Vrees+voor+domino%2Deffect+fritestaks
Nieuws
© Archief Marcel Bekken

Vrees voor domino-effect fritestaks

Branchevereniging Vavi is namens de aardappelverwerkende industrie in Nederland blij met de klacht die de Europese Commissie indient bij de WTO tegen de antidumpheffingen voor ingevroren frites in Colombia. 'Als dit niet gebeurt, bestaat de kans op een domino-effect', zegt Vavi-secretaris Hylke Brunt.

De antidumpheffingen zijn een pertinente vergissing, vindt Brunt. 'Hiermee wordt een signaal afgegeven naar landen die vergelijkbare heffingen willen instellen.' Het is volgens de Vavi-secretaris dan ook belangrijk dat de Europese Commissie dit aankaart bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Brunt reageert op het bericht van eerder deze week dat Eurocommissaris Cecilia Malmström voor Handel naar de WTO stapt, vanwege de heffingen in Colombia op bevroren aardappelproducten uit onder meer Nederland. De Colombiaanse overheid stelt dat de heffingen bedoeld zijn om dump van goedkope frites vanuit Europa tegen te gaan. Zo wordt de marktpositie van de eigen fritesproducenten beschermd.

Uiteenlopende heffingen

De heffingen op de Europese frites gelden vanaf november 2018 en lopen volgens Brunt uiteen van 3,5 tot 44 procent. De toeslagen die de Colombianen rekenen, laten ze per fabrikant variëren. 'Wat de impact is van deze maatregel is moeilijk exact aan te geven. Maar het is natuurlijk altijd nadelig voor de concurrentiepositie van onze leden ten opzichte van fritesverwerkers uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten.'

Het is niet te verwachten dat het opstarten van een procedure bij de WTO vanwege de onrechtmatige heffingen snel tot resultaat zal leiden, stelt Brunt. 'Het uitzoeken van dergelijke geschillen kost nu eenmaal veel tijd, we zullen dus geduld moeten hebben.'

Gelijk halen

Wel is het volgens de secretaris van Vavi vrijwel zeker dat de Europese aardappelverwerkers hun gelijk halen bij de WTO. 'Wij kunnen moeiteloos aantonen dat deze heffingen nergens op gebaseerd zijn. Vooral omdat onze producten niet te vergelijken zijn met de lokaal geproduceerde producten. Dat de Europese Commissie zich voor ons inzet bij de WTO is overigens wel een bewijs dat we een sterke zaak hebben.'

Eerder al hebben Brazilië en Zuid-Afrika ook extra invoerheffingen voor met name diepvriesfrites ingevoerd. Brunt vertelt dat Vavi, samen met belangenbehartigers in onder meer België en Duitsland, regelmatig contact heeft met betrokken ministeries en de Europese Commissie om hiertegen diplomatieke acties te ondernemen.

'Ook de dossiers die deze heffingen onderbouwen rammelen vaak. Maar voorlopig kunnen we voor deze landen nog geen vuist maken.'

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer