Blok%3A+brexitinzet+was+ambitieuzer
Nieuws
© Dirk Hol

Blok: brexitinzet was ambitieuzer

Het brexitakkoord dat er nu ligt, is volgens minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken 'het hoogst haalbare', hoewel hij niet ontkent dat de inzet van Nederland 'ambitieuzer' was. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Toch zijn de Nederlandse belangen wel 'goed afgedekt', aldus Blok.

Deels door de harde opstelling van het Verenigd Koninkrijk tijdens de onderhandelingen zat er niet meer in dan dit akkoord. Vooral over de visserij werd tot het laatste moment hard onderhandeld met als resultaat dat Nederlandse vissers minder mogen vangen in Britse wateren. Blok snapt dat de visserijsector hierover teleurgesteld is.

Wel is de minister tevreden over verschillende andere punten, zoals het gelijke speelveld op de markt of het Europees fonds ter waarde van 5 miljard euro waar getroffen sectoren een beroep op kunnen doen. Ook vindt hij het positief dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven samenwerken om criminaliteit te bestrijden en ze samen blijven optrekken op het gebied van onderzoek en innovatie.


Maandag wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd met Blok over de brexitdeal waar het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (EU) afgelopen donderdag overeenstemming over bereikten. Voorafgaand worden de Kamerleden die deelnemen aan het debat, bijgepraat over de details van het akkoord tijdens een technische briefing (aanvang 11.30 uur).


Haast geboden

Er is haast geboden voor de Tweede Kamer. Dinsdag moeten alle regeringsleiders van de EU-lidstaten namelijk laten weten of het akkoord namens hen kan worden ondertekend. Blok schreef in een brief aan de Tweede Kamer van zondag het te betreuren dat de overeenstemming tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU pas zo laat werd bereikt. Daardoor is er nu weinig tijd om het goedkeuringsproces voor te bereiden. Op 31 december loopt de overgangsperiode af. Als er voor die tijd geen akkoord is, wordt een no-dealscenario werkelijkheid.

De minister schreef dat de deal die er nu ligt, 'het hoogst haalbare' is, maar dat de inzet in eerste instantie toch echt ambitieuzer was. Wel zijn de Nederlandse belangen 'goed afgedekt', aldus Blok.


Grote horde

Een grote horde bleek uiteindelijk de visserij. Daar werd tot op het laatst moeizaam over onderhandeld. Volgens Blok heeft het Verenigd Koninkrijk zich hierin hard opgesteld. Door de gemaakte afspraken mogen Nederlandse vissers nog maar een kwart minder vissen in Britse wateren dan eerder. Dit leidt tot waarschijnlijk honderden miljoenen euro's schade voor hen. De minister begrijpt de teleurstelling hierover in de vissector.

Donderdag was Blok net als premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel blij met het bereikte akkoord. Ook in het Europees Parlement werd met opluchting gereageerd, hoewel verschillende Europarlementariërs benadrukten dat veel details uit het ruim tweeduizend pagina's tellende document nog niet bekend zijn. Die moeten dus eerst grondig worden bestudeerd, voordat het Europees Parlement overgaat tot goedkeuring, zei onder meer de Nederlandse PvdA-Europarlementariër Kati Piri toen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer