'Oude kaartjes' bij Beter Leven-ei zorgen voor irritatie

Verbaasde reacties op onder meer Twitter over bordjes bij eieren met 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. In de doosjes kunnen mogelijk scharreleieren zitten die aan lagere standaarden voldoen dan eieren met één ster. Volgens Albert Heijn en Jumbo is door verschillende supermarkten het verkeerde schapcommunicatiemateriaal gebruikt.

%27Oude+kaartjes%27+bij+Beter+Leven%2Dei+zorgen+voor+irritatie
© Albert Heijn

Het doet denken aan maart vorig jaar, toen deze informatie ook aan de eierschappen hing. 'Vorig jaar was er sprake van een tijdelijke constructie die mocht duren tot uiterlijk 1 juni', vertelt een woordvoerder van de Dierenbescherming, eigenaar van het Beter Leven-keurmerk. 'De huidige kwestie rond de eierdoosjes is bij ons bekend en in onderzoek. We hebben uiteraard geen toestemming verleend.'

Voor Albert Heijn durft de woordvoerder te garanderen dat de juiste eieren in de juiste doosjes zitten. Bij Jumbo loopt het onderzoek van de stichting Beter Leven Keurmerk (BLK) nog.De Dierenbescherming heeft van Albert Heijn bevestigd gekregen dat het ging om een filiaal in Zeeland dat had nagelaten om de schapkaartjes van vorig jaar uit de winkel te halen. 'Hier is dus geen sprake van scharreleieren in BLK-doosjes. Mochten er meer filialen zijn waar de oude schapkaartjes nog in gebruik zijn, dan zal Albert Heijn daar actie op ondernemen.'


Briefje weggehaald

Dat wordt bevestigd door Albert Heijn zelf. 'Wij zijn zeer verbaasd over het briefje bij het schap', vertelt de Albert Heijn-woordvoerder. 'Wij hebben de winkel hierover gebeld. Het briefje is weggehaald. Dit is momenteel helemaal niet aan de orde. Wij hebben de vraag op orde, hebben al onze eigen merk eieren onder 1 ster Beter Leven-keurmerk in het schap liggen, zoals gewoonlijk, en kunnen de aanhoudend verhoogde vraag aan met de eieren die we nu op het schap hebben staan.'


Ook Jumbo laat weten dat het om de verouderde informatie gaat. 'Er zijn inmiddels voldoende eieren beschikbaar in het Beter Leven 1 ster eierenassortiment, in de juiste verpakking. We vermoeden dat het bij deze foto om een uitzondering gaat, maar we hebben voor de zekerheid alle winkels vanochtend een bericht gestuurd om deze verouderde schapcommunicatie per direct te verwijderen.'


Goede vraag

Door de lockdown is er ook nu een goede vraag naar consumenteneieren. De eiernoteringen laten een stijgende lijn zien. Vorig jaar ontstond er grote commotie onder pluimveehouders over het feit dat scharreleieren als 1 ster Beter Leven-eieren de deur uitgingen. Enerzijds omdat het keurmerk daarmee een 'wassen neus' zou zijn. Volgens LTO/NOP doet dat geen recht aan de inspanningen die pluimveehouders leveren op het gebied van welzijn. Anderzijds ook omdat pluimveehouders het niet konden merken aan de prijzen die zij voor de eieren kregen.

Jacco Wisserhof, voorzitter van de kring leghennenhouders van LTO/NOP, vond het opvallend dat de kaartjes tegelijkertijd in Zeeland en Limburg werden aangetroffen. 'Als consumenten willen controleren of het daadwerkelijk om 1 ster Beter Leven-eieren gaat, kunnen ze dat doen met de eicode-app. Je kunt de code op het ei dus invoeren. De reden dat pluimveehouders hier zo op aanslaan, is dat ze het gevoel aan krapte niet herkennen. Zij krijgen te horen dat er juist voldoende aanbod is en de prijzen niet verder omhoog kunnen. Dat rijmt niet met elkaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  31° / 17°
  0 %
Meer weer