Mestbeleid, pachtwet en eiwitstrategie op lange baan

De Nationale Eiwitstrategie, het mestbeleid en het pachtbeleid worden pas na de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart behandeld. De Tweede Kamer heeft deze onderwerpen dinsdagmiddag controversieel verklaard.

Mestbeleid%2C+pachtwet+en+eiwitstrategie+op+lange+baan
© Dirk Hol

Ook de invoering van het systeem realtime Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen (rVDM) per 1 januari 2021 en de vaststelling van de normen voor CO2-reductie in de glastuinbouw zijn door de Tweede Kamer op de lange baan geschoven.

Verder zijn de uitwerking van de klimaatnota en het Klimaatakkoord controversieel verklaard, inclusief de uitvoering van het Urgendavonnis. Tot slot is ook de vaststelling van de datum van inwerkingtreding van de Omgevingswet controversieel verklaard.


Politiek gevoelig

Met het controversieel verklaren van onderwerpen wordt voorkomen dat het kabinet 'over zijn graf heen regeert'. Met andere woorden: dat het aftredende kabinet nog snel even voor de verkiezingen omstreden zaken regelt zonder dat de kiezers eraan te pas komen. In de regel worden onderwerpen controversieel verklaard als ze politiek gevoelig liggen. Deze onderwerpen komen in zo'n geval niet op de Kameragenda, totdat er een nieuw kabinet is aangetreden.


De commissie behandelde vorige week woensdag een groslijst met onderwerpen. Over deze onderwerpen heeft de Tweede Kamer dinsdag gestemd. Het demissionaire kabinet mag van de commissie doorgaan met de uitvoering van de andere niet controversiële onderwerpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer