'Maatregelen vogelgriep beperkt'

‘Verontrustend en bedreigend.’ Dat zijn de woorden die pluimveevoorzitter Eric Hubers van LTO/NOP gebruikt naar aanleiding van de vondst van twee vogels met het hoogpathogene vogelgriepvirus.

%27Maatregelen+vogelgriep+beperkt%27
© Pixabay

Vorige week werd voor de tweede keer in twee weken tijd hoogpathogene vogelgriep vastgesteld bij een dode wilde vogel. Beide vogels werden gevonden bij het Eemmeer. Het ging om een bruine kiekendief en een wilde eend.

Pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP vindt de vogelgriepdreiging verontrustend en ongrijpbaar. ‘We weten gewoon niet hoe het virus zich gaat gedragen, dat is de afgelopen jaren wel gebleken. En we hebben nog steeds het slot op de deur niet gevonden.’

• Lees meer over vogelgriep in het dossier

De vondst van zieke en dode dieren in de natuur betekent volgens Hubers dat de sector in ieder geval op het gebied van biosecurity alle zeilen bij moet zetten.

Alternatieve maatregelen

Hij ziet in de praktijk dat individuele pluimveehouders ook zelf alternatieve maatregelen nemen om insleep te voorkomen. ‘Bekend is dat collega Hazenberg uit Abbega een speciaal soort windbreekgaas om de stallen heeft geplaatst om vogelgriep buiten de stal te houden. Er zijn meer pluimveehouders die zijn voorbeeld volgen. Ook zijn er pluimveehouders die met laserapparatuur wilde vogels uit de buurt van de stallen houden.’

Of die maatregelen ook daadwerkelijk zullen helpen is de vraag. Er worden inmiddels wel testen met het speciale windbreekgaas gedaan. Maar volgens Hubers zijn voorzorgsmaatregelen voor de korte termijn beperkt. ‘En als je wat wil, dan werkt de wet- en regelgeving ook niet altijd mee.’

Strategisch overleg

Hubers zit namens de pluimveesector bij een strategisch overleg waaraan ook overheid, Dierenbescherming en wetenschappers deelnemen. Daarin wordt gezocht naar oplossingen voor de lange en de korte termijn. Dit moet resulteren in een gedragen plan van aanpak.

In dit plan worden concrete acties beschreven. Die zijn gericht op het verkleinen van de risico’s op uitbraken van hoogpathogene vogelgriep en de nadelige gevolgen hiervan.

Economische gevolgen

De economische gevolgen maken een wezenlijk onderdeel uit van dit plan. De aanpak gaat alleen over hoogpathogene vogelgriep en beperkt zich tot bedrijfsmatig gehouden pluimvee. De eindrapportage wordt dit najaar verwacht.

Ondertussen zal Wageningen Bioveterinary Research regelmatig een risico-analyse maken van de dreiging voor de Nederlandse pluimveehouderij naast de formele adviezen van de Deskundigengroep dierziekten aan de overheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  31° / 15°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  0 %
 • Zaterdag
  33° / 17°
  10 %
Meer weer