Omgevingswet+moet+nu+per+1+januari+2022+ingaan
Nieuws
© Dirk Hol

Omgevingswet moet nu per 1 januari 2022 ingaan

Het rijk en de koepels van gemeenten, provincies en waterschappen hebben overeenstemming bereikt over de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Met de datum van 1 januari 2022 moet een goede invoering van de wet mogelijk zijn.

Dat meldt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. Begin april werd bekend dat de invoering van de Omgevingswet meer tijd vergde.


Het kabinet gaf als reden dat het benodigde ICT-systeem nog niet gereed was. Ook de grote drukte die decentrale overheden nu ervaren als gevolg van de coronacrisis speelde mee bij het besluit.


In goede banen

Met de Omgevingswet wil het kabinet de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen. Overheden hebben de Omgevingswet nodig om complexe en urgente maatschappelijke opgaven, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie, in goede banen te leiden. Daarnaast acht de overheid een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker stelsel voor het omgevingsrecht ook in het belang van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties.


Oorspronkelijk stond de invoeringsdatum op 1 januari 2021. Het wetsontwerp wordt nu na de zomer aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Als het parlement akkoord is, wordt de datum van januari 2022 definitief vastgesteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  10° / 0°
  10 %
 • Vrijdag
  11° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer