POV: 'Er is geen ideaal systeem voor castratie biggen'

Er is geen ideaal systeem voor de castratie van biggen, zegt voorzitter Linda Janssen van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in een interview met het Duitse vakblad TopAgrar. Zij wil dat het Duitse ketenkwaliteitssysteem QS de in Nederland toegepaste CO2-verdoving erkent als een goedgekeurde methode.

POV%3A+%27Er+is+geen+ideaal+systeem+voor+castratie+biggen%27
© Vidiphoto

Duitse zeugenhouders eisen dat buitenlandse biggen die in Duitsland worden gemest, moeten worden gecastreerd met in Duitsland toegelaten middelen. Duitse zeugenhouders steekt vooral het concurrentievoordeel van bijvoorbeeld Nederlandse zeugenhouders door het gebruik van CO2-verdoving.

Janssen geeft in het interview aan het standpunt van Duitse zeugenhouders te begrijpen. 'Voor veel Nederlandse zeugenhouders is dat niet anders.' Waar het uiteindelijk om draait, zijn eerlijke concurrentievoorwaarden, zegt de POV-voorzitter. 'Ik pleit ervoor dat we elkaars castratiemethoden in elkaars land erkennen en respecteren.'


QS is van plan om verschillende anesthesieprocedures in kaart te brengen. Daar is niets op tegen, zegt Janssen. 'Er zijn verschillende procedures, elk met voor- en nadelen. Er is geen duidelijk ideaal systeem voor biggencastratie.'


Collega's, geen concurrenten

Naar de toekomst zou het volgens de POV-voorzitter een goede zaak zijn wanneer beide landen nauwer gaan samenwerken in het onderzoek en de verdere ontwikkeling van castratiemethoden. 'Ook kunnen wij elkaar ondersteunen bij het vermarkten van verschillend gecastreerde biggen. Wij zijn collega's, geen concurrenten.'

In Nederland wordt jaarlijks 43 procent van de beerbiggen gecastreerd. In 2019 exporteerde Nederland in totaal 6,6 mil miljoen biggen geëxporteerd, waarvan er 4,3 miljoen naar Duitsland werden afgezet. Daaronder een kleine 3 miljoen gecastreerde biggen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer