Groene+eisen+aan+financiering+breedgedragen
Nieuws
© Tony Tati

Groene eisen aan financiering breedgedragen

Een groep van 26 internationale banken, verzekeraars en beleggers wil groene eisen gaan stellen aan nieuwe financieringen. Het initiatief komt aan de vooravond van een VN-top over biodiversiteit.

Onder de 26 financiële instellingen – uit tien landen – die de oproep hebben ondertekend, zitten elf Nederlandse partijen. Zo behoren Rabobank, Nationale Nederlanden, Aegon, Triodos Bank, ASN Bank en de Volksbank tot de ondertekenaars.

De partijen erkennen dat de biodiversiteit op de aarde het fundament is van menselijke veerkracht en vooruitgang en dat deze steeds meer onder druk staat. Als financiële instellingen benadrukken ze de noodzaak om de biodiversiteit te beschermen en het natuurverlies in dit decennium terug te draaien.


De financiers willen bedrijven die met hun activiteit de biodiversiteit en ecosystemen schaden, bewegen dat niet te langer te doen door extra voorwaarden op te leggen. De oproep 'Finance for Biodiversity' is behakve aan collega-financiers ook gericht aan regeringsleiders. De bedrijven willen dat de financiële sector gezamenlijk een positieve bijdrage gaat leveren aan het herstel van de biodiversiteit.

We staan op het punt dat we niet moeten praten over het verminderen van de schade aan de biodiversiteit, maar over herstel

Peter Blom, CEO Triodos Bank

Grootste uitdaging

Volgens CEO Peter Blom van Triodos Bank is het verlies aan biodiversiteit een van de grootste uitdagingen voor het bestaan van leven op aarde. 'We staan op het punt dat we niet moeten praten over het verminderen van de schade aan de biodiversiteit, maar over herstel. Dat is precies wat Triodos Bank wil doen met haar leningen en beleggingen en daarom hebben we de belofte ondertekend.'

De koerswijziging van de financiële sector komt mede voort uit eigen belang. Alleen Nederlandse financiers hebben al 500 miljard euro uitstaan bij bedrijven die afhankelijk zijn van een goed functionerende biodiversiteit. Als bestuivende insecten zouden uitsterven zullen niet alleen boeren en tuinders de gevolgen ondervinden, maar ook de verwerkende industrie en andere afnemers.

Daarnaast keert de publieke opinie zich steeds vaker tegen niet-duurzame activiteiten van banken en verzekeraars. Afgelopen zomer maakt de website Eerlijkegeldwijzer.nl bekend dat Nederlandse banken tussen 2015 en 2020 ruim 10,2 miljard euro leenden aan 59 bedrijven die betrokken zijn bij de ontbossing van het Amazonegebied. De bedrijven gebruiken die vrijgekomen grond voor de teelt van soja en de vleesveehouderij.


Biodiversiteits-top VN

De oproep van de banken en verzekeraars is wereldkundig gemaakt tijdens het Nature for Life Hub, een online event over duurzaam ondernemen dat wordt gehouden in aanloop naar de VN-top aanstaande woensdag over biodiversiteit.

Deze week maakte Rabobank Nederland bekend dat vergroening een voorwaarde wordt bij financiering van boeren of tuinders. In de Visie Land- en Tuinbouw 2030 stelt de bank dat het stimuleren van verduurzaming als een integraal onderdeel ziet van het financieringsbeleid.
Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer