Ophokplicht vrijdag deels opgeheven

Als de vogelgriepsituatie in Nederland niet wijzigt, wordt vanaf vrijdag 30 maart de afscherm- en ophokplicht in zes van de twintig regio's in Nederland ingetrokken.

Ophokplicht+vrijdag+deels+opgeheven
© Archief

Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vandaag aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige regio's blijft de afscherm- en ophokplicht onverkort van kracht. De minister heeft hiervoor een kaart gemaakt.

Regionale afbouw

Om te beoordelen of de ophokplicht per regio kan worden afgebouwd, is door het ministerie van LNV samen met SOVON Vogelonderzoek Nederland en de Gezondheidsdienst voor Dieren per regio gekeken naar de aanwezigheid van watervogels, het aantal bedrijven dat sinds 2014 besmet is geweest met vogelgriep en de pluimveedichtheid in een gebied.

Op basis van dit onderzoek zijn zes regio's bestempeld als laag-risicoregio op insleep en verspreiding van vogelgriep. Medio april zal de deskundigengroep dierziekten het risico op de insleep en verspreiding van vogelgriep opnieuw beoordelen.

Tekst gaat verder onder tijdlijn.

Eieren van vrije-uitloopbedrijven waarvan de legkippen langer dan zestien weken binnen zitten, dienen na die periode als scharreleieren te worden verkocht, niet als vrije-uitloopeieren. Voor scharreleieren krijgt de pluimveehouder een lagere prijs. Aanstaande vrijdag 30 maart verloopt de periode van zestien weken. Ongeveer zeventig vrije-uitloopbedrijven bevinden zich in deze zes regio's. Die bedrijven kunnen hun eieren als vrij-uitloop blijven verkopen.

Vervoersverbod ingetrokken

Het vervoersverbod dat werd ingesteld rond een pluimveebedrijf in Oldekerk (provincie Groningen) waar op 26 februari 2018 een zeer besmettelijke variant van vogelgriep werd geconstateerd, wordt met ingang van aanstaande vrijdag 30 maart ingetrokken. Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer