Kamervragen+over+Oekra%C3%AFense+pluimveegigant
Nieuws
© Dick van Doorn

Kamervragen over Oekraïense pluimveegigant

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders maakt zich zorgen over de snelheid waarmee de Oekraïense pluimveegigant MHP de Europese markt verovert. Dat gebeurt met leningen van de Europese ontwikkelingsbank EBRD.

Lodders heeft daarover Kamervragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten. Dat deed ze samen met collega Aukje de Vries. Deze week werd bekend dat de EBRD een nieuwe lening van 100 miljoen euro wil verstrekken. Daarmee kan MHP een Sloveense integratie in pluimveevlees overnemen. MHP heeft ook vestigingen in Slowakije en Nederland.


Volgens Lodders is er sprake van oneerlijke concurrentie, omdat het Oekraïense bedrijf niet aan Europese productie-eisen hoeft te voldoen. Ook wil ze weten van Schouten of MHP staatssteun ontvangt en zo ja hoeveel.

Tariefvrije import

Lodders vraagt de minister dit aan te kaarten bij de onderhandelingen over het Europese associatieverdrag met Oekraïne die gaande zijn. Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) luidden vorig jaar al de alarmbel bij de Europese Commissie over de tariefvrije import van Oekraïens pluimveevlees.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer