'Vleessector is niet blij als conflict VS en China verhardt'

De Verenigde Staten (VS) kondigden vorige week aan de importtarieven voor China weer te verhogen. Onverdeeld blij is de Nederlandse vleessector daarmee niet, zegt directeur Internationale Zaken Frans van Dongen van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

%27Vleessector+is+niet+blij+als+conflict+VS+en+China+verhardt%27
© Twan Wiermans

Waarom is de sector hier niet blij mee?

'Op dit moment loopt onze export goed. Verhoogt president Trump de importheffingen voor Chinese producten, dan ontstaat er nog meer ruimte. Maar die ruimte wordt de komende maanden toch al groter.

Handelsstromen zullen zich verleggen. Amerikaans varkensvlees zal een prijsdrukkend effect hebben op markten buiten China.

COV-lobbyist Frans van Dongen

'In China is Afrikaanse varkenspest (AVP) nog steeds niet onder controle. En de eigen productie zal sterk teruglopen omdat veel Chinese varkenshouders de afgelopen maanden hun dieren versneld lieten slachten, uit vrees voor AVP. Daardoor ontstaat een gat dat mondiaal, ook met varkensvlees uit de VS erbij, niet kan worden gevuld.'

Is dat erg?

'In eerste instantie zijn we blij met deze extra vraag. Die vraag naar varkensvlees zal voor een deel ook ingevuld worden door kip en een klein stukje door rundvlees. Wij verwachten dat Chinezen minder varkensvlees gaan eten, maar de vraag naar Europees varkensvlees juist zal toenemen. Terwijl er ook reguliere relaties zijn om te bedienen.

'Op de wat langere termijn zal de grote vraag uit China leiden tot productieuitbreiding. In Europa, maar ook op andere plaatsen in de wereld. Terwijl we bijvoorbeeld niet weten hoe lang de Chinese vraag zal aanhouden, hoe groot het gat is en waar het plafond ligt in de prijs die Chinezen nog willen betalen voor varkensvlees.'

Veel onzekerheid dus?

'Ja, deze situatie hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het is een volatiel wereldje dat snel uit balans is.'

Amerika zal ook minder varkensvlees kwijt kunnen in China.

'Klopt. Mondiaal gaan handelsstromen zich verleggen en Nederland zal de VS meer tegenkomen in andere Aziatische landen, zoals Korea en Taiwan. Bovendien zal varkensvlees uit de VS een prijsdrukkend effect hebben op markten buiten China.'

Hoe speelt de COV in op de situatie?

'China blijft de komende jaren interessant. Daarom werken we er hard aan om het percentage Chinawaardige varkens op 100 te krijgen. Dat percentage ligt nu op 85.

'Daarnaast lobbyen we hard voor extra markttoegang voor enkele deelstukken, want we kunnen nog niet al onze bijproducten kwijt in China. En een stuk Holland-branding: varkensvlees uit Nederland is veilig en betrouwbaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer