Tweede+Kamer+voor+versnelde+aanpak+bevingsschade+boer
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Tweede Kamer voor versnelde aanpak bevingsschade boer

De Tweede Kamer vraagt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de aanbevelingen van de agrarische sector, om onder andere versneld tot schadeherstel van agrarische bedrijven te komen in het gaswinningsgebied, zoveel mogelijk over te nemen.

De Kamer stemde dinsdag voor de motie die Kamerleden Chris Stoffer (SGP) en Henk Nijboer (PvdA) hadden ingediend. LTO Noord-bestuurder Alma den Hertog vindt het aannemen van de motie een opdracht aan Wiebes om in gesprek met de Agrarische Tafel te gaan. 'Dat de motie zo breed gedragen wordt, is een heel goede ondersteuning voor de sector.'


Onder leiding van oud-gedeputeerde en -burgemeester Rein Munniksma werden er december vorig jaar door diverse betrokken partijen aanbevelingen voor onder meer een agroloket en een agroteam, een opkoopfonds en asbestsubsidie opgesteld. Naast LTO Noord zaten de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Groninger Agrarische Jongeren Kontakt, Groninger Bodembeweging en Groninger Gasberaad aan tafel.

Brief

Wiebes gaf vorige week in een brief aan de Tweede Kamer aan de aanbevelingen van de agrotafel samen met de ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Infrastructuur en Waterstaat, provincie Groningen en gemeenten te bestuderen. Daarna wil hij het met de Agrarische Tafel bespreken.


De motie over het oprichten van een agroloket van Carla Dik Faber (ChristenUnie) werd aangehouden. Wiebes wil eerst de aanbevelingen van de Agrarische Tafel lezen. Een van de aanbevelingen van de Agrarische Tafel is een agroloket.

Weer

 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  40 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer