Glastuinders stappen uit zuiveringscollectief

Glastuinders stappen op bij collectieven om de waterzuivering individueel te regelen. Deze trend signaleren AAB Nederland, adviesbureau voor de glastuinbouw in Honselersdijk en de Omgevingsdienst Haaglanden in Den Haag.

Glastuinders+stappen+uit+zuiveringscollectief
© Joost van Winsen

Telers kiezen voor een individuele benadering omdat dit goedkoper is, zegt Alwin van Ruijven, hoofd afdeling vergunningen en milieuzaken bij AAB. 'Lozen kost geld en glastuinders merken dat ze hierop kunnen besparen door bijvoorbeeld te recirculeren of bewuster met water om te gaan.' Het zuiveringscluster Bleiswijk dat door Van Ruijven werd begeleid, is om deze reden uit elkaar gevallen. 'Dat gebeurt ook elders in het land.'

Toezichthouder Leo Buijing van Omgevingsdienst Haaglanden komt dezelfde ontwikkeling tegen in zijn gebied. Volgens hem gaan glastuinders na de droge zomer van 2018 en de naderende datum van 1 januari 2021, wanneer collectieven hun zuiveringszaken in orde moeten hebben, bewuster met het onderwerp om.

Watertekorten

'In de afgelopen zomer kampten veel telers met een watertekort. Het gebruik van leidingwater, oppervlaktewater of osmosewater was niet zaligmakend voor deze bedrijven met als resultaat dat ze voor eigen zuivering kiezen. Een teler van potorchideeën wil bijvoorbeeld geen 'vreemd' water meer op zijn bedrijf', geeft Buijng als voorbeeld.

Verder ziet hij dat in de voortgang van veel zuiveringscollectieven nauwelijks schot zit. 'De tijd wordt krap.' Volgens hem is dat ook voor telers reden om te kiezen voor een individuele oplossing. Buijing schat in dat van de 25 zuiveringscollectieven in de Haaglanden er ongeveer vijf overblijven.

Uitstel

Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland, herkent de ontwikkeling dat zuiveringscollectieven uit elkaar vallen. 'Als telers uit collectieven stappen, wordt het businessplan voor de blijvers te duur. Zij moeten dan ook wat anders.'

Volgens Meis blijven er collectieve zuiveringsinitiatieven bestaan. 'Dat gebeurt zeker bij de collectieven die extra stappen nemen, zoals het terugleveren van water of het verwijderen van meststoffen om aan toekomstige wetgeving te voldoen.'

Zuiveringsplicht

Voor bedrijven die de zuivering individueel oppakken, geldt er al een zuiveringsplicht sinds 1 januari 2018. Collectieven hebben uitstel tot 1 januari 2021. Daarvoor hebben zij wel in 2016 een businessplan moeten indienen. In totaal hebben zo'n 45 collectieven in Nederland dat gedaan. Zodra een teler uit een collectief stapt, moet hij of zij de zuivering individueel in orde hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer