POV+slaat+niet%2Dleden+aan+voor+onderzoek+en+innovatie
Nieuws
© Twan Wiermans

POV slaat niet-leden aan voor onderzoek en innovatie

Varkenshouders die geen lid zijn van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) of LTO en zich nog niet hebben geregistreerd voor de algemeenverbindendverklaring (AVV), hebben een tweede brief ontvangen met het verzoek dit alsnog te doen. Ook niet-leden moeten verplicht bijdragen aan de onderzoeks- en innovatieagenda van de POV. Anders ontvangen ze een aanslag van 500 euro.

Eind mei verleende het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de AVV voor de onderzoeks- en innovatieagenda van de POV. Het principe van een AVV is dat iedere varkenshouder in Nederland, lid of geen lid van de POV, zich moet houden aan dat wat verbindend is verklaard.

In dit geval onderzoek en innovatie. De kosten daarvan worden nu alleen opgebracht door leden van de POV en geïnd via de contributie. De aanvraag liep al sinds 2018. Voor onderzoek en innovatie wordt 64 cent per varkens-nge in rekening gebracht. Niet POV-leden die zich niet registreren, ontvangen een heffing van 500 euro.


Dicht bij de praktijk

POV-voorzitter Linda Janssen beaamt dat 500 euro veel geld is, maar merkt ook op dat dat hoger is dan een gemiddeld varkenshouderijbedrijf betaalt. 'Ik begrijp goed dat het rauw op het dak valt van niet-leden. Maar we doen echt geen onderzoek dat niets toevoegt. Het gaat om onderzoek dicht bij de praktijk waar de hele varkenshouderij baat bij heeft.'


Als voorbeelden noemt Janssen onderzoek naar bigvitaliteit en het blootstellingsonderzoek. De POV had ook graag een AVV gehad voor sector-pr en marketing, maar dat staat de Nederlandse wetgeving niet toe, merkt de POV-voorzitter op.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer