Glastuinders+zuiveren+vooral+individueel+en+collectief
Nieuws
© Vidiphoto

Glastuinders zuiveren vooral individueel en collectief

De hoofdmoot van de glastuinbedrijven kiest voor individuele en collectieve zuivering om aan de zuiveringsplicht te voldoen. Mobiele zuivering is minder in zwang, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) in een brief aan de Tweede Kamer.

Zo'n 700 glastuinbouwbedrijven hebben zelf waterzuiveringsapparatuur aangeschaft. Zij vertegenwoordigen ongeveer 2.250 hectare glas, blijkt uit een inventarisatie die het ministerie van I&W heeft gepresenteerd. Het glastuinbouwareaal met individuele zuivering is daarmee ongeveer net zo groot als het oppervlak met collectieve zuivering.

De brief van de minister toont dat 800 tot 1.000 glastuinders voor de weg van collectieve zuivering hebben gekozen. Deze bedrijven vertegenwoordigen een oppervlak tussen 2.000 en 2.500 hectare.

Nog uitstippelen

Volgens het ministerie gaan 150 tot 400 bedrijven (300 tot 800 hectare) water mobiel zuiveren, vallen 300 bedrijven (450 hectare) onder de categorie nullozing en maken 40 bedrijven geen gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen waarvoor de zuiveringsplicht geldt. Volgens het ministerie van I&W voldoen nog tussen de 1.200 en 1.600 glastuinbedrijven (2.900 tot 3.900 hectare) niet aan de zuiveringsplicht. Uitgaande van een totaal van 3.600 bedrijven (9.000 hectare) in de glastuinbouw, betekent dit dat 33 tot 45 procent van de bedrijven de zuiveringstrategie nog moeten uitstippelen.

Om deze bedrijven aan de nieuwe regelgeving te laten voldoen, lopen diverse acties, aldus het ministerie. Dan gaat het om communicatie en handhaving. De minister verwacht dat de resterende glastuinders de komende maanden een keuze zal maken. In de brief staat dat de beperkte capaciteit bij de producenten van installaties en installateurs van invloed is op het tempo van de implementatie. Eventueel wordt de handhaving aangescherpt.

Informatie producten en installateurs

Bij het maken van de inventarisatie heeft het ministerie van I&W gebruik gemaakt van informatie van producenten en installateurs van zuiveringsinstallaties, gemeenten en waterschappen. Volgens Van Nieuwenhuizen heeft de uitgebreide communicatie van LTO Glaskracht Nederland positief bijgedragen aan de implementatie. De plicht voor individuele zuivering ging begin dit jaar in. Collectieven kunnen uitstel krijgen tot begin 2021.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer