Steunpakket+land%2D+en+tuinbouw+verder+verruimd
Nieuws
© Dirk Hol

Steunpakket land- en tuinbouw verder verruimd

Het steunpakket Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt verruimd en is nu ook in het tweede kwartaal van kracht. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag opgedragen aan het kabinet. Een motie met deze opdracht van Eppo Bruins (ChristenUnie), mede-ondertekend door CDA, SGP, VVD, PvdA en D66, kreeg voldoende steun.

Eerder deze maand kondigde het kabinet aan dat er extra steun komt voor boeren en tuinders in de TVL-regeling. Bovenop de generieke verhoging van deze regeling komt een aanvullende opslag van 21 procent voor de land- en tuinbouw. Tijdens het debat van afgelopen donderdag stelde Bruins voor om deze regeling ook voor het tweede kwartaal te laten gelden en niet alleen voor het eerste kwartaal. Dat voorstel kreeg dinsdag voldoende steun.


Het idee is dat de niet-vermijdbare kosten in de land- en tuinbouw niet per se samenhangen met de huidige lockdown, maar samenhangen met moeilijk aanpasbare natuurlijke productieprocessen. Veel land- en tuinbouwbedrijven hebben te maken hebben met deze niet-vermijdbare kosten en moeten een forse omzetdaling incasseren. Dat zal ook in het tweede kwartaal nog het geval zal zijn en daarom vindt de Tweede Kamer steun op zijn plaats.


Kalverhouderij niet gesteund

Een poging vanuit de SGP om meer steun voor de kalverhouderij te krijgen, slaagde niet. SGP-Kamerlid Chris Stoffer diende een motie in voor een maatwerkoplossing voor de kalverhouderij. Daarin vraagt de SGP om de TVL drempel van 30 procent omzetverlies te verlagen. Minister Van ’t Wout (EZK) wilde echter geen uitzonderingen op de TVL voor één sector en er was dinsdagmiddag ook geen Kamermeerderheid voor dit voorstel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer