Mariska Bloemberg-van der Hulst

Mariska Bloemberg-van der Hulst

Mariska Bloemberg is redacteur Veehouderij. Ze covert de melkveehouderij en de serie Plattelandsdocument.

Contact

Artikelen door Mariska Bloemberg-van der Hulst

Studenten leren over melkveehouderij op praktijkschool in Oenkerk

Veehouderij

Veel melkveehouders zijn ooit naar praktijkschool Oenkerk geweest. Ze haalden er hun melkdiploma of leerden klauwbekappen. Nog steeds kun je er terecht voor trainingen. De Friese school heet tegenwoordig Dairy Trainings Centre (DTC).

Everts: 'Dekseizoen schapen uitstellen vanwege klauwproblemen'

Veehouderij

Door de natte zomer en najaar kampen veel schapen met rotkreupel. Ook infecties met ecthyma zorgen voor klauwproblemen. 'Sommige schapenhouders zullen het dekseizoen moeten uitstellen', zegt Reinard Everts, dierenarts bij schapendokter.nl.

Handelaar Kees Remijn: 'Deze boerderijkaasprijs is hard nodig'

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas van de boerderij zijn 15 cent gestegen, dat is 35 cent meer dan vorig jaar oktober. Dat heeft de noteringscommissie vastgesteld.

Noteringen boerderijkaas 15 cent omhoog

Veehouderij

Alle noteringen voor kaas, gemaakt op de boerderij, zijn met 15 cent per kilo gestegen. Dat is 35 cent meer dan vorig jaar oktober. Dat heeft de noteringscommissie vastgesteld.

Servisch pluimveevlees binnenkort EU in

Veehouderij

Servië heeft van de Europese Unie (EU) goedkeuring gekregen voor het starten van een procedure om de export van Servisch pluimveevlees naar de Europese Unie toe te staan.

GD: jongvee achter koeien aan weiden voor lichte wormbesmetting

Veehouderij

Op een kwart van de melkveebedrijven die deelnemen aan het GD-abonnement Worminfecties tankmelk, hebben de melkkoeien veel of zeer veel antistoffen tegen maag-darmwormen. Dat blijkt uit analyses van Royal GD.

ANV De Ommer Marke: 'Slootmaaisel kan boerengrond verrijken'

Veehouderij

Anet Bovendeert, projectleider bij Agrarische Natuurvereniging (ANV) De Ommer Marke, begeleidt al vijf jaar lang een pilot met maaisel als bodemverbeteraar. Ze hoopt dat bewerkingen zoals bokashi maken worden toegestaan.

Bokashi verrijkt bodem en helpt voedingsstoffen vast te houden

Veehouderij

Bokashi verrijkt de bodem. Melkveehouder Bram de Vos maakt het zelf van berm- en slootmaaisel van waterschap en gemeente. Het is een nieuwe methode om plantenresten te verwerken.

Klauwverzorger: mortellaro aanpakken is niet moeilijk

Veehouderij

Mortellaro is het grootste klauwprobleem in de melkveehouderij, maar een van de makkelijkste om aan te pakken. Dat zeggen klauwverzorger Eddy te Roller en GD-dierenarts Menno Holzhauer.

Maismeetnettelers verwachten binnen twee weken te oogsten

Veehouderij

Loonwerkers kunnen hun hakselaars alvast klaarzetten. De eerste telers van het Maismeetnet verwachten binnen twee weken te oogsten. 'Het gaat snel nu.'

Driehonderd melkveehouders kunnen kruidenrijk zaaigoed bestellen met korting

Veehouderij

Melkveehouders die willen experimenteren met kruidenrijk grasland, kunnen weer met korting zaaigoed bestellen. Het ministerie van LNV financiert 1001 hectare om de teelt te stimuleren. Daardoor is er budget om ruim driehonderd boeren te laten...

Vleesvarkensnotering Vion gelijk gebleven

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion is deze week onveranderd: 1,36 euro per kilo geslacht gewicht. Het overaanbod van varkensvlees in Europa loopt verder op.

Reclameadviseur: waar blijven slimme spotjes over melk?

Veehouderij

Consumenten moeten worden herinnerd aan hoe gezond melk is, zegt de Australische reclameadviseur Brent Wallace. 'Tegenwoordig zie je zelden serieuze melkpromoties.' Volgens hem zorgt dat ervoor dat het zuivelproduct bezwijkt onder de concurrentie...

Gekkekoeienziekte in Engeland

Veehouderij

Op een rundveebedrijf in het zuidwesten van Engeland is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) ontdekt. Het dier is van het bedrijf verwijderd. Er zou geen gevaar voor de voedselveiligheid zijn.

Guido Frijns: 'We hebben wintervoer zat, dus verkopen we wat mais'

Veehouderij

De mais van biologisch melkveehouder Guido Frijns uit het Zuid-Limburgse Margraten is niet zo snel. Dat meldt de deelnemer aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst.

Vlaanderen bekijkt noodzaak extra wolvenmaatregelen

Veehouderij

Een drachtige vaars is zondag in het Belgische Meeuwen doodgebeten in een weiland. Alles wijst op een aanval van een wolf. De Vlaamse regering bekijkt nu of er extra wolvenmaatregelen nodig zijn.

Dierenarts Reinard Everts: 'Denk aan selenium in dekseizoen ooien'

Veehouderij

Een tekort aan selenium vermindert de vruchtbaarheid van ooien en vergroot de kans op vroeg-embryonale sterfte. Bij rammen zorgt een tekort voor minder beweeglijke spermacellen. Dat zegt Reinard Everts, dierenarts bij Schapendokter.nl.

Hollands Wol Collectief wil minimaal 1 euro per kilo voor schapenhouder

Veehouderij

Rotterdamse productontwerpers willen de wolverwerkingsindustrie in Nederland nieuw leven inblazen. Ze zetten het Hollands Wol Collectief op en pleiten voor een eerlijke prijs voor schapenhouders: minimaal 1 euro per kilo wol. Ook LTO is betrokken...

Melkveehouder Van Burgsteden: 'Haastig klusje kan zo fout aflopen'

Veehouderij

Als klein jongetje mocht Jan Jort van Burgsteden nooit alleen het erf op als er trekkers rondreden. Daarvoor golden heldere afspraken. Veilig werken is bij de familie nog steeds heel belangrijk. 'Een bedrijfsongeval zette ons op scherp.'

Veel dodelijke slachtoffers in veehouderij

Veehouderij

In de eerste zeven maanden van 2021 zijn er al zeven mensen dodelijk verongelukt op land- en tuinbouwbedrijven, bijna allemaal in de veehouderij. In heel 2020 waren dat er ook zeven, zo staat op de website van de campagne Veilig op 1.

Grasopbrengst meten? Gebruik sensoren

Veehouderij

Binnen tien jaar geven we elk stukje gras- en maisland exact wat het nodig heeft. De melkveehouderij staat daarbij aan de vooravond van de overgang naar veldrobots. Dat meldt manager Zwier van de Vegte van melkveeproefbedrijf De Marke in het...

Klanten rijden om voor zestien soorten boerenijs in Zoeterwoude

Algemeen

De klanten van Nel en Marloes de Jong hebben veel te kiezen. Maar liefst zestien soorten boerenijs wachten hen op in de vitrine in Zoeterwoude. Klanten rijden er graag een stukje voor om.

Broeierig weer zorgt voor infecties bij rundvee en schapen

Veehouderij

Ernstige Escheria (E). coli mastitis bij melkkoeien, diarree bij kalveren en rode lebmaagwormen bij schapen. Dierenartsen zien deze verschijnselen nu opvallend veel op melkveebedrijven. De oorzaak ligt bij het natte, broeierige weer dat voor een...

Belgische boeren protesteren tegen lage melkprijs in supermarkt

Veehouderij

Belgische boeren trekken het niet langer dat supermarkten zoals Albert Heijn (AH) stunten met prijzen van minder dan 50 cent per liter melk. Ze verzamelden 30 juli met hun trekkers bij de AH in Ronse.

Pluimveehouders kunnen subsidie krijgen voor salmonellavaccinatie kippen

Veehouderij

Pluimveehouders die kippen tijdens de opfokfase vaccineren tegen salmonella enteritidis of typhimurium kunnen subsidie krijgen voor de kosten van de vaccindoses.

Vleesvarkensnotering Vion daalt 4 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion daalt deze week met 0,04 euro naar 1,47 euro per kilo geslacht gewicht. De daling is het gevolg van de zwakke vraag uit de industrie en retail, aldus de slachterij.

ING: 'Melkveestapel zal vanaf 2022 slinken'

Veehouderij

ING voorspelt dat de melkveestapel in Nederland vanaf 2022 gaat slinken. Meer boeren zullen stoppen door gebrek aan opvolgers en omdat schaalvergroting door uitbreiding via salderingen steeds moeilijker wordt gemaakt.

Albert Heijn en Aldi verkopen spotgoedkope melk in België

Veehouderij

Supermarktketens Albert Heijn en Aldi in België verkopen melk voor minder dan 50 cent per liter. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) is boos. 'De goedkoopste fles water in die winkels is duurder.'

Boerenzoon Kimmann wint goud in Tokio

Algemeen

Niek Kimmann uit het Overijsselse Dedemsvaart heeft vrijdag de gouden plak bemachtigd in de BMX-finale op de Olympische Spelen in Tokio.

Blinkers en bladschimmel in bieten

Akker- & Tuinbouw

De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert suikerbietentelers alert te zijn op blinkers, cercospora en stemphylium.

Stuw helpt boer bij wateroverlast en verdroging

Regio Oost

Veehouder Aloys Willemsen uit de Gelderse Ooijpolder heeft donderdag de eerste LOP-stuw in het beheergebied van waterschap Rivierenland in gebruik genomen. De stuw helpt bij wateroverlast en droogte.

PPP-Agro Advies: houd mineralen kuilgras in de gaten

Veehouderij

Door de extreme weersomstandigheden tijdens de eerste snede kan de hoeveelheid mineralen en sporenelementen in de graskuil ondermaats zijn. PPP-Agro Advies adviseert daarom om deze elementen mee te nemen tijdens het bemonsteren.

Onderhuidse worm bij importvaarzen

Veehouderij

Bij twee importvaarzen uit Zuid-Duitsland zijn ziekteverschijnselen van parafilariose ontdekt. De worm zelf werd niet aangetoond, maar de kliniek en het histologisch beeld waren zeer verdacht. Dat meldt Royal GD.

Adviseur De Boer: 'Kijk kritisch naar machines en loonwerk'

Veehouderij

Schakel je regelmatig de loonwerker in terwijl de schuur vol machines staat? En waarom voer je zoals je voert? De bewerkingskosten drukken zwaar op de kostprijs. Op veel bedrijven valt er nog een wereld te winnen door de machine- en loonwerkkosten...

DLV Advies: nog volop subsidie voor zonnepanelen en windmolens

Algemeen

De nieuwe Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is begin 2021 opengesteld voor zonnepanelenprojecten en kleinschalige windturbines. De subsidie kan nog tot en met 31 december 2023 worden aangevraagd.

Mastitisvaccin voor schapen lijkt interessant

Veehouderij

Een vaccin tegen uierontsteking kan de levensduur van schapen verhogen. Op bedrijven waar mastitis een probleem is, kan vaccinatie uitkomst bieden.

Akkerbouwer teelt voederbiet voor veehouder

Veehouderij

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Melkveehouder Frank Post uit Nieuweroord laat zijn voederbieten telen door akkerbouwer Gert Bouwhuis uit Witteveen.

Festivaltent moet schapen in Friesland beschermen tegen wolf

Veehouderij

De Friese vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea heeft de eerste mobiele schaapskooi van Nederland in gebruik genomen. De schaapskudde kan in de zomer schuilen in deze festivaltent en is daardoor beschermd tegen de wolf.

Drankje met meelwormen goed voor spieropbouw

Algemeen

De consumptie van insecten heeft hetzelfde effect als het consumeren van melkproducten. Dat hebben wetenschappers van het Maastricht UMC+ aangetoond.

Onderzoek naar onwikkeling geitenbedrijven in vier provincies

Veehouderij

Wageningen University & Research is in mei begonnen met een verkenning bij vier provincies naar de mogelijkheden om de geitenhouderij verder te ontwikkelen. De universiteit doet dat met en in opdracht van Platform Melkgeitenhouderij.

Pas op met klauwspray in robot

Veehouderij

Melkveehouders dienen terughoudend te zijn met het gebruik van desinfectiemiddelen in klauwsproeiers op de melkrobot. De middelen zouden in de melk kunnen komen.

Melkprijs tot 2031 gemiddeld 37 cent

Veehouderij

Panel Langetermijnprognoses melkveehouderij schat de gemiddelde melkprijs tot 2031 op 37 euro per 100 kilo. In het panel zitten LTO, accountantsbureaus, banken, ZuivelNL, RVO.nl, DLV en Wageningen University & Research.

Pluimveesector gaat niet in cassatie tegen uitspraak fipronil

Veehouderij

LTO Nederland/NOP gaat niet in cassatie tegen de rechterlijke uitspraak van het Hof van 2 maart over de fipronilcrisis.

Veel vraag naar advies maaien

Veehouderij

Veevoeradviseurs krijgen veel vragen van boeren die twijfelen of ze nu wél of niet moeten maaien. De regen speelt een goede voederwinning parten. Maar de situatie wisselt per regio en zo ook het advies van specialisten.

Melkveespecialist Bakker: 'Snel maaien voordat gras verhout'

Veehouderij

Veevoeradviseurs krijgen veel vragen van boeren die twijfelen of ze nu wel of niet moeten maaien. De regen en het donkere weer spelen een goede voederwinning parten. Maar de situatie wisselt per regio, zo ook het advies van specialisten.

Vlogger Leoni Goudkuil duikt in wereld van zuivel en kaas

Veehouderij

Kaasliefhebber en vlogger Leoni Goudkuil maakt een vlogserie over zuivelbereiding op de boerderij. Ze bezoekt onder andere boerderijzuivelbereiders in Nederland.

Lely Orbiter maakt nu ook room

Veehouderij

De Lely Orbiter, het automatische zuivelverwerkingssysteem voor de boerderij, kan nu ook room verwerken. Lely heeft de nieuwe optie toegevoegd aan de Orbiter.

Vleesvarkensnotering Vion plust 5 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion plust deze week met 0,05 euro naar 1,68 euro per kilo geslacht gewicht. De vleesvarkensnoteringen in Europa beginnen in een aantal landen aan te trekken.

Geitenhouders verfijnen management, maar melkcontrole brug te ver

Veehouderij

Er zit weinig beweging in de productie van de Nederlandse melkgeit. Die blijft al jarenlang steken op zo'n 1.100 kilo per jaar. Toch heeft de sector alles in huis om de kwaliteit van melkgeiten naar een hoger niveau te tillen. Topgeiten moeten wel...

Aanzuren van kalvermelk. Waarom ook niet?

Veehouderij

Aangezuurde koe- of kunstmelk is heel gezonde kalvervoeding. Het doodt ziektekiemen in de lebmaag, waardoor de kans op diarree vermindert. Door het onbeperkt aan te bieden, stimuleer je de jeugdgroei van het kalf. Nadelen: meer werk en kosten voor...

Dierenarts Driessen: 'Twee lactaties extra moet lukken'

Veehouderij

Met de juiste stappen kun je koeien twee lactaties langer op het bedrijf houden. Dat zegt dierenarts en Koesignalentrainer Joep Driessen. Rust in de veestapel is een must. Verder raadt hij diepstrooiselboxen aan en voor elke koe een vreetplaats. Bij...

Judith Roelofs: 'Met drone verhitte koeien afkoelen'

Veehouderij

Kun je verhitte koeien plaatselijk koelen met een drone? In de toekomst wellicht wel. Studenten van HAS Hogeschool Den Bosch storten zich op het onderzoek 'Hittestress, een hot item.' Judith Roelofs, docent-onderzoeker van HAS Hogeschool Den Bosch,...

Ruim 20.000 schapen hebben fokwaarde voor wormresistentie

Veehouderij

Veel schapenhouders dromen van sterke schapen die je niet of nauwelijks hoeft te ontwormen. De fokwaarde voor wormresistentie brengt hen een stukje dichter bij dat ideaalbeeld. Maar een goed weideplan met kruiden en regelmatig monitoren blijven...

Veiling bouwt magazijn tussen twee telersfamilies in

Akker- & Tuinbouw

Het Vlaamse REO Veiling bouwt een magazijn tussen twee aangesloten tomatentelers in Roeselare. Het logistieke gebouw maakt rechtstreeks laden bij de producent mogelijk en verlengt zo de houdbaarheid van de tomaat.

Torenhoog suikergehalte in vers weidegras

Veehouderij

Het weidegras bevatte afgelopen week ruim 240 gram suiker, blijkt uit metingen van ABZ Diervoeding. In combinatie met een hoog aandeel eiwit en weinig ruwe celstof geeft dat bij hoge drogestofopnames een snel rantsoen.

Supers verkopen nauwelijks luxe Nederlands rundvlees

Veehouderij

Luxe Nederlands rundvlees wordt nauwelijks verkocht door grote supermarkten. Uitzonderingen daarbij zijn Boni en Plus. Het luxe rundvlees wordt vooral verkocht via (keur)slagers en de horeca.

Nederlanders kopen vaker diepvriesvlees

Veehouderij

Diepvriesvlees wordt populairder. De totale omzet van diepvriesvlees in de Nederlandse retail is afgelopen jaar met 6 procent gestegen. Vooral onlineverkoop is in trek, blijkt uit onderzoek van Nielsen.

Verkamman: 'Onze landbouwtechniek raakt achter op China'

Algemeen

De Europese Unie laat Nederlandse landbouwkennis verwelken, dat zegt directeur Annemiek Verkamman van HollandBIO in het kader van ANP Expert Support. Volgens haar raakt Nederland raakt nieuwe landbouwtechnieken achter op China en de Verenigde...

Staldeur poosje dichthouden bij weiden op robotbedrijf

Veehouderij

Boeren met een melkrobot doen er goed aan om de staldeur, zodra de koeien de wei in gaan, de eerste uren dicht te doen. Dat zegt Herman de Zwaan, specialist robotmelken bij Agrifirm. Op die manier is het voor hen makkelijker om de weidenorm te halen.

Dierenarts: 'Boer afgestraft in KoeData als oude koe sterft'

Veehouderij

Veehouders twijfelen vaak om een oude zorgkoe nog te behandelen. Als haar situatie desondanks verergert en de koe geëuthanaseerd moet worden, telt dit mee in de KoeData. 'Dat remt de levensduur', zegt Hans Veenstra, dierenarts bij Dierenkliniek...

Zit je krap bij kas? Laat je koeien ouder worden

Veehouderij

Koeien krijgen vaker een tweede, derde of vierde kans. Nog niet drachtig? Dan lopen ze gewoon een poosje door. Een tyloom tussen de klauw? De dierenarts snijdt het weg. De boer wordt vervolgens dik beloond door zijn oude dames. Een jaar langer...

Minder stikstof toedienen op gescheurd grasland

Veehouderij

Veehouders hoeven in het eerste jaar na scheuren van grasland 50 tot 135 kilo stikstof per hectare minder toe te dienen. Ook in de jaren daarna kunnen ze nog besparen op de stikstofbemesting.

Klaas Binnendijk: 'Zorgkoe kan nog best een ronde mee'

Veehouderij

Laat je jouw koeien ouder worden, dan levert dit behoorlijk wat geld op. De gemiddelde leeftijd van de veestapel van een veehouder uit het project 'Geef ze de Vijf' steeg met twee maanden in de periode 2018-2020. De afvoerleeftijd steeg met dertien...

'Geen melk met te hoog gehalte aflatoxine in voedselketen'

Veehouderij

De melk afkomstig van melkveebedrijven waar Corngold met aflatoxine is geleverd, bleek ongevaarlijk voor de volksgezondheid. Er is dus geen melk met een te hoog gehalte aflatoxine in de voedselketen terechtgekomen.

Nog veel laaghangend fruit te plukken met weideplan

Veehouderij

Een goed beweidingsplan geeft rust en structuur. Je weet nu al waar je koeien voor de rest van het jaar zullen grazen. Bij regen of droogte is er geen paniek. Ook stijgt de opname van vers gras en dat spekt het inkomen. Niet gek dus dat...

Ook ForFarmers leverde Corngold met aflatoxine

Veehouderij

Veevoerleverancier ForFarmers heeft vanaf 26 februari partijen Corngold met een te hoog aandeel aflatoxine geleverd. 'We hebben alle veehouders meteen ingelicht', aldus woordvoerder Caroline Vogelzang van ForFarmers.

Garantieprijs FrieslandCampina stijgt met 75 cent

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs van april stijgt met 75 cent per 100 kilo melk ten opzichte van die van maart en komt daarmee op 36 euro uit. Ook de biologische melkprijs stijgt met 1 euro en komt op 48,50 euro per 100 kilo melk.

Melkveebedrijven niet meer geblokkeerd na aflatoxine in Corngold

Veehouderij

Bij een onbekend aantal melkveehouders werd de melk dit weekend tijdelijk niet opgehaald. Oorzaak was een partij rundveevoer dat besmet bleek met aflatoxine.

Twentse kaasboerin maakt het in Amerika

Veehouderij

Marieke Penterman wilde eigenlijk veearts worden, maar runt nu een kaasmakerij in de Verenigde Staten. Ze zette het bedrijf helemaal zelf op. Haar man ontfermt zich over het melkvee.

Royal A-ware groeit door in België

Veehouderij

Royal A-Ware neemt de melkpoedertorens in het Belgische Aalter over van FrieslandCampina. Het zuivelbedrijf runt al een roomfabriek in Merchtem in Vlaams-Brabant en heeft een vestiging van het logistiek bedrijf AB Texel in het West-Vlaamse...

Flinke subsidiepot beschikbaar voor nieuwe stalsystemen

Veehouderij

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt miljoenen euro's beschikbaar voor onderzoek naar innovatieve stalsystemen voor de veehouderij. Wageningen University & Research is tot nu toe betrokken bij 19 van 22 toegekende...

De Heus verkoopt pluimveeslachterijen

Veehouderij

Koninklijke De Heus heeft de pluimveeslachterijen van Van Miert en Mieki Hunsel verkocht aan Exportslachterij Clazing. De Heus verwerft een minderheidsbelang in Clazing. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet de voorgenomen transactie nog...

Vleesvarkensnotering Vion stijgt 7 cent

Veehouderij

De vleesvarkensnotering van Vion plust deze week met 0,07 euro naar 1,44 euro per kilo geslacht gewicht. De slachterij noemt de verhoging in lijn met de opgaande trend van vleesvarkensnoteringen in omliggende landen. De vleesafzetprijzen hebben...

Lam kan sterven van koebiest

Veehouderij

Het voeren van koebiest aan leblammeren kan dodelijk zijn. De antistoffen in de biest kunnen de rode bloedcellen van het lam namelijk aantasten. 'Na vijf tot tien dagen merk je dat lammeren slomer worden en uiteindelijk sterven', aldus dierenarts...

Inkrimping veestapel kan 32.000 banen per jaar kosten

Veehouderij

Bijna alle beleidsmaatregelen die de milieu-impact van de agrosector moeten verminderen, leiden tot verkleining van de veestapel. Dat kost geld en banen, zeggen landbouweconomen Petra Berkhout en Linda de Puister van Wageningen Economic Research.

Arjan Schimmel is nieuwe voorzitter ZuivelNL

Veehouderij

Melkveehouder Arjan Schimmel (47) uit het Utrechtse Linschoten is de nieuwe voorzitter van ZuivelNL. Hij vervangt Jorrit Jorritsma die in december vanwege gezondheidsredenen terugtrad. Bij coöperatie DOC Kaas neemt Guus Mensink (39) uit Dedemsvaart...

Digestaat niet slecht voor bodemleven

Veehouderij

Bemesten van grasland met digestaat heeft geen negatief effect op de schimmels en bacteriën in de bodem. Dat blijkt uit een onderzoek van Eline Keuning, onderzoeker bij Bioclear Earth.

Koester gezonde pensflora bij melkkoeien

Veehouderij

Door de snelle en suikerrijke voorjaarskuilen van 2020 kampten veel koeien begin deze winter met pensverzuring. 'Het liep op veel bedrijven niet lekker', zegt dierenarts Gijs Hofstraat. De meeste rantsoenen zijn inmiddels gecorrigeerd en het gaat...

Meer Schmallenberg dan vorig jaar

Veehouderij

Bij Royal GD zijn deze winter meer misvormde lammeren gemeld dan vorig jaar. De oorzaak? Infecties met het Schmallenbergvirus. Minder schapen zijn beschermd tegen het virus.

Hoe ratten een melkveehouder ziek maakten

Veehouderij

De overlast van ratten en muizen in Nederland neemt toe. Ze brengen infecties over op mensen en het aantal ziektegevallen stijgt. Melkveehouder Roelof de Jong uit het Friese Abbega kreeg de ziekte van Weil, ook wel rattenziekte genoemd. Hij vertelt...

Mestkelders minder vol dan andere jaren

Veehouderij

De mestkelders bij de eerste melkveebedrijven raken vol. Toch zijn de putten minder gevuld dan andere jaren, merken loonbedrijven.

Melkveehouders kunnen weer goedkoop kruidenrijke zaadmengsels bestellen

Veehouderij

Melkveehouders kunnen vanaf vandaag weer kruidenrijke zaadmengsels bestellen met 50 procent korting via de crowdfundingsactie 1001ha.nl. De verkoop was tijdelijk stopgezet, omdat de crowdfunding de vraag niet kon bijbenen.

Stalbrand op varkensbedrijf Netterden

Veehouderij

Op een varkensbedrijf in Netterden woedde maandag een stalbrand. Het overgrote deel van de varkens op het bedrijf heeft het overleefd. De brand is vermoedelijk ontstaan in het plafond.

ForFarmers en De Hoop definitief samen verder

Veehouderij

De Nederlandse en Duitse mededingingsautoriteiten hebben de overname van De Hoop Mengvoeders door ForFarmers goedgekeurd. Daarmee is de samenvoeging van de twee bedrijven afgerond.

Omzetgroei bij Voergroep Zuid

Veehouderij

Voergroep Zuid heeft in 2020 bijna 10 procent meer omzet geboekt dan het jaar ervoor. Ondanks de krimpende afzetmarkt en het feit dat de firma de jaren ervoor dalende omzetcijfers liet zien.

Geen formaline gebruiken, maar wat dan wel?

Veehouderij

Formaline in voetbaden is nog toegelaten, maar iedereen weet dat het gevaarlijk spul is. Vooral jonge boeren zoeken naar alternatieve middelen en die zijn er. Maar dierenartsen zijn behoudend, want die producten vragen veel meer van het management....

Vier knoppen om aan te draaien voor meer eiwit

Veehouderij

Een ton droge stof meer gras per hectare zorgt gemiddeld voor 4 procent meer eiwit van eigen land. Er liggen voor melkveehouders nog veel kansen om meer eiwit van eigen land te halen. Dat blijkt uit het project 'Home Made Eiwit'.

Roelof de Jong: 'Maiskuil is in het echt beter dan op papier'

Veehouderij

Op papier ziet de maiskuil van Roelof de Jong uit het Friese Abbega er wat traag uit. Maar dat blijkt in de praktijk mee te vallen. 'De koeien geven er goed melk van.'

Wim Vedder heeft geen zorgen over snel verteerbare maiskuil

Veehouderij

De maismeetnetkuil van melkveehouder Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond ziet er prima uit. Die heeft een VEM van 995 en 371 gram zetmeel. Ook de opbrengst was goed: 70 ton per hectare.

Dick Davelaar wil bij maisteelt vaker uitgaan van eigen boerenverstand

Veehouderij

Een maiskuil van 41 procent droge stof is voor melkveehouder Dick Davelaar uit het Utrechtse Leusden te veel van het goede. 'Volgende keer oogsten we vroeger.'

Nederland telt bijna vijfhonderd voedselgemeenschappen

Algemeen

Voedselgemeenschappen zijn hot. Nederland telt er ruim 480 die 150.000 mensen van voedsel voorzien. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek van de Transitiecoalitie Voedsel en onderzoeker Sandra van Kampen.

Subsidie voor ondernemende Drentse boeren

Regio Noord

Drentse boeren kunnen ook in 2021 subsidie krijgen voor het inhuren van een kennisleverancier. De ondersteuning vanuit de regeling 'Ik ben Drents ondernemer.nl 3.0' is maximaal 5.000 euro.

Investeerders zonneparken lopen deur bij boeren plat

Algemeen

Melkveehouder Geertjan Kloosterboer uit Oxe, nabij Deventer, krijgt regelmatig bezoek van projectontwikkelaars die op zijn land zonneparken willen aanleggen. 'Sommigen zijn opdringerig en komen met een gelikt verkoopverhaal.'

Praten over financiële zorgen geeft stip op horizon

Regio Oost

Boeren hebben veel twijfels over hun toekomst en financieel kunnen ze het steeds moeilijker bolwerken. Erfcoach Babke Roeterdink (34) uit het Overijsselse Bathmen helpt mensen om hun plannen concreet te maken.

Export planten naar record maar snijbloem krimpt

Akker- & Tuinbouw

Met een groei van 2 procent realiseert de Nederlandse plantenexport in 2020 een record van 2,4 miljard euro. De exportwaarde van snijbloemen kromp daarentegen met 8 procent.

Dode bij bedrijfsongeval op varkensbedrijf

Regio Zuid

Op een varkensbedrijf in het Brabantse Nistelrode is deze week een 51-jarige man bij een bedrijfsongeval om het leven gekomen. Hij zou beklemd zijn geraakt in een mengvoedermachine.

Varkens verspreiden geen corona

Veehouderij

Bij de corona-uitbraak vorig voorjaar in Noord-Brabant speelden varkens geen rol. Dat concluderen onderzoekers in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Melkveehouder Van den Bosch:'Elk jaar kalf niet meer van deze tijd'

Veehouderij

Mathé van den Bosch uit het Brabantse Oudenbosch wordt niet nerveus als zijn koeien op 100 dagen lactatie nog niet drachtig zijn. Integendeel. Hij doet aan duurmelken. Streven naar een tussenkalftijd van 365 dagen is volgens hem achterhaald. 'Het...

Melkveehouder Anne Kalsbeek: 'Scannen koeien betrouwbaar en snel'

Veehouderij

Elke vier tot vijf weken laat melkveehouder Anne Kalsbeek in Terherne een groepje koeien controleren op drachtigheid. Dat gebeurt met een scanner.

Jonge boeren gek op waterbuffels

Veehouderij

Waterbuffels zijn populair bij jonge boeren. Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen hebben een kudde van veertien buffels in het Noord-Hollandse Amstelveen. Bert Meems en Jonique Eshuis melken er 33 in het Groningse Onstwedde.

Situatie vogelgriep blijft zorgwekkend

Veehouderij

Met meerdere uitbraken op pluimveebedrijven in Nederland en veel besmette vogels in het land blijft de vogelgriepsituatie zorgwekkend. Ook neemt het aantal vogelgriepuitbraken in Europa toe.

Melkveehouders Abbenbroek maken boerenkaas in container

Veehouderij

Bart en José Eikelenboom uit het Zuid-Hollandse Abbenbroek zijn de eerste melkveehouders die boerenkaas bereiden in een kant-en-klare kaasmakerij. Op het erf staat een container met alles erop en eraan.

Hobbyboeren boos over tarieven Rendac

Veehouderij

Het tarief van Rendac voor het ophalen van één varken, geit of schaap is duurder dan dat van een bak van 900 liter. 'Oneerlijk', vinden het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders (KSG) en de Nederlandse Belangenvereniging van...

Reclame Code Commissie doet uitspraak over 'varkensles'

Veehouderij

De Reclame Code Commissie heeft zich maandag uitgesproken over de juistheid van lesstof voor het basisonderwijs. Varkens in Nood was het niet eens met de 'varkensles' van The Pig Story. Op de meeste punten werd Varkens in Nood in het ongelijk...

Grote zorgen bij DLV Advies over kaspositie melkveehouders

Veehouderij

Ongeveer de helft van alle melkveebedrijven heeft op dit moment moeite met het betalen van rekeningen. Dat zegt Ids van der Ploeg, adviseur financieel management bij DLV Advies. 'Een liquiditeitsprognose geeft grip.'

Avined meldt salmonella meteen bij NVWA

Veehouderij

Avined meldt vanaf 5 januari specifieke salmonella-serotypes automatisch bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Pluimveehouders hoeven dat niet meer zelf te doen.

Denemarken gaat nertsen opgraven en verbranden

Veehouderij

Denemarken gaat in mei 2021 zo'n 4 miljoen nertsen opgraven en verbranden. De dieren waren gedood vanwege mogelijk besmettingsgevaar met het coronavirus. De kadavers dreigen op termijn het drink- en zwemwater in gevaar te brengen.

Bekalken voor luchtigere, rullere bodem

Veehouderij

Gras en mais van het land? Kalk erop! Het is bekende vuistregel voor een gezonde bodem. Kalk maakt de grond rul en fosfaat is beter beschikbaar.

Boerin is vaker baas op de boerderij

Algemeen

De Nederlandse landbouwsector feminiseert, blijkt uit onderzoek van Nieuwe Oogst. Steeds vaker kiezen dochters voor overname van het boerenbedrijf of de tuinderij. Het aantal vrouwelijke studenten op landbouwopleidingen neemt eveneens toe. Een...

Impact van hittestress op koeien nu nog zichtbaar

Veehouderij

Gedoe met de vruchtbaarheid of opvallend veel klauwproblemen? Denk dan eens aan een nasleep van hittestress. Volgens deskundigen gaf de hete zomer veel koeien een optater en daar kunnen ze nu nog last van hebben. De winter leent zich ervoor alvast...

Hobbyboer wil vaccineren tegen vogelgriep

Veehouderij

Houders van hobbypluimvee en ander gevogelte vragen landbouwminister Carola Schouten een vaccin tegen vogelgriep beschikbaar te stellen aan dierenartsen. Ze willen dat pluimvee van particulieren en op kinderboerderijen kan worden ingeënt.

Melkprijs FrieslandCampina stijgt bijna euro

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs van december stijgt 94 cent naar 35,19 per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs stijgt 67 cent naar 45,17 euro.

Melkveehouder Mulder koestert zijn oude dametjes

Veehouderij

Johan Mulder uit Nieuwerbrug is een opgewekte, nuchtere melkveehouder. Zijn bedrijfsvoering is sober, de kostprijs is laag en zijn koeien zijn behoorlijk oud. Het brengt hem naar de top van Nederlands duurzaamste melkveestapels.

Melkrobot haalt visgraat bijna in

Veehouderij

Op dit moment melkt bijna 30 procent van de bedrijven met een automatisch melksysteem. Dat is bijna evenveel als de visgraat, waarin door 32 procent van de melkveehouders wordt gemolken. Specialist Harm Wemmenhove verwacht dat over acht jaar de...

GD-dierenarts: 'Klauwproblemen nog steeds voorname reden voor afvoer'

Veehouderij

Ten opzichte van tien jaar geleden zijn er in de Nederlandse melkveehouderij 21 procent minder klauwaandoeningen. Goed nieuws, zou je zeggen. Maar waarom signaleren dierenartsen dan nog zoveel klauwaandoeningen? Snel ingrijpen kan de problemen...

Vooral mannen tappen rauwe melk bij melktap van Van der Gun

Veehouderij

Burgers vullen dagelijks een emmertje of fles met rauwe melk bij Patricia en Sander van der Gun in Culemborg. Ze kochten twee jaar geleden een melktap.

Melkveehouder Steverink: 'Vergroenen gaat in kleine stapjes'

Veehouderij

Melkveehouder Henry Steverink uit Silvolde pleit ervoor dat inwoners van gemeenten mee gaan betalen aan biodiversiteit. 'Boeren moeten wel rondkomen als ze natuur telen.'

Celgetal in melk blijft verder dalen

Veehouderij

Zuivellaboratorium Qlip in Zutphen analyseert dagelijks ruim 50.000 melkmonsters. Opvallend is dat het celgetal verder blijft dalen.

Naam controleorgaan zuivel aangepast

Veehouderij

Met ingang van 4 november 2020 verandert de naam van het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) definitief in Controle Orgaan Kwaliteits Zaken.

Brandstichter eendenslachterij de cel in

Veehouderij

Vegan Streaker Peter Jansen, die vrachtwagens van eendenslachterij Tomassen Duck-To in brand stak, staat 2,5 jaar celstraf te wachten.

Vlaamse varkenshouderij schreeuwt om hulp

Veehouderij

De Vlaamse varkenshouderij verkeert in een diepe crisis. Daarom schreef varkenshouder Bart Vergote een open brief met daarin een noodkreet aan verschillende Belgische politici.

Veel aanbod van ammoniak- en stikstofrechten

Veehouderij

Volgens DLV Advies is het aanbod van ammoniak- en/of stikstofrechten ongeveer tien keer zoveel als de vraag. Het is de kunst om een aanbieder in de buurt te vinden.

Rhino bij paarden in Ridderkerk

Veehouderij

In een stal in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is de neurologische vorm van rhinopneunomie (EHV1) vastgesteld. Alle aanwezige paarden op deze locatie moeten de komende weken op het erf blijven.

Boeren haken aan bij Nationale Kaasweek

Veehouderij

Van maandag 2 tot en met zondag 8 november is het Nationale Kaasweek. Ongeveer driehonderd specialisten in kaas doen mee aan deze week die voor het eerst wordt georganiseerd door Stichting Foodspecialiteiten Nederland.

Bodem verdient lucht, stalmest en wormen

Veehouderij

Hij liefkoost zijn bodem. Voor melkveehouder Marinus de Vries is het de gewoonste zaak van de wereld. Rijsporen en plassen water voorkomt hij. Met stalmest en pleksgewijs wat graszaad, vertroetelt hij zijn grond. Sommige graspercelen zijn eeuwenoud.

PPP-adviseur: 'Sommige weilanden zijn voor een kwart kapotgereden'

Veehouderij

Een gezonde bodem is luchtig en kan voldoende water vasthouden. Storende lagen zijn funest. Adviseur Sjon de Leeuw van PPP Agro Advies geeft uitleg.

Auto's slechter voor klimaat dan veehouderij

Veehouderij

Personenauto's en bestelbussen stoten 4 procent meer uit dan de veehouderij. Dit berekenen onderzoekers van ILVO en WUR. Maar in een recent onderzoek van Greenpeace wordt juist geconcludeerd dat de dierhouderij meer broeikasgas uitstoot in Europa...

Sensordata dierenwelzijn beter gebruiken

Veehouderij

Alle melkveehouders en varkenshouders ontvangen binnenkort een enquête over het gebruik van sensordata. Voor het project 'ClearFarm' onderzoekt Wageningen University & Research of het dierenwelzijn kan worden verbeterd met gebruik van...

Biologische melkprijs FrieslandCampina laagste in vijf jaar

Veehouderij

De FrieslandCampina-garantieprijs voor biologische melk daalt met 1,5 euro en komt in november uit op 44,50 euro per 100 kilo melk. De afgelopen vijf jaar is deze melkprijs niet zo laag geweest. De garantieprijs voor gangbare melk is met is 34,25...

Bij Jan Woudstra ligt ureumgetal tussen 15 en 20 punten

Veehouderij

Door het ureumgetal met 1 punt te verlagen, bespaart melkveehouder Jan Woudstra uit het Friese Menaam 1.000 euro aan mestafvoer per jaar. Indien nodig stuurt hij het rantsoen dagelijks bij om het ureumgetal constant te houden. Dat gaat hem goed af.

ABZ Diervoeding: 'Optimaliseren ureumgetal is altijd gunstig'

Veehouderij

Het ureumgetal is een goed hulpmiddel om de ammoniakuitstoot in de melkveehouderij te verlagen. Maar als borgingsinstrument is het kengetal ongeschikt.

Kruidenrijk grasland maximaal drie keer maaien

Veehouderij

Om kruiden te behouden, zou kruidenrijk grasland maximaal drie keer moeten worden gemaaid op een maaihoogte van 8 centimeter. Dat komt naar voren in een project van Vruchtbare Kringloop Zuid-Holland van LTO Noord.

ABZ Diervoeding: 'Eerste snede is suikerkuil, pas ermee op'

Veehouderij

Het seizoen van 2020 typeert zich door snelle voorjaarskuilen, matige zomerkuilen en droge mais. Met een beetje geluk profiteren veehouders van het eiwitrijke najaarsgras. Het stalrantsoen zal bij velen moeten worden gecorrigeerd. Extra eiwit en...

Creatieve boeren gezocht voor emissiearm mest uitrijden

Veehouderij

De werkgroep 'Reductie ammoniakemissie bij mesttoediening' is op zoek naar nieuwe aanwendingstechnieken van mest. Daarom zoekt de werkgroep creatieve boeren, machinebouwers, loonwerkers of andere slimme techneuten die willen meedenken.

Melkveehouders moeten het hebben van herfstkuil

Veehouderij

De voorjaars- en graskuilen waren dit jaar niet overal even geweldig. Maar de najaarskuilen zitten bomvol eiwit.

Boeren stoeien met teelt vanggewas

Veehouderij

Boeren die na de mais verplicht een vanggewas moeten telen, kiezen het meest voor nazaai. Bij onderzaai en gelijkzaai vallen de resultaten vaak tegen, onder andere door de droogte. Het verplichte vanggewas op zand- en lössgrond zou de...

Droogte speelt succesvolle teelt vanggewas parten

Veehouderij

De nitraatconcentraties in het grondwater stijgen, ondanks de verplichting op zand- en lössgrond een vanggewas in te zaaien voor 1 oktober, na de maisteelt. De droogte is een belangrijke boosdoener.

Robottrekker op Boerderij van de Toekomst

Akker- & Tuinbouw

Op de Boerderij van de Toekomst in Lelystad rijdt de robottrekker Robotti rond. Het is een volledig zelfstandig werkende trekker die precies weet waar op de akkers welke werkzaamheden gedaan moeten worden.

Dierenarts: 'Toename mannheimia-uitbraken zorgelijk'

Veehouderij

Jaarlijks worden dertig tot zestig melkveebedrijven in Nederland getroffen door Mannheimia haemolytica (MHA). De bacterie zorgt voor ernstige longontsteking bij koeien. Vaak sterven meerdere dieren in korte tijd. Sinds 2012 neemt het aantal...

Zorgen om vee op vervuild rivierslib in uiterwaarden

Regio Zuid

Rivierslib dat bij hoogwater bezinkt, zit volgens voormalig binnenvaartschipper Dolf van der Velde vol met gif. Met lede ogen ziet hij aan hoe runderen op uiterwaarden met vervuild slib grazen.

PVV klaar met radicale activisten in Noord-Brabant

Regio Zuid

Twee activisten van Animal Rebellion zijn vrijdagochtend met een hoogwerker van het provinciehuis in Den Bosch gehaald en afgevoerd naar het politiebureau.

Limagrain pakt eikenprocessierups aan met bloemen

Akker- & Tuinbouw

De milieuvriendelijke aanpak voor het bestrijden van de eikenprocessierups, een initiatief van Limagrain Nederland, heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs gewonnen.

Schouten gaat boetes mestfraude niet baseren op bedrijfsgrootte

Veehouderij

Landbouwminister Carola Schouten gaat boetes voor mestfraude niet baseren op bedrijfsgrootte. Ook zal ze bedrijven die vaker in de fout gaan, niet zwaarder beboeten.

POV: 'Staldeur op slot voor activisten'

Veehouderij

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwt varkenshouders voor de samenscholing van activisten van de organisatie Animal Rebellion. Deze groep kampeert tot en met 21 september in Den Bosch.

Varkenshouderij verlaagt ammoniakuitstoot met 80 procent

Veehouderij

De varkenshouderij heeft sinds 1990 de ammoniakuitstoot met bijna 80 procent verminderd. Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Herfstgras beter dan vorige week

Veehouderij

Na een periode met lage suikergehaltes, is de kwaliteit van het verse gras aan het verbeteren. Op etgroen kunnen koeien dagelijks veel eiwit opnemen.

Discussie over gebruik I&R-gegevens schapen

Veehouderij

LTO-vakgroep Schapenhouderij is boos omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de I&R-gegevens van schapenhouders gebruikt voor de landbouwtelling. Ook meent LTO dat het I&R-systeem te veel fouten bevat.

Areaal Snelle Lente Rogge verdriedubbelt

Veehouderij

Naar verwachting wordt er dit jaar na de maisoogst drie keer zoveel Snelle Lente Rogge ingezaaid als vorig jaar. Het vanggewas, dat in april wordt gemaaid, is populair vanwege het extra eiwit en de opbrengst.

Melkprijs Eko Holland 49,75 euro

Veehouderij

De te verwachte biologische melkprijs voor de leden van Eko Holland Melk op Maat is voor september 2020 49,75 euro, exclusief btw. Dit is hetzelfde als in augustus.

Belgen eten voornamelijk vlees uit eigen land

Veehouderij

Meer dan 90 procent van het vlees dat de Belgische supermarkten verkopen, is van eigen bodem. Dat blijkt uit de cijfers van de Belgische handelsfederatie Comeos.

Snelle Lente Rogge voor extra eiwit en ruwvoer

Veehouderij

Voor extra eiwit van eigen maisland is nazaai met Snelle Lente Rogge een interessante optie. Ook bij een tekort aan ruwvoer is deze teelt, die in april wordt geoogst, aanlokkelijk.

Vier je successen, hoe klein ook

Veehouderij

Wat zijn ze vermoeiend: al die verharde discussies over stikstof, dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid en noem maar op. Negatieve koppen in kranten. Ongenuanceerde reacties op social media. Ze zijn gemeen. Kwetsend. Lomp soms.

Melkveehouder Gille: 'We hebben te maken met een nieuwe werkelijkheid'

Algemeen

De schaalvergroting in de landbouw heeft haar grenzen bereikt. Slechts een kleine groep boeren kan er in de toekomst nog een boterham mee verdienen, voorspelt Peter Gille, melkveehouder en bedrijfsontwikkelaar in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek....

Minder sterfte bij kalveren

Veehouderij

Alle kalversterftekengetallen op zowel melkvee- als vleeskalverbedrijven laten vanaf het derde kwartaal van 2018 tot en met het tweede kwartaal van 2019 een daling zien. Dit blijkt uit recente analyses van Royal GD in het kader van de...

Veel leed bij koeien door blikjes en metalen voorwerpen

Veehouderij

Scherp-in is een rampzalige aandoening bij melkvee. Boeren storen zich aan scholieren en volwassenen die lege blikjes roekeloos in de weilanden gooien. LTO pleit voor statiegeld op blikjes. Melkveehouders dienen ook zelf kritisch te zijn op...

Erjan te Biesebeek heeft 'bakbeesten van vaarzen'

Veehouderij

Als zijn kalveren flink aan de speenemmer stoten, is Erjan te Biesebeek tevreden. Hij ziet graag gretige kalveren. Voor een snelle groei koopt hij liever een extra zak melkpoeder, dan dat hij later in de opfok meer ruwvoer kwijt is.

Bijsturen bij roterend standweiden

Veehouderij

Weidepercelen mogen bij roterend standweiden niet hoger worden dan 8 centimeter en niet lager dan 12 centimeter. Bijsturen bij te lang of kort gras kan door ruwvoer op stal te verhogen of verlagen. 'Verhoog of verlaag dus niet het hele rantsoen',...

Vlaamse ministers lopen stage bij boeren

Politiek

Politici in Vlaanderen lopen deze zomer stage op land- en tuinbouwbedrijven. Het is een initiatief van de Boerenbond. Die wil ministers en boeren dichter bij elkaar brengen.

Gescheurde klauwen door ingeklonken zand

Veehouderij

Een zoogkoeienbedrijf op hoge zandgrond ziet bij enkele dieren al drie jaar op rij klauwproblemen door ingescheurde voorklauwen. De aandoening wordt ook wel 'sand cracks' genoemd.

Honderd ongevallen per jaar op veebedrijven

Veehouderij

Jaarlijks gebeuren er gemiddeld honderd ernstige ongevallen op melkvee- en graasdierbedrijven. Helaas kunnen sommige slachtoffers het niet meer navertellen. De campagne Boerveilig moet melkveehouders bewuster maken van de gevaren op het bedrijf....

Bodemstructuur erg opgeknapt door droogte

Veehouderij

De droogte van de afgelopen zomers heeft toch ook iets positiefs opgeleverd. De bodemstructuur van graspercelen op klei- en veengronden blijkt goed te zijn.

Stigas-adviseur: 'Risico op bedrijfsongeval wordt steeds groter'

Veehouderij

De afgelopen zeven jaar verongelukten 23 mensen op melkvee- en graasdierbedrijven. 'De risico's worden steeds groter', aldus adviseur Wim Klaucke van arbo-adviesdienst Stigas.

Koe geeft weinig biest door slechte voeropname

Veehouderij

Melkveehouders kloppen regelmatig aan bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), omdat koeien na het afkalven te weinig biest produceren. Volgens GD ligt de verklaring hiervoor in de laatste twee tot drie weken voor afkalven. Daar moet het kloppen.

DLV: 'Nog veel eiwit oogsten? Dan nu bemesten'

Veehouderij

'Laat een eiwitrijke snede in grote balen persen', tipt adviseur Albert Jan Bos van DLV-Advies. Nu er een beperking dreigt op eiwit uit krachtvoer, kunnen boeren hun stalrantsoen daar toch enigszins mee corrigeren.

Dierenarts: 'Koeien knappen sneller op na pijnstilling'

Veehouderij

Melkveehouders geven hun runderen vaker pijnstilling. Dat blijkt uit een inventarisatie van De Oosthof Dierenartsen. Rundveedierenarts Samantha van der Windt geeft een toelichting.

Nu bemesten voor meer eiwit in gras

Veehouderij

Melkveehouders die de komende grassneden meer eiwit willen oogsten, doen er goed aan om in deze periode voldoende te bemesten. Wie nu 10 kilo meer stikstof per hectare toedient, kan het eiwitgehalte bij een maaisnede met 5 tot 6 gram ruw eiwit per...

23ste nertsenbedrijf besmet met Covid-19

Veehouderij

Op een nertsenbedrijf in het Brabantse Aarle-Rixtel is een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het is het 23ste nertsenbedrijf in Nederland dat besmet is verklaard.

Schapendokter: let op worminfecties bij jaarlingen

Veehouderij

Schapen uit 2019 lopen meer risico om worminfecties op te lopen. Veel jaarlingen konden vorig jaar onvoldoende wormweerstand opbouwen, terwijl de kans op infecties nu groot is door de regen van afgelopen tijd.

Lammeren blijven achter in groei door kobaltgebrek

Veehouderij

Lammeren die achterblijven in groei, ondanks voldoende aanbod van voer, zouden weleens kunnen lijden aan een kobalt- en vitamine B12-gebrek. Opvallend is dat de dieren vaak afwijkend graasgedrag vertonen en hun kop door de afrastering steken of...

Maisspecialist: 'Je ziet de mais gewoon groeien'

Veehouderij

Tropische temperaturen én vocht. De mais in Nederland heeft op dit moment niet veel te klagen. Het gewas bij de Maismeetnet-boeren groeide in een week tijd gemiddeld 33 centimeter.

Koeien compleet de kluts kwijt door bacterie

Veehouderij

Het begint met een plotselinge terugval in de melkgift en zeer hoge koorts. De bacterie Mannheimia haemolytica kan in korte tijd voor dood en verderf zorgen. Het leidt de laatste jaren vaker tot hevige longontsteking bij koeien.

Vaker hevige longontsteking bij koe

Veehouderij

De laatste jaren kampen melkkoeien vaker met longontstekingen door Mannheimia haemolytica. Het begint met 40 tot 41 graden koorts. De ziekte kan flink rondwaren in de koppel.

Melkveehouder Mul: 'Waarom geen ot-en-sienboerderij?'

Veehouderij

Schaalvergroting is niet zaligmakend. Dat zagen Gerard en Mieke Mul al toen ze op een groot melkveebedrijf in Nieuw-Zeeland werkten. Het stel koos dus bewust voor een klein biologisch bedrijf. Hun verdienmodel is gericht op burgers.

Meer volwassen tripsen in uien

Akker- & Tuinbouw

Er is een toename aan volwassen tripsen in uienpercelen in Nederland, zo constateert Agrifirm. Een bespuiting is het meest effectief in het larven stadium.

Roofmijt moet bonenspintmijt in aardappelen bestrijden

Akker- & Tuinbouw

De bonenspintmijt zorgt in Oost-Nederland voor toenemende mate van schade en opbrengstderving. Daarom startte Agrifirm met een proef om de bonenspintmijt met roofmijten in aardappelen te bestrijden.

Rauwe melk tappen in Diepenveen

Regio Oost

Melkveehouders Wilco en Heleen van Beek uit Diepenveen openden deze week hun melktap met onbewerkte, rauwe melk. 'Deze melk bevat veel goede voedingsstoffen', aldus het echtpaar dat negentig koeien melkt.

Tiende boerderijwinkel met Beemsterkaas

Veehouderij

In Uitgeest is de tiende boerderijwinkel met Beemster kaas geopend. De boeren, leden van de coöperatie van CONO Kaasmakers, verkopen hier diverse varianten Beemster kaas.

Kattenbakvulling beperkt nitraatuitspoeling

Veehouderij

Zeoliet is hetzelfde materiaal als waar kattenbakken mee worden gevuld. Een laagje zeoliet over grasland kan de uitspoeling van nitraat tot 80 procent verminderen. Het mineraal lijkt veelbelovend, maar meer onderzoek is noodzakelijk.

Anthos: Einde noodfonds sierteelt teleurstellend

Akker- & Tuinbouw

Landbouwminister Schouten heeft in de Tweede Kamer aangekondigd dat het noodfonds voor de sierteelt na 18 juni niet wordt verlengd. 'Zeer teleurstellend', zegt Anthos voorzitter Henk Westerhof namens de handelsbedrijven in de bloembollen- en...

Pensioenakkoord definitief beklonken

Algemeen

Het kabinet en sociale partners hebben een definitief akkoord bereikt over het hervormen van het pensioenstelsel.

Slachthuis Helmond weer deels open

Veehouderij

De slachterij Van Rooi Meat in Helmond is gedeeltelijk weer open. Een testgroep van medewerkers uit diverse afdelingen, van kantoor tot slachthuis, werkt toe naar de volledige opening op 17 juni.

Subsidie voor boeren die leerlingen begeleiden

Algemeen

Boeren en tuinders die leerlingen of studenten begeleiden, kunnen tot en met 16 september 2020 de subsidie praktijkleren aanvragen. Per leerling heeft de ondernemer recht op maximaal 2.700 euro.

GD: 'Wees alert op blauwalg in slootwater'

Veehouderij

Op diverse plekken in Nederland is blauwalg in het oppervlaktewater aangetoond. Koeien die slootwater drinken, kunnen daardoor vergiftigd raken. De GD raadt veehouders daarom aan alert te zijn op blauwalg.

Vlaamse partij wil tijdelijk verbod op klassieke drainage

Algemeen

Het klassieke drainagesysteem moet worden vervangen door peilgestuurde drainage. Dat zegt de Vlaamse politieke partij Groen. Het is een van de tien opties om droogte te bestrijden.

Hoe werkt het brein van een wolf?

Veehouderij

Wolven hebben in Nederland al minstens 370 schapen gedood. Op de Veluwe is een roedel gevestigd en er zwerven meerdere individuele wolven door het land. Ze gaan geraffineerd te werk en leren hun jongen hoe ze schapen moeten doden. Hoe werkt het...

Vaste club melkers is geoliede machine

Veehouderij

Een melkerspool is een team medewerkers die om beurten bij een boer melken. Ze nemen de avondmelkingen over of juist alle melkbeurten. De communicatie gaat vaak via WhatsApp. 'Via de appgroep is iedereen op de hoogte', zegt Nicolien Spinhoven uit...

Infectiedruk bij kalveren onder de loep

Veehouderij

Melkveehoudster Kristy Kornegoor-Gotink is erg enthousiast als het gaat om de kalveropfok op het bedrijf. Ze draait mee in een grootschalige proef waarbij de nadruk ligt op infectiedruk rondom het jonge kalf.

Tijdens droogte langer doorweiden op oud weideblok

Veehouderij

Door de droogte is het verstandig om nog even door te weiden op het oude weideblok. Ook mest extra verdunnen met water is zinvol. Dat zegt adviseur Delian Kool van PPP-Agro Advies.

Bij hitte vaker voeren en boxen schoonmaken

Veehouderij

Bij warm weer kunnen melkveehouders volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) beter niet op het heetste moment van de dag voeren. Om het voer smakelijk en fris te houden, is het aan te raden om meerdere keren vers voer te verstrekken. Ook schone...

Varkenspestzone in België verkleind

Veehouderij

De zone in de Belgische provincie Luxemburg die is getroffen door Afrikaanse varkenspest (AVP), wordt verkleind. De Europese Commissie heeft het Belgische voorstel hiervoor goedgekeurd.

Rhino onder de loep bij GD

Veehouderij

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en de faculteit Diergeneeskunde willen de paardenziekte rhinopneumonie beter in beeld krijgen. Ze zijn vooral nieuwsgierig naar de kennis en werkwijze van (paarden)dierenartsen.

Tijd dringt voor de grutto

Veehouderij

Het droge voorjaar is geen pretje voor grutto's. Ze moeten het hebben van insecten en wormen, maar die zijn er bij droogte minder. De tijd om dit jaar nog tot legsels te komen, dringt.

Koebaden zijn therapeutisch en heilzaam

Veehouderij

Het is een vreemd gezicht: een koe in een warm bad. Maar het is therapeutisch en heilzaam. Koeien die door melkziekte of een zware bevalling op de grond blijven liggen, knappen ervan op. Nieuwe Oogst sprak over koebaden met een specialist die de...

Koeien van Van Asseldonk na dertien jaar weer de wei in

Regio Zuid

De bewoners van het Brabantse dorpje Helvoirt zullen de afgelopen dagen verrast hebben opgekeken. Want in de weilanden die tegen het dorp aan liggen, grazen weer koeien. De familie Van Asseldonk besloot om na dertien jaar weer te weiden.

Iers weidesysteem pakt goed uit op Weidebedrijf in Dronten

Veehouderij

Het biologische Weidebedrijf in Dronten is een van de melkveebedrijven van Aeres Farms. De koeien grazen er volgens het Ierse weidesysteem. Volgens Jan Bloemert gaat dat gemakkelijker dan gedacht. 'Het gaat behoorlijk vanzelf.'

Piet Vellema doet stap terug bij GD

Veehouderij

René van den Brom neemt per 1 mei de werkzaamheden over van Piet Vellema, manager afdeling Kleine Herkauwers bij Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

PPP-adviseur: 'Wacht niet met onderwerken vanggewas'

Veehouderij

Het is al april en op veel maispercelen wuift er nog een dik pak groenbemester. Bij boeren die de maisteelt goed in de vingers hebben, is het al ondergewerkt. De plantenresten kunnen verteren en de stikstof komt op tijd vrij.

Dierenarts gaat gewoon de boer op

Veehouderij

Dierenartsen volgen de coronamaatregelen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) strikt op. Het werk kan gewoon doorgaan. Slechts enkele melkveehouders bellen een bezoek af. 'We hopen niet dat dit de diergezondheid in de weg...

Zuivelproduct Skyr populair in Duitsland

Veehouderij

Het zuivelproduct Skyr doet het in Duitsland erg goed. De omzet groeide in 2018 maar liefst met 34,1 procent. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen Market Track.

Droge koe stoot minder methaan uit

Veehouderij

De ene koe stoot beduidend meer methaanemissie uit dan de andere. Een droogstaande koe zorgt bijvoorbeeld voor minder uitstoot. Ook lijkt het erop dat weidegang de uitstoot vermindert.

POAH! Ford 3600 Mechanisatie