Industrie ageert tegen Colombiaanse fritesheffing

De aardappelverwerkende industrie roept Brussel en de Nederlandse overheid op zich sterk te maken tegen de extra invoerbelasting die Colombia wil instellen voor Europese frites.

Industrie+ageert+tegen+Colombiaanse+fritesheffing
© Nieuwe Oogst

'We moeten een ferm signaal afgeven. Anders kan een domino-effect ontstaan van landen die onze frites extra willen belasten met verstrekkende gevolgen voor onze industrie en voor de Nederlandse aardappelsector', waarschuwt secretaris Hylke Brunt van de Vereniging voor de aardappelverwerkende industrie (Vavi).

• Lees ook: 'Fritesbelasting is serieuze bedreiging aardappelsector'

Brunt kwam recent in de landelijke media veel aan het woord voor een toelichting op het voornemen van Colombia om over ingevroren frites uit Nederland, Duitsland en België extra invoerbelasting in rekening te brengen. Het Zuid-Amerikaanse land beschouwt het als een maatregel tegen het dumpen van goedkope frites van buitenaf en wil daarmee de eigen fritesindustrie beschermen.

Politiek en populistisch

Colombia volgt met de antidumpbelasting Brazilië en Zuid-Afrika, die vorig jaar dezelfde maatregelen afkondigden. 'Het is een politiek en populistisch besluit dat past bij het beleid in dergelijke landen', stelt Brunt. 'Dit terwijl er geen bewijs is voor aantoonbare schade van de lokale markt. Bovendien is de export van frites naar Colombia het afgelopen jaar zelfs afgenomen.'

Samen met vertegenwoordigers van de verwerkende industrie in België en Duitsland pleit Vavi ervoor dat de Europese Commissie een klachtenprocedure opstart om de fritesheffing bij de Wereldhandelsorganisatie WTO te toetsten. Brunt: 'Een onderzoek van de Colombiaanse overheid dat de maatregel moet verantwoorden, is mager en onvolledig. Wat dat betreft kan Brussel al tot actie overgaan.'

Onderschatting

Vavi maakt zich zorgen over de terughoudendheid van de commissie om een klacht over de fritesbelasting in te dienen bij de WTO. 'Wellicht is er sprake van onderschatting en is onvoldoende duidelijk dat de florerende aardappelketen de drijver is voor de akkerbouw in Nederland en omringende landen. De fritesindustrie heeft in deze keten de laatste jaren niet voor niets zo'n 2 miljard euro geïnvesteerd', vindt Brunt.

Komende periode zal Vavi volgens Brunt alle registers opentrekken om het verhaal over de fritesbelasting over de bühne te krijgen. 'Binnenkort gaat een handelsdelegatie met minister-president Mark Rutte en minister Carola Schouten (LNV) naar Colombia. Daar moet dit een agendapunt zijn. Verder hopen we bij de behandeling van het landbouwbeleid ook op aandacht voor ons standpunt in de Tweede Kamer.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  25° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  27° / 16°
  60 %
 • Vrijdag
  23° / 14°
  50 %
Meer weer