Brede steun voor boeren in bevingsgebied

Honderden boeren in het mijnbouwgebied van Groningen krijgen niet alleen ondersteuning in schadeherstel en versterking, maar ook in het verduurzamen of moderniseren van hun bedrijf. Dat stelt voorzitter Henk Jan Bolding van de agrotafel, het overlegorgaan van landbouwpartijen in het aardbevingsgebied.

Brede+steun+voor+boeren+in+bevingsgebied
© Anjo de Haan

De agrotafel, een overlegorgaan van landbouwpartijen in het mijnbouwgebied, buigt zich volgende maand over het sectorprogramma landbouw. Bij het programma zijn onder andere het ministerie van Landbouw, Binnenlandse Zaken, NCG, Instituut Mijnbouwschade, gemeenten en boerenorganisaties betrokken.

Het moet boeren niet alleen zekerheid geven over schadeherstel en versterking van de bedrijven, maar gaat ze ook ondersteunen in het duurzamer maken van hun bedrijf door bijvoorbeeld het verwijderen van asbest. Voor scholen en verzorgingshuizen bestaat al zo'n programma.

Boeren ontzorgen

'We willen met het programma de boer ontzorgen. En voldoende perspectief bieden. Het is heel triest dat de boeren in het aardbevingsgebied de afgelopen jaren niets hebben kunnen besluiten, omdat ze onzeker waren', stelt burgemeester Bolding van gemeente het Hogeland.

Hoeveel geld hiervoor beschikbaar komt, wil Bolding niet zeggen. Wel is duidelijk dat het geld vooral uit het Nationaal Programma Groningen moet komen. Het rijk stelde twee jaar geleden 1,15 miljard euro beschikbaar voor versterking van de economie in Groningen. LTO Noord regio Noord heeft eind 2018 175 miljoen euro uit deze pot voor de sector gevraagd. Dat is zo'n 15 procent van het totaalbedrag.


Het sectorprogramma moet geen doekje voor het bloeden worden, waarschuwt regiobestuurder van LTO Noord Lammert Westerhuis. 'Het moet een impuls geven aan de sector. Dit moet over twintig jaar nog zichtbaar zijn. Dus geen projectje, dat is zonde van het geld.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer