NMV+kritisch+over+biodiversiteitsmonitor
Nieuws
© Fotografie Twan Wiermans

NMV kritisch over biodiversiteitsmonitor

Inspanningen van melkveehouders op het gebied van biodiversiteit moeten worden gecompenseerd en gewaardeerd. Dat stelt de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) die aangeeft niet zomaar in te stemmen met de invoering van de biodiversiteitsmonitor.

De biodiversiteitsmonitor wordt ontwikkeld door ZuivelNL (NZO, LTO en NMV) samen met Rabobank en het Wereld Natuur Fonds. Doel is om inzicht te geven in de impact van individuele melkveebedrijven op de biodiversiteit, dichtbij en verder weg.

De monitor biedt veehouders aanknopingspunten om waar nodig te kunnen bijsturen en bestaat uit een zevental kritische prestatie indicatoren. Die kpi's brengen de impact van individuele melkveebedrijven op de omgeving in kaart.


Stikstofbodemoverschot

Het gaat om de kpi's: percentage blijvend grasland, percentage eiwit van eigen bedrijf, stikstofbodemoverschot, ammoniakemissie, uitstoot van broeikasgassen, percentage kruidenrijk grasland, natuur en landschap.


Gegevens van de eerste vijf kritische prestatie indicatoren komen uit de Kringloopwijzer, over het vormgeven van de laatste twee wordt gesproken met BoerenNatuur. Laatstgenoemde organisatie zou deze gegevens kunnen genereren. Dat doet zij immers ook nu al via de aangesloten collectieven voor zo'n zesduizend melkveehouders.


Kostbare opgave

NMV stelt dat het registreren en monitoren van de gegevens een kostbare en omvangrijke opgave is. 'Daar komt nog bij dat BoerenNatuur verplicht advies wil toevoegen ter versterking van de biodiversiteit', aldus de vakbond die denkt dat ook zuivelondernemingen extra eisen gaan stellen.

'Vrijwel alle kosten voor adviezen, de monitor en maatlat komen op het bordje van de melkveehouder. Onacceptabel voor de NMV, mede omdat we geen enkele inspraak hebben omtrent de ambities en hoogte van de maatlat en al helemaal niet in de kostensamenstelling en nacalculatie', aldus de organisatie die zich afvraagt of BoerenNatuur wel de juiste partij is voor deze samenwerking.


Verdienmodel

Ook de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland stelt dat biodiversiteit een verdienmodel moet kunnen worden voor melkveehouders die dat willen en kunnen. 'Daar werken we binnen de Duurzame Zuivelketen hard aan. Maar we staan nog maar aan het begin van dit proces', aldus vakgroeplid Inge van Schie. 'Er moet eerst nog een verdiepingsslag gemaakt worden om tot een goed verdienmodel te komen.'


Klik voor complete NMV-persbericht op onderstaande pdf
Downloads
Persbericht NMV

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer