'Herstel aardbevingsschade nog hele klus'

Boeren reageren terughoudend op het terugdraaien van de gaswinning in Groningen. Naar verwachting zal de gaswinning media 2022 op nul uitkomen, stelde minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat dinsdag in een brief naar de Tweede Kamer. Dat is eerder dan aanvankelijk werd gedacht.

%27Herstel+aardbevingsschade+nog+hele+klus%27
© Tienke Wouda

Regiobestuurder Alma den Hertog van LTO Noord regio Noord is niet in een hoerastemming, laat ze desgevraagd weten. 'Het probleem is nog niet opgelost. Hoewel het een groot besluit is, wordt de afhandeling van de schades en de versterking van woningen en agrarische gebouwen nog een hele klus. We kunnen pas achteraf concluderen of het een goed besluit is geweest voor Groningen en de economie van Nederland.'

Ook melkveehouder Koen van Rooijen uit Overschild is voorzichtig. 'Ik ben blij dat ze de gaswinning willen reduceren. Maar dit kan ook een signaal zijn dat de overheid de versterkingsoperaties en de schadeafhandeling wil afbouwen. Dat mag niet gebeuren. Er liggen nog duizend schades van boeren. Deze zijn enorm. Het afhandelen gebeurt niet of nauwelijks. Het wordt gerekt en gerekt. En de versterkingsoperatie komt niet op gang. Het kost veel geld en ze weten gewoon niet hoe ze het moeten oplossen.'

Lekke mestkelders

Van Rooijen investeerde drie jaar geleden in een aardbevingsbestendiger ligboxenstal. De betonnen mestkelders zijn alweer lek. 'We zoeken uit hoe dat kan en hoe we dit kunnen oplossen. Ik ga ervan uit dat het door de aardbevingen komt.'

De melkveehouder herstelde vijf jaar geleden schade in woningen en schuren. 'Na de aardbeving in Westerwijtwerd eind mei is alles weer teruggekomen. Het is allemaal cosmetisch hersteld.'

Politieke keuzes als deze zijn er altijd met een reden, is de ervaring van Den Hertog. Daarom is het zaak om in hoog tempo agrarische schades op een goede manier aan te pakken en af te handelen. Ook agrarische woningen en gebouwen moeten worden versterkt. 'Als je een activiteit uitvoert als gaswinning, hoor je de schades netjes op te lossen. Wij houden de minister aan eerder gemaakte afspraken.

Strenge winter

De gaswinning uit het Groningenveld daalt het komende gasjaar naar 11,8 miljard kuub. Daarmee komt de winning onder het door Staatstoezicht op de Mijnen geadviseerde niveau van 12 miljard kuub, laat Wiebes in de brief weten. 'In het geval van een strenge winter kan het nodig zijn dat ook na 2022 nog gas moet worden gewonnen. Het gasveld wordt daarom pas op een later moment helemaal afgesloten.'

Afgelopen zomer zijn aanvullende maatregelen uitgewerkt die het komende gasjaar (oktober 2019 tot oktober 2020) al zorgen voor een extra daling van de winning. Hierbij speelt de inzet van stikstof een sleutelrol. Door toevoeging van stikstof aan hoogcalorisch gas wordt laagcalorisch gas verkregen, dat ook wel pseudo-Groningengas wordt genoemd, schrijft de minister.

Pseudo-Groningengas

De productie van meer pseudo-Groningengas leidt ertoe dat er minder gas uit Groningen gewonnen hoeft te worden. Naast een hogere inzet van stikstof heeft Wiebes besloten om de gasopslag Norg te vullen met pseudo-Groningengas waardoor er minder gas uit het Groningenveld nodig is. Ook wordt er meer pseudo-Groningengas naar Duitsland geëxporteerd.

De versnelde afbouw en de aanvullende maatregelen brengen wel financiële consequenties met zich mee. Zo leidt de verlaging naar 11,8 miljard kuub gas tot 400 miljoen euro minder aardgasbaten op de rijksbegroting komend jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer