Burgers+verdeeld+over+broeikasgasreductie+en+biodiversiteitsverlies
Nieuws
© DIRK HOL

Burgers verdeeld over broeikasgasreductie en biodiversiteitsverlies

Nederlanders denken verdeeld over de vraag of de politiek meer moet doen tegen de uitstoot van broeikasgassen of biodiversiteitsverlies. 40 procent stelt dat de overheid nu al genoeg doet op beide thema's die met name de landbouw raken. Eenzelfde groep wil meer actie uit Den Haag.

De publieke weging van de strijd tegen broeikasgassen en biodiversiteitsverlies zijn twee belangrijke thema's in het nieuwe rapport Balans van de Leefomgeving van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Uit het rapport blijkt dat 40 procent van de burgers vindt dat de politiek nu al genoeg doet, ook al dreigen de klimaatdoelen van Parijs niet te worden gehaald met het huidige beleid. Een net zo grote groep wil meer overheidsinzet. De overige 20 procent weet het niet of vindt juist dat de overheid wat mínder moet doen.


Duurzaam voedsel duur

Een vrij grote groep burgers vindt wel dat er te weinig aandacht is voor de kosten van de verduurzamingsoperatie waar Nederland aan is begonnen. 40 procent van de bevolking stelt dat de kosten van het klimaatbeleid te weinig worden belicht.

Een derde deel van de burgers heeft moeite met de betaalbaarheid van duurzaam geproduceerd voedsel. De prijzen hiervan zijn gemiddeld vaak hoger dan van gangbaar. Ook maakt de helft zich zorgen over het duurder worden van energie.


Landbouw milieuvriendelijker

Wat het overgrote deel van de Nederlanders gemeen heeft, zijn de zorgen over klimaatverandering: 85 procent van de bevolking maakt zich hier in meer of mindere mate zorgen over. Ook wil eenzelfde aantal burgers dat de natuur goed wordt beschermd en vindt 70 procent dat de landbouw milieuvriendelijker moet worden.

60 procent stelt zelf wel 'anders' te willen gaan leven voor een beter milieu. Maar, constateert het PBL, toch wil het de overheid maar niet lukken om burgers voldoende te betrekken bij het verbeteren van de leefomgeving.


Massa doet (te) weinig

'De overheid blijft aan zet, maar de beleidsambities kunnen alleen slagen als ze daarbij ook de aansluiting bij de burger weet te vinden', schrijft het PBL.

Dit laatste lukt slechts deels. Alleen een kleine minderheid van 'voorlopers' blijkt actief in het verduurzamen van Nederland, alle overheidsinzet op dit vlak in de afgelopen decennia ten spijt.

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer