NAM legt geld bij voor herstel oude bevingsschades

Groningers die te weinig geld hebben ontvangen voor herstel van oude aardbevingsschades, krijgen het verschil alsnog als ze een factuur kunnen tonen. Dat maakte commissaris van de Koning René Paas deze week bekend in Provinciale Staten.

NAM+legt+geld+bij+voor+herstel+oude+bevingsschades
© Huisman Media

Het gaat om twee derde van de ruim zesduizend oude schadegevallen van voor maart 2017. 'Ik heb hier bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op aangedrongen en overlegd met minister Eric Wiebes van Economische Zaken. De NAM is bereid om dat te doen', meldde de commissaris van de Koning.


'De minister beschouwt dit als onderdeel van zijn toezichthoudende taak', antwoordde Paas woensdag op vragen van de SP. Samen met Wiebes moest hij erop toezien dat de schades ruimhartig werden vergoed.

Onderzoek

De SP had om een interpellatiedebat met de commissaris van de Koning gevraagd. Aanleiding hiervoor is dat uit het onderzoek, dat de Tweede Kamer liet uitvoeren, blijkt dat twee derde van de mensen het aanbod van de NAM onvoldoende vindt om de schade te herstellen.

Volgens de SP hebben veel mensen het voorstel op negatieve gronden geaccepteerd. Zo wilden mensen het afsluiten, het aanbod was 'beter iets dan niets' en mensen gingen akkoord, omdat ze vreesden dat het misschien lang zou duren. De fractie vroeg Paas of het aanbod wel 'ruimhartig' was geweest. Dat is volgens hem niet het geval.

'Is het dan een ruimhartig aanbod? Ik denk het niet', zei de provinciebestuurder. De reden hiervoor is gissen volgens hem. 'Heeft de NAM te weinig rekening gehouden met de drukte op de bouwmarkt? Ik weet het niet.' Volgens de NAM vallen 'enkele tientallen' boerenschades onder de ruim zesduizend oude schades. Paas gaf aan dat voor de oude schades een apart loket komt, vermoedelijk bij de provincie.

Nieuwe schadegevallen

Voor nieuwe schadegevallen, die niet meer worden afgehandeld door de NAM, wordt binnenkort het agroloket geopend. Hier kunnen boeren hun schades melden. Het is een samenwerking tussen onder meer gemeenten, provincie, Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen en Nationaal Coördinator Groningen. Op dit moment wordt ervaring opgedaan via pilots.


'We kijken tijdens de inspecties voor versterking waar de problemen zitten en ook de samenwerking tussen de organisaties wordt getest. Het blijkt bovendien dat toch nog veel boeren de schade niet hebben gemeld, omdat ze meldingsmoe zijn', stelt Martijn Spoolder die namens LTO Noord betrokken is bij het agroloket. Spoolder vermoedt dat er enkele honderden nieuwe boerenschades moeten worden afgehandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer