SP: 'Niemand procedeert als er bomen worden geplant'

Naast de bossenstrategie van landbouwminister Carola Schouten, speelt er nog een ander bomenplan. Kamerleden Frank Futselaar (SP) en Laura Bromet (GroenLinks) hebben een initiatiefnota geschreven om op 100.000 hectare bomen te planten. Dit plan wordt verder uitgewerkt en in maart besproken in de Tweede Kamer.

SP%3A+%27Niemand+procedeert+als+er+bomen+worden+geplant%27
© DIRK HOL

Is uw initiatiefvoorstel nog nodig nu de minister 37.000 hectare bomen wil planten?
'Daarmee wordt 37 procent van ons plan uitgevoerd. Het bijt elkaar niet, maar het plan van de minister kan een stuk ambitieuzer. Met 37 procent ben ik niet tevreden.'

Als we een deel van de klimaatdoelstelling met nieuwe bomen bereiken, hoeven we minder andere maatregelen te nemen

Frank Futselaar, Tweede Kamerlid namens SP

Waarom noemt u het planten van bomen een grote kans?

'Veel klimaatmaatregelen stuiten op weerstand, maar bomen zijn populair. Niemand gaat procederen als er bomen worden geplant. En als we een deel van de klimaatdoelstelling met nieuwe bomen kunnen bereiken, hoeven we minder andere maatregelen te nemen. Denk aan de veenweidegebieden die dan niet onder water worden gezet.'

Komen die nieuwe bomen op landbouwgrond?

'Dat hoeft niet. Ik denk dat er veel geschikte plekken zijn die nauwelijks worden gebruikt. Rijkswaterstaat heeft langs wegen stroken grond in beheer waar ze niet zoveel mee kunnen. Als je die optelt, kun je al veel bomen kwijt. Soms zul je wat landbouwgrond moeten bijkopen. En in steden is ook ruimte. Gemeenten zaaien uit kostenoverwegingen vaak gras in, maar ze kunnen ook kiezen voor bomen.

'We willen ook de natuur rondom Natura 2000-gebieden versterken door er bomen te planten. Het wordt daar lastig om dat niet op landbouwgrond te doen, omdat die gebieden bijna altijd al in het buitengebied liggen. En daar worden ook geen huizen of bedrijven gebouwd.'


Biedt uw bomenplan een verdienmodel voor agrarisch ondernemers, bijvoorbeeld in de vorm van natuurbeheer?

'Ja, we hebben daar in het verleden ook regelingen voor gehad. Ik ben er niet tegen om daarvoor subsidies in te stellen. Zeker bij minder vruchtbare grond biedt natuurbeheer nieuwe verdienmogelijkheden.

'Een productiebos is ook een optie, maar dan moet de bouwsector ook een omslag maken en dat hout gebruiken. Dat ligt wat moeilijker.'

Moet er landelijke regie komen op ruimtelijke ordening?

'Ja. Ik denk dat we niet anders kunnen. Nederland begint vast te lopen door allerlei zaken die langs elkaar heenlopen: de stikstofcrisis, de woningbouwopgave, de energietransitie. De overheid moet scherpe keuzes maken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer