Proeven in grensregio met herwonnen meststoffen

Via de innovatieve technieken stripping-scrubbing en membraanfiltratie worden in de Vlaams-Nederlandse grensregio ammoniumzouten en mineraalconcentraten geproduceerd.

Proeven+in+grensregio+met+herwonnen+meststoffen
© Twan Wiermans

Deze herwonnen stikstofmeststoffen hebben eigenschappen gelijkwaardig aan die van kunstmest. Ze hebben onder andere een hoge stikstofwerkzaamheid. In de landbouw worden ze echter nauwelijks toegepast. Daarom wil het Nitroman-project met veldproeven aantonen dat deze herwonnen meststoffen het in het veld net zo goed doen als kunstmest.

Om dat te bewijzen, leggen vier praktijkcentra binnen het project gedurende drie groeiseizoenen (2020, 2021 en 2022) veldproeven aan. Daar zal ook elk jaar een proefveldbezoek worden georganiseerd.

Proefboerderij Rusthoeve

In België legt het proefstation voor de Groenteteelt Sint-Katelijne Waver een veldproef aan in de groenten, Hooibeekhoeve in Geel test de producten uit in grasland en PVL Bocholt onderzoekt de meststoffen in maïs. In Nederland demonstreert Proefboerderij Rusthoeve de meststoffen in aardappelen.

In het kader van het Nitroman-project zullen bedrijfsbezoeken worden georganiseerd aan veeteeltbedrijven waar nutriënten gerecupereerd worden uit mest en digestaat. De kick-off van het project was oorspronkelijk gepland in mei, maar door de coronamaatregelen is dat uitgesteld tot het najaar.

Grensoverschrijdend

Tijdens de kick-off wordt een stripping-scrubbinginstallatie bezocht. Nitroman wordt gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland. Dat is het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer