'Combi van stro en Drainblock in sloot is ideaal'

Balen stro of Drainblock-filters in de sloot? Beide geven antwoord op de vraag hoe kan worden voorkomen dat slootwater wordt verontreinigd met stoffen die met hemelwater van erven van agrarische bedrijven spoelen.

%27Combi+van+stro+en+Drainblock+in+sloot+is+ideaal%27
© Maartje van Berkel

Drainblock in de sloot blijkt wel een stuk doeltreffender dan strobalen, zo stellen onderzoekers van Arvalis en Drainblock (de firma die het filter maakt en levert) in hun eindrapportage. Drainblock levert zeer bevredigende resultaten, stro niet, zo bleek tijdens de maandenlange meetperiode.

De metingen zijn financieel en operationeel ondersteund door de Provincie Limburg en het Waterschap Limburg. Ze zijn uitgevoerd bij zes agrarische bedrijven in Noord- en Midden-Limburg.

Theoretisch zou ook de werking van strobalen goed moeten zijn, maar dat valt in de praktijk tegen. Het stro filtert de grotere vaste delen weliswaar goed uit het slootwater, maar lost ook op in water, waardoor het dus zelf voor organisch afval in de sloot zorgt.

Drainblock

Drainblock-filters werken met bacteriën die zich na enkele dagen op de substraten in het filter nestelen en het water biologisch zuiveren. Vooral in de zomer, bij een hogere buitenwatertemperatuur, doen zij optimaal hun werk. In de winter daarentegen werken ze niet vanwege de lagere watertemperatuur. Dan filtert Drainblock het water alleen maar, zonder biologische zuivering.

Een van de deelnemers aan het project is varkenshouder Aad van Leeuwen uit het Limburgse Nederweert. Hij legt al jaren strobalen in de sloot waar zijn erfwater inloopt. Enerzijds om het slootwater te bergen, zodat het niet zo snel doorstroomt en beter in de bodem infiltreert, anderzijds om het te filteren. Vorig jaar werd bij hem ook een Drainblock geplaatst.

Ideale combinatie

'De combinatie van stro en Drainblock is ideaal. Het slootwater blijft achter de strobalen staan en sijpelt er doorheen, zodat het goed in de bodem kan infiltreren en het organische spul achterblijft. Dat schep ik op enig moment op het veld en ploeg het onder', zegt Van Leeuwen.
'Het slootwater is voorbij de Drainblock nog steeds niet 100 procent zuiver, maar wel 75 procent en dat is al heel wat vergeleken met andere systemen.'

Hij vervolgt: 'Dat stro oplost en de sloot vervuilt, is natuurlijk onzin. Als ik de graskanten langs de sloot maai, valt er ook organisch materiaal in. Dat voorkom je niet. Maar door de Drainblock krijgt het slootwater wel extra zuurstof. Dus wat mij betreft kun je het slootwater eerst voorzuiveren met stro en het dan door de Drainblock laten lopen. Die laatste mag van mij overigens wel wat meer capaciteit hebben.'

Aangezien er nog vragen rond het filter onbeantwoord zijn, bevelen Arvalis en Drainblock een vervolgstudie aan, om niet in zeven sloten tegelijk te lopen en ook deze nog te beantwoorden, alvorens het filter breed aan te bieden.

Regen niet altijd zegen
Agrarische bedrijven zorgen ongewild voor vervuiling van sloten, doordat resten van gewasbeschermingsmiddelen, kunst- en organische mest (bij akkerbouwbedrijven) en veevoer en mest (bij veehouderijen) door regenbuien van de erven worden gespoeld. De ondernemers doen uiteraard hun uiterste best om hun erven schoon en netjes te houden en de afvoer van vuil en schoon hemelwater zoveel mogelijk te scheiden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als het erf dicht bij een sloot ligt. Erfafspoeling gebeurt vooral bij plensbuien, waarbij de bodem het regenwater niet zo snel opneemt, en bij langdurige regenval. Helemaal voorkomen dat erfafspoelwater in de sloot terechtkomt, is onmogelijk. Maar je kunt er wel voor zorgen dat het zo zuiver mogelijk de sloot ingaat.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  29° / 15°
  0 %
Meer weer