Crisisreserve Diergezondheidsfonds in 2019 aangevuld

Vanaf 2019 wordt in het Diergezondheidsfonds ook een heffing opgenomen voor hoogpathogene vogelgriep. Op dit moment is er geen crisisreserve meer. In twee jaar tijd moet daarvoor 7 miljoen euro worden opgehaald.

Crisisreserve+Diergezondheidsfonds+in+2019+aangevuld
© Nieuwe Oogst

Het Diergezondheidsfonds (DGF) bevat voor pluimvee financiële middelen die worden ingezet om te monitoren, reserves voor het bestrijden van laag pathogene vogelgriep en een crisisreserve voor het geval er een uitbraak is van hoogpathogene vogelgriep (HPAI).

Tekorten wegwerken

Door de uitbraken van met name hoogpathogene vogelgriep in de laatste jaren, is er sprake van tekorten in het DGF voor pluimvee. Tijdens de gesprekken daarover in 2017 is besloten die tekorten in 2018 in een keer weg te werken.

'We hebben er bewust voor gekozen om dat niet boven de sector te laten zweven. Degenen die voordeel van het DGF hebben gehad, betalen nu ook mee aan het wegwerken van de tekorten. Dat komt niet ten laste van toekomstige ondernemers', licht Alex Spieker van de koepelorganisatie Avined toe.

14 miljoen euro

De pluimveehouderij draagt jaarlijks 10 miljoen euro bij aan het DGF. Daar komt dit jaar een omslag bij van het tekort van 14 miljoen euro. De crisisreserve is 7 miljoen euro. Die pot is leeg en wordt vanaf 2019 in twee jaar weer aangevuld.

• Lees ook: Afdracht pluimvee aan gezondheidsfonds fors omhoog

In de begroting is geen extra ruimte gereserveerd voor hoogpathogene vogelgriep, geeft Spieker aan. Het laatste convenant was van 2014 en toen was er een hoge reserve, omdat er sinds 2003 geen HPAI meer was geweest. Spieker: 'Nu moeten we er rekening mee houden dat vogelgriep vaker zal voorkomen.'

Op basis van risicoanalyses moet de pluimveehouderij bespreken of en zo ja welke buffer nodig is om eventuele uitbraken te betalen. 'Het DGF moet de kosten dekken, maar er moet ook niet onnodig geld op de plank liggen', geeft Spieker aan. Als vuistregel hanteert hij dat de sector per uitbraak 1 miljoen euro kwijt is aan het DGF.

Scharrelhennenhouders

Bij Avined zijn de afgelopen dagen veel reacties binnengekomen op de aanslag. 'Het was bekend dat de heffing dit jaar hoger zou zijn, maar als je de bedragen voor je bedrijf uitgewerkt ziet, is het voor veel ondernemers toch even slikken', reageert Spieker.

Met name voor scharrelhennenhouders is de heffing dit jaar hoog. Wel tot vier keer het normale bedrag. Dat komt doordat voorgaande jaren te weinig is geïnd voor de salmonella-enting. 'Het gevolg van een berekeningsfout uit 2014 en dat gat moet worden gedicht', zegt Spieker.

Opzet Diergezondheidsfonds veranderd

De afspraken voor het DGF werden eens in de drie jaar gemaakt en de laatste dateren van 2014. In 2017 zijn nieuwe afspraken gemaakt voor 2018. Vanaf dit jaar kunnen de tarieven door een wetswijziging jaarlijks worden aangepast. Voor vragen over de heffing kunnen pluimveehouders terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer