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft de fouten in de opgave van de fosfaatreferentie verholpen.

Productschappen schuiven taken door
Door het opheffen van Productschap Vee en Vlees (PVV) per 1 januari 2015 wordt een aantal taken overgenomen door het ministerie van Economische Zaken (EZ).
'Ik denk dat het foute boel is'
De nieuwe uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude zorgt voor veel onzekerheid bij het naastgelegen pluim- en melkveebedrijf van Gijs de Wit uit Hazerswoude.

'Weidevogel heeft méér bescherming nodig'
De Vogelbescherming is geschrokken van de laatste SOVON Vogelbalans die zaterdag wordt gepresenteerd.
Preimarkt in zwaar weer
De vraag van prei blijft al maandenlang achter, het rendement van telers staat flink onder druk.

Populariteit polderknoflook stijgt
Het bedrijf Bink Holland (Beste In Nederlandse Knoflook) uit Lelystad heeft zich ontpopt tot het grootste teeltbedrijf in Nederlands knoflookpootgoed.
'Aantal Deense slachtvarkens droogt op'
Over twintig jaar worden er in Denemarken geen varkens meer geslacht.

Minder bijen door gebrek aan bloemen
Het verlies van bloemen in het landschap zou wel eens een belangrijke oorzaak kunnen zijn van de achteruitgang van wilde bijensoorten.
Arla schrapt 100 banen in UK
Arla Foods UK, de Britse tak van het Zweeds-Deense zuivelconcern, gaat 100 banen schrappen.
Minder ammoniak met veel weidedagen
De totale ammoniakemissie van melkveebedrijven daalt flink wanneer koeien langer in de wei lopen.

Dierenarts Haastrecht: geen paniek burgers
Inwoners van Haastrecht blijven nuchter onder de vogelgriepuitbraak in het buurtdorp Hekendorp. 'We krijgen er nauwelijks vragen over binnen', aldus dierenarts Van Delft van Dierenartspraktijk Haastrecht.
'Op het eerste oog lijkt het mee te vallen'
Volgens dierenarts Dirk de Jong, van Dierenkliniek Montfoort en Oudewater, lijkt de vogelgriepbesmetting in Hekendorp met een sisser af te lopen.

'Dunne marges door lage kalverprijzen'
Het aanbod van nuchtere kalven is flink gestegen en de afzet van blank kalfsvlees verloopt al langere tijd stroef. Het zet de kalverprijzen onder druk.

Achttien loonwerkers met weeginrichting
Nederland telt inmiddels achttien loonwerkers met een weeginrichting voor opbrengstbepaling per perceel. Dat heeft het Ruwvoerplatform in kaart gebracht.
'Zorg dat grasperceel voldoende kali krijgt'
De afgelopen vijftien jaar is het kali-gehalte in drijfmest gedaald van 6,8 naar 5,5 kilo K2O per kuub.

Medewerker varkensbedrijf wil structuur
Personeel op varkensbedrijven wil graag volgens vaste werkschema's werken. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Kwalitatief Personeel Varkenshouderij (KPV).
Breng nu pH grasland op peil
Het najaar is een goed moment om de pH van graspercelen te bepalen en zo nodig op peil te brengen.

Belgische varkenssector blij met steun super
De Belgische Boerenbond is blij met de steun van de Belgische supermarktketen Colruyt Group.

Melkveehouder wil veearts vaker in stal
Melkveehouders kiezen er vaker voor om de veearts wekelijks of tweewekelijks in plaats van maandelijks te laten komen voor bedrijfsbegeleiding.

Shit-app DLV voor bemestingsplan
DLV introduceert eind november de 'shit-app'. Het is een online tool waarmee melkveehouders binnen drie klikken een bemestingsplan voor alle grassnedes kunnen maken.
Agrifirm: eigen soja als veevoer wordt geen hit
Volgens Ruud Tijssens van Agrifirm heeft het zelf telen van soja voorlopig weinig potentie voor veehouders. 'Het is voor een enkeling interessant.'

Voer koeien geen verse maïs
Verse maïs of maïs dat te snel na inkuilen wordt gevoerd, kan bij melkkoeien leiden tot verteringsproblemen en melkgiftdaling.

Lagere tussenkalftijd door gebruik sensoren
Volgens Tjerk Hof uit het Friese Oldeberkoop wordt sensortechnologie een must in de moderne melkveehouderij.

Grof hakselen verbetert voerefficiëntie
Grof gehakselde maïs verbetert de voerefficiëntie. Het voer blijft langer in de pens, waardoor de benutting stijgt. De koe zal meer energie halen uit hetzelfde voer.
Droogstaande koe op gym
Beweging tijdens droogstand vermindert het risico op slepende melkziekte en leververvetting. Dat blijkt uit onderzoek door Wageningen UR Livestock Research.
Tweede vondst maïswortelkever België
In de omgeving van luchthaven Zaventum in België, waar op 24 juli al vier maïswortelkevers zijn gevonden, zijn nog twee kevers gevonden.

Betere stikstofbenutting: lagere voerkosten
Beter benutten van stikstof betekent voor melkveebedrijf meestal een besparing op voerkosten.
Meer risico op salmonella bij oud ei
Bij het consumeren van oudere eieren neemt de kans op een voedselvergiftiging door Salmonella Enteritidis toe.
Vaker schadelijk organisme op importproduct
Bij importcontroles op groenten, fruit, bloemen, planten en zaden komt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) steeds vaker schadelijke organismen tegen.

Overeenkomst over knelpunten antibiotica
De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft met het ministerie van Economische Zaken overeenstemming bereikt over het oplossen van knelpunten bij het toepassen van antibiotica.

Geen vrijstelling Tracer suzuki-fruitvlieg
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft het verzoek van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) om een vrijstelling voor het middel Tracer tegen de suzuki-fruitvlieg in de teelt van kersen niet gehonoreerd.
Hennepkwekerij in maïsveld Leimuiden
In een maïsveld aan de Vriezenweg in Leimuiden heeft de politie twee hennepkwekerijen opgerold. Dat meldt het Leidsch Dagblad.
Cultivateren effectief bij zetmeelaardappel
Cultivateren zorgt bij zetmeelaardappelen voor een hogere stikstofopname en iets hogere opbrengst in vergelijking met spitten.

'Groenbemester na maïs superbelangrijk'
Veehouders moeten nú al afspraken maken met hun loonwerker over het zaaien van een groenbemester na maïs.

Klein lichtpuntje leghennenhouderij
In de eerste vijf maanden van 2014 zijn er in de Europese Unie al 16 miljoen eendagskuikens minder opgezet dan in dezelfde periode vorig jaar.

Innovatieve boeren gezocht
Het project Nieuwe Veehouden heeft nog enkele plaatsen vrij voor ondernemers die vastlopen bij het realiseren van hun plannen.

Extra GD-onderzoek naar prostaglandine
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gaat extra onderzoek uitvoeren om vast te stellen of het opeten van verworpen nageboortes door zeugen in het begin van de dracht kan leiden tot verwerpen.
Maïswortelkever gevonden in België
De maïswortelkever ( Diabrotica virgifera) is aangetroffen bij de Belgische luchthaven Zaventem.
‘Laat 10 procent van je legkippen slachten’
De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) roept leghennenhouders om 10 procent van hun leghennen te laten slachten. Dit zou moeten leiden tot betere eierprijzen.

Minder mensen met Q-koorts
In 2013 lag het aantal mensen met Q-koorts op negentien, en in 2014 gaat het om dertien patiënten.
Vaker Mycoplasma gallisepticum bij legkip
Het eerste half jaar van 2014 waren er meer besmettingen van Mycoplasma gallisepticum (M.g.) bij pluimvee dan in heel 2013. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) roept de pluimveesector op alert te zijn.
'Hogere voerefficiëntie met hooi'
Door de opkomst van maïs is hooi in de vergetelheid geraakt. Jammer, constateert praktijknetwerk 'Heerlijk Helder Hooi', want hooi heeft legio voordelen.
Varkensprijs flink omlaag
Vion heeft haar varkensprijs laten zakken naar 1,63 euro, een daling van 8 cent. Ook bij andere slachterijen daalde de varkensprijs de afgelopen dagen flink. Hilckmann liet vorige week de varkensprijs 11 cent dalen naar 1,63 euro.
Rundvee benut 20 procent koolstof
Van de koolstof die een veestapel binnenkrijgt wordt gemiddeld 19,4 procent omgezet in melk en vlees. Dat blijkt uit een analyse van het praktijknetwerk 'Koolstof, de zwarte motor'.

Betalingsproblemen voor legpluimveehouders
Legpluimveehouders kampen met liquiditeitsproblemen. De sector heeft al sinds maart 2013 te maken met zeer lage saldo’s.

Dijksma blijft bij 4-dageneis
Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) ziet geen aanleiding om de 4-dageneis aan te passen. Op advies van de expertgroep gaat ze wel op zoek naar oplossingen voor knelgevallen.

Vragen van burgers goed beantwoorden
Er wordt gewerkt aan het oprichten van een Kennisplatform Veehouderij en Humane Gezondheid. Dit platform gaat informatie verzamelen om vragen van burgers over gezondheidsrisico's, gerelateerd aan de veehouderij, te beantwoorden.

'Laat opstallers weidebonus betalen'
Melkveehouder Jaap Schep weidt 420 koeien in het veenweidegebied in Bergambacht. Om twijfelende boeren aan het weiden te krijgen, moet de weidebonus volgens hem omhoog.

Melkprijs dekt kosten niet
Met een kostprijs van bijna 45 eurocent voor 2013 liggen de productiekosten voor een liter melk in Nederland een stuk boven de gemiddeld uitbetaalde melkprijs in 2013 van ruim 37 eurocent.
'Meld lam voor 1 juli aan'
Vanaf 1 juli 2014 gaan schapen- en geitenhouders per aanmelding in het I&R-systeem 25 cent per dier betalen. LTO is niet blij met deze nieuwe tariefstructuur die de overheid heeft doorgevoerd.

Hoge voerefficiëntie levert geld op
Het kengetal voerefficiëntie wordt steeds populairder in de melkveehouderij. Logisch, want wie de voerefficiëntie op het bedrijf weet te verhogen, kan geld verdienen.
Excretienorm jongvee mogelijk omlaag
Praktijknetwerk Jongveemestproductie en mineralenbenutting heeft bij het ministerie van Economische Zaken een verzoek ingediend om de excretienormen voor jongvee naar beneden bij te stellen.
Ontwormen is tikkende tijdbom
Volgens schapendokter Frank Glorie moeten schapen- en geitenhouders zorgvuldiger omgaan met ontwormingsmiddelen. Doe ze dat niet dan werkt er binnen tien jaar geen enkel middel meer.

'Elkaar geen hoge maïsprijs aanpraten'
Vanwege de aangescherpte derogatie verwacht menig melkveehouder dat de prijzen voor snijmaïs dit jaar zullen oplopen. Volgens handelaren kan dit nog wel eens meevallen.

Varkenshouders sneller aan personeel
Jarenlang kampte de varkenshouderij met een personeelstekort. Maar het tekort aan goede medewerkers lijkt nu te stabiliseren, al voorspellen deskundigen dat er over een paar jaar weer een tekort dreigt.

Veehandelaren in de schoolbanken
Jarenlang bestond er geen opleiding voor veehandelaren. Maar vanaf september kunnen geïnteresseerden terecht bij de Veehandels-Academy.

Veehouder krampachtig bij ziek dier
Dierenartsen merken dat veehouders vaker twijfelen om een ziek dier te behandelen.
Vol gas maaien kost geld
Wie een perceel vol gas maait, slaat de plank volledig mis. Het kost je onnodig veel liters brandstof.

Boeren MaïsMeetNet zaaien minder maïs
Veel telers van het Nieuwe Oogst MaïsMeetNet zaaien dit jaar een kleiner areaal snijmaïs vergeleken met vorig jaar. Dat blijkt uit een belronde onder de twaalf deelnemers.
'Onderschat gevaren slootwater niet'
Melkveehouders die hun koeien in de wei oppervlaktewater laten drinken, moeten kritisch zijn op de waterkwaliteit.

'Boer weet niet hoeveel water koe drinkt'
Er zit veel variatie tussen melkveebedrijven als het gaat om de wateropname per geproduceerde liter melk.

Eerst gras oogsten, dan maïs zaaien
Dit vroege voorjaar leent zich ervoor om eerst nog een snede gras te oogsten, alvorens het perceel in te zaaien met maïs. Wel kleven hier een aantal nadelen aan.

'Resistentiedaling veehouderij verbluffend'
Onze runderen, varkens en kippen zijn in enkele jaren tijd beduidend minder resistent geworden voor antibiotica. 'En die trend zet zich door', zegt hoogleraar Dik Mevius.

Dierlijke eiwitten goed voor ouderen
Een eetpatroon met veel dierlijke eiwitten kan senioren helpen bij het behoud van lichamelijke, psychologische en sociale functies. Dat staat vermeld op Vlees.nl.
Benchmarken dierenartsen uniek in wereld
Nergens ter wereld wordt het voorschrijfgedrag van antibiotica door dierenartsen zo transparant gemaakt zoals in Nederland.
Extreem vroege bloei fruitteelt
Het groeiseizoen van 2014 is het meest vroege sinds jaren. In de afgelopen tien jaar had 2007 de meest vroege bloeiontwikkeling, maar gezien de huidige gewasontwikkeling zal 2014 een week tot tien dagen vroeger zijn.
Ammoniak in natuurgebieden
Het RIVM geeft via een interactieve website inzicht in de concentraties van ammoniak in Natura 2000-gebieden. Deze concentraties worden sinds 2005 gemeten en zijn nu digitaal beschikbaar.
Zonnepaneel verslaat windmolen
Er is vorig jaar wereldwijd voor het eerst meer nieuw vermogen geïnstalleerd in de vorm van zonnepanelen dan in de vorm van windmolens.
GD: Pas op met paard op voorjaarsgras
De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) waarschuwt paardenhouders voor suikerrijk voorjaarsgras. Paarden en pony’s kunnen hoefbevangen worden.
Vier varkenshouders krijgen boete
Vorige maand heeft het Tuchtgerecht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) vier uitspraken gedaan tegen varkenshouders die zich niet hielden aan de regels rondom blaasjesziekte (SVD) en Ziekte van Aujeszky (ZvA).
Teler wil vroege maïs
Maïstelers kiezen dit jaar vooral voor een ras met een hoge zetmeelopbrengst, veel VEM per kilo drogestof en een goede resistentie tegen ziektes zoals bladvlekkenziekte en stengelrot. Ook vroegrijpheid scoort hoog.
Vencomatic: pluimveesector bundel krachten
Wil Nederland haar internationale koppositie behouden, dan moet de pluimveesector haar krachten optimaal bundelen. Dat zegt Susanne Vonk-Stravens, knowledge manager bij Vencomatic Group.

Opbrengst perceel geen nattevingerwerk
Ondanks dezelfde bemestingsgift, blijkt dat de opbrengst per perceel soms flink kan verschillen. Op hetzelfde bedrijf en bij dezelfde bemesting kan de productie van het ene perceel al snel 4.000 kilo drogestof per hectare hoger zijn dan het andere.

Pluimveehouders willen prijssysteem eieren
Bij voldoende belangstelling vanuit de sector wil een groep pluimveehouders een actueel prijsinformatiesysteem opzetten voor eieren.

Afrikaanse varkenspest ook in Polen
Na Litouwen is de Afrikaanse varkenspest nu ook opgedoken in Polen. Het betreft een besmetting vlak bij de grens van Wit-Rusland.

Varkensprijs onderuit door sluiting Rusland
Vion en Hilckmann hebben hun varkensprijs met 4 cent laten dalen tot 1,50 euro per kilo. Oorzaak is de sluiting van de Russische grens voor Europees varkensvlees.

'BVD-aanpak moet verplicht worden'
België maakt zich op voor het verplichte BVD-bestrijdingsprogramma dat in 2015 van start gaat. Ook in Nederland wordt flink gediscussieerd over een collectieve aanpak van Bovine Virus Diarree (BVD). Een definitief besluit laat nog even op zich...

Oude voerbak wordt compoststrooier
Melkveehouder Stan van Beek in het Zeeuwse Vogelwaarde heeft een slimme oplossing bedacht om zijn compostbedding van zijn vrijloopstal in één werkgang te bewerken en bij te strooien.
'Zaai geen maïs na maïskopbrand'
De schimmelziekte maïskopbrand is zo hardnekkig en besmettelijk dat op een aangetast perceel zeker drie tot vier jaar lang geen maïs meer zou moeten worden geteeld.

Ziekenhuizen versoepelen MRSA-maatregel
Varkenshouders, pluimveehouders en vleeskalverhouders krijgen bij bezoek aan een polikliniek in het ziekenhuis, niet meer standaard een aparte behandeling. De landelijke MRSA-richtlijn voor een polikliniekbezoek is versoepeld.
Maïskopbrand dezelfde plekken als vorig jaar
Ook dit jaar heeft Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) weer meldingen gekregen van maïskopbrand. Het betreft dezelfde regio's als vorig jaar.

Minder zetmeel door late bloei
Het koude en late voorjaar en daardoor late bloei, heeft mogelijk een negatief effect op het zetmeelgehalte in de maïs dit jaar. Dat verwacht Jos Groten, onderzoeker bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-WUR).
Laatste nieuws
Laatste tv uitzending TV
