Met stikstofstripper minder mestafzetkosten

Sven Mommers is managing director bij Circular Values in Moergestel. Dit bedrijf brengt de stikstofstripper op de markt. Daarbij wordt stikstof uit digestaat gestript en opgeslagen als ammoniumsulfaat of -nitraat. Mommers geeft een toelichting.

Met+stikstofstripper+minder+mestafzetkosten
© Langs de Melkweg

Voor welke veehouders is de stikstofstripper interessant?

'Voor veehouders die anders hoge kosten hebben aan mestafzet. Voor bedrijven die echt erg intensief zijn en veruit de meeste mest moeten afvoeren, is deze techniek vaak minder passend. Dan kun je beter indikken, maar dat vraagt qua installatie een veel hogere investering.'

Het product kan met een veldspuit of spaakwielbemester als vloeibare meststof over het land worden gebracht

Sven Mommers, managing director bij Circular Values


Besparen op mestafzet is de hoofdreden?

'Op dit moment wel, maar de tweede reden is om het veel geconcentreerde ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat op Nederlandse bodems in te zetten. Daarvoor moet het product geaccepteerd worden en door de wetgever worden goedgekeurd als vervanger van kunstmest. Het wordt gedoogd, maar desondanks kunnen wij het amper kwijt in Nederland en wordt het geëxporteerd.'

Waarom is dat?

'Van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben wij de toezegging dat het product wordt gedoogd als anorganische meststof. Maar het standpunt van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is dat een product gewonnen uit dierlijke mest aangemerkt blijft als dierlijke mest. Veehouders en akkerbouwers hier willen zich er daarom niet aan branden.'

Is er hoop op verandering van wetgeving?

'Jazeker. In de drie noordelijke provincies zijn wij samen met DLV Advies en de provincies een pilotproject gestart. Doel is dat het gestripte ammonium straks bij boeren in de regio wordt benut in plaats van kunstmest.'

Het product kan wel probleemloos worden aangewend?

'Ja, dit product is kraakhelder en kan met een veldspuit of spaakwielbemester als vloeibare meststof over het land worden gebracht. In tegenstelling tot spuiwater uit luchtwassers ligt de pH niet op 2 tot 3, maar op 6. Daardoor vreet het de machines ook niet aan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer