Boer krijgt ruimte voor sloop karakteristieke schuur

Boeren in de voormalige gemeente Bedum mogen hun karakteristieke schuren slopen. Voorwaarde is wel dat ze aantonen dat de schuur niet meer voor landbouwkundig gebruik kan dienen. Dat bepaalde de Raad van State maandag.

Boer+krijgt+ruimte+voor+sloop+karakteristieke+schuur
© Anjo de Haan

Het provinciebestuur van Groningen was naar de rechter gestapt, omdat fusiegemeente Hogeland volgens de provincie te soepel omgaat met het sloopbeleid van karakteristieke schuren in de voormalige gemeente Bedum. De provincie vindt dat er eerst naar alternatief gebruik als een bed and breakfast moet worden gekeken om de historische panden te behouden.


De voormalige gemeente Bedum telt elf agrarische bedrijven met karakteristieke gebouwen. Melkveehouder Klaas Staal uit Bedum heeft een karakteristiek pand uit 1912. Hij is blij met de afspraak met de hoogste bestuursrechter. 'Het geeft boeren een stuk vrijheid. We hoeven bijvoorbeeld niet na te denken over alternatieven als een caravanstalling in een schuur die we eigenlijk willen slopen. Ik hoop dat door deze uitspraak straks ook boeren in de voormalige gemeente Winsum hun oude schuren makkelijker kunnen slopen.'

Zitting

Ook melkveehouder Nico Bree uit Bedum is tevreden.. Hij was maandag samen met een collega aanwezig bij de zitting. 'Wij hebben twee karakteristieke schuren die we gebruiken voor machine- en graanopslag. De oudste schuur stamt uit 1835. Die is bijna tweehonderd jaar oud. Op den duur zakt de schuur in elkaar. Je kunt wel zuinig zijn op karakteristieke gebouwen, maar op den duur zijn ze gewoon op.'

Boeren in de voormalige gemeente Eemsmond komen al makkelijker aan een sloopvergunning voor hun karakteristieke schuur. Daar heeft LTO Noord zich enkele jaren terug hard voor gemaakt. De voormalige gemeente Eemsmond telt 157 karakteristieke schuren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer