VS legt Europese landbouw forse heffingen op

Update - De Verenigde Staten gaan Europese landbouwproducten belasten met invoerheffingen van 25 procent. Reden is de steun die de EU verleent aan vliegtuigbouwer Airbus. De Nederlandse zuivelsector en varkenshouderij worden hierdoor geraakt.

VS+legt+Europese+landbouw+forse+heffingen+op
© Europese Commissie

In totaal gaat de VS Europese producten belasten met 7,5 miljard dollar (6,9 miljard euro) aan importheffingen. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft toestemming gekregen van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) voor de maatregelen.

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer publiceerde woensdag een lijst met producten die met importheffingen worden belast. Het gaat hierbij onder meer om kaas, boter, yoghurt, weiproducten en varkensvlees. Nederland is daarvan een grote producent. Een uitzondering wordt gemaakt voor Goudse en Edammer kaasuit ons land. Die blijft buiten schot. Duitse en Britse kaas krijgen vanaf 16 oktober waarschijnlijk wel met de importheffing te maken.

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, spreekt regelmatig met Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland. 'Op eerdere lijsten stonden ook heffingen op Goudse en Edammer kaas. Ik ben blij dat onze kazen voor nu buiten schot blijven. Maar uiteindelijk is niemand gebaat bij dit soort heffingen. Onzekerheid over dreigende handelsoorlogen doet de gehele agrarische sector pijn. Het is onterecht dat boeren het slachtoffer zijn van ruzie tussen vliegtuigfabrikanten.'

Jaarlijks gaat er voor 89 miljoen euro aan Nederlandse zuivel naar de Verenigde Staten. Kaas maakt daar met 75 miljoen euro een belangrijk deel vanuit. Met name Goudse en Edammer kaas zijn populair.

Naast zuivelproducten en het vlees staan er ook whiskies uit Ierland en Schotland, koekjes, kleding, gereedschappen, koffie, olijven en olijfolie en fruit- en groentesappen op de lijst van de Amerikan. Ook kleding en gereedschappen en vliegtuigen (10 procent) vallen onder de nieuwe importtaks.

LTO Nederland waarschuwde al vaker voor de negatieve impact van handelsconflicten op de Nederlandse land- en tuinbouwexport. Marc Calon: 'We zijn gebaat bij export volgens eerlijke handelsverdragen. Stabiliteit is nodig voor economische en duurzame groei. De huidige onvoorspelbaarheid helpt absoluut niet.'

Vliegtuigbouwer

De importheffingen van de VS hebben vooral de Europese subsidies aan vliegtuigbouwer Airbus als doel. De steun aan het Frans-Duits-Spaanse Airbus benadeelt het Amerikaanse producenten Boeing. De heffingen zijn dan ook vooral gericht op producten uit die drie EU-landen.

Ook is het Trump al langer een doorn in het oog dat de Europese markt gesloten is voor Amerikaanse landbouwproducten. Het is aan de huidige EU-landbouwcommissaris Phil Hogan om de onderhandelingen met Trump in te gaan over een nieuw handelsakkoord.

De Ier is voorgedragen als de nieuwe handelscommissaris van de EU. Na een positieve hoorzitting in het Europees Parlement kan hem die functie niet meer ontgaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer