Klacht Brussel om heffingen op Europese frites

Eurocommissaris Cecilia Malmström voor Handel stapt naar de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanwege heffingen in Colombia op bevroren aardappelproducten uit Nederland, België en Duitsland.

Klacht+Brussel+om+heffingen+op+Europese+frites
© Haijo Dodde

'Ik heb mijn dienst opdracht gegeven de geschillenprocedure te starten over de antidumpingheffingen die gelden voor diepvriesfrieten', vertelt de Eurocommissaris vandaag. De Colombiaanse regering stelde in november vorig jaar importheffingen in omdat de drie landen hun diepvriesfrieten onder de marktprijs zouden verkopen.

'Deze heffingen zijn volledig onrechtmatig', aldus Malmström. Brussel probeert volgens haar al maanden tevergeefs met Bogota tot een vergelijk te komen. 'We ondernemen nu stappen om onze industrie te beschermen.'

Industrie trekt aan de bel

Nederland is de grootste aardappelproducent en -exporteur van de EU. De Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi), waar bedrijven als Aviko, McCain en FarmFrites bij zijn aangesloten, trekt al langer aan de bel. Ook Zuid-Afrika en Brazilië weren Nederlandse, Belgische en Duitse bevroren aardappelproducten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer