Schouten lanceert ambitieus bossenplan

In Nederland moet er de komende tien jaar 37.000 hectare bos worden aangeplant. Deze ambitieuze doelstelling is volgens minister Carola Schouten van LNV nodig voor herstel van de biodiversiteit en om de doelen uit het Klimaatakkoord te halen.

Schouten+lanceert+ambitieus+bossenplan
© Dirk Hol

Schouten heeft haar bosstrategie naar de Tweede Kamer gestuurd. Het plan betekent een uitbreiding van 10 procent van het huidige bosoppervlak. Voor een uitwerking van de plannen voert de minister overleg met de provincies. Deze zomer moet er een plan van aanpak liggen.

De nieuwe aanplant van bomen kan volgens de landbouwminister plaatsvinden in bestaande natuurgebieden, maar ook daarbuiten. Zij ziet ook mogelijkheden bij het combineren van bosaanplant met (kringloop)landbouw en woningbouw, en met projecten op het gebied van energieopwekking en klimaatadaptatie. Volgens de bewindsvrouw kunnen deze programma's elkaar wederzijds versterken en versnellen.


'De bosstrategie is alleen succesvol als deze ook breed wordt gesteund door betrokken partijen en herkenbaar is voor mensen die zich op een of andere wijze verbonden voelen met bos. We kunnen en willen als Rijk en provincies de ambities niet waarmaken zonder samenwerking met andere overheden en andere partijen. We nodigen betrokken partijen daarom uit om actief mee te denken en een bijdrage te leveren', schrijft Schouten aan de Tweede Kamer.

Nederland telt 370.000 hectare bos. Dat is ongeveer 10 procent van het totale landoppervlak. Vergeleken met andere Europese landen is Nederland geen bosrijk land. Het ministerie ziet dat er ook nieuwe ruimteclaims te verwachten zijn, zoals voor de woningbouw, waterveiligheid en energietransitie.

Andere functies

'Nieuw bosareaal zal dus altijd moeten worden afgewogen met andere functies en verschillende natuurdoelen. Onze natuur is ook gebaat bij open landschappen. Bosuitbreiding is noodzakelijk om de klimaatdoelen te realiseren en draagt bij aan verhoging van de biodiversiteit en een gezondere leefomgeving', zo staat in het bomenplan.

Een uitbreiding naar 407.000 hectare bos is volgens het ministerie nodig voor de biodiversiteit en het vastleggen van koolstof, zoals afgesproken in het Klimaatakkoord. Voor de biodiversiteit is uitbreiding van bepaalde bostypen nodig, zoals rivier- en beekbegeleidende bossen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer