POV%3A+%27Tijd+rijp+voor+Beter+Leven%2Dvarkensnotering%27
Nieuws
© Twan Wiermans

POV: 'Tijd rijp voor Beter Leven-varkensnotering'

Alle Nederlandse slachterijen verlaagden deze week hun notering. En daarmee daalde ook die van Beter Leven. Onterecht, meent voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Zij noemt het de hoogste tijd dat de Beter Leven-varkens een eigen notering krijgen.

Er is al langere tijd ontevredenheid over de notering van de Beter Leven-varkens. Deelnemers vinden het onterecht dat hun prijs een-op-een meebeweegt met de weeknotering. Beter Leven-varkensvlees wordt met name afgezet op de Nederlandse markt. Daar is de consumentenvraag goed, waardoor de afzet richting de retail vlot loopt.

De Agrimatie-cijfers van Wageningen Economic Research van begin oktober bevestigen dat beeld. Daaruit blijkt dat de consumentenprijs voor varkensvlees stabiel is, maar dat de industrie- en af boerderijprijs hard onderuit zijn gegaan. Agrimatie spreekt van een forse marge voor het winkelbedrijf.

StarFarmers-voorzitter Jaap Kreuger van Vion merkt op dat bij de start van het keurmerk, ruim tien jaar geleden, de afspraken zijn gemaakt zoals die er nu liggen. Maar hij vindt net als Janssen dat de tijd rijp is voor een stabielere notering voor Beter Leven-varkens. 'In tijden zoals we die nu kennen, moet een keten juist zijn waarde bewijzen', merkt Janssen op. Kreuger vult aan: 'En de prijs is een wezenlijk onderdeel van het bouwen aan de keten.'


Geen marktpartij

Bert van den Berg van de Dierenbescherming en betrokken bij het Beter Leven Keurmerk erkent het probleem. Maar hij merkt op dat een keurmerk geen marktpartij is die met de retail onderhandelt over de prijs.

'Het Beter Leven Keurmerk telt inmiddels tien grotere en kleinere varkensketens, met elk een eigen dynamiek en elk hun eigen prijsafspraken', licht Van den Berg toe.


Inzicht in prijsvorming

In gesprekken met de retail blijkt het ook lastig om meer inzicht te krijgen in de prijsvorming. De Dierenbescherming vindt het daarom waardevol dat Wageningen Economic Research onderzoek doet naar systemen voor het invoeren van een eerlijke prijs. En dat mededingingsautoriteit ACM is gestart met een onderzoek naar de prijzen van landbouwproducten.

'Wij verwachten veel van de vorming van korte, hechte ketens.' Als goed voorbeeld van hoe het zou kunnen, noemt Van den Berg de groep StarFarmers-varkenshouders die nu ruim een jaar exclusief leveren aan supermarktketen Plus. 'In zo’n hechte keten kennen partijen elkaar beter en zou het makkelijker moeten zijn afspraken te maken over verdere verduurzaming en de prijs die daartegenover moet staan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer