Schouten komt met bomenregeling voor boeren

Update - Boeren kunnen straks een vergoeding krijgen voor de aanplant van bomen op hun grond. Als het aan GL en SP ligt blijft de agrarische bestemming van de grond daarbij behouden.

Schouten+komt+met+bomenregeling+voor+boeren
© DIRK HOL

Landbouwminister Carola Schouten werkt in haar Bossenstrategie, die na de zomer wordt verwacht, aan een regeling waarbij boeren een vergoeding krijgen voor de aanplant van landschapselementen. Dat maakte de bewindsvrouw dinsdag bekend tijdens een overleg met de Tweede Kamer over een Initiatiefnota van GroenLinks en SP voor een Nationaal Bomenplan.

In die nota pleiten de SP en GL voor de aanplant van 17 miljoen bomen – één voor elke Nederlander – tot 2040. Schouten heeft voor haar eigen Bossenstrategie de ambitie om in de komende tien jaar 6,2 miljoen bomen aan te planten.


Langetermijnfinanciering

De minister stelt dat voor het stimuleren van landschapselementen op landbouwgrond een duurzame en langetermijnfinanciering noodzakelijk is. Dit moet nog verder worden uitgebwerkt en is afhankelijk van de stimuleringsregelingen die daarvoor in het nieuwe Europese landbouwbudget worden opgenomen. De Nederlandse regeling moet eind dit jaar worden opengesteld. Daarmee loopt het kabinet voor op Europees beleid.

Belangrijk voor boeren is dat bij de aanplant van bomen de agrarische bestemming behouden blijft. SP en GroenLinks hebben dit ook opgenomen in hun voorstel. Beide partijen pleiten daarin ook voor de herinvoering van de bossenregeling. Hieruit kregen boeren tot 2013 een vergoeding voor de aanplant van bomen. ‘Het moet voor boeren aantrekkelijk zijn om bomen te planten en geen kostenpost. Het moet minimaal hetzelfde opbrengen als productiegrond’, zegt Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks).


Tijdens het notaoverleg ontstond er discussie over hoeveel oppervlakte er nodig is voor beide bomenplannen. In de Initiatiefnota van SP en GroenLinks wordt uitgegaan van 100.000 hectare. Schouten gaat er in haar Bossenstrategie van uit dat haar 6,2 miljoen bomen op 37.000 hectare passen. Gemiddeld is dat zo’n 170 bomen per hectare, afhankelijk van het soort bomen en de onderlinge variatie.


Natuurinclusief bouwen

Al deze bomen hoeven niet op landbouw te komen. Er wordt op aandringen van CDA en VVD ook gekeken naar het natuurinclusief bouwen, waarbij natuur wordt verweven met woningbouw. Schouten is daarnaast in overleg met gemeentes om in verstedelijkt gebied meer ruimte te creëren voor bomen.

Heet hangijzer in de Tweede Kamer is het kappen van bomen ten gunste van biomassacentrales. Daar mogen de nieuw te planten bomen niet voor gaan dienen, meent een brede meerderheid. De aanplant moet zijn gericht op het versterken van de biodiversiteit, natuurherstel, de opname van koolstof en het terugdringen van het stikstofprobleem en de verdroging.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer