Bijna+helft+telers+dubt+over+zuiveren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Bijna helft telers dubt over zuiveren

Zo'n 40 procent van de glastuinbedrijven voldoet nog niet aan de zuiveringsplicht, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister verwacht dat deze glastuinders de komende maanden een keuze zullen maken. Met onder andere communicatie en handhaving wil zij deze teeltbedrijven daartoe aanzetten. Het gaat om 1.200 tot 1.600 bedrijven die gezamenlijk op 2.900 tot 3.900 hectare kweken.

In de brief staat dat de beperkte capaciteit bij producenten van installaties en installateurs van invloed is op het tempo van de implementatie. Indien nodig wordt de handhaving aangescherpt, stelt Van Nieuwenhuizen.

LTO Glaskracht Nederland is redelijk tevreden met de percentages. 'Natuurlijk hoopten we vooraf nog hoger uit te komen', zegt Guus Meis, beleidsspecialist Water en Omgeving bij LTO Glaskracht. 'Maar bij die 40 procent zitten ook bedrijven die bijvoorbeeld zelf de nullozing proberen aan te tonen. Dus het echte aantal dat nog in actie moet komen, zal iets lager zijn.'

Handhaving

Meis stelt dat handhaving een cruciale rol heeft in dit proces. 'Ondernemers die wel actie hebben ondernomen, willen niet de dupe zijn van de achterblijvers.'

Van de 60 procent die wel heeft beslist, kiest de hoofdmoot voor individuele en collectieve zuivering. Zo'n zevenhonderd glastuinbouwbedrijven hebben hun eigen waterzuiveringsapparatuur. Zij vertegenwoordigen ongeveer 2.250 hectare, blijkt uit een inventarisatie. De brief van de minister toont dat achthonderd tot duizend glastuinders voor de weg van collectieve zuivering hebben gekozen. Dit komt overeen met 2.000 tot 2.500 hectare.

Mobiel zuiveren

Volgens het ministerie gaan 150 tot vierhonderd bedrijven (300 tot 800 hectare) water mobiel zuiveren, vallen driehonderd bedrijven (450 hectare) onder de categorie nullozing en maken veertig bedrijven geen gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen waarvoor de zuiveringsplicht geldt.

LTO Glaskracht vermoedt dat het gebruik van de mobiele installatie nog toeneemt. Meis: 'In een aantal gevallen proberen ondernemers niet te lozen. Ze moeten soms toch water kwijt. Dan wordt de mobiele zuivelaar ingeschakeld.'

Tijdsdruk neemt toe

Kwekers die nog niet hebben beslist, kunnen uit alle opties kiezen, behalve het opzetten van een nieuwe collectieve zuivering. De tijdsdruk neemt wel toe. Als bij controle blijkt dat er geen actie is ondernomen, kunnen sancties volgen.

De plicht voor individuele zuivering ging begin dit jaar in. Collectieven krijgen uitstel tot begin 2021.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer