Dierenarts Lintjeshof: 'Pijnstilling is de moeite waard'

Voor varkenshouders die produceren voor de Duitse markt is het per 1 juli 2019 verplicht om pijnstilling toe te dienen bij het castreren van biggen. In Nederland spreken de IKB-systemen er ook over om dat op te nemen in hun voorwaarden. 'Het is een prik die de moeite waard is', zegt dierenarts Rachel Brouwer-Cummins van Lintjeshof.

Dierenarts+Lintjeshof%3A+%27Pijnstilling+is+de+moeite+waard%27
© Gerard Vrakking

De inzichten rondom pijn bij mens en dier veranderen. Onnodige pijn is uit oogpunt van welzijn ongewenst en daarnaast werkt het remmend op het herstelproces. Het Duitse kwaliteitssysteem QS stelde daarom vorig jaar pijnbestrijding bij castratie verplicht, ook voor uit Nederland afkomstige biggen.

Nederlandse supermarkten verkopen alleen vlees van beren die niet zijn gecastreerd. Dat zou vanaf 2018 ook voor de rest van Europa gelden. Dat is echter niet gehaald. De markt is nog niet rijp voor berenvlees. Slachterijen verhoogden de afgelopen jaren weer de korting op beren en meer varkenshouders pakten het castratiemes weer op.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland is pijnbestrijding in Nederland (nog) niet verplicht. Varkenshouders die de pijnbestrijding echt via het boekje doen, dienen het verdovingsmiddel een half uur voordat ze de big castreren toe. Het kost even tijd voor het middel zijn weg in het lichaam heeft gevonden. In combinatie met het roesje van de castratie, noemt Brouwer-Cummins dat ideaal. 'Bij volledige pijnbestrijding herstelt een big gewoon sneller.'

Een big herstelt gewoon sneller bij volledige pijnbestrijding

Rachel Brouwer-Cummins, dierenarts van Lintjeshof

Twee middelen voor napijnbestrijding

In Nederland zijn voor napijnbestrijding twee middelen beschikbaar: Melovem 5 en Novem 5. De meeste varkenshouders zijn bekend met deze middelen omdat ze ook beschikbaar zijn voor zeugen en vleesvarkens, maar dan in hogere concentraties. Voor biggen zijn ze beschikbaar in lagere concentraties. Het gebruik van het juiste flesje vindt Brouwer-Cummins een aandachtspunt.

'Jammer dat er geen geregistreerd product is dat bijvoorbeeld tegelijk met de ijzerinjectie kan worden gegeven, of nog beter: een middel dat je oraal kunt toedienen', vervolgt de dierenarts van Lintjeshof. Als voorbeeld noemt ze pracetam (paracetamol). Farmaceutische bedrijven roept zij op om toch vooral door te gaan met onderzoek naar alternatieven voor de nu geregistreerde middelen.


Praktisch lastig uitvoerbaar

Uit oogpunt van dierenwelzijn noemt Brouwer-Cummins het bestrijden van napijn een goede zaak. 'Een prik die de moeite waard is, maar die voor de varkenshouder lastig is om uit te voeren.' Dat varkenshouders niet staan te springen om deze extra handeling, snapt ze volledig. 'Maar ik raad te allen tijde aan napijnbestrijding in te zetten.'


Brouwer-Cummins kent ondernemers die de spuit met Melovem 5 of Novem 5 geven, tegelijk met de biggenbehandelingen. Dat scheelt een handeling en tijd. Napijnbestrijding kost aan middel ruwweg 2 cent per big. Helemaal niet meer castreren is volgens Brouwer-Cummins het meest ideaal.

Maar als het dan toch moet, dan graag zo diervriendelijk mogelijk, zegt de dierenarts. 'In dat geval zou het mooi zijn als de varkenshouder de extra tijd die het vraagt en de injectie ook krijgt betaald.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer