POV start rechtszaak na aanscherping normen luchtwassers

Vanwege de plotselinge bijstelling van geurrendementen van gecombineerde luchtwassers en een biologische luchtwasser heeft de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) een rechtszaak aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

POV+start+rechtszaak+na+aanscherping+normen+luchtwassers
© Twan Wiermans

De POV vindt dat het ministerie voorbarig en onzorgvuldig te werk is gegaan door de emissiefactoren van deze luchtwassers gelijk te stellen aan die van de enkelvoudige luchtwassers. Varkenshouders met een lopende vergunningaanvraag worden volgens de organisatie onevenredig hard getroffen door de plotselinge bijstelling.

Bij de rechtbank in Zwolle vond deze week een zitting plaats. De POV spreekt in de eigen nieuwsbrief over het debacle van de gecombineerde luchtwassers en stelt dat de aanscherping van de normen grote gevolgen heeft voor de verdere verduurzaming van varkensbedrijven.


Maatwerk voor knelgevallen

De POV pleit voor normen die ervoor zorgen dat geurrendementen goed haalbaar zijn en dat er maatwerkaanpak komt voor knelgevallen. Dit in plaats van de emissiefactoren generiek aanpassen op basis van prematuur onderzoek, schrijft de POV.

In de zomer van 2018 deed de POV een oproep aan bedrijven met lopende aanvragen om zich te melden bij problemen door de verhoogde geuremissiefactoren. Een groot aantal bedrijven heeft hierop gereageerd. Uit deze groep is een geschikte casus geselecteerd en die is nu aan de rechter voorgelegd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer