Agroloket geopend voor Groningse boer

Een derde deel van de 1.500 boerenbedrijven in Groningen zal de komende jaren geïnspecteerd worden om te kijken of versterking noodzakelijk is. Tot deze schatting komt kwartiermaker van het agroloket Peter Hellinga. Het agroloket werd onlangs geopend om tot een betere schade- en versterkingsafwikkeling te komen voor boeren en tuinders.

Agroloket+geopend+voor+Groningse+boer
© Anjo de Haan

Het agroloket was een van de aanbevelingen van de agrotafel, de overlegtafel voor de landbouw rond de afwikkeling van mijnbouwschades in Groningen. LTO Noord pleitte hier al langer voor, en in juli beloofde landbouwminister Carola Schouten tijdens een bezoek aan een akkerbouwbedrijf in Uithuizermeeden dat het loket er zou komen.


Het agroloket is onderdeel van het contactcentrum van Nationaal Coördinator Groningen, de uitvoeringsorganisatie voor het onderzoeken en versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied.

Met het agroloket wordt het voor de boer gemakkelijker een overzicht te krijgen, stelt Hellinga. 'Hij kan het geheel overzien. Niet alleen als het gaat om de constructie van een gebouw, maar ook op financieel vlak. En hij hoeft niet meer langs alle loketten, die waren niet goed op elkaar afgestemd.'

Vragen over versterking

Vooralsnog zal het agroloket zich vooral focussen op vragen over versterking. De bedoeling is dat het loket binnenkort ook vragen over schade door mijnbouwactiviteiten behandelt. Hiervoor is de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk. NCG en TCMG ondertekenden in september een samenwerkingsconvenant om de schadeafhandeling en versterking steeds meer gezamenlijk op te pakken.

Dat het lang duurde voordat het agroloket er kwam, weerspreekt Hellinga. 'Ik vind dat we het loket op heel korte termijn hebben ingericht. De agrarische sector is niet de enige sector in het mijnbouwgebied. Het is een voordeel dat de sector is georganiseerd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het mkb. Er ontstaat over en weer meer begrip.'

De mijnbouwproblematiek in de agrarische sector is complex, stelt de kwartiermaker. 'Het gaat niet alleen om de bewoners en woningen, maar ook om ondernemers en stallen. Daarnaast heeft de landbouw nog eigen opgaven, zoals circulaire kringloop en de aanpak van stikstof. En dat doet zich allemaal voor in het buitengebied, met zijn ruimtelijke kwaliteiten. Daar verwacht de maatschappij ook wat van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer