Eerste+TOP+hygi%C3%ABnisator+voor+digestaat
Nieuws
© Top bv

Eerste TOP hygiënisator voor digestaat

TOP uit Wageningen heeft de eerste continue plug-and-play installatie voor het hygiëniseren van digestaat bij een varkenshouder in provincie Groningen geïnstalleerd.

De door TOP ontwikkelde en gebouwde hygiënisator inactiveert de schadelijke bacteriën uit het eindproduct van de biovergister, waarna de stoffen als veilige meststof binnen de EU is te exporteren.

Deze eerste door TOP ontwikkelde hygiënisator is recent in gebruik genomen door varkenshouder Ten Have-Mellema. Zowel producent als klant zijn tevreden over de prestaties van de hygiënisator.

Vergiste mest en plantenresten uit de biovergister (het digestaat) bevatten nog schadelijke bacteriën, die door de hygiënisator onschadelijk worden gemaakt. Door het digestaat Cat.3 een hittebehandeling van 1 uur bij 70 graden Celsius te geven, wordt deze geschikt gemaakt voor export.

Restwarmte

Omdat de installatie volledig draait op de restwarmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit uit biogas is het een duurzaam proces. De hygiënisator is als een zelfstandige unit achter de biovergister te plaatsen zonder deze aan te hoeven passen.

De installatie is uit te breiden met een droger waarmee naast vloeibare ook droge (40 procent droge stof) digestaat kan worden geëxporteerd.

Export

Gehygiëniseerde digestaat mag als meststof geëxporteerd worden binnen de EU, voor niet-gehygiëniseerd digestaat is dat verboden. Daardoor is de hygiënisator een interessante technologie voor bedrijven met een mestoverschot.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer