Digestaat indikken met laagwaardige warmte

Een techniek die digestaat met laagwaardige restwarmte kan indampen, vergroot het energetisch rendement van een vergister. Met technologie van CirTec is dat mogelijk.

Digestaat+indikken+met+laagwaardige+warmte
© Han Reindsen

'Met de techniek van CirTec kun je restwarmte met een lage temperatuur gebruiken om het volume aan digestaat te verkleinen. Het eindproduct bevat daardoor meer stikstof en is makkelijker af te zetten', legt salesmanager Marit van Veen van CirTec uit.

CirTec en Koninklijke Oosterhof Holman hielden dinsdag in Grijpskerk een demonstratieproef met de techniek onder de naam Crescendo. 'De demonstratie-unit ziet er eenvoudig uit, maar een echte installatie heeft dezelfde eenvoudige werking', verzekert Van Veen.

Luchtbellen

De techniek maakt gebruik van natuurkunde. Kunststof modules zorgen door de vorming van luchtbellen voor een groot contactoppervlak tussen het digestaat en de lucht. Doordat de luchtvochtigheid naar 100 procent gaat, wordt vocht aan het digestaat onttrokken.

'De installatie is compact en modulair opgebouwd. Afhankelijk van de temperatuur van de restwarmte en de benodigde capaciteit zijn meerdere modules naast elkaar te plaatsen. Deze vragen weinig onderhoud en geven de boer niet veel werk. De enige bewegende delen zijn een ventilator voor de lucht en een pomp voor het digestaat', vertelt de salesmanager.

Met de installatie is restwarmte met een lage temperatuur van circa 25 tot 100 graden Celsius, van bijvoorbeeld een warmtekrachtkoppeling (WKK), nuttig in te zetten voor het indikken of indampen van geconcentreerde vloeistofstromen zoals digestaat.

Indikken

'In veel gevallen gaat de restwarmte de lucht in. Je kunt er beter wat mee doen en digestaat mee indikken. Zo kun je op een eenvoudige manier meststoffen maken met meer stikstof die beter in de markt zijn af te zetten', zegt Van Veen.

De demonstratie was bij Koninklijke Oosterhof Holman omdat CirTec daarmee samenwerkt. Het bedrijf in Grijpskerk is al jaren actief met de bouw van vergistingsinstallaties. Op 15 en 16 mei kunnen belangstellenden de demo-installatie ook nog bezoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer