Panel adviseert over mijnbouwschade mestkelders

Een panel van specialistische deskundigen gaat adviseren hoe de schade aan mestkelders van boeren in de mijnbouwgebieden Groningen en Norg moet worden beoordeeld. Dat meldt de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG).

Panel+adviseert+over+mijnbouwschade+mestkelders
© Geert Job Sevink

Voorzitter van het adviespanel is Niels Koeman, staatsraad in de Afdeling advisering van de Raad van State. Daarnaast bestaat het panel uit een geoloog, een taxateur en een rentmeester en bouwkundigen van de TU Delft. TCMG wil hiermee tot een pragmatische en rechtmatige werkwijze komen voor mestkelders.

In 2015 kwam de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) al met een mestkelderprotocol. Dit gebeurde naar aanleiding van een enquête onder boeren door LTO Noord.

Verbetering

TCMG vindt dat dit protocol voor verbetering vatbaar is. Het protocol gaat niet specifiek in op de wijze waarop mogelijke schade aan betonnen mestkelders wordt beoordeeld en biedt geen duidelijkheid over het toepassen van het wettelijke bewijsvermoeden, stelt de commissie.

Ook LTO Noord gaf eerder al in een brief richting TCMG aan dat actualisatie van het protocol noodzakelijk is omdat onder andere meer kennis is opgedaan over de gedragingen van de Groningse ondergrond als gevolg van aardbevingen en de effecten hiervan op de ondergrondse bouwwerken.


Vragen

Vragen die het adviespanel gaat beantwoorden, zijn onder andere hoe eventuele scheuren op praktische wijze kunnen worden opgespoord en hoe ze de kans beoordelen dat een mestkelder schade oploopt als gevolg van trillingen door mijnbouwactiviteiten en daardoor lekkage vertoont. Het panel gaat bovendien adviseren over schadevergoedingen.

Het adviespanel is gevraagd voor 1 juli het advies op te leveren. Als er een mestkelder wordt aangetroffen bij een schadeopname, wordt een schademelding wat de mestkelder betreft later afgehandeld. Zo kan in ieder geval al voor een deel van de schade op het bedrijf de procedure worden voortgezet.

Onafhankelijk

Sinds begin 2018 behandelt de TCMG schademeldingen in het mijnbouwgebied. De commissie is onafhankelijk van de NAM. In totaal zijn er bij de TCMG nu ruim 800 schademeldingen van agrarische bedrijven binnengekomen op zo'n 700 adressen. Voor de schade op ruim 160 adressen is een besluit genomen.

Bestuurder Lammert Westerhuis van LTO Noord regio Noord vindt het instellen van een adviescommissie een goede eerste stap. 'We houden de vinger aan de pols. Schade aan mestkelders is een heet hangijzer. Veel ondernemers hebben lekkende mestkelders. Er is nog geen goede oplossing voor.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer