Mariska Bloemberg-van der Hulst
Mariska Bloemberg is redacteur Veehouderij. Ze covert de melkveehouderij en de serie Plattelandsdocument.
ContactArtikelen door Mariska Bloemberg-van der Hulst

Grasopbrengst goed met zes tot zeven sneden in de kuil
Door nattigheid en droogte was het geen makkelijk grasseizoen voor melkveehouders. Maar de kwaliteit van het gras dat tot nu toe is ingekuild, is bijzonder goed. Ook de opbrengst mag er zijn.

'Maisplanten zijn groener dan anders'
Telers die vroeg konden zaaien, hebben de mais waarschijnlijk al geoogst. Maar waar het zaad pas laat de grond in kon, is dat vaak niet het geval. Ron Vennix, teeltspecialist ruwvoer bij ForFarmers, schat dat 70 tot 80 procent van de mais later is...

Oogstmoment mais in zicht
De mais zit in de laatste fase en rijpt overal mooi af. Dinsdag doken de telers van het Maismeetnet hun perceel weer in om het drogestofpercentage te schatten. Eén teler heeft al geoogst. Meerdere telers gaan dat komende week doen en de rest wacht...

'Blauwtongvirus circuleert misschien al twee maanden'
De zorgen over de uitbraak van blauwtong in Nederland nemen toe. Dierenarts Reinard Everts van Schapendokter.nl geeft uitleg.
RIVM: 'Kosten akkerrand moeten niet alleen bij boer liggen'
Er wordt flink geprofiteerd van de bloemenstroken langs landbouwpercelen, denk aan recreanten, waterschappen en insecten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheiden Milieu (RIVM) vindt daarom dat boeren niet alleen de kosten van deze akkerranden...

Dierenarts Piet Vellema: 'Snel ingrijpen bij blauwtong'
Een pasklare behandeling voor blauwtong bestaat niet. Als niet-geënte schapen besmet raken, is snelle pijnstilling en ontstekingsremming een must.

Oppepper voor robuuste biologische aardappelen
De Belgische federaal landbouwminister David Clarinval heeft deze week het convenant 'robuuste biologische aardappelen 2023-2026' ondertekend op de internationale aardappelbeurs PotatoEurope in het Belgische Doornik.

Veehouders kopen zuivelmachines met hulp van investeerders
Biologische boeren Gerard en Mieke Mul uit het Zuid-Hollandse Warmond hebben al 130.000 euro verzameld voor de aanschaf van nieuwe zuivelmachines voor hun bedrijf. Ze haalden het bedrag op via crowdfunding.

Concept-kandidatenlijst BBB bekend
De concept-kandidatenlijst van de BoerBurgerBeweging (BBB) bestaat uit een afwisselend gezelschap van zowel randstedelingen als mensen uit de provincie. Vrijdag maakte de partij ook haar concept-verkiezingsprogramma bekend.

Positief resultaat Aldi-project kruidenrijk grasland, maar meer onderzoek nodig
Aldi en FrieslandCampina werken voor vijf jaar samen met 43 melkveehouders om hen te ondersteunen in de teelt van kruidenrijk grasland. Het project is vorig jaar gestart en hoewel de resultaten positief zijn, is meer onderzoek nodig.

Drogestofgehalte mais loopt nu snel op
Hakselen? Daarvoor is het bij de meeste telers van het Maismeetnet nog te vroeg. Hun planten zijn frisgroen, zoals op deze foto bij melkveehouder Pieter Peters in het Brabantse Oirschot. Toch is er één veehouder die de boel klaarmaakt om te oogsten.

Prijzen boerderijkaas blijven stabiel
Terwijl de melkprijs aan het dalen is, blijft de notering van boerderijkaas al een jaar lang op hetzelfde niveau. Voor eerstekwaliteitskaas van 16 kilo ligt de notering op 6,40 euro per kilo.

Drone zaait groenbemester in volwassen maisperceel
Op Agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo is vorige week een vanggewas gezaaid in een volgroeid maisperceel. Dat gebeurde met een drone van Qlobel. Het zaad was vooraf gecoat met klei, zodat het beter werd verdeeld en sneller kiemt.

Gras groeit deze maand alsof het mei is
Door het wisselvallige weer van afgelopen weken groeit het gras als een malle. Er wordt veel eiwitrijk blad gemaakt, dus moeten melkveehouders op stal meer pensenergie voeren.

Verdeeldheid over biotine en klauwgezondheid: 'Strooi niet zomaar met poedertjes'
Biotine is een vitamine die bijdraagt aan het herstel van het klauwhoorn. Volgens Royal GD is het een basisvoorwaarde voor een goede klauwgezondheid. Anderen zeggen juist dat de impact van biotine wordt overschat.

'Verse koeien starten weer goed op, dat geeft werkplezier'
Na het afkalven kampten te veel koeien van de familie Michiels in het Brabantse Hoogeloon met opstartproblemen. Het kon beter. Samen met hun voeradviseur en een transitiedeskundige namen ze de droogstand onder de loep. Met succes. Wat hebben ze...

Maisseizoen verloopt goed: voldoende water, nu mist alleen nog warmte
In veel gebieden is ruim voldoende water gevallen. Het maisseizoen wordt, ondanks de late zaai, door de meeste deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst omschreven als goed. Het tropische gewas kan nu wat warmte gebruiken. Deze week was niet...

'Zoemer als alarm in stal is niet voldoende'
Een alarmsysteem is sinds 1 juli verplicht in kalverstallen met alleen kunstmatige ventilatie. Een alarmsignaal moet over minimaal twee verschillende telefoonverbindingen worden uitgezonden. Ook is een alarmplan nodig.

Vlamingen vol lof over hun boeren en tuinders
Boeren en tuinders in Vlaanderen hebben een goed imago. Ze krijgen van burgers namelijk een 7,6 als rapportcijfer. De land- en tuinbouwsector krijgt een 7,5. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent in opdracht van het Vlaams infocentrum...

Vogelgriep Biddinghuizen mogelijk verspreid via meeuwen
Op het biologische leghennenbedrijf in het Flevolandse Biddinghuizen waar vorige week vogelgriep is vastgesteld, gaat het om een nieuwe variant van het H5N1-virus. Dat blijkt uit genetische analyse van het virus door Wageningen Bioveterinary...

Veel engerlingen dit jaar maar schade valt mee
Engerlingen in grasland zijn er veel dit jaar. Vooral op de hogere zandkoppen verspreiden ze zich snel. De schade valt mee, want door de vele regen herstelt de graszode zich snel.

Gangbare melkprijs al maandenlang stabiel
Net als de vorige drie maanden blijft de garantieprijs van FrieslandCampina per 100 kilo boerderijmelk in augustus op 43,25 euro. Ook de voorschotprijzen van Arla Foods voor conventionele en biologische melk blijven onveranderd. Ze liggen op...

Gebruik antibiotica bij kalkoenen verder aangescherpt
De aanpak van antibiotica in de kalkoensector is vanaf 1 juli verscherpt. Dit betekent dat de nieuwe benchmarkwaarden nu op 12 en 16 dierdagdoseringen liggen. Dit aantal lag op 14 en 20. Dat heeft sectororganisatie Avined bekendgemaakt.

'Ureumgetal van 11 hoeft geen probleem te zijn'
Melkveehouders zijn vaak terughoudend in het verlagen van het ureumgetal, maar als de melkgift en de gehaltes in orde blijven, is er vaak niets aan de hand.

Koeien geven minder melk bij rantsoen met veel sorghum
Koeien die veel sorghum in het rantsoen krijgen, hebben een hogere voeropname, maar geven minder melk vergeleken met koeien die veel mais voorgeschoteld krijgen. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Livestock Research en het Louis Bolk...

Afbouw derogatie: 18 procent minder mest uitrijden
Door de afbouw van de derogatie en de inzet van aanvullende maatregelen zal de stikstofbemesting uit dierlijke mest met 18 procent dalen. De ammoniakemissie neemt met 10 procent af. Dat blijkt uit een ecologische impactstudie van Wageningen...

'Melkveehouders, houd rekening met belastingaanslag van 4 cent per kilo melk'
Vanwege de hoge melkprijzen van 2022 moeten melkveehouders dit jaar rekening houden met een belastingaanslag van zo'n 4 eurocent per kilo melk. Dat zegt adviseur Wouter Banierink van DLV Advies. 'Zet daar geld voor opzij.'

Veel boeren gaan voor het eerst mest afvoeren
Door de afbouw van de derogatie moeten veel melkveehouders dit jaar voor het eerst mest afvoeren. 'Zoek een akkerbouwer om mee samen te werken of zorg voor extra mestopslag', zegt adviseur Jurian Korevaar van PPP-Agro Advies.

Varkenssector Duitsland krimpt verder
Het aantal varkens in Duitsland is gedaald naar het laagste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990, aldus statistiekbureau Destatis.

NVWA extra alert op slachten tijdens Offerfeest
De NVWA houdt strikt toezicht op slachthuizen tijdens het slachten van schapen, geiten en runderen voor het Offerfeest op 28 tot en met 30 juni. Ook is er extra controle op illegaal slachten buiten het slachthuis.

Melkprijs FrieslandCampina nog steeds op 43,25 euro
De garantieprijs van Royal FrieslandCampina ligt, net als in mei en juni, op 43,25 euro per 100 kilo boerderijmelk. De garantieprijs voor biologische melk is ten opzichte van juni niet veranderd en blijft staan op 56 euro per 100 kilo.

'Mais beregenen? Dat is nieuw voor mij'
Komt er wel of geen regen? Het was maandag tijdens het meetmoment van het Maismeetnet overal nog gortdroog. Een aantal telers ging over op beregenen. Melkveehouder Roelof de Jong in het Friese Abbegae had nog nooit beregend. 'Maar anders kwam het...

'Blijf af van knisperend gras en bemest het niet'
Gras op zandgrond heeft het momenteel moeilijk. Veehouders die de tweede snede nog moeten maaien, dienen snel te zijn. Veel gras is al doorgeschoten en de droogte brandt de verse stoppels kapot.

NVWA zet extra mensen in vanwege hitte
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zet extra personeel in om het dierenwelzijn te screenen bij deze hoge temperaturen. Vooral om meldingen in de avonden en weekenden te verwerken, is extra personeel nodig.

Zonvarken in zee met Jumbo
Supermarktketen Jumbo verkoopt vanaf deze week varkensvleesproducten van coöperatie Zonvarken. In ruim 150 winkels wordt het 3 steren Beter Leven-vlees opgenomen in het assortiment.
Varkenshouders vaak opnieuw te laat met I&R-melding
Meer dan de helft van de varkenshouders die in 2020 te laat was met het doorgeven van I&R-meldingen, deed dat in 2022 weer. Dat blijkt uit een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dierenarts Reinard Everts: 'Scheer je schapen nu niet'
Het is niet aan te raden om schapen in deze warme periode te scheren. Enerzijds omdat de huid kan verbranden en anderzijds omdat een vacht ook verkoeling kan geven. Dat stelt schapendokter Reinard Everts.

'Maisplanten brullen de grond uit'
Bij nagenoeg alle telers uit het Maismeetnet staat de mais boven de grond. Tijdens het meetmoment van afgelopen maandag lag de gemiddelde hoogte van de planten op 12 centimeter. Het warme weer werkt mee, al is de bovengrond op sommige plaatsen best...

Eerste teler in Vlaanderen met kersen onder glas
Kersentelers Benoit Demedts en Marie-Anne De Mey uit het Vlaamse Gits verkopen sinds enkele weken hun eerste serrekersen.

Pluimveehouders scoren laag op salmonellabesmettingen
Dankzij de inzet en betrokkenheid van pluimveehouders bij de aanpak van salmonella heeft de Nederlandse pluimveesector alle doelstellingen van de Europese Unie voor 2022 behaald. Dat meldt pluimveeorganisatie Avined.

Snel schakelen redt lam van bloedziekte
Vertonen lammeren symptomen van de bloedziekte, dan kun je overige dieren redden door ze te vaccineren. Daarnaast moet het rantsoen worden versoberd.

Subsidie voor bedrijfsopvolger en piekbelaster
Boeren kunnen vanaf 1 september 2023 subsidie aanvragen ter waarde van 1.500 euro voor advies of het volgen van een cursus. Thema's zijn bijvoorbeeld bedrijfsopvolging, kringlooplandbouw of natuurinclusieve landbouw. Op 10 juni opent er een aparte...

Kleine porties kunstmest geven goed resultaat in weidegras
Elke drie weken een kleine kunstmestgift van 50 tot 75 kilo kalkammonsalpeter (KAS) per hectare houdt weidegras fris en smakelijk, adviseert Stichting Weidegang.

'Het zijn geweldige omstandigheden voor onze mais'
Melkveehouder Wim Vedder in het Drentse Gasselternijveenschemond zaaide zijn mais op 13 mei. Na acht dagen stond het gewas boven de grond. De plantjes waren afgelopen maandag gemiddeld 1,5 centimeter hoog.

'Eerste puntjes van maisplanten komen nu op'
De meeste telers van het Maismeetnet hebben de mais gezaaid, al staat het gewas nog niet overal boven de grond.

'Melkveehouder en kalverhouder hebben elkaar nodig'
Gerben Haandrikman in het Overijsselse Gramsbergen heeft 1.058 witvleeskalveren en 20 hectare grond. Hij vertelt waarom hij de vaktechnische cursus Kalverhouderij volgt.

Jonge kalverhouders hongerig naar kennis
'Kalverhouders zoeken naar meer verdieping en willen met elkaar sparren', zegt Henriëtte Rozendaal als kennismakelaar Kalverhouderij. Ze ontwikkelde samen met LTO Nederland en de Vereniging voor Kalverhouders (VVK) de vaktechnische cursus...

Geld verdienen met CO2-arme melk, hoe zit dat precies?
Wie melk produceert en daarbij weinig broeikasgassen uitstoot, zit goed. Zuivelbedrijven stimuleren productie van CO2-arme melk met premies. Voor boeren is er geld te verdienen, maar hoe werkt dat allemaal?

Hittestress kost melkveehouders duizenden euro's per jaar
Op een melkveebedrijf met honderd melkkoeien kan een warme zomer met veel hittestressdagen leiden tot een extra kostenpost van ruim 5.500 euro. Dat berekenden onderzoekers van Wageningen Livestock Research (WUR).

Veehouders mikken op zeven grassneden
Melkveehouders die jaarlijks veel sneden willen oogsten, zullen de eerste al hebben ingekuild. Zo ook Jacques van Melick, hij streeft naar zes tot zeven lichte sneden. 'Schudden? Dat doe ik nagenoeg nooit.'

'Kwaliteit gras opvallend goed'
Nog niet overal in Nederland is de eerste snede gemaaid, maar het gras dat in de kuil zit is van zeer goede kwaliteit. Dat zegt adviseur Gerard Abbink van Groeikracht.

'Koppel vaccinatiemoment Q-koorts aan specifieke maand'
Een jaarlijkse vaccinatie tegen Q-koorts is verplicht voor de meeste geiten- en schapenbedrijven. Soms lukt dit niet binnen het jaar, met een geldboete tot gevolg. 'Koppel het vaccinatiemoment daarom aan een specifieke maand', zegt dierenarts...
Campina Boerderijdagen: kritiek is prima, maar heb respect voor elkaar
Wakker Dier nodigt bezoekers van de Campina Open Boerderijdagen komend weekend uit om dierenleed op te sporen. Melkveehouders deinzen er niet voor terug: 'We laten graag zien hoe goed we voor ons vee zorgen.'

Eline Vedder: 'Verplicht weiden of verbod op onthoornen kan zomaar'
Een verbod op onthoornen, verplichte vrijloopstallen en kalveren bij de koe. Het zijn hete hangijzers in het Convenant dierwaardige veehouderij. Melkveehouder Eline Vedder uit het Drentse Ruinerwold is namens de Duurzame Zuivelketen van ZuivelNL...

Het is een apart voorjaar voor melkveehouders van Maismeetnet
Het voorjaar is koud en nat. Meer kunnen we er niet van maken. Dus wachten veel boeren van het Maismeetnet totdat ze hun land kunnen klaarmaken voor het maisseizoen. 'De grond is te nat.'

Melkveehouder Van Egdom: 'Ik kies voor maisrassen met bovengemiddeld zetmeel'
Melkveehouder Albert van Egdom in het Utrechtse Woudenberg is een nieuwe teler binnen het Maismeetnet. Hij noemt zichzelf een koeienboer die streeft naar een hoog saldo.

Melkveehouder Pol: 'Meer tijd voor mijn koeien door loonvoeren'
Dinsdagmiddag 14 uur. Een zelfrijdende voermengwagen tuft over een landweggetje in het Gelderse Barneveld. Bij het erf van melkveehouder Maurits Pol slaat de machine af, de chauffeur rijdt rechtstreeks naar de ruwvoeropslag. Hij freest de wagen vol...

Melkprijs FrieslandCampina zakt naar 43,25 euro
Zuivelconcern FrieslandCampina heeft de garantieprijs van mei met 1,50 euro verlaagd naar 43,25 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs voor biologische melk daalde met 4,75 euro naar 56,25 euro per 100 kilo ten opzichte van april.

Armando Kok: 'Kalf bij koe verplichten? Dat zou niet slim zijn'
Armando Kok houdt zijn kalveren bij de koe. Het werkt voor hem. 'Maar het is niet voor iedereen weggelegd', zegt hij nadrukkelijk. 'Je moet ontzettend gemotiveerd zijn. Alles gaat anders.' Zijn melk wordt verkocht onder het label Kalverliefde,...

Statiegeld op blikjes vanaf 1 april
Per blikje wordt vanaf 1 april 15 cent statiegeld in rekening gebracht. De overheid verwacht dat er daardoor minder blikjes in het milieu terechtkomen. LTO Nederland is al langer groot voorstander van statiegeld op blikjes, omdat dieren kunnen...

Melkprijs FrieslandCampina daalt 5,75 euro
FrieslandCampina heeft de garantieprijs van april met 5,75 euro verlaagd naar 44,75 euro per 100 kilo melk. De garantieprijs voor biologische melk daalde minder en bedraagt nu 61 euro.

Melkprijs Cono in 2022 gemiddeld 56,34 euro
Cono Kaasmakers stelt de contante melkprijs over boekjaar 2022 vast op 56,34 euro per 100 kilo, exclusief btw. Dat is 12,84 euro meer dan in boekjaar 2021. Toen lag de contante melkprijs op 43,50 euro per 100 kilo melk en in 2020 was dat 39,83 euro.

Dierenarts De Groot: 'Zet die emmer biest niet buiten. Regel een koelkastje'
Biestmanagement is op veel bedrijven nog niet optimaal. Maar met wat aanpassingen is veel te winnen. Marco de Groot, dierenarts en jongvee-expert bij de Universitaire Landbouwhuisdieren Praktijk (ULP) in Harmelen en rundveedierenarts Betsie Krattley...

Dutch Dairymen Board stapt uit overleg Landbouwakkoord
De Dutch Dairymen Board (DDB) verlaat per direct de sectortafel melkvee- en kalverhouderij. DDB heeft geen vertrouwen meer in het Landbouwakkoord waar landbouwminister Piet Adema aan werkt.

Kalveren bijna klaar voor nieuw weideseizoen
De kalveren van Arnold Onnes in het Groningse Adorp gaan over zes weken de wei in, dus hij laat ze alvast vaccineren tegen longworm. De tweede vaccinatie volgt vier weken later.

Bond van Boerderijzuivelbereiders: kaasmaken kan met deze melkprijs niet uit
Meerdere bereiders van boerderijkaas schroefden het afgelopen jaar hun productie omlaag. Ze leverden meer melk aan de fabriek. Want met een kostprijs van bijna 8 euro per kilo kaas is het niet lonend om boerderijkaas te maken.

Eerste melkveebedrijf in Vlaanderen met acht Lely-melkrobots
Op het melkveebedrijf van Kimberly en Jens Vleugels in het Belgische Meerhout staan sinds februari 2023 acht Astronaut A5-melkrobots van Lely. Het bedrijf in Vlaanderen telt zo'n vijfhonderd koeien.

Broccoli prima te oogsten met robots
Vijf commerciële oogstmachines voor broccoli zijn in gebruik in de Verenigde Staten. Binnenkort komt er ook een Europese versie. De leerstoelgroep Farm Technology van Wageningen University & Research werkt hieraan samen met een Amerikaanse...

Tomatoworld krijgt subsidie voor slimmer telen met data
Provincie Zuid-Holland heeft Tomatoworld in Honselersdijk subsidie gegeven voor het project 'Data Driven Automated Growing'. Op deze manier wil de provincie de overstap naar een duurzame en digitale tuinbouw versterken.

Vaars bijt eigen speen van uier
Flinke zucht en kou bij vaarzen kan leiden tot afsterving van spenen. Marieke Kooman, dierenarts bij Van Stad tot Wad Dierenartsen in het Groningse Loppersum, zag onlangs een vaars die haar eigen speenpunt eraf beet.

Hans van Beuzekom: 'Meld ganzenschade nog deze maand'
Boeren en tuinders laten veel geld liggen, doordat ze ganzenschade niet of te laat melden. Dat constateert regiobestuurder Hans van Beuzekom van LTO Noord regio Oost.

Veewagens uit Spanje vaak vies
Transportwagens uit het buitenland komen regelmatig onvoldoende schoon Nederland in. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) trekt aan de bel en is hierover in gesprek met Vee en Logistiek Nederland.

Hoe zorg je dat grasonderzaai geen flop wordt?
Boeren die mais telen en na 1 oktober een vanggewas moeten inzaaien, kunnen ook eens denken aan grasonderzaai. Het graszaad wordt tegelijk gezaaid met de mais, of daarna. Maar helaas gaat de onderzaai nog weleens mis. Hoe kun je dat voorkomen?

Vleesvarkensnotering Vion plust weer 12 cent
De vleesvarkensnotering van Vion doet er ook deze week 12 cent bovenop. De notering komt uit op 2,27 euro per kilo geslacht gewicht.

Melkveehouders kiezen na vier jaar weiden weer voor opstallen
Na vier jaar weidegang kiezen Maurice en Ankie van Erp uit het Brabantse Maren-Kessel toch weer voor het volledig opstallen van hun 160 koeien. De extra arbeid en lagere voerefficiëntie braken hen op.

DLV: pas op met minimale ventilatie varkensstal
Vanwege de hoge energiekosten is het slim om te bekijken of er te besparen is op stookkosten door de minimum ventilatie goed af te stellen. Omdat bij het verlagen van de minimumventilatie CO2 en ammoniak kunnen stijgen, is het van belang dit scherp...

Boeren worden tureluurs van bufferstroken
De intekening van bufferstroken zorgt voor frustratie bij melkveehouders. In MijnPercelen van RVO kun je zien hoe bufferstroken en waterlopen zijn ingedeeld. Maar helder is dat niet, blijkt uit reacties op onder andere Twitter. ‘Elke greppel waar...

Derogatie wordt versneld afgebouwd; hoe zit het precies?
Voor alle boeren gelden dit jaar strengere normen voor het uitrijden van dierlijke mest. Daarnaast heeft iedereen te maken met bufferstroken langs sloten en die je niet mag bemesten. Laat je goed informeren, is het advies. Want de regels zijn...

Loonwerker Dullens: 'Bovengronds mest uitrijden mag in België'
Loonwerker Rard Dullens uit het Limburgse Voerendaal maakt zijn machinepark piekfijn in orde en repareert wat onderdelen aan zijn zelfrijdende maaier. De mestinjecteur heeft hij al gebruikt bij Belgische klanten. 'Daar mogen boeren vanaf 15 januari...

Melkprijs FrieslandCampina zakt 4 euro
De gangbare melkprijs van FrieslandCampina daalt in februari 4 euro en komt daarmee op 56 euro per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs daalt 1,50 euro naar 63,25 euro.

VanDrie wil meerderheidsbelang in Gosschalk
De VanDrie Group gaat een intensieve samenwerking aan met exportslachterij Gosschalk uit het Gelderse Epe. VanDrie is bekend van de productie van kalfsvlees en kalvervoeders. Het bedrijf wil een meerderheidsbelang in Gosschalk verwerven.

Hein Schumacher stopt bij FrieslandCampina
Hein Schumacher treedt af als CEO van Royal FrieslandCampina. De topman zal per 1 mei 2023 vertrekken en gaat aan de slag bij Unilever.

GD: aanvoer vee kan mastitis in koppel triggeren
De aanvoer van koeien met een uierinfectie kan de uiergezondheid van de hele koppel onderuithalen. In dat geval is de mastitisverwekker Streptococcus agalactiae vaak de boosdoener, weet Royal GD.

Slachtvee goed betaald in 2022
In 2022 gingen er meer runderen naar Nederlandse slachterijen dan in 2021. Ook ontvingen boeren een betere slachtprijs, die lag maar liefst 47,5 procent hoger dan in 2021.

Maisrassen steeds vroeger en meer opbrengst dan in 1996
Nieuwe Oogst, destijds Oogst, startte in het voorjaar van 1996 met het Maismeetnet. Met hulp van een vaste groep melkveehouders laten we elk jaar zien hoe de mais er in Nederland bij staat. Inmiddels zijn we 27 jaar verder. Wat is er in die jaren...

Vlaamse boeren zijn minder gaan weiden
Driekwart van de Vlaamse melkveehouders laat zijn melkkoeien buiten lopen. Dat aantal moet omhoog vinden melkveehouders en diverse organisaties in Vlaanderen. Het project 'Weidewijs' hoopt daar verandering in te brengen.

Europese eiersector geen partij voor Oekraïne en VS
Bij het wegvallen of verlagen van invoerheffingen kan de eiersector in Europa niet meer concurreren met Oekraïne en de Verenigde Staten (VS). Dat zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research.

Traag schaap kan kampen met melkziekte
Drachtige schapen die slingerend door de weide lopen of achterblijven als de rest van het koppel wordt opgedreven, kunnen last hebben van melkziekte of slepende melkziekte. Goede voeding, mineralen en vitamines kunnen deze aandoeningen voorkomen.

Theo Spierings benoemd tot CEO van ForFarmers
Theo Spierings is dinsdag benoemd tot lid van de raad van bestuur van ForFarmers. Hij gaat de functie van Chief Executive Officer (CEO) vervullen.

Zoektocht naar mest uitrijden bij windstil weer
Provincie Fryslân daagt het bedrijfsleven uit om een hulpmiddel te bedenken waardoor boeren gemotiveerd worden om hun mest uit te rijden bij windstil en vochtig weer. Tijdens die weersomstandigheden is de stikstofuitstoot namelijk minder groot.

'Tere Holsteins kruis ik in met Fleckvieh'
De Holstein-koe is allang niet meer de standaardkoe op het melkveebedrijf. Met inkruisen van andere rassen voegen melkveehouders graag een portie kracht of zelfredzaamheid toe. ‘Tere Holsteins kruis ik in met Fleckvieh, en ik was blij verrast over...

Opname van gras in de wei moet verdubbelen bij familie Oostra
Toen de koeien nog in de oude ligboxenstal stonden, had weidegang weinig prioriteit bij de familie Oostra. De routing in de stal was niet ideaal. Inmiddels zijn Jeroen, Wibo en Joris Oostra uit Havelte fanatieke weiders. 'We zijn anders gaan denken...

GD: drachtige ooi in winter voldoende bijvoeren
In een winter met voldoende gras dienen drachtige schapen ook voldoende bijgevoerd te worden, adviseert Royal GD. Krijgt het dier te weinig voer binnen, dan heeft dat consequenties voor de ontwikkeling van de placenta.

Melkrobot sjeest visgraatstal voorbij
Het automatische melksysteem is inmiddels het meest gebruikte melksysteem in Nederland. Tot voor kort was dat nog de visgraatstal. 4.800 melkveehouders melken met een automatisch melksysteem, waaronder veel grote bedrijven.

Dierenarts Peter Hut: 'Evenveel koeien kreupel als twintig jaar geleden'
Leuk zijn de conclusies van dierenarts Peter Hut beslist niet: 50 procent van de koeien is kreupel op een maand na afkalven. Na twee maanden kreupelt 54 procent. 'Dit komt niet als een verrassing, we weten al ruim twintig jaar dat het slecht gesteld...

A-ware melkprijs blijft gelijk: 62,84 euro
Royal A-ware heeft de gemiddelde melkprijs van december vastgesteld op 65,3 euro per 100 kilo melk. De melkprijs blijft daarmee gelijk aan die van vorige maand.

Melkveehouder Eric Lamers: 'Onze dampende mesthoop verwarmt de vloer'
De Noord-Brabantse melkveehouder Eric Lamers gebruikt de warmte van zijn mesthoop om de vloer van zijn bedrijfsgebouwen te verwarmen. De familie Den Hartog gebruikte eenzelfde techniek voor het verwarmen van de douche.

Dierenarts: 'Met vitale longen geeft vaars 525 liter meer melk'
De longen van jonge kalveren zijn enorm kwetsbaar. Al binnen enkele uren na een besmetting kunnen de ademhalingsorganen beschadigen en dat is nauwelijks meer te genezen. Meer dan 25 procent van de kalveren krijgt in het eerste levensjaar...

CBS: evenveel koeien en minder varkens en kippen in Nederland
De Nederlandse rundveestapel is in 2022 ten opzichte van een jaar eerder met 3,8 miljoen dieren nagenoeg gelijk gebleven. Het aantal varkens en kippen daalde, terwijl de hoeveelheid geiten licht toenam. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de...

Gestopte topmelker Wilco Dogger tevreden over verkoop fokvee
Topmelker Wilco Dogger (45) uit het Overijsselse Beerzerveld verkocht vrijdag 25 november zijn fokvee via een veiling. Gemiddeld werd er bijna 3.000 euro per dier betaald. Zijn stal is inmiddels leeg. 'En dat voelt apart', zegt de veehouder.

ABN Amro: zuivelprijzen blijven relatief hoog
Het aanbod van melk staat onder druk, maar door de lagere koopkracht in meerdere afzetlanden in de Europese Unie (EU) kan de vraag terugvallen. Daarentegen hebben zuivelhandelaren in de EU een betere concurrentiepositie vanwege de lage koers van de...

Ontwikkeling varkensprijzen lijkt optimistischer
Het aanbod van slachtrijpe varkens neemt de komende maanden af in landen met de hoogste varkensvleesproductie. De varkensprijs lijkt een voorzichtig stijgende koers in te zetten.

Consument besteedt minder aan vlees
Het aantal vleesveehouders in Nederland daalt en door die schaarste wordt luxe vlees beter betaald. Maar omdat de voerprijzen flink zijn gestegen, staan de marges van vleesveehouders onder druk. Bovendien kampt de consument met een kleine beurs.

Donkere rustplek lijkt goed voor kuiken
Kuikens die in hun eerste weken toegang hebben tot een donkere rustplek, lijken minder gestrest en meer goede darmbacteriën te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Ingrid de Jong van Wageningen Livestock Research.

Grote eierschaarste in Duitsland
De Duitse eiersector luidt de noodklok: er zijn geen eieren meer. Oorzaak van die schaarste zijn de hoge voerkosten, het einde van het doden van mannelijke kuikens en de uitbreidende vogelgriep.

Nederland Kalverland biedt kijkje achter de schermen
Stichting Brancheorganisatie Kalversector (SBK) lanceert een platform van en over de Nederlandse kalverketen: Nederland Kalverland. De branche wil op die manier laten zien wat er in de kalversector gebeurt.

Theo Spierings nieuwe CEO van ForFarmers
Theo Spierings (58) begint op 1 januari 2023 als chief executive officer (CEO) bij ForFarmers. Hij volgt Chris Deen op die vanwege gezondheidsredenen stopt.
Vijftien koeien dood door kortsluiting mestschuif
Bij een melkveebedrijf in het Drentse Hooghalen zijn vijftien koeien gestorven, de oorzaak is vermoedelijk kortsluiting in het mestschuifsysteem.

Ongeboren kalf krijgt tik door hittestress
Hittestress heeft een negatief effect op ongeboren kalveren. Het jongvee dat na de zomer is geboren, kan daardoor vatbaarder zijn voor ziektes en groeit mogelijk minder hard.

België gaat ook voor een Week zonder vlees
In navolging van Nederland krijgen ook andere landen een campagne om mensen te overtuigen een week lang geen vlees te eten. België is volgend jaar het eerste land met ook een Week zonder vlees. Het is de bedoeling dat er de komende jaren elk jaar...

Water op stalvloer is slimme emissieverlager
Het toedienen van grote hoeveelheden water op de mestgang levert tot 40 procent minder ammoniakemissie. De sproeisystemen hebben veel potentie, maar een aangepaste vorm van erkenning is er niet. Het ministerie van Landbouw, Natuur en...

Freshfel Europe werkt aan methode ecologische voetafdruk
Freshfel Europe, de Europese vereniging voor handelsorganisaties in groenten en fruit, werkt aan een gestandaardiseerde methode voor het bepalen van de ecologische voetafdruk voor groenten en fruit.

OZ-Hami vertrekt uit Honselersdijk
Bloemenexporteur OZ-Hami vertrekt uit het Zuid-Hollandse Honselersdijk. Het bedrijf, dat is ontstaan uit het samengaan van OZ Export, Hamifleurs en Van Dam Bloemen en opereert onder de vlag van Dutch Flower Group, wil de logistieke activiteiten...

VleesveeNL gaat voor sterkere positie rundvlees
Stichting VleesveeNL timmert flink aan de weg. Met diverse kennisprojecten hoopt de stichting de Nederlandse vleesveehouderij te versterken. Ook onderzoekt de stichting de integrale kostprijs.

Luzerne is eiwitrijke krachtpatser bij droogte
Een eiwitrijk ruwvoergewas dat rechtop blijft staan bij droogte? Dat is luzerne. Bovendien past het als vlinderbloemig gewas in de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Maar let op: de teelt is best lastig.

Royal GD: check rundvee bij opstallen op schurft
Opstallen is bij rundvee een goed moment om rundvee te controleren op schurft. Dat zegt Royal GD. Vooral de mijt Psoroptes ovis kan bij vleesvee tot klachten leiden.

DLV Advies: praat veel over bedrijfsopvolging
In boerengezinnen wordt doorgaans te weinig gesproken over bedrijfsopvolging, zegt Marco Hol, adviseur Financieel Management bij DLV Advies. 'Je kunt daar niet vroeg genoeg mee beginnen.'

Mosa Meat breidt productie kweekvlees uit
Het kweekvleesbedrijf Mosa Meat gaat de productie in Maastricht opschalen door een locatie van 7.340 vierkante meter in gebruik te nemen. Er komen in dit pand productielijnen van industriële omvang.

GD: meer kans op geeldikkop bij schapen
Royal GD krijgt sinds 2019 jaarlijks meerdere meldingen binnen over schapen met fotosensibiliteit, ook wel geeldikkop genoemd. Dit is een overgevoeligheid voor zonlicht waardoor de kop van het dier opzwelt en plotseling doodziek kan zijn.

Te lage pH op merendeel gras- en maispercelen
Veel melkveehouders doen er goed aan om dit najaar hun gras- en maispercelen te bekalken. Uit analyses van onafhankelijk adviesbureau VIB Consulting blijkt de pH te laag op het merendeel van de percelen die ze bestudeerden.

Te vette ram is minder vruchtbaar
De spermakwaliteit van een ram wordt er niet beter op naarmate het dier vetter wordt. Hoe dikker het dier, des te warmer de testikels zijn ingepakt en daardoor daalt de vruchtbaarheid.

Veel melkveehouders kopen ruwvoer aan en houden jongvee op stro
Door het droge groeiseizoen is in sommige gebieden wel tot 50 procent minder gras geoogst. De meeste melkveehouders hebben gelukkig genoeg gras voor de koeien. Voor het jongvee en de droge koeien is dat anders. Veel veehouders kochten daarom voer...

Melkveehouder Franzen: 'Shoppen op Marktplaats is een sport'
Een groot deel van zijn melkveebedrijf komt van Marktplaats. Hij koopt er ligboxen, koematrassen en zelfs de constructie van de stal. Edwin Franzen is een bescheiden man met een gezond boerenverstand. Hij verkiest oude koeien boven een vaars en legt...

Van rotkreupel af met Australisch vaccin
Rotkreupel is een pijnlijke aandoening bij schapen. Maar wat als er nu een vaccin bestaat dat specifiek werkt tegen de stammen op uw bedrijf? Zo'n vaccin is er in Australië. Nederlandse deskundigen proberen het hierheen te halen.

Zij gaan Veehouderij studeren aan het hbo
De scholen zijn weer begonnen. Op de drie agrarische hogescholen in Nederland hebben zich weer veel jongeren aangemeld voor een studie Veehouderij. Ondanks dat de veehouderij in zwaar weer verkeert, zien jonge mensen het toch zitten om het...

Tot wel 50 procent minder gras geoogst dit jaar
Vanwege de droogte dreigt er een ruwvoertekort voor melkveehouders. Er is tot wel 50 procent minder gras geoogst. Ook de maisopbrengsten vallen tegen.

Melkveehouder Geert Hol: 'Sorghum is het net niet'
Nu de mais noodrijp begint te worden, kijken sommige boeren met een schuin oog naar de teelt van sorghum. Deze plant zou immers goed tegen de droogte kunnen. Maar klopt dat ook?

NAJK staat achter spotjes ondanks Liegebeestverkiezing
Het NAJK staat nog steeds 100 procent achter zijn campagne 'Boeren houden van koeien'. Wakker Dier verkoos de commercial tot het grootste Liegebeest van 2022. De campagne 'Ontdek de geit' staat op de tweede plek.

Prijzen boerderijkaas stijgen licht
Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn met 35 cent per kilo gestegen. Daarmee komt de prijs voor eerstekwaliteitskaas van 16 kilo op 6,40 euro per kilo. Wel is het de vraag of er genoeg aanbod van boerderijkaas blijft, want door de...

Melkprijs A-ware blijft op 63,06 euro
Zuivelconcern Royal A-ware houdt de melkprijs voor september op 63,06 euro per 100 kilo melk. Dit is de gemiddelde prijs die de gangbare melkveehouders van A-ware beuren.

Pas op! Die rebelse koe kan je aanvallen
Melkveehouder Timo Burgers uit Spankeren schreef onlangs in Nieuwe Oogst een column over zijn ongeluk met een koe. Voor het avondeten haalde hij nog even de koeien uit het weiland. Terwijl hij het land in liep, keek een rebelse koe hem dreigend aan...

Bert Philipsen: 'Wees gerust. Grasschade door droogte kan herstellen'
'Hier in het oosten van Nederland hebben de graspercelen veel weg van de Serengeti woestijn in Afrika', zegt adviseur Gerard Abbink van Groeikracht. 'In de noordelijke provincies zien de percelen er aanzienlijk beter uit.' Het valt hem op dat jonge...

Passies voor biodiversiteit, bier en boerderijwinkel komen samen
De familie Van den Pol levert melk voor het Beter voor-concept en ontvangt een meerprijs van 5 eurocent per liter. Maar wat doet ze daar allemaal voor? Daarbij openden zoon Nick en zijn vriendin Rosa een boerderijwinkel met dagbesteding in het dorp....

Boeren gezocht voor koolstofvastlegging bodem
Friese en Overijsselse melkveehouders gaan koolstof vastleggen in hun grasland door het niet meer te ploegen, scheuren of bespuiten. De koolstof wordt vervolgens via CO2-certificaten verkocht.

GD waarschuwt voor opmars besnoitiose
Het is een kwestie van tijd voordat de ziekte besnoitiose toeslaat in Nederland. In de buurlanden zijn al besmette bedrijven gevonden. Royal GD in Deventer waarschuwt om alert te zijn bij het importeren van rundvee.
Rabobank: voorlopig nog margedruk in varkenshouderij
De productie van varkensvlees in Europa nam de afgelopen maanden af en een verdere daling wordt verwacht. Ook al is de gemiddelde karkasprijs hoger, de voerprijzen blijven ook hoger waardoor varkenshouders (nog) niet profiteren van betere...

Zonder derogatie verder. Wat is de impact?
Alsof het nog niet genoeg is, hangt er weer een donderwolk boven het platteland. Het mogelijk verdwijnen van de derogatie. Het bezorgt veel melkveehouders buikpijn, als ze dat al niet hadden.

Bereiders boerenijs: bij hitte kopen mensen geen ijsje
Melkveehouders uit Vlaanderen met ijsverkoop volgen de weerberichten deze dagen op de voet. 'Als het warmer wordt dan 30 graden, komen mensen niet buiten.'

GD: dit jaar al vroeg sterfte door rode lebmaagworm
Royal GD in Deventer constateerde dit jaar al in juni bij meerdere schapen haemonchose (rode lebmaagwormziekte) als doodsoorzaak. Schapenhouders stuurden vooral lammeren en jonge schapen in.

Kruidenrijk grasland leuk maar niet eenvoudig
Kruidenrijk grasland slaagt vooral bij inzaai in het najaar, cichorei kan snel verhouten en volveldse onkruidbestrijding is funest. Dat zijn enkele conclusies van een tweejarige proef met zes melkveehouders en hun loonwerker.

Pasgeboren kalveren krijgen volle aandacht van Aeres-student Gussinklo
Jur Gussinklo (22) studeert dier- en veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Hij houdt tijdelijk de Flevolandstal met 120 koeien draaiende, ook zorgt hij voor de kalveren. Schoon werken staat daarbij voorop.

Nederlandse melkproductie daalt in 2021
De Nederlandse melkproductie is in 2021 met 2,5 procent gedaald tot een volume van 13,84 miljard kilo. De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte vorig jaar ruim 2 procent minder dan in 2020.

Veel infecties met rode lebmaagworm
Schapenhouders moeten alert zijn op infecties met rode lebmaagwormen (haemonchus). Warmte en vocht zijn ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van de tropische wormen.

Liquiditeitsplanning kan melkveehouders grip geven
De melkprijs is torenhoog en een liquiditeitsplanning maken lijkt nu overbodig. Maar niet voor melkveehouders die grip willen houden op hun cijfers. 'Er komen roerige tijden aan en de melkprijs blijft niet altijd zo hoog.'

Prijs slachtlammeren piekt door Offerfeest
Het Offerfeest voor moslims begint zaterdag en duurt tot en met woensdag. Tijdens dit schapenfeest worden in korte tijd veel dieren geslacht. Wat betekent dit voor de prijsvorming?

Holland Holstein sHow 4 en 5 november
De Holland Holstein sHow wordt gehouden op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november 2022 in de WTC Expo hallen in Leeuwarden.

POV: varkenspest Emsbüren door menselijk handelen
De Afrikaanse varkenspest-besmetting op een zeugenbedrijf in het Duitse Emsbüren is zeer waarschijnlijk veroorzaakt door menselijk handelen. Dat meldt Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) na overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur...

Vion-vleesvarkensnotering blijft gelijk
De Vion-vleesvarkensnotering voor week 27 is hetzelfde als vorige week: 1,90 euro. Het aanbod van varkensvlees binnen Europa blijft volgens vleesconcern Vion nog steeds ruim ten opzichte van de vraag.

Melkprijs A-ware stijgt naar 62,14 euro
Zuivelconcern Royal A-ware verhoogd de melkprijs voor juli met 3,65 euro per 100 kilo melk naar 62,14 euro. Dit is de gemiddelde prijs die de gangbare melkveehouders van A-ware beuren.

Biologische melkprijs Eko-Holland hoger dan biologisch-dynamische
Coöperatie Eko-Holland heeft de te verwachten prijs van biologische melk voor juli met 2 euro verhoogd naar 62,75 euro. Voor het eerst in de historie overtreft haar biologische melkprijs die van biologisch-dynamische.

Melkprijs FrieslandCampina nu 60 euro per 100 kilo
De FrieslandCampina-garantieprijs voor juli stijgt met 3,50 euro per 100 kilo ten opzichte van juni en komt daarmee op 60 euro. Voor biologische melk stijgt de garantieprijs met 3,50 euro naar 62,75 euro.

Nagenoeg alle Belgen blijven vlees eten
Bij 96 procent van de Belgen blijft vlees op het menu staan. Een kleine groep van 4 procent kiest voor een zuiver vegetarische levensstijl. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeksbureaus GfK Belgium en iVox.

Lagere opbrengsten uien verwacht
Agrifirm verwacht dit jaar minder hoge hectare opbrengsten van uien. Reden is onder andere het lagere aantal planten per hectare en de besparing op bemesting.

DLV Advies werkt aan verdienmodel CO2-reductie
DLV Advies werkt aan een certificaat waarmee veehouders kunnen aantonen hoeveel methaanemissie ze reduceren. Dit kan vervolgens als CO2-certificaat worden verkocht. De prijs ligt nu op 10 tot 20 euro per ton CO2.

Geen MKZ op boerderij in Engeland
De vermoedelijke uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) op een varkensbedrijf in Engeland blijkt loos alarm. Het gaat waarschijnlijk om de vesiculaire varkensziekte VSD, ook wel blaasjesziekte genoemd.

Van der Wal doet aangifte na doodsbedreiging
Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft aangifte gedaan vanwege een doodsbedreiging tijdens de boerenprotesten deze week in Stroe.

Weer protesten langs snelwegen
De boerenprotesten zetten zich voort. Vrijdag stonden op verschillende plaatsen in Nederland trekkers langs op- en afritten van snelwegen.

Fleur Brinke: 'De Marke zet stappen voor boerderij van toekomst'
Na een roerige tijd gaat Agro-innovatiecentrum De Marke in het Gelderse Hengelo voortvarend verder. De leiding is in handen van manager Fleur Brinke. De boerendochter volgt Zwier van der Vegte op.

Familie Sinnige maait elke vier weken
Bij de familie Sinnige in Hurdegaryp kun je er de klok op gelijk zetten. Maaien doen ze nagenoeg elke vier weken. Met eigen machines rijden ze in anderhalve dag 90 hectare gras in de silo. 'We gaan voor lichte sneden, want dan heb je mooi spul.'

Hollandse Jersey-melk is luxe cadeautje in China
Het Nederlandse bedrijf Holland Jersey verkoopt zijn melk nu ook in supermarkten in China. In grote zeecontainers gaan de pakken Jersey-melk naar de haven in het Chinese Shanghai.

Vion-vleesvarkensnotering plust naar 1,87 euro
De Vion-vleesvarkensnotering voor week 25 bedraagt 1,87 euro. Dat is 5 cent hoger dan vorige week.

Ledenraad FrieslandCampina akkoord met afstoten Theo Müller
De ledenraad van FrieslandCampina stemt in met de verkoop van onderdelen van de Duitse Unternehmensgruppe Theo Müller. Verder maakte de zuivelcoöperatie bekend dat de kindervoedingsactiviteiten van Friso onderdeel van FrieslandCampina blijven.

Deze veehouders werken met roofvliegen en sluipwespen
Deze drie veehouders hebben op hun bedrijf geen overlast meer van vliegen. Chemische middelen gebruiken ze niet, ze wapenen zich met sluipwespen en roofvliegen. Die insecten pakken het vliegenprobleem bij de kern aan. Het is wel duurder dan...

Mais groeit dankbaar door regenbuitjes
Alle twaalf de melkveehouders in het Nieuwe Oogst Maismeetnet gingen dinsdag het veld in om hun mais te inspecteren. In Oirschot stond het gewas het hoogst en bij de teler in Friesland moest de mais nog opkomen.

Schapenhouder Van der Pol: 'Het geblaf van mastins schrikt wolven af'
Wat doe je als je schapen wilt blijven houden, maar de wolf een steeds grotere vijand wordt? Al eens aan speciale beschermhonden gedacht? Ze lopen dag en nacht bij de kudde en slaan aan zodra er een wolf langs sluipt.

Kaasnotering volgt hoge melkprijs niet meer
De notering van kaas gemaakt op de boerderij blijft in mei gelijk. Voor eerstekwaliteit kaas van 16 kilo ligt die daarom op 5,75 euro per kilo. De notering kan de huidige melkprijs niet meer volgen, stelt de noteringscommissie van boerderijkaas....

Marco Heijblok: 'Paar weken terug stond water in rijsporen'
Een van de deelnemers aan het Maismeetnet is Marco Heijblok. Hij melkt honderd koeien in het Noord-Hollandse Hippolytushoef. Voordat hij mais kon zaaien, moest het perceel worden hersteld.

Melkveehouders Maismeetnet zaaien massaal mais
De deelnemende melkveehouders aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst waren behoorlijk druk de afgelopen dagen. Ze trokken met de ploeg of rotorkopeg door het perceel om het piekfijn in orde te maken voor het zaaimoment. Bij een groot deel van de...

Mierzoete eerste grassnede
De eerste snede die de afgelopen week is ingekuild, is er eentje met bijzonder veel suiker. Ook het VEM-gehalte is hoog. De opbrengst lijkt gemiddeld.

Geld besparen door netjes te bemesten
Door mest dieper in de zode te brengen en daardoor netter te bemesten, kunnen melkveehouders 70 euro per hectare aan kunstmest besparen. Dat zegt adviseur Albert Jan Bos van DLV Advies namens de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) .

Jongvee trainen voor weidegang
Jongvee dient minstens tweehonderd dagen te weiden, voordat deze dieren zich daar zelfstandig kunnen redden. Die training en ervaring opbouwen begint al als kalf en pink, meldt Stichting Weidegang.

Weidemelk A-ware knalt naar 54,46 euro
Royal A-ware heeft de melkprijs voor weidemelk van mei vastgesteld op 54,46 euro per 100 kilo melk. Dat is een stijging van 5 euro ten opzichte van vorige maand.

Studenten showen topvaarzen van stageboeren
Studenten van de opleiding Melkveehouderij van Yuverta MBO Houten hebben onlangs een videokeuring voor vaarzen gehouden. Nico Bons en Addy Moree waren als juryleden betrokken bij de kampioenskeuring.

RVO: sterftecijfer geitenlammeren 8,5 procent
Het sterftecijfer van geitenlammeren tot en met 28 dagen na geboorte lag in 2021 op 8,5 procent. Dat blijkt uit een Kamerbrief van 26 april van landbouwminister Henk Staghouwer. Daarin staan cijfers uit het I&R-register van de Rijksdienst voor...

ABZ Diervoeding: melkgift per geit daalt licht
De gemiddelde melkproductie op geitenbedrijven die zijn aangesloten bij ABZ Diervoeding lag vorig jaar op 1.174 kilo per geit, dat is 37 kilo minder dan in 2020. Ze ontvingen bijna 2 euro meer per kilo melk.

Subsidie voor bouw installatie mestverwerking
Bedrijven die een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie willen bouwen of een bestaande installatie willen verbouwen tot een hoogwaardig exemplaar, kunnen in het tweede kwartaal van 2022 subsidie aanvragen bij RVO.

Bio-Planet verkoopt alleen eieren uit productie zonder eendagshaantjes
Bio-Planet, de biologische supermarkt van Colruyt Group, verkoopt alleen nog eieren uit een productie zonder eendagshaantjes. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een techniek waarmee het geslacht van een kip al in het ei wordt bepaald.

Meer VEM bij roterend standweiden
Bij roterend standweiden bevat vers gras gemiddeld 20 VEM meer vergeleken met omweiden en stripgrazen. Dat blijkt uit onderzoek van 457 versgrasmonsters op twaalf melkveebedrijven.

Vreugdenhil Dairy Foods zoekt nieuwe melkveehouders
Zuivelbedrijf Vreugdenhil Dairy Foods heeft ruimte voor 50 tot 100 miljoen liter extra melk. De firma zoekt daarom nieuwe melkveehouders.

Royal A-ware neemt aandelen Olympia over
Het Belgische zuivelbedrijf Olympia wordt onderdeel van Royal A-ware. Met de overname van de aandelen van Olympia probeert A-ware de activiteiten in België te versterken.

Melkveehouder Van Rooijen: 'Met compact voeren wordt elke hap even lekker'
In Denemarken is het op veel melkveebedrijven de normaalste zaak van de wereld: compact voeren. Ook in Nederland doen boeren het. 'De 305 dagenproductie steeg met 700 kilo', zegt veehouder Jan Willem van Rooijen uit Dodewaard.

Leghennen maakten redelijke indruk voorafgaand aan vogelgriep
Specialisten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben op pluimveebedrijven met leghennen geen productiedaling gevonden in de dagen voordat er hoogpathogene vogelgriep van het type H5N1 werd vastgesteld.

Vleesvarkensnotering Vion daalt met 5 cent
De vleesvarkensnotering van Vion voor week 15 daalt met 5 cent naar 1,86 euro. Het ontbreekt aan vraag vanuit de diverse vleesafzetmarkten zowel binnen Europa als daarbuiten, stelt de vleesverwerker.

Schapenhouders kritischer over ontwormen na aflammeren
Steeds meer schapenhouders zijn terughoudend bij het ontwormen na aflammeren. Ze willen de groeiende resistentie tegen wormmiddelen een halt toe roepen.

Belgische Boerenbond: 'Gangbare melkprijs haalt biologische in'
Biologische melkveehouders in België zien hun meerprijs op melk in rook opgaan. Vorig jaar lag de melkprijs voor biologische melk nog 13,7 cent hoger dan gangbaar. Begin dit jaar daalde dit verschil naar ruim 3 cent.

Dierenartsen: scheer schapen op tijd vanwege groene vlieg
Bij de meeste schapenhouders zijn de lammeren geboren en gaan de dieren de wei in. De temperaturen lopen geleidelijk op en dus wordt de groene vlieg, die myiasis veroorzaakt, weer actief.

Notering boerderijkaas plust 20 cent
Alle noteringen voor kaas gemaakt op de boerderij zijn 20 cent per kilo gestegen. Dat is 60 cent meer dan vorig jaar april, meldt de noteringscommissie.

Animo voor klaverteelt neemt toe
Door de hoge prijzen van kunstmest en eiwitrijk voer stijgt de vraag naar klaverzaad. Dat merken zaadveredelaars en ruwvoerspecialisten.

Romige boerenboter om je vingers bij af te likken
Voor de allerlekkerste roomboter moet je bij Astrid en Gerrit van Dal van zuivelboerderij De Kern in Drunen zijn. Ze wonnen deze week de Cum Laude Awards in de categorie 'Beste zuivel'.

Jan Dijkstra: 'Op sommige melkveebedrijven is fosforgrens bereikt'
'Op dit moment vallen de diergezondheidsproblemen door fosforgebrek nog mee', zegt onderzoeker Jan Dijkstra van Wageningen University & Research. 'Dat is over tien jaar anders.'

Hoe een boer veel koeien verloor door fosforgebrek
In een jaar tijd raakte melkveehouder Jaap Houwertjes uit Assendelft 31 van zijn 85 melkkoeien kwijt. Hij durfde de stal niet meer in, bang voor wat hij zou aantreffen. Een fosfortekort was de oorzaak. Dierenartsen zien het vaker.

Subsidie voor bedrijfsadvies om duurzamer te werken
Boeren en tuinders kunnen vanaf 4 april een subsidie van 1.500 euro aanvragen voor bedrijfsadvies over een duurzamere bedrijfsvoering. Het betreft de Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe).

Nog duizenden euro's te besparen op brok
Door de oorlog in Oekraïne rijzen de krachtvoer- en kunstmestprijzen de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Hoe anticipeer je daarop? Snijden in de krachtvoergift of nog snel voederbieten zaaien? Kies je voor maiskolvensilage in plaats van...

Lammeren mogen mee de melkstal in
Emmie ten Hoorn voelt zich op en top boerin nu het lammertijd is. Driehonderd lammeren zijn er al geboren en tot mei verwacht ze er nog 150.

Adviseur Groeikracht: 'Maai liever iets te vroeg dan te laat'
Of het nu een nat of droog groeiseizoen is, koud of warm. Met elke vier weken maaien krijg je betere graskuilen dan wanneer je om de zes weken oogst. En moeilijk is het niet. Toch zijn er ook kanttekeningen. Want is het ook goedkoper?

Boer gebruikt slachtinfo van RundveeNet voor duurzamer vee
Wie een slachtkoe aflevert aan de slachterij, hoort meestal niet wat de slachtkwaliteit of het gewicht was. Laat staan of de koe iets aan de borst of lever mankeerde. Daar brengt Vion RundveeNet verandering in. Het draagt bij aan gezondere koeien en...

DLV Advies: meeste boeren gokken op derogatie
Onder melkveehouders heerst onzekerheid. De derogatie is (nog) niet verleend, maar het bemestingsseizoen is begonnen. De meeste boeren gokken het erop, maar waar doe je dan goed aan? De gebruikelijke drijfmestgift of je toch inhouden? Volgens Ap van...

Koeienpoot meet draagkracht veenbodem
Op de Hoogwaterboerderij in het Utrechtse Zegveld staat het grondwaterpeil 20 centimeter onder het maaiveld. Wat heeft dat voor impact op de draagkracht van de bodem? Het wordt onderzocht met een koeienpoot van pvc.

Vakgroeplid Jos Verstraten: 'Er komt een vorm van derogatie'
Jos Verstraten van LTO Nederland-vakgroep Melkveehouderij heeft goede hoop dat Nederland dit jaar derogatie krijgt. 'Die wordt waarschijnlijk anders dan hoe het was.'

ZuivelNL vraagt boeren naar ideeën voor onderzoek
ZuivelNL roept melkveehouders op om met ideeën voor onderzoek te komen. Boeren kunnen ook aangeven of ze betrokken willen worden bij de verdere beoordeling van projectvoorstellen.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
Product Marketing Specialist
KWS BENELUX BV - Etten-Leur
Adviseur landelijk gebied
Gemeente Bronckhorst - Hengelo, Bronckhorst
(Aankomend) Specialist/Adviseur agrarische wet- en regelgeving (min. 32 uur)
ComponentAgro B.V. - NL
Medewerker Grondzaken
Vermilion Energy - Harlingen
Medewerker of herdsmanager melkveebedrijf
A.J.M.Buijs BV Slagkampweg 6 Rosmalen - Rosmalen, 's-Hertogenbosch