Eline+Vedder+%28CDA%29%3A+%27Avontuur+begon+met+confrontatie+met+Van+Dam%27
Nieuws
© Ruud Ploeg

Eline Vedder (CDA): 'Avontuur begon met confrontatie met Van Dam'

Haar politieke vuur werd vier jaar geleden aangewakkerd tijdens een bijeenkomst met voormalig staatssecretaris Martijn van Dam (LNV) over fosfaatrechten. In een emotioneel betoog sprak ze hem aan over de gevolgen van die maatregel voor boerengezinnen. Nu gaat Eline Vedder (CDA) zelf voor een Kamerzetel.


Dat betoog tegenover Van Dam maakte destijds veel indruk op de aanwezigen. Was dat een ijkpunt voor uzelf?

'Het avontuur is daar begonnen. Ik kreeg daarop een uitnodiging van CDA-Kamerlid Jaco Geurts om een dag mee te lopen op het Binnenhof. Dat vond ik interessant. Daarna werd ik lid van het landbouwexpertiseteam van het CDA. Dat heeft wel wat bij mij losgemaakt.

'Ik heb geschreven aan het nieuwe verkiezingsprogramma, als lid van de programmacommissie. Daarvoor heb ik veel gesprekken gevoerd met boeren en organisaties uit het hele land. Dat geluid komt sterk terug in ons verkiezingsprogramma.'


Eline Vedder, boerin en kandidaat-Kamerlid CDA.
Eline Vedder, boerin en kandidaat-Kamerlid CDA. © André Weima


In een paar jaar van gemeenteraad naar Provinciale Staten en misschien straks naar de Kamer. Dat gaat snel.

'Zeker en ik zal het ook nu weer met behulp van voorkeurstemmen moeten doen. Dat is me voor de gemeenteraad van De Wolden en Provinciale Staten van Drenthe ook gelukt. Dus waarom niet in Den Haag?'

Ik moet er nog aan wennen, want zelfpromotie ligt mij niet zo. Liever heb ik het over de inhoud

Eline Vedder, boerin en kandidaat-Kamerlid CDA

Welke dossiers zou u in de Tweede Kamer willen oppakken?

'Uiteraard ligt als boerin mijn hart bij de landbouw. In Provinciale Staten doe ik Klimaat en Natuur. Bijna alle dossiers raken het platteland. De druk op de hectares is gigantisch. Die ordinaire grondhonger kom je in elk dossier tegen. Daar moeten we goed en verantwoord op puzzelen, want anders hebben we straks een Nederland waar niemand blij van wordt. Het gaat om het brede belang.

'Stad en platteland moeten op het gebied van ruimtelijke ordening niet verder uit elkaar drijven. We moeten de regio en het platteland versterken. Boeren zijn daarin een onmisbare schakel.'
Als anderen op de lijst een post in het volgende kabinet krijgen, bent u op plek 23 dan niet kansloos voor een Kamerzetel?

'Het betekent wel dat ik weer de boer op moet om stemmen te winnen. Aan dat idee moet ik nog even wennen, want zelfpromotie ligt mij niet zo. Liever heb ik het over de inhoud.'


U studeerde werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Heeft u daarvan profijt in de politiek?

'Voordat ik boerin werd, zat ik ook al in de zuivel. Bij Ben & Jerry's van Unilever. Het analyseren van cijfers ligt mij wel. In de politiek profiteer ik daarvan. Ik ben niet zo gauw onder de indruk als iemand schermt met een rapport.'

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer